Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara tanam bunga Ros Jepun dan penjagaannya

test

Sebut sahaja bunga Ros, pasti anda membayangkan jambangan bunga ros yang dihadiahkan kepada orang yang tersayang. Namun kali ini, kami kongsikan kepada anda jenis bunga ros lain yang sedikit berbeza, tetapi tidak kurang menariknya iaitu bunga ros jepun.

macmackyky / 123rf

Kenali Bunga Ros Jepun

Bunga Ros Jepun atau nama saintifiknya Portulaca grandiflora merupakan pokok yang sangat cantik untuk ditanam di halaman rumah serta pokok landskap yang tahan panas. Oleh disebabkan ia merupakan pokok landskap tahan panas, ia sangat sesuai untuk ditanam dan akan tumbuh subur dalam keadaan cuaca di Malaysia.

Ia dikatakan berasal dari negara Amerika Selatan seperti Brazil, Argentina dan Uruguay. Di Malaysia, bunga Ros Jepun ini turut dikenali dengan nama pokok bunga pukul 10 pagi atau pokok bunga kembang 10 pagi. Jolokan nama ini diberi kerana pokok bunga ini dikatakan akan kembang dengan mekar pada pukul 10 pagi.

Ia sangat mudah untuk dikenali dengan sifat fizikalnya yang berwarna-warni dan cara tumbuh yang menjalar. Bentuk kelopak bunganya juga sama seperti ros biasa tetapi lebih kecil. Walaupun saiz bunga yang lebih kecil, ia masih cantik untuk dipandang dengan warna bunganya yang terang dan ceria.

Antara koleksi gambar Ros Jepun yang berwarna-warni di halaman rumah:

Kelebihan Bunga Ros Jepun

1. Mudah dijaga dan tahan lasak

Bukan sahaja tahan dengan cuaca yang panas, pokok bunga Ros Jepun ini juga tahan lasak dan sangat mudah untuk dijaga. Pokok ini hanya memerlukan penjagaan yang minimum untuk hidup dengan subur.

2. Digunakan bagi menghilangkan gatal-gatal pada badan akibat gigitan serangga

Batang dan daunnya yang diramas dikatakan mampu mengurangkan kesan gatal akibat gigitan serangga.

3. Mudah membiak dan tumbuh dan subur

Bunga Ros Jepun ini mudah dibiakkan dengan menggunakan kaedah biji benih dan keratan batang. Malah, tanaman ini juga akan tumbuh dengan subur dalam keadaan yang sesuai.

4. Boleh ditanam dengan pelbagai cara kreatif

Ros Jepun ditanam dengan pelbagai cara yang menarik serta kreatif. Ada yang menjadikan bunga Ros Jepun ini sebagai taman bunga ros, pasu gantung malah tanam bunga Ros Jepun dalam botol. Sungguh menarik!

ARTIKEL MENARIK:
?Cara menanam dan menjaga bunga ros
?9 jenis pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda

Cara tanam Ros Jepun dalam pasu

Disebabkan bunga Ros Jepun ini mudah membiak, anda boleh menggunakan tanah biasa atau tanah campuran untuk menanam Ros Jepun ini. Bagi mereka yang mempunyai kawasan rumah yang luas, ia merupakan bunga yang sesuai ditanam di halaman rumah. Ia boleh ditanam sebagai batas atau di tepi pagar rumah.

Bagi mereka yang mempunyai kawasan yang terhad, jangan bimbang kerana pokok bunga Ros Jepun ini turut cantik ditanam di dalam pasu. Ia juga akan kelihatan sangat cantik apabila ia tumbuh merimbun di dalam pasu.

Berikut merupakan beberapa tips sekiranya anda ingin menanam Ros Jepun ini di dalam pasu:

  • Pastikan anda menggunakan pasu yang tidak menakung air. Air yang bertakung boleh menyebabkan pokok bunga Ros Jepun ini mati
  • Jika pokok Ros Jepun ini sudah terlalu lama ditanam, akar di dalam pasu akan mulai penuh dan padat. Jadi, kita boleh menggunakan pasu yang sama dengan cara membuang bahagian akar lama. Kemudian, ambil keratan batang muda untuk ditanam semula dan gunakan tanah yang baru untuk hasil tanaman yang lebih subur
  • Pastikan pasu diletakkan di kawasan yang menerima cahaya matahari. Pokok bunga Ros Jepun ini tidak akan berbunga jika berada di kawasan yang terlampau teduh.

Cara tanam Ros Jepun dari keratan batang

Berikut merupakan langkah untuk anda menanam pokok bunga Ros Jepun ini dengan menggunakan campuran tanah.

Langkah 1: Sediakan biji benih atau keratan batang pokok bunga Ros Jepun ini. Jika anda ingin menggunakan keratan batang, dapatkan keratan batang lebih kurang dua ruas jari atau tidak melebihi 3 inci. Kemudian, buang daun di bahagian bawah keratan batang tersebut.

Langkah 2: Gunakan campuran tanah dengan dua (2 )bahagian tanah hitam, satu (1) bahagian sekam padi.

Langkah 3: Masukkan tanah campuran tadi ke dalam pasu dan gemburkannya terlebih dahulu. Walaupun bunga Ros Jepun ini mudah untuk tumbuh dengan subur, elakkan menggunakan tanah yang terlalu keras

Langkah 4: Jika anda menggunakan keratan batang bagi pokok bunga Ros Jepun ini, gunakan keratan batang lebih kurang dua ruas jari. Kemudian cucuk sahaja ke dalam tanah yang telah diletakkan di dalam pasu tadi.

Langkah 5: Jangan lupa untuk meletakkannya di tempat yang terdedah dengan cahaya matahari untuk ia tumbuh dengan subur.

Nota: Jika tiada tanah campuran, anda boleh menggunakan tanah biasa untuk menanam Ros Jepun ini. Sebaiknya, gunakan tanah gembur yang tidak menakung air sangat sesuai untuk digunakan.

Cara tanam benih bunga Ros Jepun

Sama seperti keratan batang, cara menanam benih bunga Ros Jepun juga cukup mudah untuk dilakukan.

Langkah 1: Sediakan tanah yang ingin digunakan bagi menanam benih ini. Jika ingin menanam benih ini di atas tanah sahaja, gemburkan tanah terlebih dahulu.

Langkah 2: Taburkan benih bunga ros ini di pasu atau tanah yang digemburkan tadi. Jangan lupa untuk menyiram tanah semaian ini.

Langkah 3: Tunggu sahaja untuk benih anda tumbuh dengan subur!

Penjagaan bunga Ros Jepun

Disebabkan ia mudah dijaga, anda hanya perlu menyiram bunga sehari sekali. Namun sekiranya cuaca terlalu panas, anda boleh menyiramnya dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang. Walaupun mudah dijaga, terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk memastikan tanaman ini sentiasa sihat dan subur:

  • Tanah terlalu keras sehingga akar tidak dapat membesar dan tumbuh dengan baik. Gunakan tanah gembur yang tidak menakung air untuk pilihan yang terbaik
  • Menanam keratan batang bunga Ros Jepun ini terlalu banyak dalam satu pasu. Bergantung kepada saiz pasu, bilangan keratan batang dalam pasu yang sesuai ialah 15-20 batang
  • Bunga Ros Jepun jenis selapis kurang tahan dengan musim hujan manakala bunga Ros Jepun jenis carnation (dengan daun yang lebih tajam) pula lebih tahan lasak dengan cuaca hujan.
  • Cuaca hujan yang kerap boleh menyebabkan pokok bunga Ros Jepun ini tidak subur dan boleh menyebabkan pokok ini mati. Alihkan pokok bunga Ros Jepun ini di bawah rumah yang terlindung dari air hujan dengan atap bumbung yang jernih untuk memastikannya masih menerima cahaya matahari
  • Antara penyakit pokok Ros Jepun ini ialah daun boleh menjadi kerinting dan juga pucuk menjadi hitam. Apabila berlaku keadaan ini, asingkan pokok bunga Ros Jepun yang berpenyakit ini dari yang lain. Potong pucuk yang menjadi hitam itu dan semburkan racun organik. Jika ia masih boleh diselamatkan, tunas baru akan tumbuh.
  • Pastikan anda sentiasa mencabut rumput di sekitar Ros Jepun serta perlu dicantas secara berkala bagi mengelakkan serangan lipan atau ular yang mudah menyorok di sebalik rimbunan pokok ini.

Cara melebatkan bunga Ros Jepun

Sebenarnya, bagi apa jua tanaman, penjagaan yang baik ialah dengan mengekalkan persekitaran yang optimum bergantung kepada jenis tanaman tersebut. Berikut merupakan beberapa cara yang boleh dilakukan bagi melebatkan bunga Ros Jepun ini.

Penggunakan baja bunga Ros Jepun

Tidak kira apa jua jenis tanaman, pasti akan bertambah lebat jika menggunakan baja yang mencukupi. Baja ini boleh digunakan seminggu sekali bagi hasil yang maksimum. Terdapat pelbagai pilihan baja kimia yang sesuai atau pilihan baja organik contohnya baja kopi untuk Ros Jepun.

Baja kopi untuk Ros Jepun ini dikatakan mampu menambah kesuburan pokok ini. Malah, caranya cukup mudah. Taburkan sahaja serbuk kopi ini di pangkal tanaman ini. Pastikan juga serbuk kopi ini masih tidak bercampur dengan campuran lain seperti gula dan garam.

Pastikan Ros Jepun menerima cahaya matahari yang secukupnya

Ingat, pokok Ros Jepun ini memerlukan cahaya matahari yang cukup untuk tumbuh dengan subur dan menghasilkan bunga yang lebat. Tidak ada gunanya anda menggunakan pelbagai jenis baja tetapi pokok ini masih belum mendapat cahaya matahari yang diperlukan secukupnya.

Kawal serangan serangga perosak

Gunakan semburan racun organik bagi mengawal serangan serangga perosak. Selain itu, bunga Ros Jepun juga mudah terkena serangan siput babi. Jangan bimbang, kami kongsikan cara hapuskan siput ini dari tanaman anda di sini.

Siput-Babi-Giant-African-land-snail
© OLEG KORZH / 123rf

Bagi mereka yang gemarkan bunga hiasan yang mudah dijaga dan ditanam, pokok bunga Ros Jepun ini merupakan salah satu tanaman yang wajib ditanam. Jika sudah menjadi, jangan lupa kongsikannya bersama kami. Selamat bercucuk tanam!

BACA ARTIKEL LAIN:
☘️Kisah tiga pokok Monstera hilang dicuri tarik perhatian ramai
?15 petua mesra alam bagi menghalau serangga dan haiwan perosak

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain