Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 cara mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok

test

Memang menjengkelkan apabila tandas tersumbat sehingga hampir melimpah. Sudahlah melimpah, pelocok pula tiada. Ewwwwww

© Sakda Maprachuab / EyeEm/ GettyImages

Artikel ini diterjemah dari 6 ways to unclog a toilet without a plunger oleh Aina Hanis Abd Halim.

Tandas tersumbat merupakan perkara biasa yang berlaku di rumah. Tetapi jangan panik kerana ada banyak cara yang mudah serta efektif untuk menyelesaikannya. Dengan pengetahuan serta alatan yang betul, masalah tandas melimpah dapat dielakkan.  Bukan itu sahaja, anda boleh mengelakkan bilik air dari dibanjiri air najis yang menjijikkan. Anda mampu mengatasinya dengan petua dan cara-cara yang berkesan ini.

BACAAN POPULAR:
🚽 Tip bersihkan jubin bilik air dengan mudah. 
🛀 Tip jadikan bilik mandi berkilau selalu. Senang je!

Ini adalah enam cara efektif untuk mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok.

1. Tuang air panas 

Cara 1 mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok
© Lew Robertson/ GettyImages

Guna air panas, bukan air mendidih kerana porselin akan retak apabila akan terkena suhu yang sangat panas. Isikan air panas ke dalam sebuah baldi. Tuangkan ke dalam mangkuk tandas dari aras pinggang anda. Selepas itu, biarkan ia di dalam mangkuk tandas buat beberapa minit sebelum anda mengepam tandas itu. Air panas itu mampu mengeluarkan kotoran yang menyebabkan mangkuk tandas tersumbat.

2. Bom mandian/bath bomb buatan sendiri

Cara 2 mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok
© kobeza/ GettyImages

Anda boleh menghasilkan bom mandian sendiri dengan bahan-bahan seperti- serbuk penaik, garam Epsom dan sabun cuci pinggan.

Cara-cara mengatasi tandas sumbat dengan bath bomb:

  • 2 cawan serbuk penaik
  • ¼ cawan garam Epsom
  • 8-10 sabun cuci pinggan
  • Campurkan kesemua bahan dan letakkan ke dalam dulang kek cawan. Biarkan kering dan keras semalaman.
  • Apabila ia telah siap, anda boleh letakkannya ke dalam mangkuk tandas dengan beberapa cawan air.
  • Biarkan ia larut untuk beberapa jam. Ia akan mengeluarkan kotoran yang menghalang pengaliran air.

BACA: 11 fungsi soda bikarbonat untuk dapur anda

3. Gunakan sabun cuci pinggan

Cara 3 mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok
© Ralf Geithe/ GettyImages

Sabun cuci pinggan juga mampu menyelesaikan masalah ini. Letakkan sabun tersebut dalam kuantiti yang banyak ke dalam mangkuk tandas. Tambah air panas dan biarkan buat seketika. Untuk tandas yang tersumbat teruk, tinggalkan ia semalaman. Sabun itu akan menjadi pelincir yang mampu membantu sisa-sisa dan kotoran dalam tandas mengalir dengan lancar. Selain itu, anda boleh menggunakan sabun buku. Potongkannya menjadi ketulan kecil dan letakkan ke dalam mangkuk tandas.

4. Gunakan penyangkut baju besi

Cara 4 mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok
© Spiderstock/ GettyImages

Tiada plumbing snake? Tiada masalah. Buka simpulan penyangkut baju besi/wired hanger kecuali cangkuknya. Anda disarankan menggunakan penyakut baju yang bersalut plastik jika tidak mahu mangkuk tandas anda calar. Halakan penyangkut ke dalam mangkuk tandas dan korek sisa atau gumpalan sehingga air mula mengalir dengan lancar. Selepas itu, pam beberapa kali sehingga bersih. Jangan lupa memakai sarung tangan ketika melakukan tugasan ini.

5. Gunakan berus tandas

Cara 5 mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok
© Professor25/ GettyImages

Tolak berus ke dalam mangkuk tandas dan buat gerakan mengepam, sama seperti anda gunakan pam tandas. Pam dengan kuat beberapa kali dan air yang tersumbat akan mengalir. Cara ini agak menggelikan tetapi tiada apa yang lebih jijik daripada mencuci mangkuk tandas yang tersumbat.

6. Campurkan cecair peluntur dengan serbuk pencuci pinggan

Cara 6 mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok
© baloon111/ GettyImages

Ini adalah cara yang terbaik untuk mengatasi tandas yang tersumbat dengan teruk.  Anda perlu campurkan dua hingga tiga cawan cecair peluntur dengan secawan serbuk pencuci pinggan. Selepas itu, tuangkan campuran tersebut ke dalam tandas. Biarkan selama 20 hingga 30 minit. Selepas itu, pam semua sisa-sisa yang menyebabkan tersumbat. Ia memang berkesan untuk mangkuk tandas yang hampir melimpah.

BACA: Kenapa kedudukan rumah itu penting? Ini sebabnya.

Nasib baik ada tips dan petua-petua ini. Kini anda boleh membersihkan tandas yang tersumbat tanpa pelocok atau pam tandas kerana ia mampu diselesaikan dengan menggunakan barang-barang yang ada di rumah. Anda boleh cuba dan kongsikan pengalaman anda dengan. Jijik? Mungkin. Tetapi sekurang-kurangnya tandas anda sudah bersih.

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

🧽 Cara buat produk pencuci DIY mesra alam
🚿 Tak perlu ubahsuai, tapi masih boleh memperindahkan bilik air. Hebat! 
💧 Produk serbaguna ini ada banyak lebihan sehingga ramai orang obses dengannya. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain