Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 wanita ini kongsikan barang rumah yang wajib beli di Eco Shop

test

Tak tahu apa nak dibeli di kedai Eco Shop? Baca artikel ini untuk tahu barang wajib yang anda beli untuk kegunaan di rumah!

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak perkongsian yang menarik.

Sebut sahaja kedai Eco Shop, tidak kira golongan wanita atau lelaki pastinya tersenyum lebar. Apa tidaknya, pelbagai pilihan barangan yang bukan sahaja banyak, tetapi ditawarkan dengan harga yang sangat murah!

Dalam artikel kali ini, 5 wanita ini bukan sahaja kongsikan barangan rumah di Eco Shop yang wajib anda beli, tetapi bagaimana hasil mereka menggunakan barang Eco Shop tidak kira di dalam atau luar rumah!

Kami menemuramah 5 wanita ini berdasarkan perkongsian menarik yang telah mereka kongsikan di kumpulan Facebook, ‘Beli Apa Di Eco Hari Ini’.

BACAAN POPULAR:
🏡 Ini sebab orang beli rumah. Bukan untuk pelaburan atau dijadikan kediaman sahaja!
🏃‍♀️ Duduk di KL: Pengalaman rakyat yang berpindah ke ibu negara Malaysia.

1.   Deko dapur comel

© Fatin Nabila

Sekali pandang sahaja, pastinya mata anda akan tertarik dengan kecomelan dapur berwarna merah jambu ini! Percaya atau tidak, kebanyakan barang yang digunakan bagi deko dapur ini berasal daripada barang yang dibeli di Eco Shop.

Menurut Fatin Nabila Idros, seorang suri rumah sepenuh masa, berikut merupakan perkongsian mengapa beliau memilih warna merah jambu pastel ini:

“Untuk dapur saya pilih warna soft pink sebab warna pink memang warna kegemaran saya. Hiasan dapur tak perlu banyak warna bagi saya, kerana terlalu banyak barang dan banyak warna, ia akan nampak lebih serabut. Untuk pemilihan warna saya lebih kepada warna yang soft untuk nampak lebih tenang.”

Selain itu, beliau turut berkongsi beberapa tips untuk menghasilkan deko dapur yang menarik ini:

 • Cari inspirasi yang anda mahukan di Pinterest.
 • Jangan lupa selaraskan warna, untuk hasil nampak kemas dan tidak serabut.

Berikut merupakan senarai barang Eco Shop yang digunakan di dapur comel beliau:

© Fatin Nabila

Bahagian sinki

 • Bekas sabun dari Eco Shop
© Fatin Nabila
 • Cawan mug eco
 • Bekas sudu
© Fatin Nabila
 • Label bahan dapur dari Eco Shop
 • Sebahagian kertas dinding dari Eco Shop
 • Daun hiasan dari Eco Shop
Bekas bawang yang sesuai dengan tema warna merah jambu dari Eco shop © Fatin Nabila

BACA: Deco Dapur Ikea: Berbaloi atau tidak?

2. Ruang peti sejuk yang tersusun dan makanan yang segar

Bukan sahaja dapur perlu nampak comel, makanan juga perlu segar dan tersusun. Itu yang dipraktikkan oleh Puan Solehatunisha, ibu kepada 2 orang anak, yang gemarkan dekorasi rumah yang ringkas dan teratur dalam perkongsiannya kepada kami.

Dengan hanya menggunakan bekas simpanan makanan yang dibeli di Eco Shop, makanan di dalam peti sejuknya kekal segar dan tersusun.

Bekas simpanan makanan yang dibeli di Eco Shop © Solehatunisha

Apa yang menarik, bekas simpanan makanan yang dikongsikan ini juga boleh disusun secara bertingkat dan boleh ditutup kemas. Apabila ditanya mengapa barang Eco Shop ini menjadi salah satu pilihan yang wajib beli, ini perkongsian beliau.

“Untuk suri rumah atau wanita yang bekerjaya yang masih memasak hari-hari, bekas seperti ini memang penting, terutamanya bagi mereka yang memang suka tengok barang-barang dapur tersusun bersih dan elok. Bekas ini pula kedap udara, lutsinar, senang untuk lihat apa isinya di dalam peti. Lebih bagus, boleh labelkan tarikh bila beli dan  tampal di bekas ini.”

Puan Solehatunisha juga tidak lokek untuk berkongsi kepada kami tipsnya untuk mengekalkan lagi kesegaran makanan yang disimpan ini.

“Yang saya boleh kongsikan, untuk segarkan lagi lauk pauk dan sayur dalam bekas tu, potong lemon, letak sehiris dua dalam bekas untuk kekalkan kesegarannya.”

Susun atur peti sejuk © Solehatunisha
Makanan basah yang disusun dengan menggunakan bekas simpanan yang dibeli di Eco Shop © Puan Solehatunisha

3. Deko dinding bajet tetapi tampak mewah

Kisah seterusnya yang dikongsikan oleh Puan Hazwani Mohd Hashim, seorang suri rumah sepenuh masa tentang bagaimana hanya menggunakan bingkai atau frame gambar hiasan yang murah, hiasan dinding boleh menjadi sangat menarik. Apa yang menarik, rumahnya ini juga merupakan rumah buruk 10 tahun ditinggalkan, telah diubah menjadi cantik.

Jom kita cuci mata dengan hiasan dinding yang dihasilkan oleh beliau:

© Hazwani
 • Hiasan dinding dengan bingkai gambar klasik yang cantik
© Hazwani
© Hazwani
Bingkai gambar di rak buku. © Hazwani

Antara barang Eco Shop yang dibeli untuk menghasilkan deko dinding yang menarik ini:

 • Bingkai gambar dari Eco Shop
 • Paku dari Eco Shop
 • Double tape dari Eco Shop

Malah. Puan Hazwani juga kongsikan cara lain bagaimana anda boleh mengubah bingkai gambar ini menjadi sesuatu yang lain iaitu tempat menggantung kunci.

Dinding dengan pelbagai fungsi:

 • Tambah cangkuk pada bingkai gambar, boleh dijadikan tempat gantung kunci
© Hazwani

Hiasan tepi dinding:

Dulang tempat letak barang tersebut juga turut dibeli dari Eco Shop. ©Hazwani

Berikut merupakan tips yang dikongsikan oleh beliau untuk menghasilkan hiasan yang menarik ini:

“Pemilihan gambar memainkan peranan penting untuk nampak rumah tu lebih elegan. Malah, susunan untuk gambar juga merupakan salah faktor untuk hiasan dinding lebih menarik. Bagi saya, harga sesuatu barang tersebut bukan faktor utama untuk hiasan yang dihasilkan nampak mahal dan cantik.”

Tambahnya lagi, “Apa yang penting ialah kreativiti seseorang dari segi menyusun dan pemilihan gambar. Sebenarnya, saya belajar dari perkongsian di Facebook mengenai deko rumah ini.”

“Pada saya, warna bingkai gambar dan gambar itu sendiri memainkan peranan penting. Tahu di mana untuk letak frame gambar dan sesuai atau tidak dengan warna dinding pada latar belakang.”

BACA: 5 hiasan dinding DIY mudah untuk ruang tamu yang estetik

4. Ruang solat dan rak di meja solek 

Seterusnya, kita lihat bagaimana pula Puan Syafinda, ibu kepada tiga anak menggunakan kreativitinya bagi menghasilkan tempat gantung sejadah di ruang solat dan rak di meja solek.

Apabila kami tanya bagaimana beliau mendapat inspirasi bagi tempat menggantung sejadah ini pula, berikut merupakan perkongsian beliau:

©Syafinda

“Tempat gantung sejadah tu saya tengok ada dijual di Shopee dengan harga agak mahal. Bila saya tengok ada jual kayu di Eco Shop, saya dapat idea untuk hasilkannya sendiri.”

Bukan sahaja kreatif dalam menghasilkan tempat gantung sejadah di ruang solat, Puan Syafinda juga menghasilkan rak meja solek yang menarik dengan hanya menggunakan papan yang dibeli di Eco Shop.

Bahan dan alatan yang dibeli di Eco Shop untuk menghasilkan rak meja solek:

©Syafinda

Rak meja solek yang sedang dalam proses penghasilan:

©Syafinda

Hasil yang telah siap:

©Syafinda

5. Deko taman bajet

Memiliki landskap taman yang cantik, tidak semestinya memerlukan bajet yang mahal. Walaupun hanya menggunakan barang di Eco Shop, anda masih boleh menghasilkan landskap taman yang menarik di rumah seperti Puan Suziana, seorang nenek yang gemar menghabiskan masa lapangnya dengan menghias landskap rumah.

Berikut merupakan antara perkongsian beliau:

“Bagi mereka yang gemarkan landskap, antara barang wajib di Eco Shop yang anda boleh beli ialah pasu bunga dan hiasan landskap yang sangat murah dan pelbagai pilihan. Saya suka beli hiasan untuk miniature garden saya hanya dengan menggunakan barang di Eco Shop sahaja.”

Antara barang Eco Shop yang digunakan dalam landskap taman rumah beliau:

Hiasan untuk miniature garden. ©Suziana
Pasu bunga © Suziana

Memiliki rumah atau hiasan yang cantik, tidak semestinya memerlukan anda berbelanja besar atau lebih. Gunakan sahaja kreativiti yang ada untuk menghasilkan sesuatu yang luar biasa. Jika anda ingin kongsikan cerita deko anda atau apa sahaja cerita, jangan lupa kongsikannya bersama kami di sini.

Nak tahu banyak lagi berkenaan dekorasi rumah? Dapatkan inspirasi dan tips deko yang lebih menarik dan lebih banyak lagi tips percuma daripada kami!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain