Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara tanam sirih gading (money plant) dengan penjagaan yang minimum pada kos rendah

test

Anda tiada masa nak menyiram tumbuhan mengikut jadual, tapi tetap nak mempunyai tumbuhan hidup agar rumah anda kelihatan cantik? Kalau begitu anda patut menanam sirih gading atau money plant (jangan keliru di antara sirih gading Cina, pokok jed atau pokok duit, walaupun namanya hampir sama, namun semuanya berbeza) di rumah. Ikuti panduan ini jika anda berminat untuk menanam dan menjaga sirih gading bagi memberi kesegaran sepanjang masa.

cara tanam money plant pokok sirih gading
Dalam kepercayaan masyarakat Cina, sirih gading atau money plant dianggap sebagai tumbuhan feng shui yang boleh memberi tuah sepanjang tahun jika ia diletakkan di rumah. © feelart/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari How to grow a low-cost and minimal care money plant oleh Dayana Sobri.

Sirih gading atau money plant (Epipremnum Aureum) ialah sejenis tanaman atau pokok hiasan yang biasanya ditanam oleh ibu, makcik, guru, dan jiran anda yang gilakan tumbuh-tumbuhan.

Mungkin anda juga pernah ternampak pokok ini di pelbagai ruang dalam rumah; di taman, di atas meja makan, di tepi TV atau bahkan di dalam bilik mandi! Ini adalah bukti bahawa tanaman ini mampu beradaptasi mengikut keadaan persekitarannya. 

Walaupun ia dikenali sebagai sirih gading di Malaysia, namun disebabkan ia dikaitkan dengan feng shui yang bagus untuk kekayaan dan keberuntungan, tanaman ini juga dikenali dengan pelbagai nama – devil’s ivy, pothos, taro vine dan sebagainya.

Sirih gading terdapat dalam pelbagai jenis dari segi warna daunnya, tapi pada dasarnya tanaman ini merupakan tumbuhan menjalar dengan dedaunan lob. Biasanya ia mampu tumbuh sehingga 6 ke 10 kaki di rumah, tetapi jika ia berada di dalam persekitaran semulajadi, ia mampu tumbuh sehingga 30 kaki panjangnya.

Ada banyak manfaat tanaman sirih gading ini. Antaranya, tanaman ini dikatakan mampu menyerap racun formaldehid dan karbon monoksida terhasil daripada ekzos kereta.

Adakah anda bersedia untuk menghias rumah anda dengan tumbuhan yang menjalar ini? Ikuti panduan berikut untuk bermula:

1. Apakah jenis-jenis sirih gading yang ada?

Ada banyak jenis tanaman hias dan salah satunya ialah sirih gading atau money plan. Ia dipanggil sirih gading kerana memiliki daun berbentuk sirih dan memiliki corak putih. Di Malaysia jenis pokok money plant yang paling sering didapati ialah Golden Pothos di mana daun-daunnya mempunyai warna hijau yang menarik dengan percikan warna kuning yang pelbagai. Jenis yang hampir sama dengan Golden Pothos ialah Marble Queen Pothos yang mempunyai percikan warna hijau dan putih.

Terdapat satu lagi jenis yang popular iaitu Pothos N’Joy dengan daun-daun yang lebih kecil dengan campuran warna hijau muda dan putih – pilihan yang popular bagi rumah-rumah minimalis.

Bahkan anda juga boleh mendapatkan Neon Pothos jika anda menginginkan warna hijau limau yang terang bagi menyerikan suasana rumah; ataupun menggelapkan rumah dengan Satin Pothos berwarna hijau gelap/ hijau tua dengan percikan warna perak. Terdapat banyak jenis yang boleh didapati, dan pastinya ada pilihan yang anda gemari. Selain sirih gading hijau, terdapat juga sirih gading ungu dan gading kuning.

Walaupun nampaknya mereka berasal dari keluarga yang sama dengan sirih gading Cina dan pokok jed, sebenarnya tidak.

BACA: Pokok Getah (Ficus Elastica): Cara tanam dan jaga

2. Adakah saya patut letak sirih gading di dalam air atau tanah?

Epipremnum Aureum adalah salah satu tanaman yang boleh berkembang baik sama ada di dalam tanah atau air – tetapi ia tumbuh lebih cepat di dalam tanah, selama-lamanya.

Jika ia ditanam di dalam tanah, tanah biasa yang mengeringkan pun dah mencukupi. Sirih gading tidak mesra dengan dasar yang basah, jadi anda disarankan untuk mencampurkan tanah hitam dengan sedikit perlit atau pasir halus bagi membolehkan air yang berlebihan merembes keluar.

Namun begitu sirih gading juga mampu tumbuh dengan baik jika ia direndamkan sepenuhnya di dalam air yang tulen – cara ini amat sesuai buat anda yang malas kerana apa yang perlu anda lakukan hanyalah mengisi air sekali-sekala.

Malah sirih gading juga mampu menyesuaikan diri dengan baik apabila dipindahkan dari tanah ke air, atau air ke tanah. Air paip biasa juga cukup baik, dan anda tak perlu air tapisan yang khas.

cara tanam pokok money plant
Sebuah pokok Pothos N’Joy yang sedang menikmati cahaya matahari. © Pasuk Lertbuaban/ 123RF

3. Berapa kerap saya mesti menyiram sirih gading?

Jika ditanam dalam tanah, biarkan tanah kering sepenuhnya selepas setiap siraman. Pastikan anda menyiram air sepenuhnya di dalam tanah, dan biarkan air yang berlebihan keluar sendiri.

Periksa tahap kekeringan tanah bagi menentukan jadual penyiraman yang terbaik. Walaupun tanaman sirih gading mampu beradaptasi dalam keadaan kering, elakkan daripada membiarkannya kering terlalu lama dan kerap kerana ini akan memberi tekanan terhadapnya.

Sekiranya sirih gading diletakkan di dalam air pula, anda hanya perlu memeriksa paras air setiap dua minggu dan tambahkan air jika perlu. Namun begitu, anda disarankan untuk membersihkan keseluruhan bekas dengan mengeluarkan tanaman tersebut daripada bekasnya setiap bulan. Ini kerana air yang bertakung terlalu lama dan dibiarkan akan menggalakkan pertumbuhan alga dan telur-telur nyamuk (jentik-jentik) yang ada di dalam air tersebut.

BACA: 7 kedai nurseri yang terbaik di KL bagi keperluan tanaman anda

4. Patutkah sirih gading diletakkan di bawah sinar matahari?

Jika diletakkan di luar rumah, sirih gading mampu tumbuh dengan baik di tempat yang teduh, dan elakkannya daripada terkena cahaya matahari secara langsungSekiranya diletakkan di dalam rumah pula, ia hanya memerlukan cahaya matahari yang terang secara tidak langsung agar mampu tumbuh dengan baik.

Namun, ia juga dapat bertahan dalam keadaan cahaya yang rendah tetapi variasi warna yang terdapat pada daunnya akan berubah menjadi hijau. Lokasi terbaik di dalam rumah adalah ruangan yang mempunyai tingkap untuk membiarkan cahaya semulajadi masuk agar tanaman sirih gading anda kekal segar.

Ia juga boleh diletakkan dalam pelbagai cara – di dalam bakul gantung agar ia boleh menjalar dengan bebas, di dalam pasu atau bekas biasa, di tiang berlumut agar ia boleh memanjat, di trelis (papan kayu berdiri), atau bahkan ditambatkan ke cangkuk di dinding untuk memudahkan tanaman ini menjalar.

AMARAN: Sirih gading adalah beracun untuk haiwan peliharaan dan anak-anak kecil, jadi pastikan anda meletakkannya di tempat yang selamat dan tidak terjangkau agar mereka tidak menelan atau mengunyah daun-daunnya.

5. Berapa kerapkah sirih gading mesti dibajakan?

Oleh kerana sirih gading tidak memerlukan pemakanan yang berat untuk tumbuh dengan subur, penggunaan pelet baja dengan pelepasan yang lambat sahaja sudah mencukupi untuk setiap bulan jika ditanam dalam tanah.

Manakala sirih gading yang diletakkan di dalam air pula harus mempunyai sedikit baja yang larut air (1 titik yang dicairkan dalam 1 liter air) di dalamnya – kira-kira 1 sudu makan. Sekiranya anda terlepas dalam mengikuti jadual pembajaan, ia tidak akan memberi kesan yang besar kepada tanaman anda, jadi jangan risau!

6. Bolehkah saya biakkan sirih gading?

Ya, semestinya! Malah, tumbuhan jenis menjalar seperti ini adalah salah satu tumbuhan yang paling mudah dibiakkan. Pilih bahagian yang agak panjang, kira-kira 8 inci atau lebih dan potongkannya di bawah simpul yang ada (sejenis bonggolan berwarna coklat di bawah daun). Dengan bahagian ini, anda boleh memotongnya menjadi 2-3 bahagian yang berasingan, tetapi pastikan setiap bahagian mempunyai sekurang-kurangnya satu simpul yang terpasang.

Masukkan ia ke dalam air dan akar akan mula tumbuh dalam masa 10 hari. Kalau anda tak mahu memotong pokok yang menjalar dengan panjang ini, buang saja bahagian sekecil 2-inci daripada pokok anda semasa memangkasnya – pemangkasan Epipremnum Aureum akan menjadikannya tumbuh lebih lebat berbanding membiarkan tanaman tersebut tumbuh menjalar, yang akan memanjangkan lagi pokok-duit-duit anda – ini semua bergantung kepada rupa tanaman yang anda mahukan! Setelah bahagiannya berakar, anda boleh memilih untuk membiarkannya terus tumbuh di dalam air, atau menanamnya ke dalam pasu bertanah.

cara mudah tanam pokok hiasan money plant
Mereka mudah dijaga, selagi anda mengikuti beberapa peraturan ini. © Aphichart Khueankhan/ 123RF

7. Kenapa daun tanaman sirih gading saya berubah menjadi kuning atau berbintik coklat?

Ini boleh terjadi disebabkan oleh dua perkara – sama ada ia terdedah kepada terlalu banyak sinar matahari atau akar yang reput kerana perairan yang berlebihan. Apabila tanaman anda terkena cahaya matahari langsung yang terlalu banyak, anda boleh memindahkannya ke kawasan yang tidak terlalu cerah sehingga ia pulih, dan potong daun yang menguning. Bintik-bintik coklat pula menunjukkan pembakaran daun, dan ini biasanya akan muncul pada bintik-bintik putih pada daun yang terdedah kepada cahaya matahari sepenuhnya.

Bagi akar yang mereput, anda perlu berusaha lebih sedikit bagi memulihkannya kerana ia mudah dirawat – periksa terlebih dahulu jika tanahnya lembap. Jika ya, keluarkan tanaman dari pasu atau bekas dan periksa akarnya untuk bahagian yang hitam dan lembap.

Anda boleh membuang bahagian ini dengan mudah jika bahagian tersebut tak terlalu banyak, dan letakkannya kembali ke dalam pasu atau bekas dengan tanah yang segar dan pantau tanaman tersebut.

Sekiranya bahagian yang terjejas lebih banyak, anda disarankan untuk memotong semua batang di bawah simpul daun, dan letakkannya di dalam air untuk membiak Epipremnum Aureum dengan pertumbuhan akar baru (lihat bahagian pembiakan di atas).

BACA: Tip untuk menyusun tanaman hiasan di dalam rumah menurut pakar tumbuhan

8. Kenapa tanaman sirih gading saya tidak tumbuh walaupun dengan dibaja dengan kerap?

Perkembangan tumbuhan anda boleh terbantut jika anda kurang menyiramnya. Pastikan tanaman tersebut mendapat penyiraman yang menyeluruh dengan merendam tanah sepenuhnya di dalam air dan membiarkan lebihan air yang ada keluar sendiri. Sekiranya ia bukan masalah penyiraman, kemungkinan besar ia adalah masalah yang berpunca oleh serangga perosak.

Pepijat dan hama labah-labah adalah salah satu penyebab yang paling biasa bagi tumbuhan yang terbantut, di mana ia secara perlahan-lahan boleh berubah menjadi lemah dan lembik. Rawat tanaman dengan semburan hortikultur seperti minyak neem (minyak Pokok Semambu) di luar rumah setiap 2 minggu untuk mengatasi masalah ini.

Bagi sirih gading, mereka sememangnya tahan lasak dan mampu tumbuh dengan baik walaupun dengan penjagaan yang minimum. Tetapi lebih baik sekiranya anda memberi tanaman anda dengan perhatian dan penjagaan yang secukupnya dari semasa ke semasa agar ia mampu tumbuh dengan lebih segar dan sihat.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain