Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara menanam dan menjaga bunga ros agar subur dan cantik

test

Bunga ros atau mawar merupakan bunga yang menjadi lambang cinta dan kasih sayang yang sering dihadiahkan pada hari istimewa seperti hari jadi, ulang tahun perkahwinan, majlis pertunangan dan sebagainya. Biasanya ia dibeli dari kedai bunga dan ia juga tidak tahan lama.

Cara tanam bunga ros
© Thanyapat Meunklad / 123rf

Kebanyakan daripada kita jarang memilih untuk menanam pokok bunga ros. Mengapa? Kerana ramai yang beranggapan ia sukar dijaga, mudah diserang penyakit dan memerlukan banyak perhatian. Namun itu semua sebenarnya dapat diatasi jika anda ada minat.

Kami akan kongsikan cara serta tip menanam dan menjaga agar pokok bunga ros anda tumbuh dengan baik dan menghasilkan bunga yang mekar dan cantik. Jom teruskan membaca di iProperty.com.my.

1. Sediakan persekitaran yang sesuai

entrance of a modern building
© Alexandre Zveiger | 123rf

Pertama sekali, pastikan tempat anda hendak menanam itu mendapat limpahan cahaya matahari yang banyak. Untuk lebih spesifik, ruang tersebut haruslah terdedah atau mendapat 6 jam sinar matahari sama ada ia ditanam di atas tanah ataupun di dalam pasu. Pastikan juga anda mempunyai tanah yang sesuai. Walaupun pokok bunga ros bukanlah jenis yang memilih tanah, nilai pH tanah yang sedikit asidik yang hampir kepada neutral iaitu sekitar 5.5 hingga 7.0 (masa untuk mengulang kaji mata pelajaran sains anda!) adalah paling sesuai.

Nota: Jika kawasan penanaman anda terlalu terdedah kepada matahari tetapi sumber air yang terhad,  sangat penting untuk anda meletakkannya ke tempat teduh sedikit.

BACA: 11 tanaman yang menguntungkan dan mudah ditanam semula di balkoni

2. Sediakan lubang penanaman yang sesuai

Pokok bunga ros memerlukan lubang yang sedikit luas iaitu anggaran 15 hingga 18 inci dalam dan 18 hingga 24 inci luas. Gaulkan tanah dengan baja superphosphate untuk membantu pokok bunga ros anda menyesuaikan diri dengan tanah. Jangan siram semasa anda bersiap-sedia untuk memindahkan pokok ke tempat yang baru.

Selain itu, anda juga boleh mencampurkan baja organik dengan tanah yang anda gali untuk membuat lubang tadi, yang juga akan membantu memberikan nutrien yang sesuai (sekiranya tanah asal berada dalam keadaan yang baik untuk penanaman) untuk pokok anda.

3. Siapkan pokok bunga ros anda

Jika pokok bunga ros anda disemai dalam pasu kecil atau polibeg dan sebagainya, keluarkan dan  longgarkan sedikit tanah serta akar supaya ia mudah mencari sumber air selepas ditanam semula. Terbalikkan bekas perlahan-lahan dan pastikan ia keluar sepenuhnya daripada bekas (jangan lupa pakai sarung tangan). Periksa dan pastikan tiada akar yang rosak ataupun reput. Setelah dikeluarkan daripada bekas asal, pastikan anda rendam dalam air biasa sehingga kepada bahagian batang berhampiran akar dan ke bawah selama 12 jam untuk memastikan ia tidak kering dan mati.

4. Mulakan penanaman

gardeners hand planting flowers in pot with dirt or soil
© Alexander Raths | 123rf

Bagi pokok bunga ros yang digali keluar dari tanah, pastikan anda rendam bahagian akarnya sekurang-kurangnya 12 jam untuk memastikan suhu dapat disesuaikan dengan tanah tempat anda menanamnya nanti. Pada lubang yang telah disiapkan untuk bunga ros anda, pastikan anda campurkan sedikit campuran tanah sedia ada dan juga baja superphospate. Pastikan campuran tadi cukup banyak supaya selepas anda letakkan pokok nanti ia akan sama tinggi dengan permukaan tanah.

Bagi pokok bunga ros yang datang dalam pasu atau polibeg, caranya sedikit berbeza. Masukkan pokok terus sekali dengan tanah ke dalam lubang yang telah siap digali dan pastikan permukaan tanah asal hampir sama dengan tahap lubang. Paling penting, setelah siap dikambus, tanah asal hendaklah ditimbus 1 inci lebih tinggi menggunakan tanah baru.

BACAAN POPULAR:
?Pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat
?Cara tanam pokok lidah jin

5. Perhatikan suhu sekeliling pokok bunga ros

Pokok bunga ros memerlukan suhu yang spesifik untuk tumbuh dengan subur terutama sekali pokok yang baru ditanam, ia memerlukan suhu sekitar 40 hingga 60 darjah celcius bagi memastikan pokok dapat menyesuaikan diri di kawasan baru dan akar dapat tumbuh dengan kuat.

Nota: Pastikan anda pilih waktu yang sesuai untuk menanam pokok bunga ros. Walaupun di Malaysia tiada musim sejuk, tetapi kita juga ada musim hujan. Jadi pastikan anda piliih waktu yang sesuai iaitu pada musim panas.

6. Penyiraman dan mulch (sungkup)

Apa jenis pokok sekali pun pastinya ia memerlukan air untuk hidup. Bagi pokok bunga ros, hal ini amat penting iaitu ia perlu disiram setiap hari terutama sekali dalam musim panas. Walaupun spesis pokok ini tahan dengan cuaca panas, namun untuk menjadikan ia tumbuh subur dan berbunga lebat, ia memerlukan air yang mencukupi.

Woman wtering plant in container on balcony garden
© marctran | 123rf

Apa kena mengena pula dengan mulch atau sungkup? Bagi yang pertama kali mendengar perkataan sungkup, secara asasnya ia adalah campuran bahan-bahan seperti bahan organik, daun-daun, sabut kelapa dan sebagainya yang menyerap air dan berfungsi untuk menyimpan kelembapan bagi kegunaan pokok anda. Taburkan sungkup ini dalam 1 ke 2 inci tebalnya di bahagian batang pokok supaya ia mampu mendapat kelembapan dan menyerap air yang mencukupi. Anda boleh dapatkan sungkup ini di mana-mana tapak semaian (nursery) dan harganya juga tidak begitu mahal.

7. Awasi kulat

Bunga ros
© Сергей Кучугур / 123rf

Ya, sama seperti manusia boleh diserang virus, tumbuhan juga boleh diserang kulat. Perhatikan jika terdapat tompok hitam dan cendawan kecil yang menyerang pokok bunga ros anda. Jika tidak diberi perhatian, ia akan merebak dan menyebabkan daun-daun berguguran. Serangan kulat juga melemahkan pokok dan menyebabkan ia tidak cukup kuat untuk menghasilkan bunga yang betul-betul lebat dan mekar. Cara untuk mengelakkannya adalah dengan menyembur produk penghapus kulat yang bersesuaian, juga boleh didapati di tapak semaian. Cara menyiram pokok juga tidak kurang pentingnya. Ingat, siram pokok di pangkalnya, bukan pada daunnya.

BACA: Cara mudah hapuskan siput di kawasan tanaman anda

8. ‘Makanan tambahan’ untuk pokok

Seperti manusia dan hidupan lain, pokok juga perlukan makanan. Ya, tepat sekali, baja! Namun, pastikan pembahagian baja anda betul. Cari baja 10-10-10 yang mengandungi 10 peratus nitrogen, 10 peratus fosfat dan 10 peratus kalium.

Nota: 10-10-10 adalah formula yang tertera pada label baja. Label yang dikenali sebagai gred baja adalah standard nasional.

Selamat menanam pokok bunga ros dan mencuba semua tip yang diberikan!

ARTIKEL KHUSUS UNTUK ANDA:
?Tanaman yang boleh halau nyamuk
✏️Tip untuk menyusun tanaman hiasan di dalam rumah menurut pakar tumbuhan
?Cara mudah hapuskan siput

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain