Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara tanam, jaga dan petik daun rosemary di Malaysia

test

Anda pernah terfikir tak tentang herba yang anda beli di kedai dan kemudian anda rasa “Yang ni boleh tanam dekat rumah je”. Ya, anda tepat 100%! Jom kami tunjukkan macam mana nak tanam rosemary di rumah.

Nama saintifik bagi pokok rosemary ialah Rosmarinus Officinalis. Dalam tahun-tahun belakangan ini, Persatuan Hortikultur Diraja (RHS) atau Royal Horticultural Society (RHS) mendapati bahawa genetik tumbuhan ini terbukti berkait rapat dengan genus Salvia dan bukannya Officinalis, dan akhirnya dikategorikan sebagai Salvia Rosmarinus. Walaupun namanya telah ditukar, RHS menegaskan bahawa orang ramai tidak perlu bimbang kerana secara umum ia tetap dikenali sebagai rosemary. 

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Rosemary adalah sejenis pokok renek yang biasanya tumbuh mekar pada musim panas. Tumbuhan herba ini berasal dari kawasan Mediterranean dan tumbuh subur dalam cuaca panas dan lembap, maka menjadikannya mudah tumbuh di negara kita kerana cuaca panas dan lembap sepanjang tahun. Oleh kerana rosemary juga merupakan jenis tanaman yang tumbuh dengan ketinggian dan lebar hingga empat kaki, ia boleh menjadi tanaman yang ideal untuk landskap dan sebagai tumbuhan di kebun, dan rosemary mempunyai bunga biru yang cantik dan tampak menarik sebagai tumbuhan renek. Selain itu, baunya juga segar.

Artikel ini diterjemah dari How to grow, care and harvest rosemary in Malaysia oleh Damia Norwin. 

1. Apakah manfaat pokok rosemary

cara menanam rosemary
© Mint Images/ gettyimages

Setiap tangkai daun rosemary mempunyai 1001 kegunaan. It mengandungi banyak manfaat untuk kesihatan kerana ia bersifat anti-radang, antioksidan, dan antibakteri. Tumbuhan yang mempunyai 1001 manfaat ni bukan sahaja menambah aroma dan rasa pada stik, malah banyak khasiatnya pada tubuh badan manusia, dari hujung rambut sampai hujung kaki. Oleh kerana ia kaya dengan zat besi, kalsium, vitamin A, C, dan, B6, rosemary boleh digunakan dalam pelbagai bentuk dan cara. 

Salah satu manfaat rosemary ialah, ia sering digunakan untuk merawat senak, angin dan sembelit. Selain itu,ia juga merupakan bahan utama untuk penjagaan mulut, dari menghilangkan nafas berbau hinggalah mencegah pembentukan plak dan kaviti pada gigi. 

Sekiranya anda seorang peminat tegar minyak pati, anda mesti tak pernah terlepas peluang menggunakan minyak pati rosemary ni. Minyak pati dari tumbuhan herba ini sering digunakan dalam aroma terapi kerana ia membantu menghilangkan stress dan meningkatkan proses kognitif. 

2. Cara menanam rosemary di rumah

Jangan bersedih kalau anda tinggal di kediaman strata; rosemary boleh ditanam di dalam pasu atau bekas kosong. Tumbuhan renek ini cuma perlukan air dan cahaya matahari sahaja untuk tumbuh. Jangan bimbang, kami akan tunjukkan kepada anda satu per satu supaya anda boleh mula tanam tumbuhan herba ini di rumah.

  • Cara menanam rosemary di dalam pasu 

cara menanam rosemary dalam pasu
© The Picture Pantry/ gettyimages

Macam kami terangkan sebelum ni, tak susah nak tanam rosemary dalam pasu. Anda cuma perlukan tanah yang berkualiti, pasu dan bekas berlubang dengan saliran air yang baik. Walaupun cukup mudah untuk ditanam di dalam pasu, pastikan tanaman mempunyai ruang yang cukup untuk membesar dan oleh itu, pastikan pasu yang anda gunakan mempunyai diameter kira-kira 30 cm sebagai ruang untuk rosemary tumbuh kelak. 

Lubang untuk saliran air pula adalah penting kerana anda perlu pastikan bahawa tumbuhan ini memdapat kelembapan yang mencukupi dan bukannya, terlebih atau terkurang air. Oleh itu, pasu atau bekas berlubang adalah ‘WAJIB’. Anda juga harus elakkan tanaman itu daripada basah akibat air yang bertakung di bahagian bawah pasu.

  • Cara menanam rosemary dari keratan batang

Cara menanam rosemary dari keratan batang
© sorsillo/ gettyimages

Tahukah anda cara yang paling senang untuk menanam rosemary ialah dari keratang batang? Caranya ialah dengan membuang dedaunan dari keratan pokok rosemary supaya ia tumbuh dengan baik. Macam ni caranya: 

Langkah 1: Ambil 2-3 inci pokok rosemary dan buang dedaunan dari batang pokok itu. Kemudian, potong pangkal batang rosemary tepat di bawah simpul daun

Langkah 2: Letakkan keratan rosemary di dalam pasu yang mempunyai saliran air yang baik

Langkah 3: Tutup pasu menggunakan balutan plastik untuk memastikan keratan kekal lembap dan letakkan dibawah sinaran matahari

Langkah 4: Bila anda dah mula nampak akarnya tumbuh, buang plastik tersebut dan letak keratan rosemary di dalam pasu yang lebih besar. Sekarang, anda dah pun sedia untuk tanam rosemary dan boleh letakkan pasu dibahagian rumah yang disinari cahaya matahari. 

  • Cara menanam rosemary dari biji benih

Cara menamam rosemary dari biji benih
© upersizer/ gettyimages

Cara semai rosemary dari biji benih ni susah sikit. Banyak yang anda perlukan, tapi tak mustahil, dan semestinya anda akan merasa sangat puas apabila melihat ia tumbuh dari biji benih. 

Langkah 1: Langkah pertama untuk tanam dari benih rosemary ialah dengan menggunakkan pasu untuk cambahkannya. Tapi anda juga boleh kitar semula karton telur dan gunakannya untuk cambahkan benih rosemary.

Langkah 2: Buat campuran tanah untuk tanam rosemary dengan mencampurkan perlit, dan tanah gambut dan letakkan di dalam setiap kelongsong karton telur. Kemudian taburkan tiga (3) hingga empat (4) biji benih di dalam setiap kelongsong.

Langkah 3: Spraykan air pada benih rosemary dan tanah, cukup-cukup untuk melembapkan tanah, jangan sampai basah pula. Tutup karton menggunakan plastik dan kemudian letakkannya di kawasan yang panas supaya ia bercambah dengan baik

Langkah 4: Bila ia mula bercambah, anda akan mula melihat pertumbuhan benih, kemudian anda boleh pindahkan ke dalam pasu yang lebih besar dan letak lebih banyak tanah dan siram secukupnya. 

BACAAN POPULAR:

🍝Cara tanam, jaga dan and petik daun Parsley di Malaysia
🌶️Tips untuk pastikan tanaman cili padi anda subur

3. Cara penjagaan pokok rosemary

Cara penjagaan pokok rosemary
© -lvinst-/ gettyimages

Elemen yang paling penting untuk dapatkan pokok rosemary yang tumbuh sihat ialah air. Rosemary tumbuh subur dengan penyiraman yang betul. Walau bagaimanapun, ia akan reput jika terdapat terlalu banyak air di dalam pasu. Oleh itu, anda perlu selalu periksa keadaan tanahnya, sama ada kering atau basah untuk memastikan ia disiram dengan baik. 

Caranya ialah dengan memasukkan jari ke dalam tanah; jika kering, maka tanaman perlu disiram. Pada masa yang sama, jangan lupa akan lubang saliran air; pastikan air boleh mengalir keluar daripada pasu kerana ia boleh membunuh tanaman ini. 

Pangkas tanaman rosemary dari masa ke masa untuk menggalakkan pertumbuhannya. Sama seperti tanaman yang lain, rosemary perlu dipangkas untuk menggalakkan pertumbuhannya. Untuk baja pula, tiada baja yang spesifik untuk rosemary. Anda boleh gunakan mana-mana baja serbaguna, sama ada yang kering atau cecair untuk pokok rosemary anda. 

4. Berapa lama masa diambil untuk rosemary tumbuh

Ia bergantung kepada macam mana cara anda menanam pokok rosemary ni. Jika anda tanam dari keratan batang, ia tidak memerlukan masa yang panjang untuk tumbuh, mungkin sekitar lapan ke sepuluh minggu,dan selepas itu ia boleh dipindahkan ke medium lain, sama ada ke tanah atau pasu yang lebih besar. 

Jika anda tanam rosemary dari benih, ia memerlukan lebih banyak masa untuk bercambah. Dengan cara ini, ia mungkin mengambil masa dua hingga tiga minggu untuk ia bercambah, dan kadangkala ia mungkin lebih lama. Anda perlu bersabar kerana secara semula jadi, rosemary memang tanaman yang mengambil masa untuk tumbuh. 

5. Bila anda boleh mula petik daun rosemary

Bila anda boleh mula petik daun rosemary
© Adam Drobiec / EyeEm/ gettyimages

Di negara empat musim, mereka selalunya menanam dan memangkas pokok rosemary semasa musim bunga dan musim panas. Berbeza dengan Malaysia yang cuacanya panas dan lembap sepanjang tahun; masa yang paling sesuai untuk petik daun rosemary ialah sebelum bunganya mekar kerana tanaman ini paling wangi baunya ketika ini.

  • Cara petik daun rosemary 

Anda boleh potong mana-mana bahagian pokok rosemary sama macam anda memangkasnya. Selain itu, anda juga boleh pisahkan daun rosemary dari tangkainya dengan cara menariknya dengan lembut. Rosemary segar boleh digunakan terus dalam masakan atau anda boleh jemur untuk dapatkan daun rosemary kering sebelum digunakan.

  • Cara petik daun rosemary dalam rumah

Sama sahaja macam cara tadi, potongkan batang rosemary yang masih muda. Anda juga boleh keringkan rosemary dan petik sebelum ia mekar kerana kandungan minyak (pati) pada setiap tangkainya ketika ini adalah tinggi.

  • Cara petik rosemary tanpa membunuh tanaman ini

Jangan tuai daunnya sehingga keterlaluan and berikan masa untuk rosemary untuk terus membesar. Petik daunnya secara berkala antara dua hingga tiga tangkai pada satu masa.

 6. Macam mana nak gunakan rosemary dalam masakan

© Vladimir Mironov/ gettyimages

Ada pelbagai cara nak gunakan rosemary dalam masakan. Anda boleh taburkannya ke dalam salad, sup, atau masukkan beberapa tangkai rosemary ke dalam stik ketika memasaknya untuk mendapatkan aroma yang menyelerakan serta banyak lagi. Di samping itu, anda juga boleh hasilkan cuka rosemary dengan menggabungkan sekurang-kurangnya empat tangkai rosemary segar, cuka atau cuka epal, sekuntum bunga cengkih, satu sudu besar bawang putih dan peppercorns di dalam sebuah botol. Biarkannya selama dua minggu dan setelah siap, anda boleh gunakannya sebagai sos salad (salad dressing) untuk menambah keenakan salad.

 7. Adakah anda perlu keringkan rosemary sebelum menggunakannya

Tak semestinya. Anda boleh gunakan rosemary sama ada segar atau kering. Anda juga boleh keringkan rosemary yang dipetik supaya boleh disimpan lebih lama. Walau bagaimanapun, anda boleh biarkan ia tumbuh dan petik daun rosemary bila anda ingin gunakannya, potong tangkai dan masukkan rosemary segar kedalam masakan. Dari kebun terus ke dapur!

8. Di mana nak beli pokok rosemary di Malaysia

harga pokok rosemary
© SurkovDimitri/ gettyimages

Ada banyak pokok rosemary di nurseri di Malaysia. Ia sangat mudah untuk didapati, di platform perdagangan dalam talian (e-commerce) pun ada. Kadangkala, banyak pasar raya besar juga turut menjual tanaman herba ini di dalam pasu, siap untuk anda beli dan bawa pulang. Selain itu, jika anda ingin menanam rosemary dari biji benih, anda boleh beli benihnya di pasar raya atau kedai dalam talian, dan anda dah boleh mula tanam pokok ni! Selamat berjaya dan kongsikan pengalaman anda menanam rosemary

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
🍗 Nak beli air fryer tapi tak pasti, apa kata anda baca dahulu 10 kelebihan dan kekurangan menggunakan air fryer
💟 Tak perlu berbelanja besar untuk indahkan ruang tamu kerana anda boleh cuba 5 hiasan dinding DIY mudah untuk ruang tamu yang estetik
✨ Jangan buang karpet lama yang kotor kerana ada 5 cara cuci karpet yang anda perlu cuba supaya ia nampak baharu

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain