Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimana cara untuk menyelesaikan masalah sinki tersumbat?

test

Mencuci sinki dapur mungkin adalah perkara terakhir dalam senarai anda, tetapi ia sebenarnya sangat penting. Untuk memastikan  sinki dapur anda bebas daripada kekotoran ataupun tersumbat, adalah sangat penting untuk memastikan ia bersih. Sama ada laluannya yang tersumbat atau pun bahagian permukaan yang kotor, kami ada penyelesaian untuk anda. Ini adalah caranya untuk memastikan sinki dapur anda bersih dan tidak tersekat.

cara-menyelesaikan-masalah-sinki-tersumbat
© Luca Lorenzelli | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to clean and unclog a kitchen sink oleh Ariff Yusof.

Berapa kali dah anda bertangguh untuk membersihkan sinki? Hanya kerana anda mencucinya dengan air setiap hari tidak bermaksud ia bersih. Malah, ia mungkin menjadi antara benda yang paling kotor dalam bahagian dapur. Fikirkan, setiap hari anda ke sinki untuk membersihkan sudu dan garfu yang berminyak, daging mentah, serta cawan. Bayangkan pula jumlah kotoran yang telah terdapat pada sinki anda! Rasa tak selesa bukan?

Untuk memastikan ia bersih dan berkilat, ikuti langkah-langkah di bawah sebagai cara untuk membersih sinki dapur dalam lima langkah mudah.

Ini adalah senarai barangan yang anda perlukan untuk mencuci sinki:

  • Soda bikarbonat
  • Cuka putih
  • Sarung tangan
  • Berus atau span
  • Sabun basuh pinggan
  • Kulit lemon atau oren
  • Air suam

BACA: Pastikan peti sejuk anda betul-betul bersih dengan 11 langkah ini

Bagaimana membersihkan sinki dalam 5 langkah

Langkah 1: Kosongkan sinki dapur 

Alihkan setiap barangan yang ada, termasuk span daripada basin dapur anda. Pastikan ia bersih sebelum anda mula dengan proses mencuci. Kemudian, bilas dengan air untuk membersihkan sebarang kotoran atau minyak.

Langkah 2: Gunakan soda bikarbonat

membersihkan-sinki-dapur-dengan-soda-bikarbonat
© Lily Oh | 123rf

Taburkan seluruh sinki dengan soda bikarbonat. Gunakan berus atau span untuk menggosok setiap inci sinki anda. Mulakan daripada bahagian luar dan kemudian ke dalam supaya anda boleh menyiram kotoran yang ada dengan mudah.

Untuk sinki jenis porselin, elak gosok bahagian permukaan kerana ia boleh merosakkannya. Jadi, mulakan dengan bahagian yang paling kurang kasar. Gunakan juga hidrogen peroksida untuk membuang kekotoran.

Untuk sinki jenis besi tahan karat, anda boleh gunakan kain pencuci yang telah direndam dalam air panas untuk mencuci dengan mudah. Untuk kotoran degil, tambah sabun basuh pinggan ke dalam campuran air dan lapkan bahagian permukaan, kemudian rendam dalam air untuk membilasnya. Kemudian, biarkan ia kering dengan sepenuhnya.

Langkah 3: Cuci dengan cuka

Bilas dengan cuka putih, reaksi kimia akan menyebabkan soda bikarbonat bertindak dan berbuih. Kemudian, bilas sinki anda semula, tetapi kali ini dengan air suam supaya ia membersihkan segala kotoran di dalam paip anda. Untuk kotoran degil, ulang langkah dua dan tiga sehingga ia bersih.

Langkah 4: Gosok sinki dapur dengan kulit lemon

Kemudian, gosok seluruh sinki dengan kilit lemon untuk menghilangkan bau sambil menjadikan sinki kekal berkilat.

Langkah 5: Jangan lupa bahagian kepala paip dan pemulasnya

bersih-kepala-paip-dan-pemulasnya
© 123rf

Anda boleh menggunakan sabun basuh pinggan biasa untuk mencuci bahagian ini. Untuk bahagian yang sukar dicapai, pastikan anda menggunakan berus gigi dan gosokannya. Sekiranya terdapat kesan kapur yang telah terhasil di bahagian kepala paip, tambahkan sesudu cuka putih kepada campuran air sabun dan gosok hingga bersih – langkah ini selalunya berkesan.

BACA: Inspirasi reka bentuk dapur basah dan dapur kering

Mengapa pentingnya membersihkan sinki dapur?

Anda mungkin tak nampak dengan mata kasar, namun basin dapur sebenarnya dipenuhi dengan bakteria kerana ia adalah tempat utama untuk anda membersihkan sesuatu. Terdapat pelbagai jenis bakteria, virus, atau bahan-bahan organik yang melekat pada permukaan sinki. Inilah sebabnya mengapa kita perlu membersihkan sinki. Bukan sahaja untuk menghentikan bakteria daripada merebak, tetapi untuk memastikan anda sekeluarga berada dalam persekitaran yang sihat.

Berapa kerapkah anda patut bersihkan sinki?

Lebih bagus jika anda boleh bersihkan ia setiap hari. Anda boleh lakukannya selepas waktu makan malam ketika sedang mencuci pinggan. Ianya cuma satu langkah ekstra selepas mencuci pinggan sebagai langkah awal mengatasi kesan kotor dan minyak.

Tetapi, jika anda ingin betul-betul membersihkannya, anda boleh bersihkannya setiap minggu (atau setiap dua minggu sekiranya anda jarang menyentuh sinki). Ikuti langkah di atas dan sinki anda akan kembali bersih seperti keadaan asal dalam tempoh yang singkat.

BACA: 8 cara simpan barang dapur basah supaya tahan lama

Bagaimanakah cara untuk menghilangkan sinki tersumbat secara semula jadi?

Bagaimanakah-cara-untuk-menghilangkan-sinki-tersumbat-secara-semula-jadi
© christingasner | 123rf

Dengan setiap kali basuhan dan cucian, ia hanya mengambil masa yang singkat untuk menjadikan sinki anda tersumbat. Semestinya sangat menyusahkan, tetapi jangan risau kerana ada cara untuk mengatasinya dengan mudah (Ya, anda tak perlu untuk memanggil tukang paip. Jimat wang anda dan anda boleh belanja untuk perkara yang lebih penting). Jadi, ada dua cara yang berbeza di sini – secara semula jadi dan sebaliknya. Walaupun menggunakan cecair kimia adalah cara paling mudah (ia boleh menghilangkan kesan minyak tebal dan rambut), kami tidak mengesyorkannya kepada anda kerana ia bersifat menghakis dan boleh merosakkan paip sinki anda dalam jangka masa panjang. Apa kata anda cuba cara yang lebih semula jadi. Kami kongsikan cara-caranya di bawah untuk menghilangkan sumbat pada sinki (dapur dan juga tandas): 

1. Gunakan air panas

Sinki tersumbat terjadi apabila minyak, lebihan sabun dan rambut terperangkap pada laluan air, dan salah satu cara untuk mengatasinya adalah dengan menuang air panas pada laluan air tadi untuk melonggarkan setiap material yang melekat dan kemudian menghilangkan sumbat. Air panas untuk minum tidak berkesan kerana ia memerlukan air yang betul-betul menggelegak. Pastikan anda berhati-hati apabila menggunakan cara ini pada permukaan porselin kerana ia mungkin akan menyebabkan ia retak. Caranya adalah dengan mencurahkan air terus ke dalam saliran. Elakkan cara ini sekiranya paip anda adalah jenis plastik dan PVC kerana air panas tadi akan melembutkan paip. Gunakan pelocok sekiranya paip anda diperbuat daripada material plastik.

2. Gunakan pelocok

Untuk cara yang ini pula, jangan gunakan pelocok biasa (pelocok tandas), tetapi dapatkan pelocok untuk sinki yang berfungsi lebih baik dalam situasi ini. Sebelum anda mula membersih, alihkan penapis (jika ada) pada sinki dan penuhkan air dalam sinki (beberapa inci) untuk membenarkan pelocok anda melekat dengan ketat. Kemudian, letakkan pelocok di atas bukaan dan pastikan ia ditutup kemas. Pam ke atas dan ke bawah beberapa kali untuk membersihkan laluan air. Buka paip dan biar air mengalir selama satu minit atau lebih untuk melihat sekiranya saluran paip anda tidak lagi tersangkut. Sekiranya air tidak mengalir dengan lancar, ulangi proses yang sama sehingga selesai.

3. Guna soda bikarbonat dan cuka

Pasangan pembersih kegemaran isi rumah ini juga antara yang menjadi pilihan. Untuk mengatasi laluan air yang tersumbat, pertama sekali anda perlu kosongkannya. Gunakan secawan untuk menghilangkan air yang terkumpul. Kemudian, tuang secawan soda bikarbonat ke dalam laluan air diikuti dengan secawan cuka putih. Kemudian, tutup dan tunggu sehingga 15 minit. Setelah sudah, tuangkan air panas ke dalam saliran air dapur untuk membersihkan sumbat. Sekirannya air masih tersangkut, ulang proses yang sama sehingga selesai.

4. Gunakan kabel auger

Tiga langkah di atas tidak berkesan? Apa kata gunakan kabel auger (ada yang memanggilnya ular pembersih longkang atau pembuka longkang). Alihkan penyumbat paip sebelum anda bermula. Kemudian, masukkan kabel auger ke dalam lubang sinki, Terus masukkan sehingga anda terasa gegaran. Pusingkan kabel auger sehingga anda rasa semua bahan yang tersumbat telah tersangkut pada kabel auger dan tarik keluar dari lubang sinki. Jangan risau sekiranya tiada apa yang tersangkut pada hujung kabel auger anda kerana ia mungkin sekali telah dibawa arus air. Setelah selesai, tuangkan air panas ke dalam laluan air untuk pastikan ia tidak lagi tersangkut. Ulang proses ini jika ia masih tidak berkesan untuk kali pertama.

5. Hubungi tukang paip

Apabila semua yang anda cuba tidak berkesan, hubungi tukang paip. Mungkin masalah paip tersumbat anda sebenarnya adalah lebih besar daripada apa yang anda jangkakan. Kadang kala, adalah lebih baik untuk memanggil mereka yang pakar daripada anda terus merosakkannya. 

Patutkah anda tinggalkan pinggan mangkuk yang belum dicuci semalaman?

Kami faham, anda penat dan ingin baring di atas sofa sambil melihat Ins tagram, namun meninggalkan pinggan mangkuk yang kotor hanya memberikan kesan yang tidak baik. Jika anda memilih untuk membersihkannya pada keesokan hari, bersedialah untuk berhadapan dengan kesan kotoran degil pada pinggan mangkuk anda. Bukan itu sahaja, sinki yang kotor juga menarik perhatian serangga perosak seperti lipas dan semut ke rumah anda. Jadi, mengapa ambil risiko sekiranya anda boleh selesaikan semua ini kurang daripada 5 minit?

Ingat, ia tidaklah mengambil masa yang lama untuk memastikan sinki dapur anda bersih. Hanya luangkan masa beberapa minit setiap hari dan anda tidak perlu berkerja keras untuk membersih apabila masanya tiba.

BACA: Bersihkan jubin bilik mandi anda dengan cara yang mudah dan selamat

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain