Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Pastikan peti sejuk anda betul-betul bersih dengan 11 langkah ini

test

Nak membersihkan peti sejuk anda? Ini 11 tips untuk pastikan peti sejuk anda betul-betul bersih dan berkilat.

cleaning refrigerator
© Andriy Popov | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to deep clean a refrigerator in 11 steps oleh Ariff Yusof.

Peti sejuk sudah tentunya adalah antara peralatan yang paling penting di dapur, tetapi adakah anda membersihkannya kerap sepertimana anda mencuci perkakasan dapur yang lain. Mungkin tidak. Walaupun peti sejuk dibina untuk tahan bertahun-tahun, namun anda tidak sepatutnya mengambil ringan tentang kebersihan dan penjagaannya. Kesan makanan akan berkumpul di kawasan permukaan, rak dan juga laci jika ia tidak dibersihkan selalu.

Untuk memastikan peti sejuk anda berada dalam keadaan baik, seeloknya bersihkan setiap tiga hingga enam bulan. Kami faham, ia bukanlah tugas yang menyeronokkan, tetapi kami harap dengan tips membersih peti sejuk ini, anda akan lebih bertoleransi.

Langkah 1: Keluarkan semua barang dari peti sejuk

Pertama sekali, kosongkan peti sejuk anda. Ya, termasuk dengan barangan yang terdapat di dalam tempat sejuk beku. Tiada gunanya membersihkan peti sejuk jika buah-buahan dan sayur-sayuran anda berada di atas rak dalam peti sejuk.

Anda boleh bahagikan dua bahagian di atas meja makan anda. Satu untuk bahagian yang ingin dibersihkan, dan satu lagi untuk dimasukkan kembali ke dalam peti sejuk selepas siap dibersihkan. Jangan lupa keluarkan setiap rak (termasuk rak sayur) dan apa sahaja bahagian yang boleh dikeluarkan dari peti sejuk anda.

Jika anda ada bekas penyejuk, peti sejuk beku, atau peti sejuk kedua, mungkin anda boleh simpankan barang-barang tadi untuk mengelakkan kerosakan. Cuma, pastikan anda tidak biarkan barangan makanan tadi di luar lebih daripada sejam.

Langkah 2: Buang barang yang sudah melepasi tarikh luput, rosak, berkulat dan sudah tidak boleh dimakan.

Woman taking bottle with juice out of refrigerator in kitchen
© belchonock | 123rf

Sila angkat tangan jika anda bersalah kerana meninggalkan makanan yang telah lepas tarikh luput di dalam peti sejuk. Tidak mengapa, kita semua pernah melakukannya. Inilah masanya untuk menebus kesalahan anda dan buang segala makanan dan minuman yang telah rosak.

Periksa setiap tarikh luput. Jika ada yang menghampiri tarikh luput, labelkan ia sebagai peringatan untuk anda habiskannya dengan cepat. Ingat, kosongkan tong sampah anda selepas selesai supaya rumah anda tidak berbau dengan makanan basi dan reput.

Langkah 3: Bersihkan setiap barangan

Sekarang anda telah keluarkan setiap barangan daripada peti sejuk, sekarang tengok pula isi kandungannya. Jika masih boleh digunakan, ambil kain lembap dan lapkan barangan yang masih boleh dipakai tadi. Tak guna juga kalau anda masukkannya semula jika ia hanya sekadar mengotorkan lagi bahagian dalam peti sejuk yang telah dibersihkan.

Baca selanjutnya: Bagaimana membersihkan mesin basuh

Langkah 4: Bersihkan rak, rak sayuran dan juga bahagian yang boleh ditanggalkan.

Anda boleh mencuci bahagian-bahagian peti sejuk ini dengan sabun basuh pinggan. Tuangkannya, gosokkan sehingga bersih dan keringkannya sebelum anda masukkan ia kembali ke dalam peti sejuk. Jangan letakkan bahagian-bahagian tadi terus ke dalam mesin pencuci pinggan. Ingat, sabun cuci pinggan dan air sahaja sudah mencukupi.

Satu lagi perkara yang perlu diingat: Jangan basuh kaca yang sejuk dengan air panas. Perubahan suhu mendadak boleh menyebabkan ia retak. Anda boleh basuh dengan air sejuk atau biarkan ia mencecah suhu bilik sebelum membersihkannya.

Langkah 5: Lap bahagian dalam peti sejuk

cleaning refrigerator
© Janis Smits | 123rf

Untuk membersih bahagian dalam peti sejuk, anda perlukan cecair pencuci yang lembut, tidak berbau dan lakukan tanpa sebarang bahan mengandungi kimia.

Ia juga adalah pilihan yang lebih jimat dan mesra alam untuk anda. Anda hanya perlukan dua sudu soda bikarbonat dengan 900ml air di dalam mangkuk. Kemudian, gunakan span bersih untuk lap bahagian bawah. Gunakan berus gigi untuk bersihkan rak dan bahagian-bahagian yang sukar.

Langkah 6: Hilangkan bau

Jika anda mempunyai makanan yang sudah melepasi tarikh luput sebelum anda membersihkan peti sejuk, mungkin akan terdapat bau yang kurang menyenangkan. Nasib baik ia sebenarnya sangat mudah untuk diatasi tanpa memerlukan sebarang cecair kimia. Wangikan bahagian dalam peti sejuk anda dengan semangkuk soda bikarbonat kering pada bahagian bawah peti sejuk. Ia akan membantu menyerap dan menghilangkan bau busuk dalam peti sejuk anda.

Baca selanjutnya: Bagaimana membersihkan peralatan tahan karat

Langkah 7: Bersihkan gasket peti sejuk

Ini antara yang kita selalu terlepas ketika membersihkan peti ais: getah gasket yang terdapat pada pintu peti sejuk anda. Seperti setiap bahagian yang terdapat di dalam peti sejuk anda, bahagian ini perlu dibersihkan selalu untuk mengekalkan pintu peti sejuk sentiasa ketat.

Untuk membersihkan gasket, gunakan campuran ½ air dan ½ cuka. Bilas dengan teliti sebelum anda lapkan dengan kain yang bersih. Anda boleh letakkan minyak lemon pada getah gasket untuk memastikan kondisi getah dalm keadaan baik,

Langkah 8: Masukkan kembali segala-galanya

Selepas semuanya bersih dan kering, kembalikan mereka kepada tempat asal di dalam peti sejuk anda.

Langkah 9: Bersihkan bahagian luar peti sejuk

woman cleaning kitchen
© Rob Marmion | 123rf

Sekarang tiba masanya untuk bahagian luar pula. Anda tidak perlu bertungkus-lumus untuk membersihkan bahagian luar peti sejuk. Hanya lapkan dengan kain yang telah disembur dengan cecair pencuci serba guna. Jangan lupa untuk lapkan bahagian atas peti sejuk anda juga.

Langkah 10: Bersihkan gelung penyejuk dan juga kipas

Sekarang pula adalah masa untuk bersihkan bahagian peti sejuk yang kita sukar untuk lihat: Gelung penyejuk dan juga kipas. Mereka juga perlu dibersihkan dari semasa ke semasa supaya habuk atau bendasing tidak melekat. Jika gelung penyejuk anda ditutup dengan habuk, haba tidak dapat dikeluarkan dengan elok. Jika ini berlaku, peti sejuk anda terpaksa bekerja dua kali ganda untuk memastikan ia sejuk.

Ikut langkah-langkah ini untuk membersihkan gelung penyejuk dan kipas:

  • Matikan suis elektrik peti sejuk
  • Selepas dimatikan, ambil berus gelung dan buang habuk daripada gelung penyejuk. Hati-hati ketika melakukannya. Anda boleh menggunakan penyambung vakum dengan fungsi berus untuk membersihkan lebihan debu di sekeliling gelung penyejuk.
  • Kemudian, kita ke kipas kondenser. Gunakan berus gegelung untuk buang habuk sebelum menggunakan kain lembap untuk membersihkannya.
  • Sapu atau vakum kawasan membersih sebelum anda meletakkan peti ais kembali ke tempat asal. Pasangkan suis semula.

Baca selanjutnya: Bagaimana memastikan buah dan sayuran segar lebih lama

Langkah 11: Bersihkan dispenser air

Refrigerator with ice and water dispenser
© belchonock | 123rf

*Langkau bahagian ini jika peti sejuk anda tidak mempunyai dispenser air.

 Ya, dispenser air anda juga perlu dibersihkan dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, sistem dispenser air ini bergantung kepada jenis model. Cara terbaik adalah dengan membaca manual sebelum anda mula membersihkannya. Pastikan juga anda mengguna dan menggantikan penapis seperti mana yang disarankan oleh manual.

Selain daripada itu, bekas talam (“tray”) dispenser air adalah bahagian paling senang untuk dicuci. Gunakan pembersih yang mengandungi cuka untuk bersihkan bahagian  talam sebelum anda keringkannya. Jangan lupa cuci bahagian bawahnya sekali.

Bagaimana menghilangkan kulat daripada peti sejuk?

Seperti kawasan sejuk dan (kadang kala) lembap, peti sejuk anda juga menghasilkan kulat dan anda hendaklah membuangnya secepat mungkin.

Pertama, anda perlu menghasilkan pes soda bikarbonat.

Campurkan satu sudu soda bikarbonat ke dalam air suam. Kemudian, sapukan kawasan yang berkulat tadi dengan pes dan lap dengan kain yang bersih. Selepas anda membersihkan kawasan yang berkulat, lap semua bahagian hingga kering untuk pastikan tiada kelembapan untuk mengelakkan serangan kulat datang kembali.

BACA: Bersihkan jubin bilik mandi anda dengan cara yang mudah dan selamat

Patutkah saya membersihkan peti sejuk sebelum menggunakannya?

Ya, ia adalah satu amalan yang disyorkan untuk peti sejuk baharu anda sebelum digunakan. Anda tidak perlukan bahan kimia yang kuat untuk ini, hanya sabun pencuci pinggan dan air suam sudah mencukupi. Lakukan seperti mana anda ingin mencuci peti sejuk sedia ada. Buka semua bahagian, cuci dan keringkan dengan sempurna sebelum anda masukkannya kembali.

Bagaimana menghilangkan kesan minyak pada peti sejuk?

Seperti perkakas dapur yang lain, anda boleh menghilangkan kesan minyak dengan soda bikarbonat. Campurkan dengan air suam sehingga ia menjadi pes. Sapukan pes pada permukaan berminyak untuk 5 hingga 10 minit sebelum anda gosokkan ia dengan span bersih.

BACA: Langkah-langkah menghasilkan produk pencuci DIY mesra alam

Berapa kerap perlu saya bersihkan peti sejuk?

Bersihkan peti sejuk anda dengan teliti setiap tiga bulan. Bagaimanapun, anda disarankan mengambil sedikit masa untuk memeriksa kandungan peti sejuk anda sebelum makanan di dalam melepasi tarikh luput, sekali dalam masa seminggu atau dua minggu.

Apa terjadi jika anda tidak membersihkan peti sejuk?

Kulat dan bakteria akan mula bercambah jika peti sejuk anda tidak dibersihkan terlalu lama. Anda pasti tidak mahu bakteria-bakteria tidak elok ini mendekati makanan anda. Selain itu, peti sejuk anda juga akan mula berbau. Tidak lupa juga, nak membersihkan peti sejuk anda nanti jadi semakin sukar.

Adakah peti sejuk kotor menjadikan anda tidak sihat?

Secara tidak langsung, ya. Peti ais yang kotor adalah lubuk kulat dan bakteria seperti salmonella dan E. coli. Anda mungkin tidak nampak semua bakteria ini dengan mata kasar, tetapi mereka sebenarnya berada berhampiran dan mencemarkan makanan anda sekali gus menjadikan anda terdedah kepada penyakit. Bersihkan peti sejuk anda mengikut masa yang sesuai untuk mengelakkan bakteria berkumpul.

Maka itu sahajalah untuk kali ini. Kami harap beberapa tips ini mungkin berguna untuk anda setiap kali membersihkan peti sejuk anda. Jika anda perlukan cara untuk menyusun dan mengemas dapur anda, sila rujuk kepada artikel ini.

 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain