Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bersihkan jubin bilik mandi anda dengan cara yang mudah dan selamat

test

Masa untuk memberi kehidupan baharu kepada turap jubin bilik mandi yang kotor dengan cara-cara mudah ini.

© Getty Images

Artikel ini diterjemah dari How to clean bathroom tile grout until it sparkles oleh Mursh Matsom.

Turap, yang juga dikenali sebagai “grout”, sangat sensitif terhadap kotoran dan perubahan warna kerana sifatnya yang poros dan berwarna terang. Oleh itu ia mampu mempengaruhi penampilan keseluruhan dan kebersihan bilik mandi anda.

Pencucian yang teliti untuk mengelakkan jubin anda bertompok-tompok dan kotor adalah penting tetapi penggunaan ejen pencuci yang mengandungi bahan kimia haruslah digunakan secara minima supaya jangka hayat turap jubin anda lebih panjang.

Penggunaan bahan kimia yang keras tidak patut dijadikan langkah pertama untuk menjaga kebersihan bilik mandi anda kerana kadang-kadang produk ini boleh merosakkan jubin. Wasap dari bahan kimia tersebut juga tidak baik untuk kesihatan keluarga dan haiwan peliharaan anda.

Oleh yang demikian, mari kita cuba lima langkah mudah dan cara-cara yang praktikal untuk membersihkan kotoran degil ini dari lantai dan jubin dinding bilik mandi anda.

1. Membersihkan turap jubin bilik mandi dengan air suam

Mencari kaedah terbaik untuk membersihkan turap jubin porselin supaya kembali kepada keadaan asalnya? Apa kata kita mulakan dengan kombinasi klasik air suam, berus yang keras dan sedikit tenaga. Walaupun ini tidak akan mencegah kulat berulang, namun menggosok turap jubin dengan gerakan bulatan (circular motion) akan membantu memudarkan tompokan dan secara tidak langsung akan memudahkan proses pembersihan anda.

Sekiranya anda mempunyai alat pembersih wap, cuba tumpukan bahagian muncung ke bahagian berkulat untuk membantu mengeluarkan kotoran tersebut.

2. Membersihkan turap jubin bilik mandi dengan serbuk penaik (baking soda)

Sebelum melompat terus kepada produk kimia untuk membersihkan turap jubin anda, cubalah penyelesaian semula jadi untuk mengelakkan wasap kimia mengisi udara rumah anda.

Campurkan dua sudu besar serbuk penaik dengan air sehingga menjadi pes yang pekat dan gosok pes tersebut di bahagian yang kotor menggunakan berus. Selepas turap disalut penuh dengan pes, sembur dengan air yang sudah dicampur dengan cuka putih dan biarkan kombinasi ini berbuih selama setengah jam. Ulangi proses ini dua kali  jika perlu. Anda dinasihatkan memakai sarung tangan getah ketika mencuci.

Anda juga boleh menggantikan air dengan hidrogen peroksida jika proses ini tidak berkesan membersihkan turap jubin tersebut.

© Getty Images

3. Membersihkan turap jubin bilik mandi dengan lemon

Untuk meningkatkan daya pembersih, campurkan ¼ cawan boraks (borax), ½ sudu teh minyak lemon dan sabun cecair secukupnya untuk menghasilkan pes. Gunakan berus gigi yang tidak digunakan lagi untuk menggosok pes ini di celah jubin dengan gerakan bulatan sebelum dibilas dengan air suam.

4. Membersihkan turap jubin bilik mandi dengan peluntur

Untuk perubahan warna dan penghapusan kotoran yang menyeluruh, peluntur mungkin adalah penyelesaian terbaik. Pertama, pastikan bilik mandi anda mempunyai pengudaraan yang baik dan peluntur hanya digunakan pada permukaan putih. Kemudian, cairkan peluntur dengan air dan semburkan ke seluruh permukaan lantai. Dengan menggunakan berus gigi lama, gosok turap jubin dan bilas apabila selesai.

All-white-bathroom
Salah satu cara terbaik untuk membersihkan turap di bilik mandi, terutamanya jika anda mempunyai jubin putih adalah dengan menggunakan peluntur. Pertimbangkan penggunaan bahan kimia yang ringan ketika membersih . Gambar: Kate Hunter

5. Serahkan kepada pakar

Sekiranya pengudaraan bilik mandi anda tidak baik, atau jika anda kurang selesa menggunakan terlalu banyak produk kimia, pertimbangkan untuk menyerah proses pembersihan kepada pakar pembersih jubin.

Pakar pembersih yang berpengalaman memiliki semua produk yang sesuai untuk segala ruang rumah anda, lantas menjimatkan tenaga anda membersihkan bahagian atau permukaan yang rumit. Terpulanglah kepada anda untuk mengekalkan tahap kebersihan itu.

BACA: 6 cara mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok

Mengekalkan kebersihan turap jubin bilik mandi

Setelah melakukan kerja-kerja menggosok yang rumit, ikuti tiga langkah ini untuk memastikan turap jubin anda kekal bersih lebih lama – dan tidak lagi perlu mencuci terlalu kerap.

1. Pastikan bilik mandi sentiasa kering

Pastikan kipas ekzos bilik air anda terpasang atau biarkan tingkap terbuka semasa anda mandi. Gunakan alas kaki dan tukar apabila perlu.

2. Bersihkan kotoran kecil bila kelihatan

Ubat gigi boleh menjadi penyelesaian mudah di sesetengah tempat. Sapukan ubat gigi tersebut di permukaan kotor dan biarkan selama beberapa minit, sebelum menggosok dengan berus gigi lama.

3. Pemadam pensel

Bunyinya agak ganjil tetapi pemadam pensel boleh memadam lebih dari sekadar permukaan kertas! Gosokkan pada kotoran yang degil dengan pemadam putih untuk penyelesaian mudah dan pantas.

Mengalami masalah untuk membersihkan bilik mandi anda? Ketahui beberapa petua untuk jadikan bilik mandi anda berkilau sepanjang masa!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain