Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara menanam dan menjaga spider plant

test

Sama ada anda baru ingin mencuba menanam pokok atau sudah pakar dalam bidang ini, spider plant memang sesuai ditambah sebagai salah satu koleksi tanaman anda. Kami kongsikan bagaimana cara menanam dan menjaga pokok yang tidak cerewet ini.

spider-plant-how-to-grow-and-care
Jejalur hijau lurus dan jarang, melambai-lambai apabila ditiup angin – sesuai diletakkan di ruang mana sekali pun.© feelart | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to grow and care for spider plant oleh Azmah Zakariah.

Spider plant yang dikenali dengan nama Chlorophytum Comosum ini mendapat namanya daripada rupa bentuk fizikalnya. Pokok ini merupakan sejambak dedaun yang panjang, kurus dan melengkung, berwarna hijau gelap atau bercampur dengan warna putih.

Spider plant ini juga cantik dijadikan hiasan meja atau kaunter dapur, malah boleh juga dijadikan pokok hiasan untuk digantung di pintu masuk rumah anda. Selain itu, pokok yang sentiasa malar segar ini juga terkenal dengan kebolehan untuk menapis kualiti udara yang hebat, menjadikan udara di rumah anda segar dan bersih.

Dan ini dia berita yang paling baik: spider plant mudah dijaga!

Cara jaga pokok spider plant

Hidup kita ini sudah cukup penuh dengan tekanan – jadi mengapa tak dapatkan saja pokok yang paling senang ditanam? Chlorophytum comosum merupakan satu pilihan yang baik untuk mereka yang baru berjinak dengan hobi bercucuk tanam, ataupun jenis yang tak begitu suka menghabiskan banyak masa pada pokok-pokok.

Pokok ini ada pelbagai bentuk dan saiz. Beberapa spesis spider plant yang ada di Malaysia ialah jenis yang mempunyai gabungan pelbagai warna. Antaranya:

  • ‘Vittatum’, mempunyai dedaun hijau dengan satu jalur putih pudar di tengah tiap daunnya. Batangnya yang panjang berwarna putih.
  • ‘Variegatum’ pula terbalik daripada ‘Vittatum.’ Jenis ini mempunyai garis-garis berwarna krim atau putih pudar dengan jalur hijau gelap di tengah. Batangnya yang panjang berwarna hijau.
  • Jenis ‘Bonnie‘ lebih kecil daripada yang lain. Dedaunnya jarang dan kerinting dengan garis-garis hijau dan jalur tengah warna krim. Ia mengeluarkan bunga berwarna kuning.
  • Terdapat juga jenis daun hijau padat.

Spider plant boleh hidup subur di dalam mahupun di luar rumah. Pokok tahan lasak ini dikenali dengan keupayaan untuk masih hidup walaupun dalam keadaan yang kurang sesuai dan akan tumbuh segar serta cantik jika anda dapat wujudkan persekitaran tropikalnya yang asli.

Berapa banyak cahaya yang diperlukan oleh spider plant?

how-much-sunlight-does-spider-plant-need
© vvoennyy | 123rf

Apabila diletakkan di luar, spider plant akan subur dan segar di tempat terang tetapi redup. Teduhan yang gelap juga tidak menjadi masalah tetapi ia tidak akan tumbuh dengan subur. Beri perhatian juga yang ia mudah ‘terbakar’ – bermakna cahaya matahari yang terik dan terus kepada pokok ini boleh mengakibatkan dedaunnya kering.

Jika chlorophytum comosum diletakkan di dalam rumah, lokasi terbaik ialah berhampiran dengan tingkap supaya ia mendapat cahaya matahari yang banyak tetapi tidak terus kepadanya.

Tanah yang bagaimana sesuai untuk spider plant?

Spider plant boleh hidup dalam pelbagai jenis tanah. Namun begitu, tanah hendaklah gembur, peroi dengan pengaliran air keluar yang baik. Jika boleh, dapatkan tanah dengan PH neutral. Tetapi pokok ini masih boleh tumbuh dengan tanah yang sedikit berasid ataupun sedikit beralkali.

Sedikit peringatan: tahap garam yang tinggi dalam tanah boleh menyebabkan hujung daun bertukar ke warna coklat. Jadi, cuba elakkan daripada memilih tanah begini untuk spider plant anda.

Bila spider plant perlu disiram?

Pada peringkat awal tumbesaran pokok, siram sekali sekala sahaja. Dua kali seminggu sudah memadai. Anda perlu pastikan tanahnya kering sebelum menyiram lagi. Setelah ia membesar sepenuhnya dan cukup matang (dalam tempoh setahun), barulah anda boleh mula menyiram secara sederhana — sekali seminggu.

Kelembapan yang seimbang ialah perkara yang paling penting  sewaktu menanam spider plant – ia tidak akan membesar dan baik dalam keadaan yang terlalu kering atau terlalu basah. Sama seperti pokok-pokok lain, jika anda menyiram terlalu kerap, ia akan menyebabkan akarnya busuk dan akhirnya pokok akan mati.

Pokok rumah ini juga memerlukan sedikit kelembapan tetapi bukan tanah yang lecak dan ia juga sensitif dengan fluorida dan klorin dalam air siraman. Klorin juga boleh menyebabkan hujung daunnya menjadi coklat. Jadi, jika boleh, cuba gunakan air hujan atau air bertapis.

Bagaimana rupa anak spider plant?

spider-plant-babies
© terezie | 123rf

Spider plant boleh mengeluarkan bunga kecil berwarna putih pada tangkai panjang, dan begitu juga dengan anak-anaknya. Anak-anak dan spider plant mini ini keluar dalam keadaan menjulur dan dipanggil “pup.”

Anak spider plant keluar apabila pokok yang matang hidup subur dalam persekitaran yang sesuai – bermakna ia mendapat cahaya dan air secukupnya, serta tanahnya sesuai seperti yang disebutkan di atas. Namun demikian, tidak ada masa yang tertentu untuk pokok ini mengeluarkan pup. Ada kalanya ia mengambil masa bertahun-tahun walaupun persekitaran dan keadaannya sudah cukup bagus. Jadi, anda perlulah bersabar.

Beberapa punca anak spider plant tidak keluar ialah:

  • Ditanam dalam bekas yang terlalu padat.
  • Pengaliran air tidak bagus – Pastikan pasu anda mempunyai pengaliran yang baik atau akar yang busuk boleh mendatangkan masalah.

Bagaimana cara membiakkan anak spider plant?

Chlorophytum comosum amat mudah untuk dibiakkan. Tunggu sebelum anda boleh pindahkan anak spider plant iaitu sehingga ia cukup kuat untuk hidup sendiri – secara asasnya, biarkan pada batangnya sehingga ia mengeluarkan akar sekurang-kurangnya satu atau dua inci. Kemudian, potong daripada batang dengan berhati-hati untuk tidak merosakkan akarnya. Tanam dalam bekas dengan pengaliran air yang baik, dan pastikan tanah kekal lembap. Ia akan tumbuh dengan baik. Itu saja yang perlu anda buat.

Kadar pertumbuhan spider plant agak stabil dan cepat. Ada baiknya jika anda boleh tukar ke pasu yang lebih besar setiap dua tahun. Anda akan tahu masa yang sesuai bila anda nampak akarnya mula keluar melalui lubang pengaliran air dan juga di bahagian atas tanah dalam pasunya.

Fakta ringkas: pokok yang matang juga boleh digali dan di bahagi-bahagikan. Pisahkan bebola akarnya dengan menarik secara berhati-hati supaya akar tidak rosak atau terputus. Kemudian, tanam semula sama seperti anda menanam anak pokok tadi.

ARTIKEL MENARIK:
?Cara menanam dan menjaga bunga ros agar subur dan cantik
?Pokok Getah (Ficus Elastica): Cara tanam dan jaga

Mengapa spider plant saya hampir mati?

why-is-my-spider-plant-dying
© Alina Boldina | 123rf

© Alina Boldina | 123rf

Biasanya, spider plant jenis pokok yang kuat dan tahan lasak. Tetapi ada juga perosak tanaman yang biasa – seperti afid, bena putih dan hama lelabah – yang boleh menjejaskannya. Daun yang berkurangan ialah tanda biasa ia telah diserang. Satu cara semula jadi dan berkesan untuk menghapuskan serangan ialah dengan menjirusnya dengan air. Racun serangga juga boleh digunakan jika serangan agak serius.

Selain itu, jika anda nampak jalur hijau pada spider plant menjadi pudar, ada kemungkinan ia terlalu ‘haus’. Daun-daun yang hilang warna akan layu dan terkulai. Ini antara tanda-tanda awal yang perlu anda perhatikan untuk memastikan spider plant anda tetap cantik dan tidak mati.

Kebaikan pokok spider plant

Bukan saja spider plant mudah dijaga, tetapi ia juga memberi manfaat kepada kesihatan anda seperti:

1. Udara lebih bersih

Sama seperti pokok hiasan dalaman yang menapis udara seperti aloe vera dan snake plant, spider plant juga berkesan dalam membuang bahan kimia berbahaya seperti karbon monoksida, xilena, formaldehid dan toluena daripada udara. Satu kajian yang dijalankan oleh NASA juga membuktikan bahawa spider plant ini antara tanaman rumah terbaik untuk menulenkan udara.

2. Boleh menyesuaikan diri dengan apa saja persekitaran

Spider plant tidak kisah jika dibiarkan begitu saja dan itu membuatkan ia disukai ramai. Anda boleh saja letak di satu sudut dan tidak menyiramnya berminggu-minggu dan ia masih boleh hidup. Bukan itu saja, ia juga boleh menyesuaikan diri dengan persekitarannya jadi anda boleh letakkan atau pindahkan ke mana saja dalam rumah anda. Tapi jika anda mahu pokok anda subur dan segar, kami syorkan supaya anda letak di tempat yang ada cahaya terang tetapi tidak terus kepadanya.

3. Mesra haiwan kesayangan

Malangnya, banyak pokok-pokok yang nampak cantik di luar sana tidak selamat untuk haiwan peliharaan anda. Mujurlah spider plant tidak termasuk dalam kategori itu. Jadi, anda tak perlu risau untuk meletakkannya di mana saja. Satu saja bahayanya ialah kucing anda mungkin akan menjadikan dedaun pokok anda mainan dan menggigitnya hingga rosak!

BACA ARTIKEL LAIN:
?Tip berkebun di balkoni bersama Daphne Iking
?Idea landskap taman untuk halaman rumah anda!
?7 kedai nurseri yang terbaik di KL bagi keperluan tanaman anda

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain