Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 bangunan paling tinggi di dunia yang menjadi tarikan pelancong

test

Memang menakjubkan! Mungkin kita boleh lawati 10 bangunan paling tinggi di dunia ni bila pandemik dah berakhir.

bangunan paling tinggi di dunia
© Fraser Hall/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Bangunan tertinggi di dunia semestinya menjadi mercu kebanggaan dan kemegahan serta kemodenan sesebuah negara. Ia juga menjadi salah sebuah tarikan pelancong untuk bertandang dan mengambil gambar sebagai kenang-kenangan.

Secara tidak langsung, ekonomi dan sektor pelancongan sesebuah negara tersebut pasti akan meningkat dengan adanya bangunan tinggi ini. Tahukah anda, Menara Berkembar PETRONAS (KLCC) merupakan menara berkembar paling tinggi di dunia dan menduduki tangga ke-17 untuk bangunan paling tinggi di dunia (keseluruhan)?.

Jom kita tengok 10 bangunan tertinggi di dunia yang menjadi tarikan pelancong ni. Mungkin lepas habis pandemik ini, boleh kita pergi ke sana pula.

10. Taipei 101, Taiwan

bangunan paling tinggi di dunia taipei 101
© siraphol/ 123RF

Taipei 101 siap dibina pada tahun 2004. Dengan ketinggian, 1667 kaki, ia merupakan bangunan tertinggi di dunia sehingga tahun 2009. Taipei 101 ini mempunyai 101 tingkat dan strukturnya seakan-akan seperti pagoda. Unit-unit ini menempatkan banyak pejabat.

9. Menara CITIC, China

bangunan paling tinggi di dunia Menara CITIC
© fotokon/ 123RF

Menara CITIC atau CITIC Tower terletak di Beijing dan siap dibina pada tahun 2018. Ia berketinggian 1,731 kaki dan mempunyai 109 tingkat. Menara ini juga dikenali dengan nama ‘China Zun’ kerana berkonsepkan seni bina kuno China.

BACAAN POPULAR:
🤑 10 rumah paling mahal di Malaysia bagi tahun 2020.
🔍 10 kawasan rumah sewa di Malaysia paling popular pada tahun 2020.

8. Guangzhou CTF Finance Centre, China

bangunan paling tinggi di dunia Guangzhou CTF Finance Centre
© Sino Images/ gettyimages

Bangunan Guangzhou CTF Finance Centre ini terletak di selatan bandar Guangzhou dan siap dibina pada tahun 2016.  Ia juga dinobatkan sebagai bangunan yang mempunyai lif yang paling pantas di dunia. Bangunan ini berketinggian 1,739 kaki dan mempunyai 112 tingkat dan lokasinya yang dihiasi dengan permandangan sungai dan langit yang indah, akan menambahkan lagi kemegahan bangunan ini.

7. Tianjin CTF Finance Centre, China

bangunan paling tinggi di duniaTianjin CTF Finance Centre
© yonghenglim/ 123RF

Bangunan Tianjin CTF Finance Centre atau Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center merupakan bangunan ke-4 paling tinggi di Asia dan yang ke-3 paling tinggi di China. S Ia mula dibina pada tahun 2013 dan siap dibina sepenuhnya pada tahun 2019. Bangunan berketinggian 1,739 kaki ini menempatkan hotel, kediaman servis, dan pejabat.

6. One World Trade Center, Amerika Syarikat (USA)

bangunan paling tinggi di duniaOne World Trade Center
© tarabird/ 123RF

Terletak di New York, One World Trade Center adalah bangunan utama kompleks Pusat Dagangan Dunia (WTC) yang dibina semula dan kekal sebagai struktur tertinggi di Amerika Syarikat. Ia berketinggian 1,776 kaki dan mempunyai 94 tingkat. Untuk pengetahuan anda, bangunan ini siap dibina pada tahun 2014. 

5. Lotte World Tower, Korea 

bangunan paling tinggi di dunia Lotte World Tower
© efired/ 123RF

Diinspirasikan daripada seni bina tradisional Korea, bangunan tertinggi di dunia ini sememangnya telah menjadi tarikan utama bagi pencinta hiburan dan kaki shopping. Ia terletak di Seoul, Korea dan berketinggian 1,819 kaki. Menarik lagi, menara yang siap dibina pada tahun 2017 ini sering menjadi tempat pertunjukan bunga api yang sangat dramatik. Pasti ramai pasangan suami isteri atau kekasih yang memilih tempat ini untuk bersantai.

4. Ping An Finance Center, China

bangunan paling tinggi di dunia Ping An Finance Center
© yayaow/ 123RF

Ping An Finance Center ini terletak di Shenzhen, China. Ia menempatkan pejabat, hotel, pusat persidangan dan pusat beli-belah yang mewah. Ping An Finance Centre siap pada tahun 2017 dan mempunyai ketinggian 1,965 kaki.

3. Menara Jam Mekah, Arab Saudi

bangunan paling tingi di dunia menara jam mekah
© samareen/ 123RF

Bagi yang pernah menunaikan ibadaha hai atau umrah di Mekah, anda juga mesti takkan lepaskan peluang melihat Menara Jam Mekah yang tinggi ini. Menara Jam Mekah  atau Makkah Royal Clock Tower ini berketinggian 1,972 kaki dan dikenali sebagai salah sebuah bangunan tertinggi di dunia. Dibina pada tahun 2012, ia menelan kos hampir USD15 bilion dalam pembinaannya yang turut diusahakan oleh anak jati Malaysia.

2. Menara Shanghai, China

bangunan paling tinggi di dunia shanghai tower
© qiujusong/ 123RF

Menara Shanghai China yang siap dibina pada tahun 2015 ini mempunyai 128 tingkat dan berketinggan 2,073 kaki. Ia menempatkan pejabat, pusat membeli-belah dan tempat beriadah. Menara Shanghai juga mempunyai dek pemerhatian (observation deck) dalam bangunan atau struktur tertinggi di dunia, pada ketinggian 562 meter (1,843 kaki).

BACA: 7 kedai perabot rotan terbaik di Malaysia yang perlu anda kunjungi

1. Burj Khalifa, Emiriah Arab Bersatu (UAE) 

bangunan paling tinggi di dunia burj khalifa
© victoriasky1/ 123RF

Siapa tak kenal dengan Burj Khalifa ni? Burj Khalifa di Dubai diinspirasikan daripada bunga Spider Lily dan kekal sebagai bangunan tertinggi di dunia dengan ketinggian 2,717 kaki. Pembinaan bermula pada tahun 2004 dan siap dibina sepenuhnya pada tahun 2010. Menara ini berketinggian 2,717 kaki dan mempunyai 163 tingkat. Burj Khalifa menempat unit-unit kediaman dengan keluasan 1.85 juta kps dan 300,000 kps ruang pejabat.

Malaysia pun ada bangunan tertinggi

Kesimpulannya, 10 bangunan tertinggi di dunia ini dibina oleh arkitek dan jurutera yang hebat. Apabila Menara Merdeka 118 siap pada tahun 2022 pula, ia akan mencapai ketinggian 644 meter dan bakal dinobatkan sebagai bangunan tertinggi di Asia Tenggara.

Artikel ini telah diolah semula daripada 10 Bangunan Tertinggi Di Dunia yang ditulis oleh Eza dan pertama kali diterbitkan di Majalah Labur

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain