Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara mengekalkan kesegaran buah-buahan dan sayuran

test

Panjangkan hayat kesegaran buah-buahan dan sayur-sayuran anda dengan kaedah pasti jadi ini. Kini tiada lagi sayur-sayuran layu dan busuk di dalam peti sejuk!

fruits and vegetables on the table
© Svetlana Kolpakova | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to keep fruits and vegetable fresh for longer oleh Hafizah Hani.

Kita semua gemar makan buah dan sayur segar sehingga ada yang sanggup ke Cameron Highlands untuk mendapatkannya. Malangnya, tumbuhan segar mempunyai jangka hayat yang pendek dan hanya bertahan selama beberapa hari saja. Jika lambat memasak atau memakannya, ia pasti layu di dalam laci peti sejuk anda. Untuk mengelakkan itu daripada berlaku, anda perlu tahu cara menyimpannya dalam peti sejuk dengan betul agar kesegaran buah dan sayuran boleh kekal lama. Berikut adalah beberapa tip untuk menyimpan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan baik dan mengekalkan kesegarannya.

1. Asingkan sayur dan buah-buahan

fresh groceries
© sonjachnyj | 123rf

Walaupun ianya memudahkan kerja jika kita simpan semua buah dan sayuran dalam satu tempat, tetapi lebih baik jangan lakukan. Sesetengah buah-buahan dan sayur-sayuran seperti pisang, brokoli dan avokado menghasilkan gas etilena dan ia akan mempercepatkan proses matang buah-buahan dan sayur-sayuran yang lain. Dalam erti kata lain, bahan-bahan tersebut akan cepat busuk.

BACA: Bebaskan rumah anda dari lalat buah dengan 5 langkah mudah

2. Simpan buah-buahan yang belum masak di atas kaunter

Buah-buahan belum masak? Letakkannya di atas kaunter dapur. Selepas masak, masukkan ke dalam peti sejuk supaya ia tahan lebih lama. Berikut adalah senarai buah dan sayuran untuk kaedah ini:

  • Pisang
  • Tembikai
  • Kiwi
  • Pir
  • Pic
  • Plum
  • Aprikot
  • Avokado
  • Mangga

Jangan risau jika kulit pisang anda bertukar warna coklat, isinya masih segar dan boleh dimakan.

BACA: 4 jenis tanaman yang sesuai di tanam di dalam rumah

3. Simpan pokok salad segar dengan mengedapkannya

Nak simpan pokok salad untuk sehari lagi? Masukkan dedaunnya ke dalam bekas makanan kedap udara untuk mengelakkannya daripada layu. Kaedah ini juga boleh mengekalkan kerangupannya! Selain daripada itu, jika anda membeli seketul bulat sayur salad, cabut daunnya dahulu sebelum merendamnya dalam mangkuk berisi air sejuk. Biarkan lebih kurang dua jam dan kemudian guna pengering salad untuk membuang lebihan air. Letakkan daun di atas tuala kecil dan gulung sebelum menyimpannya ke dalam bekas. Oh, jangan lupa pula untuk memasukkannya ke dalam peti sejuk!

4. Pilih hasil yang segar sahaja

grocery shopping
© dolgachov | 123rf

Ini perkara biasa, tetapi buah-buahan dan sayur-sayuran yang anda pilih itu perlulah segar, jika tidak kaedah penyimpanan tidak akan berkesan. Jika anda beli sayur-sayuran hijau yang sudah layu, tidak ada cara lain lagi untuk menyelamatkannya.

5. Simpan yang bertangkai panjang dalam pasu

Ya, gubah ia seperti sejambak bunga kegemaran anda untuk membantu mengekalkan kesegarannya. Anda boleh balut pangkal sayuran hijau itu dengan tuala kertas yang lembap atau simpan secara menegak dalam balang kaca yang separuh berisi air. Ini akan melambatkan proses ia menjadi layu.

BACA: Memberi nafas baru kepada tumbuhan yang tidak bermaya

6. Cari sayur-sayuran jenis umbisi (berakar)

root vegetables
© Svetlana Kolpakova | 123rf

Sayur umbisi seperti ubi bit, lobak merah dan turnip biasanya tahan lama berbanding yang lain. Jika anda hendak ia tahan lebih lama (katakan seminggu lagi), buat begini:

Untuk lobak merah: Bungkus lobak merah dengan tuala kertas dan letakkan ke dalam beg dalam peti sejuk. Jangan dibasuh dahulu, lebihan air akan menyebabkannya menjadi busuk. 

Untuk ubi bit: Simpan ubi bit dalam beg plastik bertebuk dan masukkan ke dalam petak sayur. 

Untuk turnip: Balut turnip dengan tuala kertas yang lembap. Masukkan ke dalam beg plastik bertebuk dan simpan dalam petak sayur. 

Untuk bawang besar dan bawang kecil: Letakkan ia di tempat yang dingin, kering, gelap, dalam bilik dengan pengudaraan yang baik seperti pantri. Selepas dibuang kulitnya, simpan dalam peti sejuk dan ia boleh bertahan untuk 10 – 14 hari lagi. 

Untuk keledek: Simpan di tempat yang dingin, kering dan gelap. Biarkan ia tanpa berbalut dan ia boleh disimpan hingga dua bulan.  

Untuk kentangJauhkan daripada cahaya matahari dan simpan dalam bekas dengan pengudaraan yang baik di tempat kering. 

Untuk halia dan kunyit: Simpan dalam beg plastik boleh tutup semula atau dalam bekas kedap udara di dalam petak sayur. Untuk halia yang telah dipotong atau dibuang kulit, bungkus dengan tuala kertas sebelum menyimpannya dengan cara yang sama.

Untuk halia: Simpan halia pada suhu bilik di kawasan yang kering, gelap dan dengan pengudaraan yang baik, seperti bakul jejaring dawai atau beg kertas terbuka dalam almari atau pantri. 

Untuk lobak putih: Simpan lobak putih tanpa dibasuh dahulu dan telah dibuang daun atasnya dalam beg plastik kedap udara atau zip-lock. Kemudian letak tuala kertas lembap berlipat dihujungnya. Masukkan beg ke dalam petak sayur dalam peti sejuk.

Untuk adas pedas: Kerat daunnya dan tinggalkan dua atau tiga inci di atas bebawangnya sebelum membungkusnya longgar dalam beg plastik. Simpan dalam peti sejuk dan ia akan tahan 5 ke 10 hari. 

Untuk daun saderi: Biarkan ia dalam bentuk asalnya, bungkus dengan kerajang aluminium dan simpan dalam tempat sayur.

Untuk daun bawang kucai (lik): Simpan tanpa dibasuh dan dikerat ke dalam beg plastik bertebuk dalam peti sejuk.

7. Simpan buah-buah sitrus dalam peti sejuk

Woman opening refrigerator drawer with fresh fruits
© belchonock | 123rf

Buah-buah sitrus memang baik untuk menghilangkan dahaga. Untuk memanjangkan hayat menyimpannya, simpan ia di bahagian sayur peti sejuk anda. Ia boleh bertahan hingga dua ke empat minggu. Jika anda simpan pada suhu bilik, anda hanya boleh simpan hingga tiga ke empat hari.

8. Basuh buah beri dengan cuka yang dicairkan

 Buah beri segar mahal harganya. Jika anda tak mahu membazir, cuba cara ini. Sediakan semangkuk cuka yang telah dicairkan — 1 cawan cuka di campur dengan 3 cawan air. Basuh buah-buah beri segar anda menggunakan campuran cuka tersebut dan keringkan dengan kertas tisu. Anda juga boleh gunakan pengering salad. Simpan dalam bekas yang dilapik dengan tisu kertas untuk menyerap lebihan air kerana kelembapan akan menyebabkan kulat. 

9. Jangan basuh sehingga anda bersedia untuk menggunakannya

washing carrots
© luckybusiness | 123rf

Tabiat mencuci semua buah dan sayuran segar anda selepas membelinya dari pasar perlu dihentikan. Membasuh sayuran dan buah segar sebelum menyimpannya akan mempercepatkan ia menjadi rosak kerana bakteria membiak pantas dalam keadaan lembap. 

10. Simpan cendawan dalam beg kertas

Apabila hendak menyimpan pelbagai jenis cendawan, jangan simpan dalam beg plastik. Sebaliknya gunakan beg kertas. Cendawan mempunyai kandungan air yang tinggi dan jika anda simpan dalam beg plastik, kelembapan yang terperangkap akan menyebabkan ia berlendir. Beg kertas akan memberikan pengudaraan yang cukup bagus. 

11. Beri ruang yang banyak untuk pokok selada air

iceberg lettuce
Olga Miltsova | 123rf

Tidak seperti kebanyakan sayuran segar, pokok selada air memerlukan kelembapan dan pengalihan udara pada masa yang sama. Maknanya, menyimpannya dalam beg plastik atau petak sayur begitu sahaja tidak memadai. Ia tidak akan membuatkan pokok salad anda busuk tetapi ia juga tidak akan membuatkannya tahan lama. Untuk mengekalkan kesegarannya, anda perlu mencucinya, mengeringkannya dan menyimpan dalam beg plastik bertebuk atau bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk. 

Secara ringkasnya, buah-buahan dan sayuran berlainan jenis memerlukan cara penyimpanan yang berlainan untuk memanjangkan hayatnya. Jika ada yang sudah busuk, cepat-cepat buangkannya sebelum ia merosakkan buah dan sayuran yang lain pula.

Anda juga boleh baca artikel ini 8 barang wajib ada di dalam rumah jika berlaku kecemasan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain