Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara tanam, jaga dan and petik daun Parsley di Malaysia

test

Nak tambah lagi tanaman herba di rumah? Tak perlu pening; anda boleh tanam parsley (parsli/ pasli). Tanaman herba ini sangat mudah di tanam dan ia tak perlukan penjagaan khas dan rapi untuk tumbuh.

Daun parsley digunakan sebagai hiasan atau komponen utama dalam masakan, ia banyak digunakan dalam masakan Mediterranean, Eropah, dan juga Amerika kerana parsley merupakan tumbuhan yang berasal dari kawasan Mediterranean. Selain daripada menambahkan rasa pada hidangan seperti sup dan pasta, parsley kaya dengan khasiat dan vitamin untuk si penggemarnya.

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Apa kelebihan parsley

cara menanam daun parsley
© nevarpp/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari How to grow, care and harvest Parsley in Malaysia oleh Damia Norwin. 

Parsley membekalkan pelbagai jenis khasiat kepada tubuh badan manusia. Separuh cawan parsley atau 30g parsley segar terbukti mengandungi kandungan Vitamin C, Vitamin K dan Vitamin A yang tinggi. Dapatan penyelidikan yang dilakukan oleh National Library of Medicine (NLM) pada tahun 2015 mendapati bahawa parsley boleh mencegah pertumbuhan sel kanser kerana kandungan kimia semula jadinya, Apigenin membantu untuk membantutkan pertumbuhan tumor. 

Selain itu, parsley kaya dengan antioksidan yang membantu untuk menguatkan imuniti yang memberikan tubuh badan manusia kekuatan untuk memerangi penyakit yang boleh membawa maut. Menariknya, penyelidik juga mendapati bahawa parsley kering mengandungi kandungan antioksidan yang lebih tinggi berbanding parsley segar. Dengan kandungan Vitamin K yang tinggi, parsley merupakan komponen utama bagi memastikan pertumbuhan tulang yang sihat. Vitamin K berfungsi sebagai magnet untuk kalsium yang membantu peningkatan kepadatan tulang. 

Jenis-jenis parsley

Bila tengok resipi, mesti ada yang perlukan parsley kan tapi tak pernah sebut parsley jenis apa. Kalau nak tahu, ada empat jenis parsley dan berbeza-beza antara satu sama lain.

 • Pasli keriting (Curly parsley, curled parsley) 

Pasli keriting (Curly parsley, curled parsley) 
© KAZUHIRO TSUKAMOTO/ 123RF

Sama seperti namanya, parsley jenis ini mempunyai daun hijau terang yang keriting dan daunnya kelihatan seperti pokok renek bila dikumpulkan dan diikat sekali. Di Asia Tenggara, ia juga dikenali sebagai English parsley.

Pasli keriting mempunyai rasa yang ringan dan sedikit pedas. Oleh kerana rasanya yang ringan dan warnanya yang terang, daun pasli keriting sering digunakan dalam sup sebagai hiasan. Orang Inggeris pula ada hidangan tradisional yang dipanggil English Parsley Sauce dan selalunya dimakan dengan ikan bakar atau daging panggang. 

 • Pasli Itali (Italian parsley)

Pasli Itali (Italian parsley)
© reika7/ 123RF

Ini lah dia jenis parsley yang paling kerap digunakan dalam masakan. Pasli Itali atau pasli berdaun rata (flat-leaf parsley) mempunyai rasa yang lebih kuat berbanding pokok pasli keriting. Oleh kerana daun pasli ini yang lebih lebar, pasli Itali lebih mudah dipotong berbanding lain-lain jenis parsley. 

 • Pasli Jepun (Japanese parsley)

Pasli Jepun (Japanese parsley)
© nutria3000/ 123RF

Kebanyakkan parsley adalah tumbuhan asli di kawasan Mediterranean dan Eropah, tapi parsley jenis ini pula adalah tumbuh asli di Asia Timur. Parsley ini adalah lebih pahit berbanding parsley yang lain dan batangnya pula seakan-akan saderi. Di Jepun, ia dikenali sebagai Mitsuba. Ia jua dianggap unik kerana boleh menghangatkan badan semasa musim sejuk dengan cara mencampurkannya dengan teh dan lain-lain ramuan seperti halia. 

 • Pasli air (Water parsley) 

Tumbuhan ini toksik dan tidak boleh dimakan.

Daun ketumbar vs daun sup 

Ramai yang menganggap parsley adalah daun ketumbar, atau parsley adalah daun sup. Parsley mungkin nampak sama dengan daun ketumbar dan daun sup, tapi tak serupa. Beza daun sup dan daun ketumbar adalah dari segi akar, daun, batang, bau dan kegunaanya dalam masakan. Jika anda ke pasar raya, daup sup selalunya dilabel sebagai Celery Leaves / Chinese Celery manakala daun ketumbar dilabel sebagai Coriander Leaves / Cilantro.

BACAAN POPULAR:
🍳Cara tanam, jaga dan petik daun rosemary di Malaysia
🍃 Cara tanam, cambahkan dan petik pokok selasih (daun basil) di rumah

Sesuai ke tanam parsley di Malaysia

Ya, parsley adalah tanaman yang sesuai untuk kebun mini di Malaysia. Selepas proses semaian, parsley tumbuh dengan baik dengan hanya cahaya matahari dan air. Tak perlu susah payah pun. Anda cuma perlu pastikan yang ia disiram secara konsisten dan tanahnya pula sentiasa lembap untuk membantu pertumbuhannya. 

Walaupun panas sepanjang tahun, cuaca di Malaysia memang sangat sesuai untuk menanam tanaman herba yang aromatik ni, tak kiralah sama ada anda tinggal di kediaman strata atau rumah landed, ruang kecil atau besar untuk kebun sayur-sayuran anda. 

Pada masa yang sama, walaupun parsley memerlukan cahaya matahari untuk membesar, lebih elok sekiranya anda letakkan ia di bawah cahaya matahari selama sekurang-kurangnya 6 jam sehari dan sekali sekala, letakkannya di tempat yang agak redup supaya ia tidak mati. 

Cara menanam parsley di rumah 

Rakyat Malaysia sangat beruntung kerana iklim kita yang sentiasa disinari cahaya matahari, mungkin kadang-kala terlalu panas, tapi kebanyakkan tanaman sangat memerlukan cahaya matahari untuk tumbesarannya. Parsley dianggap tumbuhan dwimusim (biennial plant). Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada di mana (lokasi) tanaman ini tumbuh. Jika di negara beriklim tropika seperti Malaysia, parsley akan tumbuh seperti tumbuhan biasa yang lain. 

 • Cara menanam parsley di dalam pasu

cara menanam parsli dalam pasu
© Kateryna Garyuk/ 123RF

Menanam parsley di dalam pasu tiada bezanya dengan menanam parsley di atas tanah. Anda perlukan pasu dengan lubang saliran air dan campuran potting tanpa tanah (soilless potting mix). Anda mesti tertanya-tanya, kenapa mesti campuran potting tanpa tanah dan bukan tanah biasa? Ini kerana tanah biasa adalah berat dan mampat setelah beberapa ketika, terutamanya selepas disiram. Berbeza dengan campuran potting tanpa tanah, komposisi bahan-bahan organik yang lebih ringan dan bebas makhluk dan serangga perosak, dan ia juga menjadikan saliran air lebih mudah dan pasu pun senang untuk dialihkan.

 • Cara menanam parsley dari keratan batang

cara menanam daun parsley dari keratan batang
© Simonida Djordjevic / 123RF

Proses semaian parsley adalah agak lama, tak kira dari benih parsley atau keratan batang. Tapi, tiada yang mustahil kerana walaupun cuma dengan keratang batang, anda masih boleh tanam daun parsley ni. 

Langkah 1: Anda perlukan sekurang-kurangnya 7 cm keratan batang parsley dengan daun di bahagian atas dan buang daun yang berada di bahagian bawah. 

Langkah 2: Sama macam tanam parsley dalam tanah, bila anda dah sediakan keratan batang parsley, letakkan di dalam balang berisi air dan anda mesti letakkan ia ditempatkan yang menerima cahaya matahari secara langsung. Tempat yang paling ideal adalah di tepi tingkap. Tukar air setiap hari untuk menggalakkan pertumbuhannya. 

Langkah 3: Biarkan ia selama beberapa minggu sehingga akarnya mula tumbuh

Langkah 4: Pindahkan ke tanah atau pasu supaya ia boleh terus membesar. 

 • Cara menanam parsley di dalam rumah 

cara menanam parsley di dalam rumah
© Olga Yastremska/ 123RF

Tak perlu rasa takut atau bimbang untuk tanam parsley di dalam rumah. Senang je sebenarnya. Anda cuma perlukan tempat untuk letakkan pasu, mungkin di tepi tingkap yang luas supaya ia dapat cahaya matahari yang secukupnya. Lebih-lebih lagi parsley memang memerlukan air dan cahaya matahari untuk hidup. Selain itu, mungkin anda juga boleh tanam parsley di dalam sebuah pasu yang besar, tukar pasu bila ia semakin membesar kerana ia berakar umbi, ini juga bermakna akar tunjangnya boleh tumbuh secara menegak ke bawah. 

 • Cara menanam parsley dari benih 

cara menanam parsley dari biji benih
© vaivirga/ 123RF

Agak sukar sebenarnya untuk semai parsley dari benih. Macam ni caranya: 

Langkah 1: Rendamkan benih parsley di dalam air suam semalam sebelum ditanam

Langkah 2: Pastikan benih parsley dijarakkan kira-kira two inci antara satu sama lain dan dalam kedalaman lebih kurang  ¼ dan  ⅛ inci di dalam pasu

Langkah 3: Parsly mengambil masa yang lama untuk bercambah, jadi biarkan ia bercambah selama kira-kira tiga minggu

Langkah 4: Siram dengan kerap untuk memastikan tanah sentiasa lembap dan akar serta dedaunan tumbuh dengan baik. Biji parsley bercambah dalam lima hingga enam minggu dan matang dalam 70 hingga 90 hari.

 • Adakah parsley akan tumbuh semula setelah di pangkas

Ya, jika dijaga dengan baik. Pemangkasan tanaman perlu dilakukan dengan betul, termasuklah parsley. Parsley merupakan salah satu tanaman yang bila ia matang, pemangkasan akan merangsangkan pertumbuhannya dan memberikan banyak ruang untuk tunas baru tumbuh.

Macam mana nak jaga tanaman parsley 

Pokok parsley perlu disiram dengan kerap semasa musim panas dan kering. Tanah yang kering menyebabkan ia tumbuh pramatang. Selain itu, gunakan baja jenis cecair atau baja biasa kerana ia juga dikenali sebagai ‘tumbuhan yang lapar’. Buangkan putik bunga sebelum ia mula kembang kerana ini menunjukkan bahawa tanaman ini sudah terlalu matang dan perlu digantikan supaya lebih banyak daun parsley tumbuh. Anda juga boleh tutup semaian yang masih baru untuk melindunginya daripada serangan lalat perosak.

Bilakah masa yang sesuai untuk menanam parsley

Sebenarnya, tiada masa atau bulan yang paling sesuai untuk menanam parsley kerana Malaysia bukanlah negara empat musim di mana cuaca dan kelembapannya berubah mengikut musim. Walau bagaimanapun, mungkin anda boleh ambil kira musim monsun dimana hujan adalah lebih kerap. Jadi, anda sebenarnya boleh tanam daun parsley di Malaysia pada bila-bila masa, tak kira bulan apa sekalipun. 

Macam mana nak petik daun parsley

cara petik daun parsley
© Oksana Kukuruza/ 123RF

Setiap tanaman dituai dengan cara yang berbeza dan macam mana tanaman ia tumbuh dan membesar bergantung kepada cara tuaian. 

 • Macam mana nak petik daun parsley tanpa membunuhnya 

Pertama sekali, jangan terlebih petik daunnya. Kedua, jangan petik daun pada atau kerat batang di bahagian dalam kerana ia masih membesar dan belum matang. Sebaliknya, potong atau petik daun di bahagian luar sekiranya anda perlukan parsley segar dalam masakan anda. Tip tambahan, jangan potong dan ganggu pertumbuhan tanaman di bahagian atas. Perhatikan tanaman anda. Masa yang terbaik untuk petik daun parsley adalah ketika in mencapai ketinggian 15 cm atau kira-kira 6 inci; kemudian anda boleh potong batangnya. Gunakan pisau atau gunting yang tajam untuk memotong batang parsley. 

 • Cara menyemai biji parsley 

Seperti yang kami katakan sebelum ni, parsley merupakan tanaman dwimusim, jadi, ia menghasilkan biji benih menjelang tahun kedua pertumbuhannya, dan akan dapat lihat penghasilan benih parsley menjelang hujung tahun. Sabar, dan jangan potong batangnya bila anda dah nampak biji benih, tapi tunggu sampai ia kering dan kemudian siap untuk dituai. Bila benih parsley bertukar ke warna coklat, potong tangkai bunga dengan berhati dan jangan goncangannya, atau benihnya akan bertaburan. Letakkan dalam beg kertas kemudian barulah goncangkan dengan lembut untuk dapatkan biji benih.

Macam mana nak gunakan daun parsley dalam masakan

daun parsley untuk masak apa
© Angel Luis Simon Martin/ 123RF

Daun parsley untuk masak apa? Ada banyak cara nak gunakan daun parsley dalam masakan, terutamanya hidangan Mediterranean. Anda juga boleh beli daun parsley dalam botol kalau tiada tanaman parsley di rumah. Daun parsley kering atau segar menambahkan rasa enak pada hidangan. Mudah saja, cuma cincang daun parsley sekali dengan tangkainya untuk ditaburkan ke atas pasta. Rasanya yang sedikit pedas menambahkan lagi keenakan pasta tak kira apa sekalipun sosnya, yang berkrim atau yang masam-masam. 

Parsley berdaun rata (parsli Itali) digunakan dalam setiap masakan Turki, dan mereka makan parsley segala begitu sahaja untuk sarapan, bersama-sama dengan sayuran yang lain. Selain itu, parsley segar merupakan bahan utama untuk menyediakan salad. Contohnya, Tabbouleh, salad Timur Tengah menggunakan parsli keriting sebagai komponen utamanya dan dicampurkan dengan tomato, timun, bawang, minyak zaitun dan jus lemon. Dah siap, salad segar untuk makan tengahari atau makan malam.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
💧 Cara mudah kilatkan sinki stainless steel supaya nampak baharu
🐈 Jangan bimbang kalau kucing selalu kencing merata kerana 12 cara elak kucing kencing merata dan hapuskan bau hancing ni pasti membantu
🍰 10 kedai dan pembekal bahan-bahan bakeri di KL dan Selangor ni memang popular dan ada semua keperluan untuk buat kek

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain