Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 cara menaiktaraf perabot dengan kos yang murah

test

Sebelum anda membuang perabot lama anda, cuba berikannya nafas baru dengan idea-idea DIY ini.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 5 ingenious ways to upgrade your furniture on a budget oleh Fuziah Hanim.

Daripada pakaian dan kereta hinggalah ke perabot, kita sentiasa mencari jalan dan peluang untuk menaiktaraf kehidupan kita. Nafsu ingin menaiktaraf ini boleh menjejaskan kewangan diri terutamanya bila ia melibatkan menghias rumah.

Anda mungkin berfikir, lebih baik membeli perabot baru tanpa perlu bersusah payah, tetapi, apabila tinggal RM500 sahaja dalam akaun bank anda, lelaki malas seperti saya juga merasakan lebih berbaloi jika anda menaiktaraf sendiri perabot lama anda.

Menaiktaraf secara DIY tidak bermakna anda perlu mencabut bahagian perabot dan memasangnya semula dengan cara berbeza. Kerja yang senang boleh membuahkan hasil yang menakjubkan. Jadi, tak perlu beli perabot baharu kerana di sini ada lima cara anda boleh memberikan nafas baharu untuk perabot lama anda.

Gunakan cat sembur untuk apa saja

© 123rf

Pertamanya, apa yang paling menarik tentang cat sembur adalah ia boleh digunakan pada apa saja permukaan seperti kayu, logam, resin, plastik dan rotan.

Ia jauh lebih murah berbanding kaedah menyapu cat, dan ia juga menjimatkan masa kerana anda boleh mengecat seluruh permukaan perabot dengan cekap dan rata berbanding menggunakan berus.

Anda juga boleh menambahkan serlahan warna pada ruang makan anda dengan menyembur bahagian sandar kerusi anda dengan warna biru, atau tukar semua tombol dan pemegang pintu kabinet kepada warna keemasan. Oleh kerana ia cepat kering, cat sembur kurang comot berbanding teknik cat sapu kerana tiada percikan dan tumpahan cat di serata rumah.

Hiaskan langsir anda

© 123rf

Walaupun langsir tidak dikira sebagai perabot, namun ia memainkan peranan dalam menambahkan karakter di rumah anda.

Pernah tak terfikir kenapa langsir dengan hiasan lebih mahal berbanding langsir biasa? Ianya disebabkan adanya hiasan terperinci yang akan melengkapkan atau menyerlahkan suasana rumah anda.

Ia semudah menambahkan riben pada langsir polos anda untuk membuatkan ia lebih menyerlah. Atau anda boleh juga menambahkan ropol untuk menambahkan personaliti pada langsir polos anda.

Gunakan kertas bercorak

© 123rf

Kertas bercorak pada perabot adalah ibarat kertas dinding – ia amat sesuai untuk menyembunyikan cela dan kerosakan tanpa menggunakan banyak wang dan masa. Pegangan saya bila melibatkan perabot adalah: “Selagi tidak rosak, tak berbaloi untuk buang” dan “Selagi ia kukuh, ia masih boleh digunakan”.

Jadi jika anda mahu baiki dengan cepat dan mudah, kunjungi kedai DIY berhampiran di mana anda boleh temui kertas bercorak dalam pelbagai corak dan warna. Anda pasti akan terpesona betapa berkesannya kertas bercorak yang murah dalam mengubah rupa perabot lama anda.

Anda boleh melihat idea-idea hias semula perabot dengan menggunakan kertas bercorak di sini untuk inspirasi.

Tukar sarung baru

© 123rf

Semua orang ada sofa kegemaran sendiri untuk beristirehat. Sofa yang anda paling suka untuk bermalasan di atasnya setelah seharian penat bekerja dan juga pada hujung minggu? Setelah berkhidmat selama bertahun-tahun, ia berkemungkinan hilang fungsi dan anda mula berfikir untuk membuangnya. NANTI DULU! Jangan buang, tapi buat sarung yang baru! Ya, mungkin ia makan masa, tapi cara ini dapat menjimatkan banyak wang anda dan anda juga akan menghasilkan sofa yang lain daripada yang lain.

Pastikan anda menggunakan fabrik yang berkualiti untuk projek ini. Walaupun anda boleh saja menggunakan apa jua fabrik, ia mungkin tidak tahan lasak atau cukup tebal untuk kekal lama. Dan jika anda merancang untuk menukar kaki sofa, pastikan anda menggantikan kesemua empat kaki agar ianya seimbang.

Letakkan cermin

© 123rf

Terdapat banyak peraturan dan kaedah berkaitan penggunaan cermin, tapi itu cerita lain. Secara peribadi, saya suka meletakkan cermin dalam ruang yang kecil untuk efek kedalaman. Jika ingin menggunakan cermin untuk menghias perabot, pilihlah cermin jenis akrilik. Ia mungkin tidak secantik cermin kaca, namun ia lebih murah dan mudah digunakan. Tetapi anda masih perlu berhati-hati ketika memasangnya kerana ia mudah rosak.

Jika anda lebih gemar cermin kaca, saya mengesyorkan anda mengukurnya kurang setengah inci daripada permukaan perabot agar sisinya tidak bertindih, dan beli cermin di kedai kaca kerana amat sukar untuk membuat cermin sendiri. Lihat beberapa idea menghias perabot menggunakan kaca di sini sebagai inspirasi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain