Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bolehkah polis ke masuk rumah anda tanpa waran? Ketahui hak anda sebagai orang awam

test

Adakah polis berhak masuk ke rumah anda tanpa waran? Apakah yang harus dilakukan dan hak anda sebagai orang awam? Dapatkan jawapan bagi persoalan ini dengan perkongsian kami kali ini.

© primipil| 123RF

Adakah polis berhak masuk ke rumah anda tanpa waran? Jangan panik sekiranya tiba-tiba sekumpulan polis mengetuk dan ingin memasuki rumah anda.

Seperti baru-baru ini tular video di mana pihak polis memeriksa serta menggeledah sebuah rumah individu. Ia menjadi tular apabila individu tersebut mendakwa ia dilakukan tanpa waran tangkap dan waran geledah.

Situasi ini membuatkan kita tertanya-tanya, bolehkah polis masuk tanpa waran dan apakah undang-undang yang terlibat dalam proses ini? Dalam artikel ini, kami kongsikan jawapan dan beberapa situasi mengenai perkara ini.

Bolehkah pihak polis masuk rumah tanpa mengemukakan waran?

BOLEH tetapi bergantung kepada keadaan dan jenis kesalahan. Terdapat (2) jenis kesalahan iaitu kesalahan yang boleh ditangkap dan kesalahan yang tidak boleh ditangkap. Menurut Seksyen 2 Kanun Tatacara Jenayah (KTJ), kesalahan boleh tangkap ertinya suatu kesalahan yang mana dan “kes boleh tangkap” ertinya suatu kes di mana biasanya pegawai polis boleh menangkap tanpa waran mengikut ruangan ketiga bagi Jadual Pertama; manakala Kesalahan yang tidak boleh ditangkap ertinya suatu kesalahan yang mana dan “kes yang tidak boleh ditangkap” ertinya suatu kes di mana biasanya pegawai polis tidak boleh menangkap tanpa waran mengikut ruangan ketiga bagi Jadual Pertama.

Mengikut Seksyen 23 KTJ, pihak polis dibenarkan untuk menahan tanpa waran. Antara elemen yang perlu dipenuhi adalah oleh polis untuk menangkap suspek tanpa waran adalah jika  polis menerima maklumat yang kredibel berkenaan sesuatu jenayah oleh suspek dan juga polis mengesyaki secara munasabah suspek melakukan jenayah. Justeru polis perlu membuat tangkapan segera.

Sebagai contoh, polis mengesyaki suspek adalah orang yang menyerang dan mencederakan seseorang dalam satu rusuhan. Maklumat ini sah, bahawa suspek memang melakukan jenayah. Kalau hendak tunggu waran tangkap dikeluarkan, akan ambil masa dan penjenayah mungkin akan melarikan diri, jadi polis perlu bertindak segera sebelum suspek melarikan diri. Begitu juga bagi jenayah lain.

Bawah Seksyen 62 KTJ, pihak polis dibenarkan untuk menggeledah dan merampas tanpa waran. Antara elemen yang perlu dipenuhi adalah sekiranya polis percaya bahawa dengan mendapatkan waran geledah akan melambatkan masa dan menyebabkan barang jenayah tersebut sempat disembunyikan. Maka, polis yang berpangkat tidak rendah dari Inspektor boleh menggeledah tanpa waran. Sekiranya elemen ini (serbuan oleh pegawai polis yang pangkatnya rendah dari Inspektor) gagal dipenuhi dan polis masuk dan membuat penggeledahan maka pihak polis boleh didakwa menceroboh dan perlu membayar ganti rugi.

Contoh kes :

Seperti mana dalam kes Hasni Abas V. Ketua Polis Negara [2010] 10 CLJ 141, pihak polis menerima maklumat terdapat kereta KIA Sportage yang dicuri disimpan dalam rumah Plaintif. Polis telah memanjat rumah tersebut tanpa waran geledah. Plaintif mendakwa tindakan polis adalah salah dan sepatutnya polis mendapatkan waran geledah. Akibat tindakan polis tersebut, Plaintif menuntut RM1,464 bagi menggantikan pagar dan membaiki pagar.

Mahkamah memutuskan bahawa tindakan polis ada selaras dengan Seksyen 62 KTJ dan dibaca dengan Seksyen 20 Akta polis (iaitu senarai tugas am polis). Jadi jelas bahawa ada keadaan yang perlukan waran dan ada yang tidak. Sekiranya ada merasakan anda telah ditahan atau digeledah secara salah, anda boleh membuat laporan polis sebagai cover report sebagai bantahan. Kemudian diikuti dengan saman sivil.

Artikel menarik untuk bacaan anda:

? Cara keluarkan pemilik lama rumah lelong yang enggan keluar.
? Cara menuntut deposit sewa rumah atau hutang sewa rumah di Mahkamah tanpa peguam

Apakah peruntukan undang-undang yang membolehkan polis masuk rumah tanpa waran?

Seksyen 62 Kanun Prosedur Jenayah.

Seksyen 62. Geledah tanpa waran

 1. Jika maklumat diberi kepada mana-mana pegawai polis yang tidak rendah daripada Inspektor bahawa ada sebab-sebab yang munasabah bagi mengesyaki, bahawa barang-barang curi disembunyikan atau disimpan di sesuatu tempat dan mempu­nyai alasan yang baik, untuk mempercayai barang itu akan dipindahkan jika terdapat kelengahan mendapat waran geledah, mana-mana pegawai dengan kuasa jawatannya bolehlah menggeledah tempat yang ditentukan untuk mendapatkan barang­ barang yang dikatakan telah dicuri itu.
 2. Satu senarai barang-barang yang disyaki telah dicuri itu hendaklah diserah dan dicatat secara bertulis dengan rnenyata kan barang itu telah dicuri dan pemberitahu mempunyai alasan yang baik bagi mempercayai  barang-barang  itu  ada disimpan di tempat itu.
 3. Mereka yang telah kecurian barangnya atau wakilnya hendaklah menemani pegawai tersebut dalam  penggeledahan itu.

Sebagai pemilik rumah, adakah saya ada hak untuk tidak membenarkan polis masuk jika tiada waran?

© andreypopov | 123RF

Bergantung kepada kesalahan. Sekiranya kesalahan tersebut adalah kesalahan yang tidak memerlukan waran maka anda tiada hak untuk menghalang tugas polis dan menjadi kesalahan di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan iaitu menghalang penjawat awam menjalankan tugas. Jika disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara tidak lebih dari (2) tahun atau denda sehingga RM 10,000.00 atau keduanya sekali.

Sekiranya kesalahan tersebut memerlukan waran tetapi pihak polis tidak mengemukakan waran maka anda berhak untuk tidak membenarkan pihak polis masuk membuat penggeledahan..

Sebagai orang awam sekiranya kehadiran pihak polis hadir ke rumah saya tanpa waran, apakah saya perlu lakukan?

Anda perlu bertanya kepada pegawai polis itu berkenaan kes yang disiasat dan kesalahan yang telah dilakukan. Sekiranya kes yang disiasat itu adalah kes di bawah kategori kesalahan boleh tangkap maka pegawai polis tidak memerlukan waran untuk masuk membuat penggeledahan. Akan tetapi sekiranya kes itu di bawah kategori kesalahan tidak boleh tangkap maka waran geledah diperlukan. Sekiranya pegawai polis tersebut tidak menunjukkan waran maka kamu berhak untuk tidak membenarkan pihak polis membuat penggeledahan. Pada kebiasaannya pegawai polis telah sedia maklum berkenaan perkara ini tetapi untuk lebih memahami situasi, kamu perlu rujuk ruangan yang ketiga bagi Jadual Pertama Kanun Tatacara Jenayah (KTJ). Statut KTJ boleh diperolehi di mana-mana kedai buku ataupun dimuat turun dari internet.

Sekiranya pihak polis datang ke rumah saya tanpa memakai pakaian seragam polis/uniform, bagaimana saya hendak mengesahkan bahawa orang yang hadir itu benar-benar pegawai polis? 

Pihak polis akan memperkenalkan diri sebagai pegawai polis dengan menunjukkan kad kuasa. Contoh bentuk kad kuasa boleh dilihat melalui http://rmp.gov.my. Sememangnya orang yang diperiksa polis berhak untuk meminta pihak polis menunjukkan kad kuasa bagi mengelakkan berlakunya penyamaran oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh menelefon balai polis terdekat untuk pengesahan. Anda dinasihatkan untuk mengenal pasti tempat tinggal anda di bawah pentadbiran balai mana dan menyimpan nombor telefon balai polis berkenaan untuk rujukan di kemudian hari. Maklumat balai boleh diperolehi di laman web.

Bolehkah saya merakam video/ gambar semasa pihak polis membuat serbuan/pemeriksaan/penggeledahan bagi tujuan  simpanan sendiri untuk apa-apa pembuktian di kemudian hari?

Boleh. Tiada peruntukan yang menyekat perbuatan itu tetapi sebolehnya perlu mengikuti (3) perkara berikut:

 1. Perbuatan rakaman tidak boleh mengganggu pegawai polis yang menjalankan tugasnya. Jika pegawai polis sedang menjalankan siasatan, anda dilarang merakam sekiranya ia boleh menjejaskan keseluruhan siasatan. Jika rakaman anda boleh mengalih perhatian atau mengganggu pegawai dari menjalankan tugasnya, dia berhak meminta anda menghentikan rakaman.Sebagai contoh, jika anda diberhentikan oleh seorang pegawai polis di tengah malam dan dia ingin memeriksa kereta anda, anda tidak boleh menghalangnya dari berbuat demikian, aksi anda merakam tidak sepatutnya mengganggu siasatan pegawai berkenaan.
 2. Anda perlu memaklumkan kepada pegawai berkenaan bahawa anda ingin merakamnya. Adalah lebih baik untuk memaklumkan kepada pegawai bahawa anda akan merakam perbualan antara dia dan anda.
 3. Jangan memfitnah pihak polis. Kebanyakan rakaman yang melibatkan pegawai polis akan berakhir di media sosial. Jika anda membuat keputusan untuk berkongsi rakaman anda, sebaiknya tanpa sebarang komen yang melebih-lebih. Membuat sebarang kesimpulan atau menambah apa-apa tafsiran lain mungkin akan menimbulkan masalah kepada anda, dan boleh dianggap memfitnah polis. Sekiranya ingin berkongsi, adalah lebih baik berkongsi fakta tentang apa yang berlaku sahaja. Kesalahan memfitnah membolehkan anda dituduh di bawah Sek.500 Kanun Keseksaan.

Jika polis menggunakan kekerasan dan merosakkan harta benda, adakah saya mempunyai hak untuk membuat sebarang tuntutan/gantirugi?

Boleh. Tuntutan dibuat di Mahkamah Sivil.

Adakah saya boleh dikenakan sebarang tindakan sekiranya tidak membenarkan polis masuk ke rumah tanpa waran?

Boleh. Di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan iaitu menghalang penjawat awam menjalankan tugas.

Apakah jenis kesalahan yang membolehkan polis menggeledah rumah dan tangkap tanpa waran?

Rujuk ruangan ketiga bagi Jadual Pertama Kanun Tatacara Jenayah (KTJ). Sebagai contoh, kesalahan-kesalahan terhadap kententeraan awam dinyatakan di bawah :

Seksyen Kanun KeseksaanKesalahanSama ada polis biasanya boleh menangkap tanpa waran atau tidak
143Menjadi seorang anggota perhimpunan yang menyalahi undang-undang.Boleh tangkap tanpa waran
149Tiap-tiap anggota perhimpunan yang menyalahi undang-undang dikatakan salah terhadap mana-mana kesalahan yang dilakukan dalam melaksanakan tujuan bersama.Menurut sebagaimana tangkapan boleh
dibuat tanpa waran kerana kesalahan itu atau tidak.
150Mengupah atau mebiarkan orang-orang yang diupah supaya masuk perhimpunan yang menyalahi undang-undangBoleh tangkap tanpa waran
154Tuan punya atau orang yang menduduki tanah, di mana suatu perhimpunan yang menyalahi undang-undang diadakanTidak boleh tangkap tanpa waran
156Melindungkan orang-orang yang diupah untuk suatu perhimpunan yang menyalahi undang-undangBoleh tangkap tanpa waran
160Melakukan gaduh-gempurTidak boleh tanpa waran

Untuk maklumat berkenaan kesalahan-keslahan lain sila rujuk ruangan ketiga bagi Jadual Pertama Kanun Tatacara Jenayah (KTJ).

Bagaimanakah cara untuk saya mengenal pasti sama ada pegawai polis itu benar (tidak menyamar) dan waran yang dikemukakan itu sah?

Pegawai polis yang hadir membuat serbuan akan memperkenalkan diri mereka sebagai pegawai polis dengan menunjukkan kad kuasa polis. Contoh bentuk kad kuasa boleh dilihat melalui http://rmp.gov.my.

Contoh kes :

Situasi dalam kes PP v C.Preeven jelas menunjukkan situasi ini. Pada tarikh 3 Mei 2018, kira-kira jam 8.15 pagi, C Preevan (34 tahun ketika kejadian) berada di hadapan sebuah rumah di Taman Rakan, Kajang untuk membantu sepasukan polis yang melakukan operasi untuk menahan seorang suspek berkaitan satu aduan jenayah. Ketika Preevan menunggu di perkarangan kediaman berkenaan, dua anggota telah tiba untuk membantu pasukan polis lain yang sedang melaksanakan operasi di situ. Setelah pihak polis melihat Preevan sedang merakam gambar menggunakan telefon bimbit, maka pihak polis meminta Preevan menunjukkan kad pengenalannya, tetapi dia enggan dan sebaliknya meminta mereka menunjukkan kad kuasa terlebih dahulu.

Setelah itu berlaku sedikit pertengkaran lalu Preevan ditangkap dan didakwa atas pertuduhan dengan sengaja menghalang seorang penjawat awam daripada menjalankan tugas dan sudah melakukan kesalahan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan.

Di Mahkamah Majistret Kajang di mana prosiding berlangsung, S Sivashankar yang mewakili Preevan berhujah kejadian yang berlaku di Taman Rakan adalah satu salah faham dan bukan satu perlakuan yang disengajakan.

“Tertuduh (Preevan) telah meminta kad kuasa polis ditunjukkan sebelum dia bersedia menunjukkan kad pengenalannya. Ini adalah satu permintaan yang munasabah daripada seorang orang awam,” katanya.

Ini, kata beliau, bertentangan dengan Police Regulations 1952 Bahagian 1 Regulation 2 Disciplinary Offences Sub Regulations 27 dan 39.

“Adalah amat jelas anggota polis terbabit telah melakukan kesalahan disiplin yang serius kerana gagal menunjukkan kad kuasa mereka apabila diminta oleh tertuduh,” katanya.

Beliau turut menegaskan kedua-dua anggota polis itu turut tidak menyatakan dalam laporan yang dibuat terhadap tertuduh sama ada mereka ada menunjukkan kad kuasa seperti yang diminta Preevan.

Memperhalusi hujah, Majistret Nor Afidah Idris yang menghakimi kes berkenaan memutuskan apa yang berlaku adalah salah faham dan tidak timbul elemen tertuduh dengan sengaja menghalang tugas polis. (Sumber Harian Metro).

Malah, beliau berkata, anggota polis telah gagal memperkenalkan diri mereka sebagai anggota penguatkuasa undang-undang kepada tertuduh di tempat kejadian.

“Kedua-dua anggota polis itu juga gagal memaklumkan kepada tertuduh bahawa mereka sebenarnya dalam tugasan untuk membantu pasukan pertama yang membuat serbuan di lokasi kejadian,” katanya.

Justeru, beliau dalam penghakimannya yang bertarikh 18 Disember 2019 membuat keputusan untuk melepas dan membebaskan Preevan daripada pertuduhan di akhir kes pendakwaan tanpa perlu membela diri.

Pihak pendakwaan yang tidak berpuas dengan keputusan berkenaan mengemukakan rayuan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Tetapi Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Mohd Yazid Mustafa turut memutuskan perbuatan meminta seseorang anggota polis untuk menunjukkan kad kuasa bukan bermaksud menghalang tugas mereka.

Beliau berkata Police Regulations 1952 dengan jelas meletakkan tanggungjawab di pihak anggota dan pegawai polis untuk mendedahkan identiti sebelum melaksanakan tugas masing-masing.

“Seseorang awam tidak boleh dikatakan melakukan kesalahan (dengan menghalang seorang penjawat awam daripada menjalankan tugas) hanya semata-mata kerana dia meminta anggota polis itu menunjukkan kad kuasa,” katanya.

Dalam rayuan pendakwa di Mahkamah Tinggi Shah Alam itu, Preevan diwakili peguam Jeyaseelan Anthony.

Jeyaseelan dalam penggulungan hujahnya menegaskan bahawa Regulation 26 sebagaimana terkandung dalam Police Regulations 1952 menetapkan seseorang anggota atau pegawai polis sebagai penjawat awam tidak boleh menyembunyikan identiti mereka.

Tambahan pula, katanya, Regulation 39 menyebut permintaan mana-mana orang awam untuk melihat kad kuasa seseorang anggota atau pegawai polis yang disangsikan penampilannya adalah munasabah dan tidak boleh ditolak.

Dan penetapan itu, kata peguam berkenaan, turut merangkumi anggota atau pegawai polis yang bertugas dengan berpakaian preman.

Bentuk Waran

Waran Tangkap : Seksyen 38 KTJ menerangkan bentuk waran tangkap

 1. Tiap-tiap waran tangkap yang dikeluarkan oleh mahkamah mengikut Kanun ini hendaklah dibuat secara bertulis dan ditandatangani sebagai yang dinyatakan di dalam Akta Mahkamah Kehakiman, 1964, atau Akta Mahkamah Rendah, 1948, dan hendaklah mempunyai meterai Mahkamah.
 2. Tiap-tiap waran itu akan berkuatkuasa sehingga ia dibatalkan oleh Mahkamah yang mengeluarkannya atau sehingga ia dilaksanakan.

Waran Geledah : Seksyen 57 KTJ menerangkan bentuk waran geledah

 1. Tiap-tiap waran geledah yang dikeluarkan oleh sebuah Mahkamah di bawah Kanun ini hendaklah bertulis dan ditandatangani sepertimana yang diperuntukan oleh Akta Mahkamah Kehakiman, 1964 atau Akta Mahkamah Rendah, 1948 dan hendaklah mempunyai meterai Mahkamah itu.
 2. Waran itu hendaklah berkuatkuasa selama beberapa hari yang berpatutan seperti yang tersebut di dalam waran itu.
 3. Waran geledah yang dikeluarkan mengikut Kanun ini bolehlah disempumakan di mana-mana bahagian dalam Malaysia.
© ontheraks | 123RF

Pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) amat mengalukan sebarang pertanyaan tentang apa-apa kemusykilan dari orang awam. Berpaksikan kepada slogan Polis dan Masyarakat Berpisah Tiada, masyarakat boleh pada bila-bila masa menghubungi Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) PDRM untuk sebarang pertanyaan lanjut.

Pihak PDRM berharap agar penerangan yang diberikan membuatkan anda sebagai pemilik rumah lebih peka dengan situasi serta undang-undang yang berkaitan. Semoga artikel ini mampu memberikan panduan serta menjadikan kita pemilik rumah yang lebih bijak

Nota: Maklumat dalam artikel ini dirujuk dari sumber Polis Diraja Malaysia dan Kanun Prosedur Jenayah (Akta 593), Bidang Kuasa dan Akta, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) . Ia tidak mewakili sebarang nasihat perundangan dan hanya bertujuan sebagai perkongsian maklumat. Sebarang urusan berkaitan perundangan perlu mendapatkan khidmat profesional dan kami tidak bertanggungjawab ke atas sebarang tindakan anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain

Bolehkah polis ke masuk rumah anda tanpa waran?

Seksyen 62 Kanun Prosedur Jenayah membolehkan polis menggeledah tanpa waran jika ada sebab munasabah untuk mengesyaki barang curi disembunyikan di suatu tempat dan mendapatkan waran akan melambatkan proses.
Bergantung pada kesalahan. Jika kesalahan memerlukan waran dan polis tidak mengemukakannya, anda berhak untuk tidak membenarkan polis masuk.
Polis perlu menunjukkan kad kuasa. Anda boleh meminta untuk melihat kad kuasa dan mengesahkan dengan balai polis terdekat.
Ya, anda boleh merakam tetapi perlu memastikan rakaman tidak mengganggu tugas polis dan tidak memfitnah mereka.