Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara bersihkan air fryer: Tip untuk hapuskan kesan minyak dan kotoran yang melekat

test

Memasak menggunakan air fryer memang mudah dan menyeronokkan, namun ia akan meninggalkan kesan minyak, kotoran dan sisa makanan sekiranya tidak dibersihkan dan dijaga dengan betul.

cara bersihkan air fryer
© grandbrothers / 123RF

Artikel ini diterjemah dari How to clean an air fryer: Tips to remove baked-on grease and residue oleh Nur Sabihah. 

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tip dan info terkini!

Sebut sahaja air fryer (penggoreng kering), ia merupakan inovasi terbaik bagi mereka yang gemarkan makanan bergoreng. Dengan hanya sedikit atau hampir tiada minyak, anda kini boleh menikmati kepak ayam, kentang goreng, onion ring dan popia yang rangup. Namun, apabila anda sudah selesai memasak, amat penting untuk anda bersihkan dan lap kesan minyak setiap kali selepas menggunakannya. Nasib baik setiap aksesori ini senang untuk dibersihkan dengan beberapa penyelesaian DIY yang mudah

Jika anda merupakan pengguna tegar air fryer, anda pasti sudah biasa dengan kelebihan dan kekurangan air fryer ni, dan segala jenis jenama yang ada di luar sana. Kali ini, kami kongsikan cara bersihkan air fryer supaya ia bersih dan tidak berbau.

Adakah anda perlu membersihkan air fryer selepas setiap penggunaan

Ya, anda perlu membersihkan air fryer setiap kali selepas menggunakannya. Basuh bakul penggoreng dan dulang dengan menggunakan cecair pencuci pinggan dan air untuk menanggalkan kesan gris dan minyak. Ingat, jangan gunakan sebarang objek tajam sewaktu membersihkannya.

Cara bersihkan air fryer sebelum menggunakannya untuk kali pertama

Jika anda baru sahaja memiliki air fryer, berikut merupakan perkara yang anda perlu lakukan sebelum menggunakan air fryer buat kali pertama.

 1. Buang semua bungkusan, pelekat dan label
 2. Basuh bakul air fryer, dulang, dan pan dengan menggunakan sabun serta air
 3. Keringkan aksesori air fryer (bakul, dulang, dan pan) dengan menggunakan kain lembap

Sekarang, air fryer anda sudah sedia untuk digunakan! Anda boleh cuba resepi masakan menggunakan air fryer untuk pro dan newbie untuk hidangan yang lebih rendah kalori dan kurang minyak.

BACAAN POPULAR:
👍 Senarai 11 air fryer terbaik di Malaysia untuk masak tanpa minyak.
🌶️ Tips untuk pastikan tanaman cili padi anda subur.

Cara bersihkan air fryer dengan menggunakan cuka dan soda bikarbonat (baking soda)

cara bersihkan air fryer guna cuka dan baking soda
© Lily Oh/ 123RF

Jangan sesekali tinggalkan sebarang sisa makanan yang melekat atau gris pada air fryer kerana ia akan hangit dan mempengaruhi rasa makanan anda yang seterusnya. Bukan itu sahaja, air fryer memang menggelikan bila ia melekit dan berminyak!

1. Cara bersihkan air fryer dengan cuka

Anda boleh membersihkn bahagian dalam air fryer  dengan menggunakan air serta campuran cuka. Berikut merupakan cara untuk melakukannya:

 • Langkah 1: Campur 1 cawan air dan ⅓ cawan cuka
 • Langkah 2: Campur campuran tersebut dalam botol penyembur untuk menghasilkan semburan pembersih air fryer dan sembur di semua kawasan yang memerlukan pembersihan

Selain itu, anda juga boleh menggunakan satu bahagian cuka ke dalam sinki yang dipenuhi air dan rendam bakul air fryer itu. Rendam dulu selama 10 hingga 15 minit. 

2. Cara bersihkan air fryer dengan soda bikarbonat

Soda bikarbonat atau baking soda merupakan serbuk serba boleh! Berikut merupakan cara bersihkan air fryer dan menghapuskan bau yang tidak menyenangkan.

 • Langkah 1: Campur baking soda dan air untuk menghasilkan pes
 • Langkah 2: Gunakan berus dengan bulu yang lembut dan gosok di bahagian dalam air fryer

Jangan sesekali menggunakan objek tajam atau besi untuk membuang sisa makanan yang melekat atau gris kerana anda mungkin akan merosakkan lapisan tidak melekat (non-stick) pada air fryer.

Macam mana nak hapuskan gris yang melekat pada bakul air fryer

macam mana nak hapuskan gris yang melekat pada bakul air fryer
© Olga Yastremska/ 123RF

Rendam bakul dalam campuran air panas dan sabun serta biarkan selama 20 hingga 30 minit. Sekarang, anda sudah boleh membuang lapisan gris yang sudah cair dengan menggunakan berus bulu lembut.

Jika ia masih tidak berkesan, anda boleh menggunakan lemon, soda bikarbonat dan cuka untuk mencairkan minyak dan gris. Berikut merupakan caranya:

 • Langkah 1:  Sapu permukaan bakul air fryer dengan cecair pencuci pinggan
 • Langkah 2: Taburkan dan serta ratakan baking soda di keseluruhan permukaan bakul air fryer. 
 • Langkah 3: Masukkan bakul air fryer kembali ke dalam air fryer. Tambahkan juga baking soda ke dalam pan air fryer. 
 • Langkah 4: Tambah lebih kurang  ¾ cuka ke dalam  pan
 • Langkah 5: Didihkan air dengan sebiji lemon yang dipotong separuh
 • Langkah 6: Tuang air lemon yang mendidih ke dalam pan dan rendamkan semalaman

Cara bersihkan coil air fryer

cara bersihkan elemen pemanas air fryer
© grandbrothers/ 123RF

Sebelum membersihkan bahagian pemanas air fryer/ coil air fryer anda, pastikan peralatan ini telah dicabut daripada plag dan tidak panas. Kemudian, ikuti langkah berikut:

 • Langkah 1: Keluarkan bakul dan pan air fryer 
 • Langkah 2: Letakkan air fryer dalam keadaan terbalik supaya ia mudah untuk anda mencapai bahagian pemanas itu
 • Langkah 3: Bersihkan bahagian dalam peralatan menggunakan span lembut dan air panas. Buang sisa makanan yang melekat pada bahagian pemanas menggunakan berus dengan bulu lembut atau sederhana. Sekiranya anda gunakan kain untuk lap coil air fryer, pastikan ia diperah sehingga tiada titisan air. Ini untuk mengelakkan kerosakan pada bahagian pemanas. Ingat, jangan sesekali menggunakan objek tajam, berus besi, atau berus dengan bulu kasar kerana ia boleh merosakkan lapisan permukaan pemanas.
 • Langkah 4: Kemudian, letakkannya kembali dalam keadaan yang tegak, pasang suis dan biarkan seketika selama beberapa minit (tanpa sebarang makanan di dalamnya)

Nota: Bakul dan pan Air Fryer Philips selamat untuk dibersihkan menggunakan mesin pencuci pinggan.

BONUS: Tip untuk bersihkan air fryer

Berikut merupakan dua tips mudah untuk menjadikan proses membersihkan air fryer ini lebih mudah:

 1. Alas bakul air fryer dengan parchment paper (baking paper) untuk menjimatkan masa dan proses membersihkannya 
 2. Bolehkah saya menggunakan kerajang aluminium (aluminium foil) di dalam air fryer? Jawapannya YA, selagi anda tidak menutup makanan sewaktu memasak bagi memastikan lebih banyak pengaliran udara.

BACA: 7 kedai perabot rotan terbaik di Malaysia yang perlu anda kunjungi

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain