Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cantik tapi bahaya. Kenapa pinggan viral tidak selamat digunakan?

test

Pinggan viral kembali menjadi trend pada tahun ini. Namun, adakah ia selamat digunakan?

bahaya-pinggan-viral
© czekma13/ 123RF

Baru-baru ini, trend menggunakan pinggan viral dengan corak yang menarik telah kembali lagi  menjadi pilihan rakyat Malaysia. Siapa yang tidak terpikat dengan warna serta pelbagai corak yang menarik pada pinggan mangkuk viral yang dijual. Ia kelihatan menarik dan pastinya akan menjadi salah satu perkakas dapur yang cantik bukan sahaja untuk dilihat tetapi untuk digunakan

Pinggan mangkuk ini pernah viral sejak tahun 2017 lagi kerana harga yang murah serendah 50 sen dan coraknya yang sangat menarik dengan pelbagai warna. Pinggan viral ini banyak dijual di Central Market (Pasar Seni) dan beberapa lokasi yang lain.

1. Apa itu pinggan viral dan apakah ciri-cirinya?

Antara ciri-ciri utama pinggan ini ialah:

 • Terdiri daripada pelbagai bentuk.
 • Mempunyai beraneka corak menarik.
 • Pinggan ini dibuat secara tradisional menggunakan tanah liat.
 • Jika disentuh permukaan pinggan, anda akan dapat mengesan bahawa pemukaan pinggan tidak rata dan corak ini dilukis dengan tangan.
 • Tiada sebarang nama pengilang yang tertulis. Bukan jenama yang diperakui dan sudah diketahui kesahihan dan keselamatannya.

2. Kenapa pinggan viral bahaya?

kenapa-pinggan-viral-bahaya
© Elena Moiseeva/ 123RF

Menurut artikel yang diterbitkan oleh mStar, Pensyarah Kanan Jabatan Kimia Universiti Malaya, Dr Nor Asrina Sairi menyatakan bahawa kebanyakan pinggan mangkuk, piring atau gelas yang mempunyai warna dan corak yang cantik seperti ini mempunyai kandungan logam berat plumbum (lead) dalam penghasilannya.

Selain itu, rujukan daripada portal myHEALTH oleh kerajaan Malaysia juga menekankan risiko berkenaan bahan yang digunakan untuk membuat, menyalut atau menghias peralatan memasak kaca, seramik dan tanah liat seperti plumbum, pigmen atau kadmium boleh menyebabkan risiko kesihatan.

Bahan yang digunakan dalam proses pembuatan pinggan ini seperti plumbum, pigmen dan kadmium boleh larut ke dalam makanan terutama apabila memasak makanan berasid. Jika saduran dan kemasan corak ini hanya di permukaan luar, ia masih boleh diterima. Namun, kebanyakan pinggan mangkuk viral yang dijual ini turut mempunyai corak di bahagian dalam sebagai salah satu tarikan utama kepada pelanggan.

BACA: 8 cara simpan barang dapur basah supaya tahan lama

3. Apakah kesannya terhadap kesihatan?

Walau dalam kuantiti sedikit, kesan bahan ini boleh memberi bahaya kepada kesihatan dalam jangka masa panjang. Plumbum boleh masuk ke dalam badan manusia dengan cara meresap dalam darah dan seterusnya membawa kepada penyakit serius dalam jangka masa panjang.

Bagi bayi, kanak-kanak yang masih dalam proses membesar serta ibu mengandung, elakkan daripada menggunakan langsung pinggan viral ini kerana ia boleh mendatangkan kesan yang buruk kepada proses pembesaran kanak-kanak ini buat jangka masa panjang.

4. Apa yang perlu dielakkan sekiranya anda menggunakan pinggan ini?

Jika anda masih berminat menggunakan pinggan jenis ini, terdapat beberapa perkara yang perlu dielakkan.

 1. Jangan gunakan sebagai pinggan untuk meletakkan makanan harian anda, sebaik-baiknya hanya sebagai perhiasan di ruang dapur.
 2. Jangan gunakan permukaan pinggan yang sudah sumbing, retak atau rekah bagi meletakkan makanan.
 3.  Jangan letakkan makanan panas atau meletakkannya di dalam microwave bagi mengelakkan makanan terbakar dan menghakis permukaan plumbum pada pinggan.
 4. Makanan juga tidak boleh dibiarkan terlalu lama pada pinggan ini kerana dikhuatiri lebih banyak plumbum yang akan masuk ke dalam makanan/minuman.
 5. Jangan letakkan makanan atau minuman yang berasid seperti jus oren, limau, teh atau kopi untuk mengelakkan permukaan pinggan yang mengandungi plumbum terhakis dan meresap ke dalam makanan.

5. Cara-cara pilih pinggan yang selamat digunakan

pinggan-putih-selamat
© Alisa Tsygankova/ 123RF

Tidak adil untuk kita memukul rata dan mengatakan semua pinggan viral yang bercorak dan diperbuat daripada tanah liat atau seramik ini bahaya untuk digunakan. Sebenarnya, masih terdapat jenis pinggan viral ini yang selamat untuk digunakan. Berikut adalah beberapa cara untuk memilih pinggan viral ini supaya selamat digunakan.

 1. Beli daripada pengilang atau yang mempunyai jenama yang sudah dikenali.
 2. Gunakan pinggan yang mempunyai corak di luar permukaan pinggan atau gunakan sahaja pinggan kosong tanpa corak.
 3. Pastikan ada label yang menyatakan selamat untuk digunakan sebagai bekas makanan apabila memilih bekas memasak seramik atau kaca. Sebagai contoh, label free lead daripada pihak pengilang yang memastikan bahawa pinggan yang dibeli betul-betul bebas daripada plumbum dan selamat untuk digunakan. Atau label lead safe, kandungan plumbum yang digunakan sangat sedikit dan selamat untuk digunakan.
 4. Selidik dahulu pinggan mangkuk sebelum membuat pembelian.

6. Tips pembersihan yang betul

cara-pilih-pinggan
© belchonock/ 123RF

Sebenarnya, pinggan jenis seramik atau tanah liat ini mempunyai cara yang tersendiri bagi membersihkannya dengan betul. Gunakan beberapa tips ini bagi memastikan anda melakukannya dengan betul dan selamat.

 1. Elakkan mencuci bekas makanan seramik, kaca dan tanah liat dengan sabun pencuci pinggan yang menghakis.
 2. Elakkan menyental permukaan pinggan dengan menggunakan berus keluli.
 3. Bagi membersihkan kotoran yang sukar dicuci, rendam sahaja pinggan dalam air suam yang dicampur dengan sabun cecair untuk beberapa jam.
 4. Kemudian, sapu dengan kain pengelap lembut.

7. Adakah pinggan viral ini tidak selamat digunakan?

Masih terdapat pilihan bagi pinggan jenis ini yang masih selamat digunakan. Namun, anda perlu menjadi pengguna yang bijak dan membuat sedikit kajian sebelum membeli.  Jika sudah terlanjur beli, jangan bimbang kerana anda masih boleh gunakannya secara berhati-hati. Apa yang penting,  elakkan beberapa perkara yang dilarang atau lebih mudah,  jadikannya sebagai hiasan yang cukup menarik di ruang dapur anda!

ALSO READ: Inilah cara mengekalkan kesegaran buah-buahan dan sayuran

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain