Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Baiki atau ganti? Ini adalah masanya untuk anda menggantikan perkakas di rumah anda

test

Pernahkah anda terfikir air yang menitik di dalam peti sejuk anda merupakan satu petanda untuk anda menggantikannya?

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari Repair or replace? Here’s when you should let go of your old household items oleh Hamidi Kuncimon.

Tidak dinafikan, ada sesetengah perkakas di rumah anda tidak akan mampu untuk bertahan bagi satu jangka masa yang panjang, misalnya peti ais. Setiap barang dan perkakas di rumah anda pasti ada jangka masanya yang tersendiri. Banyak faktor yang mampu mempengaruhi jangka hayat sesuatu barang, antaranya cara penggunaan, penjagaan dan kualiti barangan itu sendiri.

Anda mungkin keberatan untuk menggantikan perkakas yang sudah lusuh, namun sudah pasti ia memerlukan anda untuk mengeluarkan belanja yang besar jika anda mahu membaikinya secara berterusan. Mana tahu, anda mungkin boleh membelanjakan wang tersebut untuk perkakas yang baharu, lebih efisien dan sudah tentu mampu menjimatkan wang anda.

Anda harus tahu bila patut dibuang atau dibaiki

© 123rf

Penting untuk anda mengetahui akan jangka hayat sesuatu barang. Ini kerana anda boleh membuat anggaran akan sampai bilakah ia mampu bertahan dan bilakah harus diganti. Apabila anda tahu akan keadaan semasa perkakas di rumah anda, anda mampu untuk merancang kewangan anda secara efisien selain mengelakkan sebarang kecelakaan daripada berlaku.

Sebelum kami menyenaraikan anggaran ketahanan sesuatu barang di dalam rumah anda, adalah amat penting untuk anda memeriksa keadaan semasa barang-barang tersebut.

1. Peti ais

© 123rf

Peti sejuk kebiasaannya mampu untuk bertahan di antara 10 ke 20 tahun. Jika anda merancang untuk membeli peti sejuk yang baharu di dalam masa terdekat, pilihlah peti sejuk bersaiz standard kerana ia mampu untuk bertahan lebih lama daripada yang bersaiz kompak.

2. Penghawa dingin

© 123rf

Terdapat dua jenis penghawa dingin di pasaran – bersifat split sistem atau jenis berpusat. Kebolehan untuk menyejukkan sesuatu tempat sahaja menyebabkan penghawa dingin split sistem lebih digemari untuk kegunaan di rumah jika dibandingkan dengan penghawa dingin jenis berpusat. Ia juga lebih mudah untuk dipasang dan dijaga. Walaupun penghawa dingin jenis berpusat tahan lebih lama, penghawa dingin yang berbahagi sistem jika dijaga dengan baik mampu untuk bertahan selama 10 ke 15 tahun.

3. Tilam

© 123rf

Tilam yang mampu untuk bertahan lebih lama sudah pasti menjadi pilihan untuk semua orang. Dalam tempoh lapan ke sepuluh tahun, sesebuah tilam mampu untuk mengekalkan tahap keselesaan dan keanjalannya.

4. Bantal

© 123rf

Kualiti dan cara pembuatan adalah penting apabila kita berbicara mengenai bantal. Bergantung kepada jenisnya, sesebuah bantal perlu diganti dalam tempoh di antara satu hingga sepuluh tahun. Bantal yang diperbuat daripada getah atau kekabu kebiasaannya mampu untuk tahan lebih lama berbanding polister. Walaupun bantal anda tidak perlu ditukar sekarang, jangan lupa untuk basuh dan kekalkan ia dalam keadaan bersih sepanjang masa.

5. Pemanas air

© 123rf

Pemanas air elektrik yang tiada tangki mudah dijumpai di bilik air di seluruh Malaysia. Ia mampu untuk bertahan sehingga 20 tahun. Ia merupakan antara perkakas rumah yang paling mudah dijaga, namun anda harus menggantikan ia dengan set yang baharu kerana model lama mungkin tidak menepati spesifikasi keselamatan yang terkini.

6. Mesin basuh

© 123rf

Sesetengah mesin basuh mampu untuk bertahan di antara 10 ke 15 tahun. Mesin basuh dengan bukaan di hadapan tidak mampu untuk bertahan lama seperti mesin basuh dengan bukaan di atas.

7. Ketuhar gelombang mikro

© 123rf

Ketuhar gelombang mikro sangat penting di dalam kehidupan kita di masa kini. Dengan adanya perkakas ini, kita mampu untuk memanaskan makanan dengan cepat. Malahan, anda mungkin mampu untuk membakar kek dan menstimkan makanan dengan mudah. Hadir dengan pelbagai jenis dan saiz, kebiasaannya ia mampu untuk bertahan sehingga 10 tahun.

8. Tikar bilik air

© 123rf

Walaupon anda sering membersihkan tikar bilik air anda, anda harus menggantikan ia selepas dua tahun. Anda juga harus menggantikan tikar bilik air anda kepada yang baharu apabila sudah jelas ia kelihatan lusuh.

9. Karpet

© 123rf

Tidak kisah sekiranya anda menggunakan karpet untuk tujuan perhiasan atau mengalas lantai, yang penting anda menukarnya apabila ia sudah mula berbau dan berkulat. Ia boleh membahayakan kesihatan anda kerana habuk dan alergen terperangkap di dalamnya. Walaupun anda gigih untuk memvakum dan mencuci, karpet yang sudah dijaga rapi hanya mampu untuk bertahan selama 15 tahun.

Sekarang anda sudah mengetahui akan jangka hayat sesebuah barang, apa kata anda periksa dan mungkin ini masanya untuk anda membeli belah? Anda masih menyewa? Ia bukan satu alasan untuk anda memandang rendah terhadap jangka hayat perkakas di rumah sewa anda. Mungkin ia sedikit sukar dan leceh untuk anda memeriksa perkakas di rumah anda, namun ‘rumahku syurgaku’, bukan?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain