Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara paling berkesan untuk menghapuskan semut di rumah

test

Masalah semut boleh memeningkan kepala. Seekor sahaja masuk ke dalam rumah anda mencari makanan, dan setelah berjaya menjumpai sesuatu yang enak, ia akan menghantar mesej ke sarang untuk memanggil seluruh bala tentera.

Sedia utuk bertempur. Segerombolan semut di dalam rumah bermakna ada banyak lagi di tempat lain! Gambar: Getty

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris di sini

Jangan risau, kerana anda boleh membasmi semut menggunakan ketiga-tiga bahan berikut:

  • Gula
  • Air
  • Boraks

Amaran: Jauhkan perangkap ini dari anak-anak atau haiwan peliharaan. Ia berbahaya jika termakan.

Cara menyediakan perangkap semut buatan sendiri:

1. Masukkan 3 sudu gula dan 1 sudu besar boraks ke dalam mangkuk kecil dan kacau. Jangan letakkan boraks secara berlebihan kerana dikhuatiri semut tidak akan termakan umpan ini.

2. Pisahkan campuran ke dalam 2-3 bekas kecil yang boleh ditutup.

3. Menggunakan penyedut minuman atau sudu teh, ambil beberapa titis air dan titiskan ke dalam setiap bekas. Apa yang ingin kita perolehi adalah pes, jadi titikkan air secara perlahan-lahan dan kacau sehingga teksturnya sekata seperti sirap mapel.

4. Tutup bekas dengan ketat, kemudian tebuk lubang-lubang kecil menembusi tudung dan bahagian atas, muat untuk semut merangkak ke dalam bekas.

5. Perangkap anda sudah pun siap. Letakkan di kawasan yang paling terjejas oleh pencerobohan semut seperti di belakang peti sejuk atau di belakang laci. Biarkan selama beberapa hari untuk memerangkap semut, tetapi jangan dibunuh supaya anda boleh menjejak semut ini ke koloninya. Jika anda tidak dapat mengesan ke mana semut itu pergi, semburkan sedikit cuka pada semut yang seterusnya dan lihatlah ia kembali ke koloninya.

Serbuk boraks berwarna putih dan berbentuk kristal lembut tanpa warna yang larut dalam air. Gambar: Getty

Bagi menangani punca masalah, anda perlu menjadikan koloni semut sebagai sasaran. Jika tidak mahu menggunakan bahan kimia, anda boleh meletakkan hos di dalam koloni dan biarkan air melimpahi kawasan tersebut supaya semut berpindah keluar.

Kaedah yang lebih berkesan adalah mendidihkan air di dalam periuk dengan sedikit serbuk cili atau cuka. Selesai mendidih, angkat periuk dengan sarung tangan tahan panas dan tuangkan ke dalam koloni bagi memusnahkannya serta-merta.

Petua pencegahan serangan semut dari pakar pembasmian UrbanYou

Setelah semut berjaya dibasmi, ada baiknya anda meletakkan penghalang supaya serangan semut tidak lagi berlaku.

Ambil botol semburan dan isikan separuh dengan cuka dan selebihnya dengan air. Titiskan campuran pencuci pinggan dan goncang dengan baik, kemudian semburkan di kawasan di mana semut kelihatan.

4 petua harian untuk membasmi semut:

• Simpan makanan haiwan peliharaan di atas lantai dengan kekaki. Atau letakkan di dalam piring atau mangkuk dan tuang air di sekelilingnya untuk membuat parit.
• Jangan sekali-kali meninggalkan sisa makanan, terutamanya yang manis seperti madu, dan lap bahagian luar botol sebelum meletakkannya semula ke dalam pantri.
• Bilas bahan kitar semula anda dan bekas makanan sebelum menyimpan.
• Semburkan larutan cuka dan air di dalam tong sampah setiap kali anda mengeluarkan begnya.

Dengan petua ini, pasti semut berkawat satu-satu keluar dari rumah anda. Hora, hore!

Artikel ini diterjemahkan daripada versi Bahasa Inggeris How to get rid of ants oleh www.realestate.com.au dan ditulis oleh Elke Keeley.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain