Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara mengecat kayu seperti seorang profesional

test

Jom pelajari cara mengecat perabot kayu seperti seorang pakar dengan langkah-langkah yang mudah.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to paint wood like a professional oleh Hamidi Kuncimon.

Anda ingin menghiasi bilik anda? Sebelum anda pening kepala mengenangkan wang yang perlu anda belanjakan untuk membeli perabot baharu, bawa bertenang. Percayakah anda bahawa terdapat cara-cara yang mudah untuk anda menaik taraf perabot kayu anda yang sudah usang itu kepada satu hasil seni yang halus buatannya – anda hanya memerlukan sapuan cat!

Macam leceh, kan? Anda tidak perlu menjadi seorang profesional untuk mengecat perabot kayu. Ya, anda perlu cuba beberapa kali untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, namun ia pasti dapat menjimatkan poket anda.

Sebelum kita mula, anda memerlukan:

  • Cat asas / Primer
  • Cat
  • Kertas pasir
  • Berus cat
  • Penggelek cat
  • Kain buruk
  • Helaian plastik
  • Pita pelekat

Sekarang, jom kita mulakan!

1. Bentangkan kain buruk

© 123rf

Mengecat perabot boleh menyerabutkan rumah anda. Untuk mengelakkan rumah anda kelihatan seperti tapak pembinaan, bentangkan lapisan plastik ke atas lantai, dinding dan meja, dan kemaskan ia dengan pita pelekat. Kemudian, hamparkan pula kain buruk ke atas helaian plastik di tempat yang anda akan gunakan sebagai laluan untuk berjalan. Perabot seperti lampu lantai dan permaidani disarankan supaya dialihkan dari dalam bilik. Juga jangan lupa untuk tanggalkan sebarang perkakas dari perabot yang anda ingin cat.

BACA: WD-40 menjimatkan poket anda dengan pelbagai kegunaan

2. Bersihkan permukaan perabot

Gunakan kain yang bersih dan lembap untuk membersihkan permukaan perabot kayu. Ini mampu menghilangkan debu dan kotoran.

3. Gosok dengan kertas pasir

© 123rf

Ini adalah langkah yang penting untuk mengecat. Gosokkan permukaan kayu dengan kertas pasir (sebaiknya #220). Untuk permukaan yang tidak rata, gosok sehingga ia menjadi rata. Seterusnya, sedut lebihan habuk dengan penyedut vakum dan lapkan ia sebelum anda ke langkah berikutnya.

4. Sapuan cat asas

Primer atau cat asas adalah sangat likat, menjadikan ia sesuai untuk menutup cela dan menjadikan permukaan perabot anda licin. Adalah sangat penting untuk anda mengoleskan cat asas sebelum anda mengenakan sapuan pertama cat anda. Biarkan ia selama sejam sebelum anda meneruskan langkah seterusnya.

5. Masa untuk mengecat!

Ya, akhirnya kita tiba ke langkah yang paling utama. Sebelum anda terlalu teruja dan bersemangat untuk mulakan mengecat, adalah penting untuk anda mengenali perbezaan di antara berus cat dan penggelek cat.

© 123rf

Berus cat: Sesuai untuk ruangan dan permukaan yang berlekuk, bersudut dan berkerawang. Celupkan sepertiga berus cat ke dalam tong sebelum anda menyapukan perabot kayu. Harus ingat, pastikan hujung berus kekal lembap agar ia tidak meninggalkan kesan yang tidak menarik ke atas permukaan perabot anda. Selesaikan lapisan yang pertama sebelum anda memulakan sapuan lapisan kedua.

Penggelek cat: Sesuai untuk kawasan yang luas dan rata. Celupkan penggelek ke dalam cat dan gelekkan ia ke atas dan ke bawah pengalas penggelek cat untuk meratakan cat. Kemudian, anda boleh mengecat perabot kayu anda!

BACA: 6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah

6. Oleskan sapuan kedua

Untuk kemasan yang memuaskan, adalah sangat penting untuk menggosok kertas pasir dan mengoleskan sapuan kedua ke atas perabot anda. Apabila anda selesai dengan sapuan pertama, tunggu sekurang-kurangnya dua jam sebelum anda mula menggosok kertas pasir ke atasnya. Ini untuk mengurangkan sebarang kesan cela. Namun harus ingat, jangan gosok kertas pasir terlalu kasar atau ia akan menanggalkan lapisan cat yang telah anda sapukan. Kemudian, lapkan permukaan perabot anda dengan kain yang bersih. Pastikan perabot anda bersih dan licin sebelum anda sapukan lapisan terakhir.

Dan nah, anda baru saja memiliki perabot yang serba baharu di rumah anda!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain