Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

17 bangunan hijau yang mendapat pengiktirafan di Malaysia

test

Berikut adalah senarai bangunan dan projek hijau ternama di Malaysia yang mendapat pengiktirafan Green Building Index (GBI), Green Real Estate (GreenRE) dan Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

Artikel ini diterjemah dari 17 certified green buildings in Malaysia oleh Ridzwan A. Rahim

Bangunan hijau akan menjadi satu trend di Malaysia jika dilihat pada peningkatan bilangan projek bangunan dan pemajuan hijau di seluruh negara. Kerajaan juga menggalakkan pembinaan lebih banyak bangunan hijau menerusi pelbagai dasar, skim dan geran yang ditawarkan.

Menerusi reka bentuk, pembinaan, operasi, penyelenggaraan dan pembuangan yang lebih baik, bangunan hijau lebih cekap berbanding bangunan biasa di segi pengurusan air, tenaga dan bahan. Pada masa yang sama, kesannya terhadap kesihatan dan alam sekitar adalah minimum.

Terdapat ratusan projek bangunan dan pemajuan hijau di Malaysia yang diiktiraf di dalam negara oleh Green Building Index (GBI), Green Real Estate (GreenRE) dan Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) dari US Green Building Council (USGBC). Ketiga-tiga pensijilan ini menilai ciri-ciri dan elemen reka bentuk hijau sesebuah bangunan sebelum memberi skor penarafan.

Untuk maklumat lanjut mengenai GBI, GreenRE dan LEED, serta perbezaan utama antara GBI dan GreenRE, baca artikel terperinci kami mengenai bangunan hijau di Malaysia di sini.

Berikut adalah antara projek bangunan dan pemajuan hijau yang ternama di Malaysia dan ciri-ciri utamanya yang bukan sahaja mampan tetapi juga membantu penghuninya hidup lebih sihat, bahagia dan produktif.

Bandar Rimbayu, Telok Panglima Garang

Rumah-rumah di Bandar Rimbayu mempunyai ciri tenaga boleh baharu dan kecekapan tenaga di samping pengalihan udara yang baik, pemanas air berkuasa suria dan sistem penuaian air hujan. Di samping kehijauan yang luas, parsel kediamannya direka berasaskan prinsip mesra alam Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED). Sebagai contoh, laluan kenderaan bermotor diasingkan daripada laluan pejalan kaki menggunakan satu zon penampan hijau.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Perak GBI

Pemaju: IJM Land

Jenis: Rumah berangkai dua tingkat, rumah berkembar

Saiz binaan: Pelbagai

Tahun siap: Pelbagai

Bukit Bintang City Centre, Kuala Lumpur

Bukit Bintang City Centre (BBCC) menempatkan pencakar langit PNB 188 yang bakal menjadi bangunan tertinggi di Malaysia. Lebih menarik, satu siri taman dalam bandar akan menjalar di tengah-tengah pemajuan ini.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Emas GBI

Pemaju: EcoWorld, UDA dan EPF

Jenis: Kediaman servis

Saiz binaan: 454 – 882 kaki persegi

Tahun siap: 2020

Edelweiss SOFO & Serviced Residences @ Tropicana Gardens

Tropicana-Gardens-Edelweiss-green-buildings-malaysia

Edelweiss SOFO & Serviced Residences telah diberi pensijilan GreenRE disebabkan beberapa ciri hijau inovatif seperti penggunaan cat rendah VOC (sebatian organic meruap) yang kurang berbau dan kurang menjejaskan kualiti udara, bumbung rata konkrit bertetulang tertebat yang mengurangkan pemindahan haba ke bangunan, muka bangunan kaca rendah kepancaran (low-emissivity) untuk menyejukkan bangunan dan kemudahan pengecasan kenderaan elektrik.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Sijil Sementara Perak GreenRE

Pemaju: Tropicana Corporation Berhad

Jenis: SOFO dan kediaman servis

Saiz binaan: SOFO 452 – 858 kaki persegi; kediaman servis 556 – 1,111 kaki persegi

Tahun siap: 2024

KAIA Heights, Taman Equine, Seri Kembangan

Kaia Heights green buildings malaysia

Megah berdiri di puncak Equine Park, KAIA Heights diberi penarafan Perak GreenRE disebabkan reka bentuk, pembinaan dan operasinya yang mengambil kira kesan kepada alam sekitar. Pemajuan ini turut menyimpan sebahagian hutan sedia ada, menggunakan kompos yang dikitar semula dari sisa hortikultur dan mempunyai tempat parkir yang ditinggikan untuk menghasilkan pengalihan udara semulajadi.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Sijil Sementara Perak GreenRE

Pemaju: UEM Sunrise Berhad

Jenis: Kondominium

Saiz binaan: 972 – 1,437 kaki persegi

Tahun siap: 2025

Ken Rimba, Shah Alam

Ken Rimba, antara perbandaran hijau pertama di Malaysia, mempunyai banyak kawasan hijau di sekitarnya di samping penggunaan cat yang memantul haba dan reka bentuk pengalihan udara cross ventilation untuk mengekalkan suhu nyaman di dalam bangunan. Satu sistem penuaian air hujan digunakan untuk pengairan landskap dan kemudahan umum lain.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: GBI

Pemaju: KEN Holdings Berhad

Jenis: Kondominium pegangan kekal

Saiz binaan: 1,119 kaki persegi

Tahun siap: 2012

Leisure Farm Resort, Iskandar Malaysia

Leisure Farm Resort yang merupakan pemajuan pertama di Iskandar Malaysia yang mendapat pensijilan Green Building Index (GBI) dan dibina mengikut prinsip Kelestarian, Tenaga, Alam Sekitar, Reka Bentuk dan Keselamatan. Eko-pemajuan mewah ini telah memenangi beberapa anugerah termasuk CNBC Asia & Pacific & International Property Awards dan FIABCI Malaysia Property Awards.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: GBI

Pemaju: Mulpha International Berhad

Jenis: Banglo, rumah berkembar dan townhouse

Saiz binaan: 3,721 – 4,800 kaki persegi

Tahun siap: 2025

PJ Midtown, Petaling Jaya

PJ-Midtown-green-buildings-malaysia

Berpusat di Seksyen 13 Petaling Jaya, PJ Midtown merupakan pemajuan bercampur yang memenuhi standard Emas GBI. Pemajuan ini mengandungi banyak elemen mesra alam termasuk panel fotovoltan di atas bumbungnya, kaca berprestasi tinggi untuk mengurangkan penyerapan haba dari luar, lampu LED yang menjimatkan tenaga, sistem penuaian air hujan dan lokasi yang berhampiran pengangkutan awam, kemudahan dan pusat komuniti. Terdapat juga satu taman herba untuk kegunaan peribadi penghuni yang tinggal di PJ Midtown.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Sijil Sementara Emas GBI

Pemaju: IOI Properties & Sime Darby Brunsfield

Jenis: Pemajuan bercampur

Saiz binaan: 1,120,236 kaki persegi (luas lantai kasar [GFA])

Tahun siap: 2019

Residensi Allevia, Mont’Kiara

UEM-Residensi-Allevia-green-buildings-malaysia

Residensi Allevia bukan sahaja terletak berhampiran daerah pusat perniagaan Mont’Kiara, ia juga mendapat pensijilan GreenRE disebabkan pembinaannya yang berdasarkan prinsip kelestarian. Ini termasuk penggunaan berhemah sumber seperti tenaga elektrik dan air, dan pengurangan pengeluaran karbon.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Sijil Sementara Emas GreenRE

Pemaju: UEM Sunrise Berhad

Jenis: Kondominium

Saiz binaan: 1,703 – 2,634 kaki persegi

Tahun siap: 2025

SouthPlace Residences, Tropicana Metropark

Tropicana-Metropark-SouthPlace-Residences-green-buildings

Terletak berhampiran kejiranan matang Subang Jaya, SouthPlace Residences mempunyai komponen hijau dalam pelan induknya. Antaranya, pembinaan yang menggunakan bahan lestari dan mesra alam, lekapan yang menjimatkan air, lif yang dilengkapi ciri jana semula, penebatan bunyi yang efektif, pengalihan udara semulajadi, cat mesra alam dan kitar semula sisa.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Sijil Sementara Gangsa GreenRE

Pemaju: Tropicana Corporation Berhad

Jenis: Kediaman servis

Saiz binaan: 500 dan 700 kaki persegi

Tahun siap: 2024

The Tropika, Bukit Jalil

Berjaya Land - The Tropika_green buildings malaysia

Pemajuan pegangan kekal di Bukit Jalil ini menjadikan alam semulajadi sebagai sumber inspirasi. Ia terletak di antara dua taman dalam bandar iaitu Bukit Jalil Golf and Country Resort dan Taman Rekreasi Bukit Jalil. Satu dek dengan reka bentuk berinspirasikan alam semulajadi seluas 2 ekar dengan 68 jenis kemudahan mengelilingi empat menaranya seolah-olah kanopi hutan dengan dahan-dahan tinggi yang tidak saling menyentuh antara satu sama lain.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Sijil Sementara Gangsa GreenRE

Pemaju: Berjaya Land Berhad

Jenis: Pemajuan bercampur

Saiz binaan: 732 – 1,318 kaki persegi

Tahun siap: 2023

Tun Razak Exchange (TRX), Kuala Lumpur

Sebagai perbandaran pertama di Malaysia yang diberi penarafan Platinum GBI, pemajuan di daerah perniagaan Kuala Lumpur yang mendapat rating tinggi ini direka dengan komitmen tinggi kepada kelestarian. Pemajuan ini mengguna pakai prinsip sisa sifar, memaksimumkan kitar hayat bahan dan disesuaikan untuk perubahan iklim masa depan. TRX City Park pula bakal menjadi taman utama di tengah-tengah bandar raya yang diharap dapat mendekatkan penghuni KL kepada alam sekitar.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: Platinum GBI, Emas LEED

Pemaju: TRX City Sdn Bhd

Jenis: Daerah kewangan terdiri daripada pejabat, menara kediaman, hotel dan peruncitan

Saiz binaan: 21 juta kaki persegi (GFA)

Tahun siap: Separa siap dengan TRX Residences dijangka siap menjelang 2023

Yoo8 Serviced by Kempinski, 8 Conlay, Kuala Lumpur

8 Conlay green buildings malaysia

Pemajuan ini merupakan sebuah pemajuan pegangan kekal terkemuka di tengah-tengah kawasan Segitiga Emas Kuala Lumpur dan KLCC. Aras 44 di kedua-dua menara berkembar kediaman servis Yoo8 dihubungkan antara satu sama lain menerusi satu taman tropika bertingkat tergantung berinspirasikan hutan hujan Malaysia. Terdapat juga satu aras mezanin yang ditinggikan dengan laluan joging dan ceruk-ceruk terpencil yang boleh digunakan oleh penghuni untuk membaca, di samping banyak kawasan pertemuan komuniti.

Lihat projek ini di sini.

Pensijilan bangunan hijau: GreenRE & LEED

Pemaju: KSK Land

Jenis: Pemajuan bercampur dan kediaman servis

Saiz binaan: 705 – 1,328 kaki persegi

Tahun siap: 2022

Terdapat juga beberapa struktur bukan kediaman yang mendapat pensijilan bangunan hijau di Malaysia, antaranya:

DiGi, Shah Alam

Ini merupakan pusat data pertama di Malaysia yang diberi penganugerahan standard GBI. Ia direka untuk mengurangkan penggunaan tenaga memandangkan pusat data biasanya menggunakan tenaga yang banyak. Struktur ini menggunakan karpet mesra alam dan cat bumbung yang memantul suria serta dibina dengan menggunakan sistem acuan besi untuk mengurangkan penggunaan kayu balak.

Pensijilan bangunan hijau: Emas GBI

Hospital Jasin, Melaka

Hospital ini merupakan hospital pertama di dunia yang mendapat penarafan Platinum LEED dan bangunan kerajaan pertama di Malaysia yang mendapat penarafan tersebut. Ciri hijau utamanya termasuk pengurusan air hujan, pengurusan kualiti udara dalam bangunan dan prestasi tenaga teroptimum.

Pensijilan bangunan hijau: Platinum LEED

klia2 Terminal

klia2-green-buildings-malaysia

© langdu8x | 123rf

klia2 merupakan terminal lapangan terbang pertama di Asia Tenggara yang diberi pensijilan bangunan hijau Emas LEED. Struktur ini menampilkan ciri penuaian air hujan yang menuai air hujan untuk diproses dan membawa penjimatan air sekitar 9% (atau RM215,000 setahun) untuk lapangan terbang ini. klia2 juga cekap tenaga. Kaca kepancaran rendah, bumbung tinggi yang memantul suria, pencahayaan LED, jet diffuser dan penyejukan udara boleh ubah telah membawa penjimatan tenaga sebanyak 7% antara 2015 dan 2016.

Pensijilan bangunan hijau: Emas LEED

Pusat Pengedaran Lam Soon Edible Oils, Seberang Perai

Pusat pengedaran ini merupakan yang pertama di Malaysia mendapat pensijilan GBI. Sistem penuaian air hujannya membawa penjimatan 33% dalam penggunaan air boleh diminum. Pusat ini juga direka untuk pencahayaan semulajadi dan pengalihan udara semulajadi maksimum yang membawa kepada penjimatan 40% dalam penggunaan tenaga.

Pensijilan bangunan hijau: GBI

Menara Kerja Raya, Kuala Lumpur

Bangunan ini merupakan bangunan kerajaan pertama dianugerahkan pensijilan platinum GBI. Ia juga memenangi anugerah ASEAN Energy Awards kategori Bangunan Hijau pada 2016. Reka bentuk menaranya mengurangkan penyerapan haba suria di samping mempunyai ciri penggunaan pencahayaan dan tenaga yang cekap.

Menara ini juga mampu merawat air sisa dari sinki, perangkap lantai dan air untuk bersuci, dan digunakan semula untuk mengepam tandas dan mengairkan landskap.

Pensijilan bangunan hijau: Platinum GBI Platinum

Jangan terkejut jika semakin banyak projek bangunan dan pemajuan hijau tumbuh di Malaysia. Ia satu petanda positif kerana mengurangkan kesan pemajuan bandar terhadap alam sekitar bukan sahaja untuk kesejahteraan masa sekarang tetapi juga untuk masa depan generasi akan datang.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain