Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 bangunan ikonik di Malaysia: Dahulu dan sekarang

test

Mari kita lihat beberapa gambar hitam putih bangunan bersejarah Malaysia yang masih berdiri kukuh hingga kini!

Artikel ini diterjemah dari 8 Iconic buildings around Malaysia: Then and Now oleh Ridzwan A.Rahim.

Malaysia kaya dengan pengaruh seni bina yang pelbagai dan telah wujud sejak zaman-berzaman. Kepelbagaian koloni dan pengaruh asing yang wujud di Malaysia pada masa lampau telah mempengaruhi seni bina bangunan-bangunan ini.

Bermula dengan Belanda hingga ke Inggeris dan kemudian Malaya, penyatuan pengaruh yang pelbagai ini telah menjadikan banyak bangunan di Malaysia ikonik dengan wajah yang menarik dan sejarah yang kaya.

Bagaimanakah rupa bangunan-bangunan ini pada zaman silam? Jika kita boleh menaiki mesin masa untuk melihatnya, apakah yang akan kita lihat? Bagaimanakah perbezaannya berbanding rupa sedia ada?

Mujurlah kita tak perlu kembali ke masa lampau seperti Michael J. Fox dalam filem Back to the Future! Di sini kami kongsikan beberapa gambar lama bangunan-bangunan ini sebagai perbandingan antara dahulu dan sekarang. 

1. Penang Free School (Pulau Pinang)

(Kiri) Gambar: © Arkib Negara. (Kanan) Sumber gambar: www.penang-traveltips.com

Penang Free School bukan sahaja dianggap antara sekolah paling ikonik di Malaysia, ia juga antara yang tertua di Asia Tenggara. Lokasinya pada masa kini ialah di Green Lane di George Town, tetapi ketika diasaskan pada 1816, ia terletak di Love Lane. Bangunan asal tersebut akhirnya tidak mampu menampung pelajar yang ramai dan dipindahkan ke bangunan sedia ada pada 1928.

Setelah lebih 200 tahun sejak penubuhannya, sekolah ini masih lagi beroperasi. Ramai bekas pelajarnya kini orang ternama di seluruh negara.

Fakta menarik: Bangunan asal sekolah ini di Love Lane, Farquhar Street kini menjadi Muzium dan Galeri Seni Negeri Pulau Pinang.

BACA: Kisah 5 binaan bersejarah Malaysia yang tidak diketahui ramai

2. Christ Church (Melaka)

(Kiri) Gambar: © Arkib Negara. (Kanan) Gambar: © ojogabonitoo | 123rf

Bukan, ini bukan Christchurch di New Zealand. Christ Church di Melaka merupakan sebuah gereja mazhab England kurun ke-18 dan antara gereja Protestan tertua yang masih digunakan di Malaysia. Dindingnya yang merah berpadanan dengan bangunan pejabat pos dan menara jam telah menjadikannya simbol bandaraya Melaka.

Christ Church yang terletak bersebelahan bangunan Stadthuys yang masyhur ini dibina pada 1753. Bangunan ini kekal sebagai contoh pengaruh seni bina Belanda yang paling ketara di Malaysia.

Fakta menarik: Warna asal bangunan ini sebenarnya putih. Warna merah yang masyhur itu hanya mula muncul pada 1911.

3. Stesen Kereta Api Taiping/Port Weld (Perak)

(Kiri) Stesen Kereta Api Taiping merupakan stesen kereta api yang pertama dibina di Malaysia . Gambar: © Arkib Negara.

Stesen Kereta Api Taiping merupakan stesen kereta api yang pertama dibina di Malaysia. Ia dibuka pada 1885 bagi memberi perkhidmatan kepada Landasan Kereta Api Taiping-Port Weld. Stesen asal tidak lagi wujud. Ia kini menjadi Sekolah Rendah King Edward VII. Stesen kedua dibina di tapak Jalan Stesen antara 1890-an hingga awal 1900-an. Di sinilah bangunan stesen yang lama masih berdiri dan dipelihara hingga kini.

Bagaimanapun, stesen yang kedua ini juga bukan stesen kereta api Taiping yang dalam perkhidmatan. Sebuah stesen ketiga telah dibina bersebelahan stesen kedua. Ia siap pada Februari 2014 dan merupakan sebahagian daripada Projek Elektrifikasi dan Landasan Berkembar Ipoh-Padang Besar.

Fakta menarik: Pada 1894 semasa landasan kereta api ini masih dalam perkhidmatan, seekor gajah telah dengan beraninya menghalang kereta api bagi melindungi kumpulannya daripada apa yang disifatkan sebagai pencerobohan manusia. Malangnya pemandu kereta api tidak sempat memberhentikan kereta api dan gajah tersebut telah terkorban. Sebagai memperingati peristiwa tersebut, tengkorak dan gading gajah tadi dipamerkan di Muzium Taiping dan kemudiannya dipindahkan ke Muzium Negara untuk tatapan umum.

4. Masjid Jamek (Kuala Lumpur)

(Kiri) Gambar: © Arkib Negara. (Kanan) Gambar: © bloodua | 123rf

Pengguna perkhidmatan LRT pasti biasa dengan hentian Masjid Jamek di pusat bandaraya Kuala Lumpur. Tidak jauh dari stesen itu letaknya Masjid Jamek yang baru-baru ini diberi nama baru iaitu Masjid Jamek Sultan Abdul Samad.

Masjid ini berusia lebih satu abad. Ia direka dan dibina oleh Arthur Benison Hubback pada 1909 dan merupakan masjid besar pertama dibina di Kuala Lumpur. Hubback mereka bentuk masjid ini mengikut seni bina Islam Mughal dari India.

Fakta menarik: Masjid ini berfungsi sebagai masjid utama Kuala Lumpur sehingga Masjid Negara dibina pada 1965.

5. Istana Besar Johor (Johor)

(Kiri) Gambar: © Arkib Negara. (Kanan) Sumber gambar: Aussie_traveller63

Istana Besar Johor ketika ini masih lagi menjadi kediaman rasmi Sultan Johor. Terletak di Johor Bahru, istana ini dibina oleh Sultan Abu Bakar pada 1866. Ciri seni binanya yang paling ketara ialah pengaruh Inggeris-Melayu yang kuat, terutama sekali pada penggabungan ciri kubah Melayu dan atap biru Inggeris.

Fakta menarik: Istana ini juga menempatkan Muzium Diraja Abu Bakar yang diubah suai pada 1982 dan dibuka pada 1990. Muzium ini menyimpan maklumat dan artifak keluarga diraja Johor yang sukar didapati, termasuk satu ruang khusus untuk persenjataan tradisional Melayu.

6. Muzium Perak (Perak)

(Kiri) Gambar: © Arkib Negara. (Kanan) Gambar: © nizamkem | 123rf

Muzium Perak merupakan muzium yang pertama dan tertua di Malaysia. Muzium yang terletak di Taiping ini diasaskan pada 1883 oleh Hugh Low, Residen British keempat Perak. Bangunan utama disiapkan pada 1886. Sebelum itu, muzium ini ditempatkan di sebuah bangunan kerajaan yang diubah suai. Muzium ini menampilkan reka bentuk neo-klasik yang tersendiri dan terletak berhadapan dengan Penjara Taiping yang juga merupakan penjara tertua di Malaysia!

Fakta menarik: Jangan terkeliru antara muzium ini dengan Muzium Perak di Ipoh yang dibina pada 1926 oleh seorang tokoh perlombongan bijih timah. Apa pun, hari ini muzium tersebut dikenali sebagai Muzium Darul Ridzuan.

7. Hotel Eastern & Oriental (Pulau Pinang)

(Kiri) Gambar: © Arkib Negara. (Kanan) Gambar: Sumber dari Jos Bisschop

Diasaskan pada 1885 oleh adik-beradik Sarkies, Hotel Eastern & Oriental masih kekal hingga ke hari ini sebagai contoh keindahan seni bina Pulau Pinang. Ia juga merupakan hotel mewah terunggul di negeri tersebut.

Walaupun sebahagian besar bangunan asalnya telah musnah atau dibina semula, wajahnya yang sedia ada masih menepati warisan dan seni bina kolonial bangunan asal. Hotel ini ditutup pada 1996 dan diubah suai serta dibuka semula kepada umum pada 2001.

Fakta menarik: Hotel ini menggabungkan dua hotel iaitu Hotel Eastern dan Hotel Oriental. Hotel Eastern diasaskan pada 1884. Setahun selepas pembukaan, popularitinya naik mendadak dan hotel kedua iaitu Hotel Oriental pula dibina, membawa kepada penggabungan kedua-duanya yang dapat dilihat pada hari ini.

BACA: 7 hartanah di Pulau Pinang dengan ansuran RM2, 500 sebulan

8. Masjid Kampung Laut (Kelantan)

(Kiri)Peletakan batu asas oleh Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Bin Hussein. Gambar: © Arkib Negara. (Kanan) Gambar: © nizamkem | 123rf

Masjid Kampung Laut di Kelantan merupakan masjid tertua yang masih wujud di negara ini. Ia dibina pada kurun ke-18 dan terletak di Jalan Krai Nilam Puri di Kota Bharu. Masjid ini asalnya dibina oleh para nelayan yang berdagang di laluan Pattani, Jawa dan Brunei. Bangunannya bercirikan seni bina tradisional dan masih mengekalkan rupa asal hingga kini.

Fakta menarik: Sekitar 1859 hingga awal 1900-an, masjid ini menjadi pusat perjumpaan penting bagi Sultan dan ketua agama. Masjid ini pernah dua kali terselamat daripada banjir besar iaitu pada 1926 dan 1966.

Begitulah kisah bangunan-bangunan ikonik ini. Kami harap anda telah berpuas hati membacanya. Selamat Hari Malaysia kami ucapkan kepada para pembaca sekalian. #SayangiMalaysiaku!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain