Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

12 cara buat ruang solat di rumah yang anda perlu cuba

test

Kalau anda ada bilik kosong yang tidak gunakan, apa kata anda buat musolla kecil atau ruang solat sendiri di rumah?  Jom baca artikel ini untuk ketahui caranya.

cara buat ruang solat di rumah yang anda perlu cuba
© Jasmin Merdan/ gettyimages

Sejak negara kita dilanda wabak pandemik COVID-19, masjid dan surau telah menghadkan bilangan jemaah di dalam surau. Apabila tibanya bulan Ramadhan, pasti ramai antara kita yang ingin memeriahkan jemaah di masjid, tetapi terpaksa belajar cara solat terawih di rumah atau solat terawih sendiri sahaja bagi mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan

Bukan itu sahaja, dengan adanya ruang solat sendiri rumah, anda dan keluarga boleh beriabadah dengan tenang tanpa gangguan malah ia juga boleh digunakan oleh seisi keluarga untuk belajar mengaji dan mendengar tazkirah. Ruang solat anda juga bersih dan tidak terkena kotoran dari sisa makanan atau minuman.

Jangan bersedih kalau tak boleh ke masjid atau surau. Apa kata kali ini wujudkan sahaja satu ruang solat khusus bersama keluarga di rumah? Selain boleh mengeratkan hubungan keluarga ia juga boleh menjadi ruang anda beribadahd yang selesa. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan 12 cara buat ruang solat di rumah yang anda perlu cuba!

1. Lokasi ruang solat di dalam rumah

Lokasi ruang solat di dalam rumah
© ferli/ 123RF

Pertama, kenal pasti lokasi yang anda akan jadikan ruang solat di rumah. Jika anda mempunyai ruang yang besar, wujudkan satu ruang atau bilik khas untuk mini surau dalam rumahBagi mereka yang mempunyai sumber yang terhad, jangan bimbang. Anda bermula dengan ruang solat kecil terlebih dahulu. Sebagai contoh, mulakan sahaja dengan ruang dalam rumah yang sudah ada seperti ruang solat di ruang tamu ataupun ruang solat di dalam bilik tidur.

Apa yang penting, bagi memudahkan proses ibadah anda berjalan lancar, pastikan lokasi yang dipilih mempunyai kriteria berikut:

  • Bersih daripada sebarang najis

Ini merupakan syarat utama bagi memastikan lokasi yang bersih. Pastikan lokasi yang dipilih bersih daripada sebarang najis. Cuba elakkan lokasi ruang solat ini kawasan yang menjadi tumpuan serangga kotor atau haiwan perosak seperti cicak dan tikus.

  • Jauh dari segala gangguan bunyi atau bau

Sewaktu melakukan ibadat, sudah semestinya kita mahukan ketenangan dan khusyuk dalam solat. Jika lokasi ruang solat ini terlampau dekat dengan bunyi-bunyian seperti televisyen atau radio, solat mungkin terganggu.

Mengapa lokasi ruang solat juga perlu jauh juga dari gangguan bau? Cuba bayangkan jika anda sedang berpuasa. Aroma makanan yang enak dari dapur boleh membuatkan anda tidak khusyuk pula sewaktu bersolat pula kerana teringat-ingat apa agaknya menu berbuka nanti. 

Sama juga situasinya sekiranya ada bau yang tidak enak di lokasi ruang solat ini contohya bau sampah. Jangan begitu, tempat ibadat seharusnya jauh dari benda-benda yang kotor.

  • Tidak menghalang mana-mana laluan

Bagi memastikan anda selesa, pastikan lokasi yang dipilih tidak menghalang mana-mana laluan keluar atau masuk. Sekiranya lokasi dipilih berdekatan dengan pintu utama atau pintu bilik air, bukan sahaja anda yang ingin solat merasa tidak selesa, malah mengganggu keselesaan dan privasi ahli keluarga yang lain pula.

BACA: Tips deco bilik tidur dengan bajet serendah RM400

2. Tentukan arah kiblat di lokasi ruang solat yang dipilih

cara tentukan arah kiblat di rumah
© Golib Tolibov/ 123RF

Bila sudah pilih lokasi yang sesuai, jangan lupa untuk semak dan tentukan kiblat solat anda. Sebenarnya, terdapat beberapa cara tentukan arah kiblat ini iaitu:

  • Cara tradisional
  • Menggunakan kompas arah kiblat
  • Menggunakan telefon pintar

Jika anda masih tidak pasti dan ragu-ragu tentang kiblat di rumah, dapatkan pertolongan dari pejabat agama yang berdekatan untuk lebih panduan dan kesahihan.

3. Saiz ruang solat

tentukan saiz ruang solat di rumah
© ferli/ 123RF

Ramai antara kita yang terlalu bimbangkan  saiz ruang solat yang perlu disediakan. Jangan risau, Islam itu mudah, tiada syarat yang tetap bagi ruang solat, cukup hanya dengan anda selesa untuk beribadah. Jika anda tidak mempunyai ruang lain di dalam rumah, contohnya ruang tamu, gunakan sahaja pembahagi atau penghadang untuk memisahkan antara ruang tersebut dengan ruang solat.

Jika anda mahu membuat anggaran secara kasar berapa banyak saiz ruang yang diperlukan, buat pengiraan berapa orang ahli keluarga di dalam rumah. Kemudian, rancang bagaimana kedudukan solat berjemaah yang akan dilakukan termasuklah imam solat dan sediakan sahaja ruang yang mencukupi. Senang kan!

4. Tempat wuduk

tempat wudhuk untuk solat
© ferli / 123RF

Bagi memudahkan proses ibadah, terutamanya jika anda mempunyai ahli keluarga warga emas, seboleh-bolehnya pastikan lokasi yang dipilih berdekatan dengan tempat wuduk. Sekiranya anda mempunyai ruang yang cukup besar atau bilik khas, sediakan satu tempat wuduk yang dibina di dalam bilik khas ini bagi memudahkan urusan mengambil wuduk. Walaupun nampak remeh, lokasi ruang solat yang dekat dengan tempat wuduk ini boleh menambah kualiti sewaktu beribadah kerana anda tidak perlu berulang alik jauh sekiranya terbatal wuduk.

5. Karpet yang selesa dan tebal

karpet ruang solat
© theataraxia/ 123RF

Antara item utama yang perlu dibeli bagi ruang solat ini ialah karpet yang selesa dan tebal. Tidak kira anda ingin menunaikan solat jemaah atau solat solat sunat, karpet yang tebal akan membantu anda untuk rasa selesa ketika melakukan solat terutamanya ketika sujud.

Namun, sekiranya anda hanya mempunyai bajet yang kecil, tidak mengapa. Pelbagai pilihan sejadah yang tebal dan selesa turut mudah didapati sekarang yang setanding dengan karpet ini. Malah, terdapat pelbagai pilihan moden sejadah lain juga seperti sejadah pintar yang boleh membantu memberi panduan bagi cara cara solat untuk kanak-kanak!

6. Gaya hiasan ruang solat yang dikehendaki

Seterusnya, anda juga boleh memilih gaya hiasan ruang solat yang dikehendaki. Decor ruang solat kecil terutamanya, mestilah mengutamakan aspek keselesaan dahulu. Pilih sahaja gaya yang anda suka, seperti ruang solat minimalis atau musolla dengan gaya Timur Tengah. Tidak kira apa pilihan anda, asalkan ia tidak melanggar hukum syariat islam langsung tidak menjadi masalah.

7. Warna bilik

Warna bilik yang sesuai untuk ruang solat di rumah
© Huber & Starke/ gettyimages

Berdasarkan gaya hiasan yang dipilih, seterusnya tentukan warna bilik atau ruang solat yang anda ingini.  Contohnya, sekiranya anda memilih ruang solat minimalis, pilih warna yang lembut dan tenang seperti putih atau biru lembut. Warna yang lembut dan tenang ini akan memberikan mood santai dan tenang sewaktu melakukan ibadat. Anda juga boleh membuat pilihan warna pastel lain bagi ruang solat ini.

Sekiranya anda tidak menggemari pilihan untuk mewarnakan bilik, apa kata cuba guna pelbagai pilihan wallpaper lawa yang dijual di pasaran. Bagi pemilihan wallpaper ruang solat ini, sebaiknya gunakan sahaja corak yang ringkas dan elakkan simbol haiwan atau mana-mana simbol yang tidak elok.

8. Pengaliran udara yang baik 

Tidak ada gunanya mempunyai warna bilik atau ruang solat yang cantik, tetapi tidak mempunyai pengaliran udara dan cahaya yang baik. Pengaliran udara yang baik diperlukan agar proses melakukan ibadat dapat dilakukan dengan selesa. Jika inginkan lebih keselesaan dan mempunyai bajet lebih, anda juga boleh menggunakan penapis udara bagi membantu pengaliran udara di dalam ruang solat ini. 

Pastinya tidak selesa sekiranya ruang solat terlalu panas atau terlalu sejuk atau seperti tidak cukup ruang untuk bernafas. Sekiranya tidak ruang solat tidak mempunyai tingkap, sediakan penghawa dingin atau cukup memadai dengan kipas yang mampu membantu pengaliran udara. Bagi solat jemaah perempuan, pastinya keadaan ini lebih selesa untuk golongan wanita ini kerana mereka akan memakai telekung sembahyang sewaktu menunaikan solat.

9. Pencahayaan yang mencukupi

Pencahayaan yang mencukupi untuk ruang solat
© Aisylu Akhmadieva/ gettyimages

Seterusnya, pencahayaan yang baik juga memainkan peranan yang sangat penting dalam ruang solat ini. Cuba bayangkan, ruang solat yang gelap dan suram bukan sahaja menyukarkan anda melakukan ibadat, malah mengundang rasa seram pula! Oleh itu, pastikan pencahayaan mencukupi disediakan di dalam surau kecil rumah anda ini.

10. Perabot ruang solat

rak buku ruang solat
© hkeita/ 123RF

Bagaimana pula dengan pilihan perabot di ruang solat ini? Perabot yang diperlukan adalah minimum, tetapi mempunyai fungsi yang sangat penting. Fikirkan perabot apa yang akan memudahkan ruang solat anda supaya kelihatan teratur dan kemas.

Sebagai contoh, perabot seperti tempat sangkut telekung dan sejadah, rak untuk meletakkan buku agama dan Al-Quran juga sangat penting supaya barang-barang ini tidak kelihatan bersepah serta kemas di dalam ruang solat ini.

Perabot ini perlu disusun di bahagian tepi ruang solat ini supaya ia tidak menghalang proses ibadah. Selain itu, bagi kegunaan warga emas atau mereka yang perlu solat dalam keadaan duduk, sediakan sahaja kerusi kecil. Sekiranya tidak mempunyai bajet yang besar, gunakan sahaja mana-mana kerusi plastik murah asalkan ia sudah selesa dan sesuai digunakan untuk solat duduk.

11. Hiasan ruang solat

design bilik sembahyang
© Tricia De Lamirande / EyeEm/ gettyimages

Dari aspek hiasan ruang solat, sebenarnya ia bebas mengikut kreativiti anda asalkan tidak melanggar syariat serta hukum hakam. Terdapat beberapa cadangan barang hiasan yang menarik tetapi praktikal iaitu:

  • Cermin hiasan

Nampak remeh, namun ia cukup selesa untuk golongan perempuan wanita membetulkan telekung sembahyang sebelum mereka solat. Jadi, tidak adalah situasi di mana rambut boleh terkeluar ketika sembahyang.

  • Jam waktu solat

Pernah tengok jam waktu solat atau jam azan digital ketika solat di masjid? Haaa kalau anda ada jam jenis ini di ruang solat, ia bukan sahaja bertindak sebagai hiasan di dalam ruang ini, malah membantu mengingatkan anda untuk solat awal. 

Malah, jam azan digital ini mempunyai setting yang akan memaparkan waktu solat mengikut kawasan. Contohnya, bagi waktu solat Kuala Lumpur anda hanya perlu memasukkan kod kawasan tersebut dan jam digital ini akan memaparkan waktu solat ini secara automatik.

12. Wangikan ruang solat

© Cavan Images/ gettyimages

Bila semua sudah selesa, bagi sentuhan terakhir dan wangikan ruang solat, pilih pewangi yang anda sukai. Ada yang gemarkan wangian minyak atar, dan tidak kurang juga mereka yang memilih bau daripada minyak pati (essential oil) untuk ruang solat ini. Malah, ada yang memilih untuk meletakkan bunga segar di ruang solat ini bagi sebagai pewangi semulajadi. Tidak kira mana satu pilihan hati, agama Islam sangat menggalakkan amalan ini kerana kebersihan itu adalah separuh daripada iman.

BACA: Nak deko ruang tamu kecil? Ini 7 tips yang anda boleh cuba

Semoga usaha yang dilakukan anda untuk mewujudkan tempat ibadat yang selesa diberkati dan dipermudahkan. Tidak kira anda solat berjemaah di masjid atau hanya solat jemaah bersama ahli keluarga di rumah, anda tetap mendapat ganjaran pahala sebanyak 27 kali ganda. Apa yang penting, patuhi SOP dan arahan kerajaan untuk keselamatan bersama.

Jika anda sudah ruang solat sendiri di rumah, apa kata kongsikan gambar ruang solat atau contoh surau dalam rumah bersama kami, mana tahu ia dapat menolong saudara islam kita yang lain untuk lebih bersemangat untuk beribadat. Selamat beribadah!

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain