Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 cara cuci karpet yang anda perlu cuba supaya ia nampak baharu

test

Ada banyak servis cuci karpet yang ditawarkan dekat luar sana tu, tapi anda pernah tak terfikir nak cuci karpet secara DIY?

cara cuci karpet rumah
© belchonock/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 5 carpet cleaning hacks you need to try to make it look new oleh Damia Norwin

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Tak mudah nak kekalkan karpet supaya sentiasa dalam keadaan bersih dan tak berbau, terutamanya karpet putih, lebih-lebih lagi sekiranya anda mempunyai anak kecil dan haiwan peliharaan yang sentiasa bermain di rumah. Sesetengah kesan kotoran memang degil sehingga sukar untuk dibersihkan dan dihilangkan bau hapak. Tapi jangan bimbang. Berikut merupakan cara cuci karpet paling jimat untuk anda cuba.

Macam mana nak cuci karpet tanpa alat/ mesin cuci karpet

Pernah terfikir tak cara nak membersihkan karpet tanpa vacuum cleaner, pembersih wap atau alat cuci karpet? Jangan risau sebab anda tak perlu atau sewa peralatan pencuci yang mahal untuk hilangkan kesan kotoran dari karpet anda. Ada cara DIY yang anda boleh cuba untuk membersihkan karpet dengan menyeluruh. Jom kami tunjukkan cara-cara yang paling untuk cuci karpet tanpa alat atau mesin pencuci.

Soda bikarbonat (baking soda) – Boleh tak saya gunakan baking soda untuk cuci karpet

Ya, anda boleh gunakan baking soda atau soda bikarbonat untuk membersihkan dan menghilangkan bau pada karpet. Baking soda merupakan bahan serba boleh untuk buat ‘resepi’ pencuci DIY. Memang mengagumkan bila satu bahan boleh digunakan untuk macam-macam perkara – dari menanggal kesan kotoran, menghilangkan bau hapak karpet dan ambal, sehinggalah untuk baking kek

Cara cuci karpet dengan baking soda

cuci karpet dengan baking soda
© Lily Oh/ 123RF

Terdapat banyak cara untuk menggunakan baking soda untuk membersihkan karpet. Bukan itu sahaja, anda boleh campurkan ia dengan bahan lain untuk menjadikannya pencuci yang lebih kuat. Semua kotoran akan hilang jika dicuci menggunakan baking soda. Jom tengok ‘resepi’ pencuci baking soda ni.

1. Baking soda dan cuka

Baking soda bersifat penyerap dan sangat berkesan untuk mencairkan kesan minyak dan menyerap bau hapak. Cuka pula merupakan pembasmi kuman semula jadi. Bila anda campurkan kedua-dua bahan ini, anda bukan sahaja bersihkan karpet malah anda turut membasmi kuman dan bakteria.

Macam mana nak membersihkan karpet dengan baking soda dan cuka

 • Langkah 1: Tandakan kesan kotoran dan tuang cuka ke seluruh kesan tersebut.
 • Langkah 2: Kemudian, taburkan baking soda ke atas cuka yang dituang itu tadi.
 • Langkah 3: Biarkan campuran tersebut berbuih, tinggalkan seketika supaya ia menyerap kotoran tersebut.
 • Langkah 4: Sekarang, gosokkan dengan kain yang lembap dan biarkan kerin

2. Baking soda and hidrogen peroksida

Baking soda dan hidrogen peroksida adalah gabungan yang luar biasa. Anda boleh gunakan campuran kedua-dua bahan ini untuk mencuci paip bilik mandi, tanggalkan sisa makanan dalam periuk dan kuali, putihkan garisan antara jubin lantai (grout), kilatkan tab mandi dan jubin, serta banyak lagi! Kalau anda ada anak kecil dan haiwan peliharaan, ini merupakan pencuci yang terbaik untuk hilangkan kesan muntah dan kencing

Macam mana nak membersihkan karpet dengan baking dan hidrogen peroksida

Kombinasi bahan-bahan ini adalah yang terbaik untuk membersihkan muntah pada karpet. Anda perlukan baking soda, hidrogen peroksida dan cecair pencuci pinggan.

 • Langkah 1: Campurkan ½ cawan hidrogen peroksida dengan 1 sudu kecil cecair pencuci pinggan. Anda boleh campurkannya di dalam mangkuk. 
 • Langkah 2: Taburkan baking soda ke kawasan yang kotor
 • Langkah 3: Tuangkan campuran tadi ke atas baking soda (kesan kotoran)
 • Langkah 4: Gosok menggunakan kain atau berus berbulu lembut
 • Langkah 5: Biarkan kira-kira10 minit. Tinggalkan dengan lebih lama jika kesan muntah telah kering
 • Langkah 6: Gunakan kain untuk menyerap pencuci. Biarkan ia kering atau vakum kawasan yang dicuci itu tadi.

Ulang langkah-langkah ini untuk kotoran degil.

BACAAN POPULAR:

🧹 24 servis pembersihan rumah profesional di Malaysia
🌿 Cara tanam, jaga dan and petik daun Parsley di Malaysia

Berapa lama saya patut biarkan baking soda di atas karpet

baking soda pencuci karpe diy
© Helin Loik-Tomson/ gettyimages

Untuk hilangkan kesan kotoran dari karpet, anda perlu biarkan baking soda selama sekurang-kurangnya 15 minit. Biarkan selama satu jam atau semalaman untuk karpet yang sangat kotor.

Adakah baking soda merosakkan karpet

Baking soda tidak akan merosakkan karpet anda tetapi ia mungkin merosakkan lantai di bawahnya. Pastikan anda bersihkan sisa baking soda dengan baik setelah menggunakannya untuk  pembersihan karpet.

Apakah cara mencuci karpet sendiri yang terbaik

Sebelum mencuba untuk membersihkan karpet secara DIY, pertama, anda perlu tahu karpet anda diperbuat daripada apa. Adakah ia karpet sintetik atau karpet dari serat semula jadi? Ini untuk memastikan karpet anda tidak rosak dari keasidan campuran DIY. Berikut merupakan cara terbaik untuk membersihkan semua jenis karpet.

3. Tip mencuci karpet sintetik

Anda tak seharusnya menuangkan pencuci DIY terus ke atas karpet atau ambal. Pastikan anda celupkan kain putih ke dalam pencuci tersebut, kemudian sapukan pada kotoran.

cara bersihkan karpet bulu
© Edwin Remsberg/ gettyimages
 • Campuran cecair pencuci pinggan

Campurkan ¼ sudu kecil cecair pencuci pinggan dengan satu cawan air suam. Anda boleh gunakan cecair pencuci pilihan anda.

 • Campuran cuka

Campurkan 1 cawan cuka dengan 2 cawan air

 • Campuran pelarut

Gunakan pelarut minyak untuk membersihkan kotoran pada karpet anda atau gunakan pencuci pewarna kuku. pencuci pewarna kuku bukan aseton juga berkesan.

4. Tip mencuci karpet dari serat semula jadi

Anda boleh letakkan pencuci DIY ini di dalam botol spray dan semburkan ke atas kotoran.

cara membersihkan karpet lantai
© Alla Simacheva/ gettyimages
 • Campuran cecair pencuci pinggan

Campurkan ¼ sudu kecil cecair pencuci pinggan dengan satu cawan air suam. Anda boleh gunakan cecair pencuci pilihan anda.

 • Campuran cuka

Campurkan ¼ cawan cuka dengan ¼ cawan air.

 • Ammonia solution

Campurkan 1 sudu besar ammonia untuk kegunaan rumah dengan ½ cawan air.

Anda juga boleh gunakan campuran pelarut atau pencuci pewarna kuku. Gunakan teknik yang sama seperti mencuci karpet sintetik tetapi jangan semburkan secara langsung ke kesan kotoran 

Macam mana nak segarkan karpet secara mesra alam

Pernah tak cuci karpet menggunakan baking soda dan minyak pati? Anda boleh segarkan karpet dengan cuma dua bahan ini sahaja.

cara mencuci karpet agar tidak bau
© triocean/ gettyimages

5. Macam mana nak buat penyegar karpet mesra alam

Bahan-bahan:

 • ½  cawan baking soda
 • 20 to 40 titik minyak pati (pilih yang anda suka)

Langkah 1: Campurkan baking soda dan minyak pati. Gunakan bekas letak rempah atau apa sahaja bekas yang berlubang. 

Langkah 2 : Biarkan campuran ini semalaman supaya mesra dan sebati. 

Langkah 3: Taburkan campuran ke atas karpet. Kemudian, biarkan selama satu jam. Kemudian, bersihkan menggunakan vakum.

Macam mana nak jaga karpet selepas dicuci

Pencuci karpet profesional akan meletakkan lapisan pelindung karpet ketika ia masih basah. Pelindung karpet ini kalis kotoran dan memastikan karpet tidak kotor. Dapatkan bantuan servis cuci karpet sekiranya anda perlukan khidmat ini. 

Karpet memang mencantikkan rumah tapi kalau anda rasa ia memakan masa untuk dibersihkan dan dijaga, anda boleh pilih untuk untuk gunakan tikar lantai getah. Ia lebih murah, tahan lama dan tidak menggelongsor. Selain itu, anda juga boleh gunakan tikar getah untuk gym di rumah kerana ia kalis air dan mudah untuk dibersihkan.

ACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
🍕 Cara bersihkan air fryer: Tip untuk hapuskan kesan minyak dan kotoran yang melekat
🚬 Rumah busuh sebab bau rokok? Jangan bimbang kerana anda boleh hapuskan bau rokok dengan cara mudah ni
😷 Jaga keselamatan anda dan orang sekeliling. Lihat cara pemantauan kendiri dan kuarantin di rumah sekiranya anda disahkan positif atau kontak rapat

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain