Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

13 cara untuk menghapuskan pelbagai jenis kutu dan telurnya

test

Sebut sahaja kutu, pasti anda terbayangkan rasa gatal-gatal di seluruh badan. Sudahlah gatal, parasit ini juga menghisap darah! Jika anda masih mencari cara bagaimana untuk menghapuskannya, dapatkannya di dalam artikel ini.

https://www.123rf.com/photo_54724811_young-asian-boy-scratching-his-scalp-over-white.html
Parinya Binsuk / 123rf

Sebelum ini, kami telah kongsikan cara untuk menghapuskan pepijat dan juga cicak dari rumah anda. Kali ini, kami kongsikan pula 13 cara untuk menghapuskan pelbagai jenis kutu dan telurnya. Dalam artikel ini, kami kongsikan cara untuk menghilangkan pelbagai kutu, termasuk kutu rambut atau kepala, kutu babi dan banyak lagi.

Tahukah anda terdapat beberapa jenis kutu yang juga boleh menjangkiti anda di rumah. Jika anda sendiri tidak tahu tentang jenis-jenis kutu ini, jangan sampai kutu ini menjadikan rumah anda sebagai sarang mereka membiak pula! Eww!

Apa itu kutu?

Sebenarnya, kutu merupakan sejenis parasit. Parasit pula merupakan sejenis organisma yang hidupnya menumpang pada makhluk hidup lain dan memudaratkan hidupan yang ditumpangnya.

Lebih menyeramkan dan menggelikan, kutu ini akan hidup dengan menghisap darah sebagai sumber makanannya. Seekor kutu dewasa boleh membesar hingga 3 milimeter dengan bentuk badan yang leper untuk memudahkan ia bergerak dan menjangkiti orang lain.

Walaupun tidak mempunyai sayap, kutu ini mempunyai cengkaman yang kuat serta bahagian mulut yang tajam bagi memudahkannya menghisap darah. Jika anda rasa itu sudah mengerikan, ketahuilah bahawa seekor kutu betina boleh membiak dan menghasilkan sehingga beratus-ratus ribu telur sepanjang jangka hayatnya.

Jenis-jenis kutu dan cara menghapuskan pelbagai kutu

Sebelum ini, kami sudah terangkan serba sedikit mengenai kutu. Seterusnya, ayuh kita ketahui pula mengenai jenis-jenis kutu yang mudah dijumpai di persekitaran rumah anda.

Kutu kepala

kutu kepala
aoo3771 / 123rf

Kutu kepala atau rambut merupakan antara kutu yang paling popular. Kutu ini biasanya akan menjangkiti kanak-kanak dan menghisap darah dari kulit kepala manusia. Kebiasaannya, kutu ini akan merebak melalui pergaulan dengan rakan sebaya atau ahli keluarga yang sudah dijangkiti. Namun awas, kutu kepala ini juga boleh berjangkit melalui sentuhan objek atau perkongsian barangan peribadi seperti:

 • Sikat rambut
 • Selendang
 • Tuala

Kutu kepala biasanya berwarna hitam atau kelabu dan bersaiz biji strawberi. Apa yang menakutkan, bukan kutu ini sahaja yang akan tinggal di atas kepala anda, malah ratusan ribu telur kutu akan dilekatkan oleh kutu betina di pangkal rambut.

Kebiasaannya, kehadiran kutu ini akan disedari apabila mereka yang dijangkiti merasa gatal-gatal di bahagian kulit kepala. Selain itu, telur kutu yang berwarna perang juga akan ditemui dengan banyak di kawasan pangkal rambut. Seterusnya, gumpalan darah akibat kesan menggaru juga akan mula timbul. Jika tanda-tanda ini sudah timbul, kemungkinan besar anda sudah dijangkiti si kutu kepala.

Cara menghapuskan kutu kepala

 • Gunakan sikat kutu

sikat kutu
Nophamon Yanyapong / 123rf

Sikat kutu merupakan cara manual untuk anda menghapuskan kutu. Sikat kutu ini akan mempunyai jejari sikat yang halus dan rapat antara satu sama lain. Jejari sikat yang rapat ini akan memerangkap kutu.

Bila kutu sudah terperangkap, ketukkan sikat ke atas permukaan yang putih tak kira sama ada kertas atau kain putih. Dengan menggunakan kuku jari tindih kutu tersebut.

 • Menggunakan bahan semula jadi

Selain dari menggunakan sikat kutu, terdapat beberapa alternatif bahan semula jadi yang boleh digunakan juga. Berikut merupakan beberapa bahan semula jadi yang anda boleh cuba:

Minyak kelapa– Bagi masyarakat Melayu, minyak kelapa sudah tidak asing lagi sebagai salah satu pilihan perubatan tradisional. Sapukan minyak kelapa dan ratakan ke seluruh rambut. Kemudian, gunakan sikat kutu dan pastinya kutu serta telur lebih mudah untuk terperangkap dan dibuang.

Minyak zaitun- Selain dari minyak kelapa, minyak zaitun juga boleh digunakan sebagai alternatif yang lain. Caranya sama sahaja. Sapukan minyak ke serata rambut, balut dan biarkan beberapa jam. Kemudian, bilas menggunakan syampu. Cara ini dikatakan dapat membantu membunuh telur-telur kutu.

Perahan lemon atau cuka- Lemon dan cuka bukan sahaja boleh digunakan sebagai bahan masakan di dapur, tetapi boleh dijadikan sebagai alternatif bagi menghapuskan kutu. Caranya sama sahaja, ratakan perahan lemon atau cuka ke serata rambut. Bahan asid di dalam lemon atau cuka ini dikatakan akan menanggalkan telur yang melekat pada rambut dan seterusnya menghalang kutu dari membiak lebih banyak.

how-to-clean-microwave-with-lemon
Lemon is handy in the kitchen for cooking and cleaning. Picture: Erinna Giblin

 • Menggunakan ubat kutu dengan formulasi khas

Jika kesemua cara di atas masih gagal untuk mengatasi masalah kutu kepala atau rambut , ini masanya untuk menggunakan formulasi khas bahan kimia untuk menghapuskan si kutu.

Bagi proses ini, rawatan perlu dilakukan sebanyak dua kali untuk memaksimumkan keberkesanannya. Rawatan di peringkat kedua yang dilakukan selepas 7 hingga 9 hari akan membunuh kutu-kutu yang baru menetas.

Berikut merupakan pilihan ubat kutu yang boleh digunakan:

Boleh didapatkan tanpa preskripsi:

Pyrethrin- Sesuai digunakan bagi mereka yang berumur 2 tahun ke atas.

Permethrin (Nix)- Sesuai digunakan bagi mereka yang berumur 2 bulan ke atas.

Boleh didapatkan dengan preskripsi:

Bagi ubat kutu jenis ini, pastikan anda mendapatkan preskripsi terlebih dahulu dari pihak doktor. Ini kerana ubat ini mungkin boleh mendatangkan kesan sampingan yang teruk.

Losyen alkohol Benzyl (Ulesfia)- Syampu kutu yang digunakan bagi mereka yang berumur 6 bulan ke atas.

Malathion (Ovide)- digunakan untuk merawat kutu bagi mereka yang berumur 6 tahun ke atas. Tidak disyorkan untuk wanita yang hamil dan menyusu. Jauhkan dari sumber api kerana bahan ini mudah terbakar.

Lindane- Formulasi ini boleh dijumpai dalam bentuk losyen atau syampu. Ia biasanya merupakan jalan terakhir bagi menghapuskan kutu. Namun begitu, ia mempunyai kesan sampingan seperti kejang sehingga boleh menyebabkan kematian. Oleh itu, pastikan anda mendapatkan nasihat profesional sebelum menggunakan ubat ini.

Bagi menggunakan syampu kutu, anda boleh melakukannya di dalam tandas atau bilik air bagi memudahkan proses membilas rambut dengan air. Pastikan pengaliran air di dalam tandas lancar, atau anda boleh cuba cara ini untuk mengatasi masalah tandas tersumbat. Anda pasti tidak mahu melihat air bilasan kotor syampu kutu tadi bertakung di dalam tandas, dan kutu dan telurnya terapung di atas permukaan air di merata-rata tempat!

BACAAN LAIN:
?Cara halau lipan
?Cara halau tikus

Kutu babi

kutu babi
ortodoxfoto / 123rf

Seterusnya, kutu babi atau sengkenit mungkin tidak disangka boleh membawa Virus Congo atau CCHF yang boleh menyebabkan demam berdarah dan mendatangkan tahap komplikasi yang lebih teruk sehingga boleh mendatangkan maut. Walaupun setakat ini masih tiada rekod jangkitan ini, namun tidak ada salahnya jika kita berjaga-jaga lebih awal kerana mencegah lebih baik dari mengubat.

Pasti anda tertanya-tanya bagaimanakah cara untuk mengenal kutu babi atau sengkenit ini. Kutu babi merupakan sejenis ektoparasit dengan sifat fizikal yang berkaki lapan. Ia boleh dijumpai dengan fizikal luaran yang berkulit keras atau berkulit lembut. Dengan menggunakan sengat tajam di bahagian depan, ia akan menghisap darah manusia di permukaan kulit yang lembut seperti mata, muka, telinga dan juga kemaluan.

Kebiasannya, kutu babi atau sengkenit akan mudah dijumpai di kawasan yang lembap dengan suhu yang suam-suam kuku seperti lalang dan belukar. Bukan itu sahaja, kutu babi atau sengkenit juga boleh dijangkiti melalui haiwan ternakan seperti ayam, burung serta haiwan peliharaan kesayangan anda seperti anjing dan kucing.

Cara menghapuskan kutu babi

Berikut cara menghapuskan kutu babi atau juga dipanggil pirah. Seperti yang diketahui, bukan mudah untuk menanggalkan kutu babi yang mempunyai cengkaman yang kuat pada kulit yang lembut.

 • Gunakan bahan semula jadi

Tembakau- Ambil sedikit tembakau dan lembapkan dengan sedikit air. Kemudian, titiskan air dan sapu tembakau pada kutu babi ini. Tembakau yang mengandungi bahan nikotin yang tinggi dikatakan dapat membunuh hama dan juga kutu.

Cuka makan/air garam/kapur sirih– Sapukan bahan tersebut pada kutu babi tersebut. Ia dikatakan dapat memudahkan kutu babi ini tertanggal.

air-rebusan-sirih-bunuh-jentik-jentik
© teen00000/ 123RF

Minyak gamat/minyak cap kapak- Minyak tradisional ini bukan sahaja berkesan bagi merawat penyakit ringan, malah boleh digunakan bagi memudahkan proses membuang kutu babi.

 • Gunakan penyepit

Proses ini walaupun sedikit menyakitkan, merupakan cara paling mudah untuk membuang kutu babi atau sengkenit. Gunakan penyepit dan tarik badan kutu babi ini secara perlahan-lahan.

 Kutu air

Kutu air pula memang boleh dijumpai di kawasan air di rumah anda, namun ia tidak menjangkiti manusia. Apa yang menarik, kutu air atau moina ini diternak sebagai sumber makanan ikan.

Sebenarnya, kutu air juga sering dikaitkan dengan sejenis penyakit iaitu kaki makan air atau ‘athlete’s foot’. Walaupun begitu, penyakit ini sebenarnya merupakan jangkitan kulat Tinea perdis pada kaki yang selalu dalam keadaan lembap atau terendam.

Kutu kucing

Bagi mereka yang memelihara kucing sebagai binatang peliharaan, masalah kutu kucing atau nama saintifiknya Ctenocephalides felis bukan lagi  perkara asing. Dengan bentuk fizikal yang leper dan berwarna coklat kemerahan, kutu kucing boleh mencapai panjang sehingga 1 milimeter hingga 2 milimeter.

Selain mendatangkan rasa gatal kepada kucing, apa yang menakutkan jika ia tidak dibendung ialah kutu ini boleh mendatangkan  beberapa penyakit kepada manusia seperti Bartonella, murine typhus, dan apedermatitis.

Kutu anjing

Seterusnya, bagi yang memelihara anjing sebagai binatang peliharaan, anjing juga mempunyai kutu iaitu Ctenocephalides canis. Bagi mengenal pasti perbezaan antara kutu anjing dan kucing ialah kutu anjing mempunyai kepala yang berbentuk bulat di bahagian depan.

Kutu jenis ini bukan sahaja boleh menggigit anjing atau kucing, malah ia juga boleh berpindah dan menggigit manusia. Antara gejala yang akan timbul apabila anda digigit kutu ini ialah ruam dan gatal kulit. Ruam dan gatal kulit ini biasanya akan timbul di bahagian sendi seperti siku, lutut, ketiak dan sebagainya.

Cara menghapuskan kutu kucing dan anjing

kutu kucing
Anastasiya Parfenyuk / 123rf

Berikut merupakan cara hilangkan kutu kucing dan anjing yang boleh dicuba:

Basuh tempat tidur haiwan peliharaan anda dengan menggunakan air panas secara berkala. Secara tidak langsung, hama kucing juga boleh dihapuskan.

 • Mandikan binatang peliharaan anda dengan menggunakan syampu kucing.
 • Sentiasa sikat bulu haiwan peliharaan anda dengan menggunakan sikat kutu bagi membuang bulu yang rosak dan juga mengurangkan jangkitan kutu. Selepas menyikat bulu, rendam sikat ke dalam mangkuk yang berisi air sabun.
 • Bagi mereka yang inginkan alternatif bahan semula jadi, anda boleh menggunakan dua cawan daun Rosemary yang direndam di dalam air panas. Gunakan air rendaman Rosemary ini sebagai semburan atau mandian bagi haiwan peliharaan anda.

Bagaimana kutu merebak ke sekitar rumah

Tidak guna anda melakukan rawatan kutu berkali-kali sekiranya masih tidak tahu mengenai cara bagaimana kutu merebak ke setiap rumah. Dengan mengetahui cara ia merebak, anda boleh melakukan pemantauan berkala terhadap kawasan yang boleh menjadi punca kutu ini merebak.

Melalui manusia

Bagi kutu, manusia merupakan salah satu cara mudah untuk mereka merebak. Kutu boleh hinggap pada barangan peribadi sama ada pakaian, tuala ataupun kasut. Melalui cara ini, mereka akan mencari mangsa baharu untuk dijadikan sumber makanan.

Oleh itu, pastikan mana-mana barangan peribadi seperti tuala atau tudung yang telah digunakan dibersihkan secara berkala.

Melalui haiwan

Haiwan peliharaan kita memang comel untuk dipegang dan dipeluk, namun pastikan kesihatannya juga terjaga. Kutu sangat suka dengan haiwan peliharaan kerana ia mudah untuk merebak. Ini disebabkan sifat fizikal semula jadi haiwan comel yang berbulu panjang.

Kutu bukan sahaja boleh merebak di dalam rumah, malah boleh merebak jika si comel anda bermain di kawasan luar rumah seperti di kawasan semak dan lalang.

Melalui perabot

Ya, jangan terkejut jika kutu juga boleh tersebar melalui perabot. Seperti pepijat, kutu juga boleh tersebar melalui perabot. Sekiranya anda mengalihkan perabot yang telah dijangkiti telur kutu dari satu bilik ke bilik yang lain, secara tidak sedar anda boleh menyebarkan kutu ini.

Oleh itu, perhatikan sebaiknya perabot di rumah anda sebelum mengalihkannya ke tempat lain. Sedikit tips, anda boleh menggunakan stim wap panas atau taburkan diatomaceous earth atau borax pada perabot yang telah dijangkiti kutu.

Cara-cara lain untuk menghapuskan kutu

Langkah mengelakkan kutu merebak di rumah

Berikut merupakan langkah-langkah yang boleh dipatuhi bagi mengelakkan kutu merebak di rumah anda.

 • Pastikan anda membasuh pakaian dan tempat tidur di dalam air panas (130 darjah Fahrenheit atau lebih) dan keringkan dengan haba di bawah cahaya matahari atau pengering.
 • Sentiasa menjaga kebersihan dan pastikan pakaian dan tempat tidur bersih dan kering.
 • Jika tidak dipakai lebih dua minggu, simpan pakaian, peralatan tidur dan mainan di dalam beg plastik.
 • Pastikan peralatan rambut seperti berus rambut, sikat, dan aksesori rambut lain direndam dalam air panas (130 darjah Fahrenheit) selama lima hingga 10 minit.
 • Vakum lantai dan perabot.

Kutu mungkin nampak kecil, namun ia boleh menganggu keselesaan hidup jika tidak dikendalikan dengan betul. Semoga tips yang dikongsikan dapat membantu anda menghapuskan si kutu kecil ini buat selama-lamanya.

ARTIKEL KHUSUS UNTUK ANDA:
?Beza antara wasiat, hibah dan faraid
?️Rumah paling mahal di Malaysia bagi 2018
?i-Sinar KWSP: Permohonan Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 & Syarat kelayakan

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain