Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bajet 2022: Diskaun PTPTN, pengecualian CKHT, pelepasan cukai dan banyak lagi!

test

Bertemakan ‘Keluarga Malaysia, Makmur Sejahtera’ untuk Bajet 2022, kerajaan telah memperuntukkan jumlah tertinggi setakat ini iaitu sebanyak RM332.1 bilion. Jumlah ini adalah 3% lebih tinggi berbanding bajet tahun lepas.

Budget 2022 wishlist malaysia
© Ministry of Finance Malaysia (MoF)

Bajet yang dibentang oleh Menteri Kewangan, menyasarkan peningkatan dalam pemulihan masyarakat dan sektor perniagaan yang terjejas teruk (lebih lagi) akibat pandemik Covid-19.

Jika anda tidak berkesempatan tengok pembentangan Bajet 2022 yang lepas, ini ringkasan penting yang anda perlu ambil tahu:

1. Bantuan Keluarga Malaysia (BKM), skim bantuan kewangan yang lebih baik

family with car outside house
© ferli | 123rf
 • Isi rumah dengan pendapatan bulanan kurang dari RM2,500 dan mempunyai 3 orang anak atau lebih akan mendapat bantuan RM2,000.
 • Ibu bapa tunggal yang berpendapatan bulanan sehingga RM5,000 akan menerima wang tambahan RM500.
 • Isi rumah warga emas akan diberikan wang tambahan sebanyak RM300.

2. RM150 e-dompet akan dikreditkan melalui Program eStart

Melalui eStart, remaja berumur 18 hingga 20 tahun serta pelajar sepenuh masa IPT, akan dikreditkan RM150 secara one-off melalui akaun e-wallet masing-masing. Maklumat lanjut berkenaan e-wallet yang akan masuk program ini masih belum diumumkan lagi.

3. Diskaun bayaran balik PTPTN

Bermula 1 November 2021 hingga 31 April 2022, kerajaan memberi diskaun sebanyak:

 • 15% bagi yang membuat penyelesaian penuh hutang.
 • 12% bagi yang membuat bayaran 50% melebihi baki hutang dalam satu bayaran.
 • 10% bagi yang hendak membuat bayaran balik melalui potongan gaji/debit mengikut jadual.

ARTIKEL MENARIK:
Senarai pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2021
Cukai pendapatan LHDN: Jenis kesalahan, denda dan penalti

4. Pengecualian cukai jualan & perkhidmatan kenderaan (SST)

Asalnya pengecualian ni dijadualkan tamat 31 Disember 2020, sebelum ni pengecualian SST dilanjutkan sehingga 30 Jun 2021, dan sambung sehingga 31 Disember 2021, sekarang dilanjutkan lagi sehingga 30 Jun 2022.

 • 100% untuk kereta pemasangan tempatan (CKD)
 • 50% untuk kenderaan yang diimport (CBU)

5. 100% pengecualian roadtax untuk golongan OKU dan EV (kenderaan elektrik)

 • Bermula 2022, kerajaan bersetuju untuk menangung sepenuhnya kos Lesen Kenderaan Motor (LKM) untuk semua kenderaan persendirian milik orang kurang upaya (OKU).
 • 100% pengecualian cukai jalan turut diberikan kepada kenderaan eletrik (EV) dan juga subsidi untuk pembelian kerusi keselamatan kereta kanak-kanak.

6.  Subsidi untuk pembelian kerusi keselamatan kereta kanak-kanak

Ini adalah khas untuk keluarga B40, anda akan diberi subsidi 50% atau sehingga RM150 untuk pembelian car seat kanak-kanak.

7. Kadar caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak 9% dilanjutkan

Menurut Menteri Kewangan, KWSP akan melanjutkan tempoh pengurangan kadar caruman minimum KWSP daripada 11% kepada 9% sehingga bulan Jun 2022. Langkah ni untuk meningkatkan jumlah wang dalam tangan rakyat.

8. Pengecualian cukai keuntungan harta tanah (CKHT)

CKHT tidak lagi dikenakan untuk hartanah yang dilupuskan dari tahun keenam dan seterusnya bagi individu warganegara, pemastautin tetap dan syarikat.

Untuk mengetahui lebih lanjut, baca artikel ini: Apakah itu RPGT 2020 @ Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) dan Bagaimana Kiraannya

9. Percuma kit kebersihan tiap bulan untuk remaja perempuan B40

Kit kebersihan asas untuk wanita akan diberikan secara percuma tiap-tiap bulan kepada 130,000 remaja perempuan dari golongan B40. Pengagihan kit akan disertai dengan kempen kesihatan reproduktif dan inisiatif untuk tambah ilmu berkaitan di sekolah.

10. Pelepasan cukai

© Nadezhda Prokudina / 123RF
 • Pelepasan khas cukai pendapatan individu bagi perbelanjaan pelancongan domestik sehingga RM1,000 dilanjutkan sehingga Tahun Taksiran 2022.
 • Pelepasan cukai pendapatan sehingga RM2,500 turut diberikan ke atas kos pembelian dan pemasangan, sewaan dan sewa beli kemudahan serta bayaran yuran langganan kemudahan pengecasan EV.

Selain tu, kerajaan juga akan:

 • Melanjutkan pelepasan khas cukai pendapatan individu sebanyak RM2,500 bagi pembelian telefon bimbit, komputer dan tablet sehingga 31 Disember 2022
 • Meluaskan skop pelepasan cukai pendapatan individu buat pemeriksaan kesihatan mental untuk tanggung kos khidmat konsultasi dengan pakar psikiatri, ahli psikologi klinikal dan kaunselor yang berdaftar.
 • Pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM3,000 bagi bayaran yuran taska dan tadika sehingga tahun taksiran 2023.
 • Pelepasan cukai sehingga RM4,000 untuk pencarum KWSP secara sukarela bagi mereka yang bekerja sendiri dan pekerja gig.

11. Bantuan Khas Kewangan untuk penjawat awam 

taking out money in ringgit
© Siam Pukkato | 123rf

Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM700 akan diberikan kepada 1.3 juta anggota penjawat awam Gred 56 ke bawah bagi menghargai pengorbanan mereka menjalankan tanggungjawab ketika negara berdepan pandemik Covid-19.

Selain itu, pesara kerajaan turut mendapat bantuan tunai RM350 secara on-off.

BACA LEBIH LANJUT:
i-Citra KWSP: Cara memohon dan syarat kelayakan untuk pengeluaran RM5,000
Bantuan EIS PERKESO selepas hilang pekerjaan dan 4 tuntutan lain untuk pencarum

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain