Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

16 cara mudah halau lipas di rumah

test

Runsing dengan masalah lipas di rumah? Nak hapuskan lipas ini buat selamanya? Ketahui 16 cara mudah yang anda boleh lakukan bagi menghalau lipas di rumah anda dengan artikel ini.

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris disini

Sebut sahaja perkataan lipas, macam-macam terbayang dekat kepala kita! Bermula dengan peribahasa menarik seperti lipas kudung, hinggalah situasi di mana lipas terbang ke arah kita. Eww, gelinya!

Kalau masalah lipas ini sudah sampai ke tahap terbang berkeliaran di rumah, situasi ini sudah tidak boleh dibiarkan lagi. Anda perlu mulakan langkah segera bagi menghalau lipas ini dengan 16 cara mudah yang akan kami kongsikan.

Sebelum kami terangkan lebih lanjut cara untuk menghalau lipas, ayuh kita ketahui dahulu sedikit sebanyak tentang si serangga perosak ini.

Jenis Lipas

Sebenarnya, terdapat dua jenis lipas utama yang biasa ditemui di  Malaysia iaitu Lipas Amerika dan Lipas German. Lipas Amerika adalah lipas yang biasa kita temui di dalam rumah dan di restoran-restoran. Lipas Jerman pula adalah lipas kecil yang kita selalu nampak dalam kereta tu.

Selain dua lipas utama di atas, terdapat beberapa jenis lipas lain yang mungkin anda pernah lihat, tetapi tidak dapat mengenalpasti jenisnya sebelum ini iaitu :

Lipas dubia –  yang biasa kita nampak di kedai-kedai haiwan peliharaan. Ia tak sama seperti lipas rumah yang busuk tetapi mempunyai kandungan nutrisi lebih baik jadi ia adalah alternatif makanan bagi ikan, reptilia serta amfibia disebabkan kosnya yang murah.

Kaan Sezer / gettyimages

Lipas Asia (Asian Cockroaches) – Sama seperti sifat lipas yang kotor, ia boleh menyebabkan penyakit kepada manusia kerana ia pembawa kuman.

Gan Chaonan / 123rf

Bahaya lipas

Tahukah anda, serangga ini sebenarnya berbahaya kepada kesihatan anda? Berikut adalah beberapa fakta mengenai masalah lipas ini yang boleh membahayakan kesihatan: 

 • Lipas merupakan serangga pembawa kuman. Kuman dari lipas terjadi kerana serangga ini mempunyai tabiat yang makan sambil memuntahkan kembali apa yang dimakan. Apabila ia bercampur dengan sampah dan juga najis lipas, ia secara tidak langsung akan melekat di kaki lipas yang akan membawa kuman tersebut di merata-rata termasuk meja makan anda.
 • Rembesan air liur dan badan lipas mengandungi elergen dibadannya yang boleh menyebabkan alahan dan menyebabkan ruam, mata berair dan gatal-gatal terutama kepada kanak-kanak jadi sekiranya anda terpegang lipas, terus basuh tangan sehingga bersih
 • Berdasarkan kajian, terdapat bakteria di usus lipas yang boleh menyebabkan jangkitan pada salur kencing, keradangan pada badan dan masalah pencernaan. Bakteria ini dikenali sebagai “Pseudomonas Aeruginosa”.

Disebabkan serangga lipas ini bukan sahaja membawa kekotoran di dalam rumah anda, malah boleh mendatangkan bahaya kepada diri anda dan juga orang yang tersayang, berikut kami kongsikan kepada anda cara mudah untuk menghalau lipas di rumah anda.

Tanda lipas masuk rumah

Macam mana ada boleh pastikan bahawa lipas telah mencerobohi kawasan rumah anda? Berikut merupakan beberapa yang perlu diperhatikan yang menandakan rumah anda didatangi tetamu yang tidak diundang.

Cockroach dropping atau najis lipas

Kalau ada najisnya, pasti serangga ini ada di rumah anda. Kebiasaannya, najis ini boleh dijumpai di tempat yang gelap seperti kabinet dapur dan almari baju.

Bau hapak

Lipas sebenarnya mengeluarkan bau seakan-akan bau yang hapak di sekitar rumah. Sentiasa peka dengan bau di sekitar rumah anda yang mungkin merupakan petanda serangga ini sudah mula mencerobohi kawasan rumah anda.

Nampak lipas

Kalau sudah terang lagi bersuluh, anda nampak sendiri lipas mulai berlegar-llegar di sekitar rumah, anda tidak boleh berlengah lagi. Ini masanya untuk anda mulakan langkah menghalau dan menghapuskan lipas ini.

Langkah halau dan hapus lipas di rumah

1. Umpan

Anda mungkin tak sangka bahan-bahan seperti asid borik dan diatomaceous earth sangat berkesan untuk menghapuskan lipas di rumah. Hal ini kerana, asid bertindak sebagai racun yang menghancurkan perut lipas manakala diatomaceous earth pula memecahkan bahagian rangka luar lipas tersebut.

Untuk menghasilkan racun ini, anda cuma perlu campurkan tiga bahagian asid borik dan satu bahagian gula. Pastikan semua bahan dicampur dengan sebati. Kemudian, renjiskan campuran ini ditempat-tempat yang selalu ada lipas. Contohnya, di bawah sinki dan di pantri – semburkan lapisan nipis di kawasan tersebut untuk mengelakkan serangga-serangga ini daripada berkeliaran disekelilingnya.

Taburkan asid borik dan serbuk gula halus di kawasan yang terdapat lipas.

2. Ubat gegat

Jika anda lebih gemarkan alternatif yang mudah didapati, anda juga boleh mencuba menggunakan ubat gegat  bagi menghalau lipas ini. Ubat gegat ini bertindak dengan mengeluarkan bau yang tidak digemari lipas dan akan bertindak menghalau lipas ini secara tidak langsung.

3. Racun serangga atau ridsect

Di pasaran sekarang, terdapat pelbagai produk menghalau lipas yang boleh dicuba. Biasanya, alternatif yang mudah didapati di kebanyakan rumah ialah ridsect iaitu semburan racun serangga.

Selain itu, anda juga boleh mencuba pelbagai pilihan racun serangga yang lain yang boleh didapati di pasaran. Anda juga boleh memilih racun serangga yang khas digunakan untuk lipas bagi hasil yang lebih berkesan.

4. Perangkap lipas

Seterusnya, anda juga boleh membuat perangkap lipas dan ada yang boleh dilakukan hanya sendiri di rumah. Kali ini, kami kongsikan cara membuat perangkap lipas DIY anda sendiri

Caranya, campurkan minyak, marjerin dan juga susu pekat ke dalam satu bekas yang kosong. Biarkan sehingga semalaman, susu pekat akan menjadi umpan manakala minyak pula akan memerangkap lipas di dalam lipas kerana licin dan menyukarkan merek untuk melepaskan diri.

Bagi mereka yang inginkan cara yang lebih cepat, anda juga boleh membeli perangkap lipas yang terdapat di pasaran tetapi pastikan anda sentiasa berhati-hati terutamanya bagi yang mereka mempunyai anak kecil di rumah.

5. Cuci, cuci dan cuci lagi

Serangga perosak – terutamanya lipas – sangat sukakan kawasan-kawasan yang berminyak dan kotor, ibarat kanak-kanak yang sukakan gula-gula. Periksa dapur anda dan segera bertindak sekiranya terdapat kotoran seperti berikut:

 • Tumpahan makanan di permukaan dapur atau periuk
 • Cerek atau perkakas dapur yang berminyak
 • Serdak pada pembakar roti
 • Kotak-kotak makanan ringan dan bijirin yang tidak ditutup
 • Pinggan mangkuk kotor di dalam sinki atau mesin pencuci
 • Makanan haiwan peliharaan yang ditinggalkan terbuka dan tidak bertutup
 • Plastik sampah yang terbuka
 • Sisa makanan di permukaan lantai dapur dan benchtop

Bersihkan semua tumpahan makanan dan kesan minyak pada setiap malam. Sebaik-baiknya selepas memasak. Selain itu, simpan semua lebihan makanan di dalam bekas kedap udara termasuklah makanan haiwan peliharaan tersayang.

Bersihkan di setiap penjuru dan celah-celah dapur anda untuk menghapuskan lipas. Gambar: Getty

Jangan biarkan pinggan mangkuk kotor ditinggalkan didalam sinki dan pasangkan plag/perangkap sekiranya sinki tidak digunakan untuk mengelakkan lipas daripada masuk ke dalam rumah melalui saluran paip.

Di samping itu, galakkan ahli keluarga anda untuk menikmati juadah dan snek di dapur dan ruang makan, bukannya di atas sofa. Ini bertujuan untuk mengurangkan kehadiran lipas yang sememangnya tertarik dengan sisa-sisa makanan.

Sekiranya anda tak ada masa untuk lakukan semua ini (ya, kami faham), anda boleh dapatkan khidmat professional kerana mereka mempunyai produk yang bersesuaian serta pengalaman luas dalam kerja-kerja kawalan serangga perosak. Jangan lupa, pastikan anda kekalkan kebersihan rumah untuk setiap sesi berkala.

Bersihkan di setiap penjuru dan celah-celah dapur anda untuk menghapuskan lipas.

6. Tutup semua lubang dan rekahan

Walaupun anda tinggal di apartment, anda tetap tidak terlepas dari masalah lipas. Jiran-jiran yang pengotor boleh menyebabkan rumah anda juga terkena serangan serangga ini.

Beli perekat atau sealant untuk menutup sebarang lubang dan rekahan disekeliling apartment anda untuk menghalang serangga yang tidak menyenangkan ini daripada masuk kedalam rumah.

Tiada apa yang boleh menghalang lipas daripada masuk ke rumah anda jika anda ada rekahan dan lubang. Anda boleh gunakan perekat atau sealant untuk menutupnya. Gambar: Getty

Ini kerana, serangga jahat ini akan tetap masuk melalui ruang-ruang yang tersembunyi tak kira berapa kali anda bersihkan rumah.

Tiada apa yang boleh menghalang lipas daripada masuk ke rumah anda jika anda ada rekahan dan lubang. Anda boleh gunakan perekat, duct tape atau sealant untuk menutupnya.

7. Baik pulih kebocoran air

Tahukah anda lipas boleh bertahan sehingga satu bulan tanpa makanan tetapi hanya boleh bertahan selama seminggu atau dua minggu tanpa air?

Hapuskan serangga ini dengan memeriksa dan membuat kerja baik pulih untuk semua kebocoran air di rumah anda. Selain itu, lapkan pancuran air dan tab mandi selepas digunakan, keringkan sinki dapur, perahkan kain lap dan keringkan serta merta.

Pastikan air dari paip tidak menitik dan semua meja dan kerusi di lap kering untuk mengelak daripada lipas yang sukakan kelembapan.

Selain cara di atas, terdapat juga cara semulajadi seperti dibawah:

Bagi mereka yang kurang menggemari penggunaan bahan kimia untuk menghalau lipas ini, anda juga boleh menggunakan beberapa bahan semulajadi yang boleh membantu anda menghalau lipas ini. Di sini, kami kongsikan bahan yang bukan sahaja semulajadi, malah mudah sahaja didapati di dalam almari atau kabinet dapur anda.

8. Daun Pandan

© 123rf

Sebut sahaja daun pandan, pasti anda terbayangkan daun pandan yang bukan sahaja wangi malah menjadi salah satu bahan dalam masakan Melayu. Bukan itu sahaja, daun pandan juga boleh digunakan sebagai salah satu alternatif bagi menghalau lipas.

Apa yang penting, daun pandan yang digunakan perlu segar dan tidak kering. Daun yang kering dikhuatiri  akan menjadi sumber makanan pula bagi serangga lain. Caranya mudah sahaja, letakkan sahaja daun pandan yang segar di kawasan yang sering dikunjungi lipas. Disebabkan bau daun ini, lipas akan menghindari kawasan yang diletakkan di daun ini.

9. Lemon

lemons
Gambar: Getty

Lemon bukan sahaja boleh digunakan dalam masakan, tetapi juga boleh dicuba sebagai salah satu petua bagi menghalau lipas. Caranya hiris lemon kepada beberapa kepingan dan letakkan di tempat yang menjadi tumpuan lipas ini.

10. Daun Bay

Daun Bay atau lebih dikenali sebagai daun Salam di kalangan masyarakat Melayu, menjadi penyedap masakan dan turut membawa manfaat kepada kesihatan. Bukan itu sahaja, daun ini juga boleh digunakan sebagai salah satu ikhtiar bagi menghalau lipas di rumah anda.

Ambil beberapa helai daun Bay dan ditumbuk halus. Seterusnya, letak sahaja di sekeliling rumah atau kawasan yang menjadi tumpuan lipas.

11. Buah Pelaga + Kulit Kayu Manis

Bahan ini tidak lagi asing menjadi rempah masakan yang enak, tetapi turut boleh digunakan bagi menghalau lipas di dapur anda. Sudah menjadi kebiasaan, lipas sangat suka berkumpul di tempat yang mempunyai makanan terutamanya di kabinet dapur.

Petua ini, mudah sahaja, letakkan sahaja rempah ini di kabinet dapur anda. Lipas dikatakan tidak suka dengan bau rempah ini dan tidak akan membiak di situ.

12. Baking soda + Gula

Bagi mereka yang tidak gemar menggunakan bahan seperti asid borik, anda boleh menggunakan alternatif bahan yang mudah didapati di dapur, iaitu baking soda dan juga gula. Caranya hampir sama, cuma campurkan satu bahagian gula dan juga satu bahagian baking soda.

Gula akan menjadi umpan dan baking soda atau juga dikenali sebagai soda bikarbonat akan membunuh lipas.

13. Serai Wangi

lemongrass
Jarungthip Jarin | 123rf

Seterusnya, serai wangi atau dikenali sebagai lemongrass juga tidak asing lagi digunakan sebagai produk bagi menghalau serangga perosak dan termasuklah lipas. Namun, jika anda mempunyai tanaman serai wangi sendiri mengapa tidak lakukannya dengan cara lebih semulajadi?

Caranya, ambil beberapa batang serai dan letakkan di kawasan tumpuan lipas. Bau dari serai wangi ini tidak digemari oleh lipas dan pada masa yang sama juga rumah anda juga akan berbau wangi! Jangan lupa tukar kepada setiap kali serai wangi ini sudah kering kepada yang segar.

14. Timun

Anda ada lebihan timun yang digunakan selepas memasak? Jangan buang dahulu, gunakan lebihan timun ini untuk menghalau lipas di rumah anda. caranya , letakkan kepingan timun ini ke dalam bekas aluminium yang bersih.

Tindak balas bau timun dan juga bekas aluminium ini akan menyebabkan lipas menghindari kawasan terbabit.

15. Dapatkan khidmat profesional

Anda dah cuba semua cara tapi lipas masih bebas berkeliaran di dalam rumah? Sudah tiba masanya untuk anda dapatkan khidmat profesional!

Tidak kira sama ada ini kali pertama atau kali ke-12 anda dapatkan khidmat kawalan serangga perosak, anda boleh bertanya dengan orang sekeliling dan buat kaji selidik tentang bagaimana mereka hapuskan serangga tersebut.

Kebanyakan produk-produk untuk hapuskan serangga perosak bersifat toksik dan boleh memudaratkan kanak-kanak serta haiwan peliharaan. Jangan risau, ada banyak produk-produk lain yang tidak bertoksik dan selamat untuk digunakan.

Pastikan anda dapat maklumat yang betul supaya anda berasa lebih yakin ketika memilih langkah yang terbaik untuk hapuskan lipas.

Sebelum kerja-kerja kawalan serangga perosak bermula, kami sarankan anda untuk bersihkan dan menyusun atur kabinet dapur serta pinggan mangkuk. Cuci semua kotoran, telur lipas atau sisa-sisa makanan. Kos untuk kawalan serangga perosak memang mahal jadi sudah tentu anda mahu memaksimumkan keberkesanannya.

Bila anda cuba nak hapuskan lipas, gunakan pelbagai kombinasi dan kaedah untuk dapatkan hasil yang terbaik. Barulah hidup anda lebih tenang bila serangga jijik ini tidak merayap di sekeliling rumah.

Tapi kalau semut adalah musuh utama anda dan bukannya lipas, klik disini untuk mengetahui cara paling berkesan untuk menghapuskan semut di rumah.

16. Dapatkan khidmat profesional

Anda dah cuba semua cara tapi lipas masih bebas berkeliaran di dalam rumah? Sudah tiba masanya untuk anda dapatkan khidmat professional!

Tidak kira sama ada ini kali pertama atau kali ke-12 anda dapatkan khidmat kawalan serangga perosak, anda boleh bertanya dengan orang sekeliling dan buat kaji selidik tentang bagaimana mereka hapuskan serangga tersebut.

Jika anda masih tidak dapat menghapuskan lipas dengan cara anda, lebih baik anda dapatkan khidmat daripada profesional. Gambar: Getty

Kebanyakkan produk-produk untuk hapuskan serangga perosak bersifat toksik dan boleh memudaratkan kanak-kanak serta haiwan peliharaan. Jangan risau, ada banyak produk-produk lain yang tidak bertoksik dan selamat untuk digunakan.

Pastikan anda dapat maklumat yang betul supaya anda berasa lebih yakin ketika memilih langkah yang terbaik untuk hapuskan lipas.

Sebelum kerja-kerja kawalan serangga perosak bermula, saya sarankan anda untuk bersihkan dan menyusun atur kabinet dapur serta pinggan mangkuk. Cuci semua kotoran, telur lipas atau sisa-sisa makanan. Kos untuk kawalan serangga perosak memang mahal jadi sudah tentu anda mahu memaksimumkan keberkesanannya.

Bila anda cuba nak hapuskan lipas, gunakan pelbagai kombinasi dan kaedah untuk dapatkan hasil yang terbaik. Barulah hidup anda lebih tenang bila serangga jijik ini tidak merayap disekeliling rumah.

Tapi kalau semut adalah musuh utama anda dan bukannya lipas, klik disini untuk mengetahui cara paling berkesan untuk menghapuskan semut di rumah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain