Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimana untuk menghapuskan kulat dan kulapuk buat selama-lamanya

test

Sehingga hari ini, ia masih misteri seperti Segi Tiga Bermuda. Dalam pelbagai fasa dalam kehidupan anda, kulat dan kulapuk ini seakan-akan sudah sebati dan mengapa ia begitu sukar untuk dihapuskan, masih menjadi misteri. Kulat dan kulapuk ini menjadikan bahan organik dan bukan organik seperti fabrik, kertas, plastik dan konkrit sebagai makanan mereka. Selain daripada memusnahkan rumah, mereka juga boleh mendatangkan masalah kesihatan kepada anda. Berikut merupakan panduan bagaimana untuk anda mengenal pasti kulat dan kulapuk ini, serta bagaimana menghapuskannya dari setiap sudut permukaan di rumah.

hapuskan-kulat-dan-kulapuk
© Getty Images

Artikel ini diterjemah dari How to remove mould and mildew once and for all oleh realestate.com.au.

Tinggal di negara tropika, pastinya anda sudah terbiasa dengan kulat yang sering tumbuh di siling bilik air atau mana-mana kawasan basah di rumah anda. Bukan sahaja nampak menjengkelkan, terdapat beberapa jenis kulat juga berbahaya kepada kesihatan. Malah, sekiranya anda terlalu banyak bernafas dalam keadaan kawasan yang berkulat, ia boleh memberikan kesan yang buruk kepada sistem pernafasan serta mendatangkan pelbagai penyakit disebabkan oleh kulat. Kali ini, kami akan kongsikan bagaimana untuk membersihkan kulat dan apa yang perlu dilakukan sekiranya terdapat kulat di rumah anda.

Apa itu kulat?

Apa yang dimaksudkan dengan kulat? Sebenarnya, kulat merupakan sebahagian daripada kumpulan organisma yang dikenali sebagai fungi. Ia boleh datang dalam pelbagai bentuk dan warna dan kebiasannya ialah hijau, kelabu dan hitam. Spora kulat ini pula boleh membiak dalam keadaan lembap dan basah serta hidup dengan mendapatkan protein daripada kayu, barangan kulit, siling dan dinding.

Spora akan membiak di tingkat bawah dan merebak ke dalam rumah di mana terdapat kelembapan yang tinggi. Kulat ini akan lebih cepat merebak di kawasan gelap dan lembap. Oleh itu, anda akan kerap menjumpai kulat ini di dalam almari kayu, di belakang perabot dan di bahagian bawah laci pakaian.

Antara jenis kulat yang biasa dijumpai di rumah ialah Aspergillus, Cladosporium dan Stachybotrys Atra (juga dikenali sebagai kulat hitam beracun).  Aspergillus merupakan spesies yang biasa dijumpai di dalam makanan atau di dalam sistem penghawa dingin. Seterusnya, Clasdoporium pula, ia biasanya berwarna hijau, hitam dan tumbuh di kawasan seperti di belakang tandas, kawasan yang dicat, dan juga di saluran udara. Walaupun ia tidak memberikan sebarang kesan kepada kesihatan manusia, ia boleh mendatangkan kesan alahan seperti ruam dan sakit tekak. Akhir sekali, kulat hitam beracun pula, dengan kesan dedahan lama terhadap bahan Stachybotrys Atra boleh mendatangkan kesan kesihatan yang serius seperti batuk yang teruk, ruam, bersin, iritasi dan sakit kepala.  Kulat ini menjadikan bahan organik seperti drywall, karpet dan lantai yang telah terdedah kepada kelembapan sebagai makanan.

ARTIKEL POPULAR: 
Bayar zakat anda – Ketahui jenis-jenis zakat, pengiraan dan cara pembayarannya
Kebocoran antara tingkat: Siapa yang bertanggungjawab?

Sebenarnya, perkataan kulat di dalam Bahasa Inggeris ialah mold atau mould?

Sebenarnya, secara teknikal, kedua-duanya membawa maksud yang sama tetapi satu perkataan dieja menggunakan British English manakala satu lagi menggunakan ejaan dari Amerika. Kebiasaannya, kita akan melihat perkataan “mould” kerana ejaan British lebih kerap digunakan dalam perbualan di Malaysia.  Manakala di Amerika pula, mereka menggunakan perkataan “mold”. Kedua-duanya membawa maksud yang sama, cuma ejaan yang berbeza.

Apa itu kulapuk?

Kulapuk, tidak seperti kulat selalunya berwarna kelabu dan putih. Ia juga merupakan sejenis fungus, tetapi biasanya dijumpai dalam bentuk serbuk. Kulapuk mudah membiak di kawasan yang lembap seperti bilik air dan dapur serta boleh hidup di bahan yang lembap seperti kertas dan fabrik. Anda boleh tahu bahawa rumah anda telah diserang kulapuk melalui bau. Kebiasaannya, kulapuk ini akan mengeluarkan bau yang hapak.

Apa perbezaan kulat dan kulapuk?

Anda pasti sudah biasa dengan perkataan ini dan menggunakan kedua-duanya. Ini kerana kulat dan kulapuk mempunyai ciri-ciri yang sama. Kedua-duanya hidup di kawasan yang basah dan bersuhu sederhana- merebak dalam persekitaran ini – dan tumbuh di pelbagai permukaan seperti siling bilik air, almari baju, makanan dan kertas.

Walaupun nampak sama, sebenarnya kulat dan kulapuk ini terdiri daripada dua jenis fungi yang berbeza.

Kulat merupakan sejenis fungus yang biasanya akan muncul dalam warna hitam atau hijau dan hidup di mana-mana permukaan organik seperti pakaian, siling, dinding dan lantai. Kulapuk pula berwarna putih atau kelabu. Anda boleh menjumpai mereka di kawasan yang mempunyai kelembapan yang tinggi seperti dinding bilik air, tabir atau tirai mandi dan ambang tingkap.

Adakah kulat boleh membahayakan anda?

Ya, kulat yang merebak di rumah anda boleh mengundang bahaya kerana ia boleh menyebabkan masalah pernafasan seperti jangkitan, alahan atau asma. Dalam jangka masa yang panjang, bernafas dalam udara yang mempunyai kulat akan juga akan menjejaskan sistem imunisasi badan. Bagaimana ia mendatangkan kesan kepada kesihatan anda? Sebenarnya, kulat ini menghasilkan alergen, iritasi dan ada beberapa jenis spesies yang akan mengeluarkan bahan bertoksik. Dengan bernafas dan menyedut udara yang mengandungi spora ini ia boleh mendatangkan alahan seperti hidung berair, ruam kulit, malah yang lebih teruk, serangan asma.

Di mana biasanya kulat ini tumbuh?

Seperti yang kami telah terangkan, kulat memilih untuk tinggal di tempat yang mempunyai kelembapan yang tinggi. Jadi, sekiranya rumah anda mempunyai kebocoran di bumbung, paip atau tingkap, segera baiki atau kulat akan tumbuh dan merebak di kawasan tersebut. Selain itu, kulat juga boleh timbul di kepingan siling, kadbod, kertas, kayu, cat, kertas dinding, penebat, dry wall, karpet, fabrik dan pakaian. Oleh itu, cara paling baik untuk mengelakkan kulat daripada mereka ialah dengan memastikan tiada kebocoran atau pastikan tiada kawasan yang mempunyai kelembapan yang tinggi.

Bagaimana untuk menghapuskan kulat dan kulapuk di rumah saya?

Pertama sekali, adalah penting untuk anda menghapuskan kulat dan kulapuk sebelum ia mula tumbuh dan merebak. Kulat boleh tumbuh di kawasan yang lembap dan basah ini hanya dalam masa 48 jam dan menghasilkan spora yang boleh menyebabkan masalah kesihatan. Malah, jika kulat ini dibiarkan ia juga akan mendatangkan kerosakan kepada rumah serta merosakkan kawasan di mana mereka tumbuh. Berikut merupakan tip kami untuk menghapuskan kulat dan kulapuk di rumah anda.

Alatan yang diperlukan:

 • Sarung tangan getah
 • Berus
 • Vakum dengan set berus
 • Mop
 • Span
 • Pembersih kulat dan kulapuk
 • Cecair peluntur nyahkuman
 • Penggilap perabot atau furniture polish

Bagaimana untuk mengelakkan kulat dan kulapuk di bilik air

Berbanding dengan kawasan bilik lain di rumah, bilik air merupakan kawasan yang paling lembap serta menjadikan ia cukup sempurna untuk kulat dan kulapuk ini tumbuh. Bagi memastikan perkara ini tidak berlaku, anda perlu pastikan bilik air ini sekering mungkin dan mempunyai pengaliran udara yang baik. Berikut merupakan beberapa langkah yang boleh dilakukan bagi memastikan bilik air anda kekal segar sepanjang masa:

 • Jika sebelum ini tuala digantung di cangkuk, kali ini sidai tuala dengan cara menghamparkannya di tempat menyidai tuala untuk memastikannya lebih cepat kering.
 • Lap paip mandian, termasuklah langsir atau tabir mandi dengan tuala bersih setelah selesai digunakan pada penghujung hari tersebut.
 • Jika anda menggunakan tirai atau tabir di bilik mandi, pilih jenis yang mudah dikeringkan. Ini bagi mengelakkan lebihan sabun yang tertinggal diserap dan menyebabkan pertumbuhan kulat

Bagi tirai bilik mandi yang sudah dijangkiti kulapuk, berikut merupakan cara untuk membersihkannya

 Langkah 1: Sediakan 4 liter air panas dan 1/2 cawan cecair nyahkuman sebelum membasuh tirai.

 Langkah 2: Seterusnya, cuci tirai dengan menggunakan campuran 1 cawan garam dan jus lemon kemudian bilas dengan air panas.

 Langkah 3: Basuh dengan cecair pencuci dan peluntur.

 Langkah 4: Akhir sekali, bilas sekali lagi dengan air dan keringkan tirai sebelum meletakkannya kembali.

Bagaimana untuk menghapuskan kulat di bilik air?

hapuskan-kulat-di-bilik-air
© Getty Images

Pertama kali, kenal pasti di mana kulat tumbuh di bilik air atau di kawasan yang lembap dan cuba singkirkan kelembapan dengan mewujudkan pengaliran udara yang baik. Kulat merupakan salah satu masalah persekitaran dan anda perlu mengubah keadaan persekitaran di mana ia membiak. Pastikan juga anda mempunyai pengaliran udara yang mencukupi di bahagian bawah bilik air.

Bagi menghapuskan kulat di bilik air pula, cuba gunakan kipas ekzos dengan lebih lama bagi menyingkirkan lebihan kelembapan di dalam udara. Jika kipas anda dipasang pada ruangan siling, panggil tukang rumah untuk memasang serombong (suatu saluran untuk menyalurkan gas ekzos ke luar). Ia lebih berkesan bagi kipas ekzos di bilik air untuk mengeluarkan gas ke atmosfera berbanding dengan ruang di bumbung.

Bagaimana untuk menghilangkan kulat di dinding?

Selain daripada kelembapan kawasan persekitaran, kadangkala jenis cat yang tidak sesuai juga menjadi salah satu faktor mengapa kulat boleh muncul di dinding rumah anda. Oleh itu, ini antara cara-cara yang anda boleh gunakan bagi menghilangkan kulat di dinding:

Langkah 1: Sediakan campuran cuka dan air. Nisbah cuka dan air mesti sama (1 : 1)

Langkah 2: Gunakan kain yang direndam dalam campuran cuka dan air, lalu lap pada kawasan yang terjejas sehingga bersih.

Jika anda inginkan jalan yang lebih mudah, anda boleh juga membeli terus spray pencuci kulat yang boleh didapati di pasar raya atau melalui pembelian dalam talian. Cara penggunaan spray kulat ini mudah. Anda hanya perlu sembur pada kulat yang ada pada dinding dan biarkannya untuk beberapa minit, kemudian, lap sehingga kulat hilang.

Bagaimana untuk membuang kulat daripada perabot kayu?

Kulat juga boleh merosakkan perabot kayu jika anda menyimpannya di kawasan yang lembap di rumah seperti bilik air dan dapur. Berikut merupakan cara yang anda boleh lakukan bagi membuat kulat dari perabot kayu.

Langkah 1: Bawa perabot ke luar rumah bagi mengelakkan spora merebak ke dalam rumah.

Langkah 2: Gunakan vakum (dengan set berus) untuk membersihkan kawasan yang dijangkiti dengan kulat.

 Langkah 3: Lap perabot untuk membuang sebarang kotoran lain.

 Langkah 4: Keringkannya di bawah cahaya matahari dan siap!

Bagaimana nak membuang kulapuk daripada karpet?

Kulapuk pada karpet juga bukan sahaja menyakitkan mata malah jika bernafas dalam keadaan ini buat masa yang lama, ia boleh menjejaskan kesihatan. Berikut merupakan langkah mudah bagi membuang kulapuk ini daripada karpet.

Langkah 1: Vakum kawasan yang telah dijangkiti untuk membuang kulapuk.

Langkah 2: Campurkan 1 sudu makan cecair pencuci dengan 2 cawan air sejuk.

Langkah 3: Dengan menggunakan kain lembap, lap kawasan yang terjejas dengan menggunakan campuran tadi. Lap perlahan-lahan, dan jangan sental atau berus terlalu kuat.

 Langkah 4: Ulang langkah tersebut sehingga kotoran tersebut hilang. Bilas dengan air yang bersih.

 Langkah 5: Keringkan kawasan tersebut sebelum menggunakannya kembali

BACA : Produk pencuci rumah yang biasa digunakan ini boleh menghapuskan virus

 Bagaimana nak membuang kulat daripada fabrik?

mould on ffabric
@16th | 123RF

Kulapuk juga boleh tumbuh di permukaan fabrik jika ditinggalkan di kawasan yang lembap seperti bilik air. Perkara yang paling penting ialah untuk mengesannya pada peringkat awal supaya ia mudah dibuang daripada fabrik.

Langkah 1: Bawa barangan tersebut ke luar rumah dan berus kulat tersebut.

Langkah 2: Bergantung kepada jenis fabrik anda, sekiranya boleh dibasuh, basuh dengan suhu air paling panas yang boleh digunakan dan jangan lupa untuk tambahkan produk nyahkuman bagi membuang kulapuk.

Langkah 3: Bagi kesan kotoran yang degil, campurkan peluntur oksigen dan air di dalam baldi serta rendam fabrik tersebut sekurang-kurangnya 8 jam. (Nota: hanya boleh digunakan pada fabrik yang boleh dibasuh dan tidak mudah luntur)

Langkah 4: Jika anda mengendalikan fabrik hanya boleh dibersihkan dengan cucian kering, anda tidak mempunyai pilihan lain selain daripada mendapatkan perkhidmatan mereka bagi melakukannya untuk anda. Jangan bimbang, kebanyakan fabrik akan kembali kepada keadaan asal.

Bagaimana untuk membuang kulat daripada jubin dan turap?

Bilik air merupakan persekitaran yang sempurna bagi kulat dan kulapuk untuk tumbuh. Anda boleh cuba memastikan ia sentiasa kering, tetapi kadangkala ia masih boleh tumbuh dan merebak. Berikut merupakan cara untuk membuang kulat dan kulapuk daripada jubin dan turap.

Langkah 1: Campurkan 1 bahagian peluntur dengan 16 bahagian air. Gunakan span yang bersih dan gunakan campuran tersebut di kawasan yang terjejas.

Langkah 2: Biarkan selama 15 minit sebelum anda menyental permukaan tersebut.

Langkah 3: Bilaskan dengan air dan lap dengan tuala. Pastikan semua tingkap dan pintu terbuka sehingga semua permukaan kering.

Apa yang membunuh kulat?

Apa-yang-membunuh-kulat
© Getty Images

Terdapat beberapa jenis produk (organik dan bukan organik) di pasaran yang boleh membunuh kulat. Berikut merupakan senarai jenis produk yang boleh dicuba

1. Peluntur Klorin

Bahan pencuci ini bukan sahaja mudah berkesan untuk memberishkan rumah, malah boleh digunakan untuk menghapuskan kulat dan membuang warna kotor yang disebabkan oleh kulat. Oleh kerana ia terlalu kuat dan boleh menghakis sesetengah permukaan, jangan lupa untuk membancuh dengan air terlebih dahulu sebelum menggunakannya

2. Hydrogen Peroksida atau Hydrogen peroxide

Walaupun ia lebih lembut berbanding dengan peluntur, hydrogen peroksida juga tetap berkesan. Kekurangannya berbanding peluntur ialah ia memakan masa yang lebih lama namun sekurang-kurangnya anda tidak perlu menghidu bau toksik dan kesannya juga lebih selamat bagi permukaan perabot.

3. Cuka putih yang disuling

Bahan wajib di dapur ini boleh membersihkan keluli tahan karat dan membuang minyak, dan kotoran. Anda ingin tahu apa lagi yang boleh cuka ini lakukan? Ia boleh memecahkan struktur kulat dan membunuhnya. Ia merupakan salah satu pilihan bukan toksik yang boleh digunakan tetapi perlu diingatkan, bahawa ia hanya berkesan bagi membunuh kulat, dan tidak akan menanggalkan kotoran. Anda mungkin boleh menggunakan bahan pencuci yang lain bersama dengan cuka ini bagi memastikan ia benar-benar bersih.

4. Baking soda (soda penaik dan borax)

Apa sahaja yang tidak boleh dilakukan dengan baking soda? Kedua-dua bahan ini, baking soda (sodium bikarbonat) dan borax mempunyai nilai pH yang tinggi yang boleh membantutkan pertumbuhan kulat. Anda hanya perlu campurkan kedua-dua bahan ini dan masalah kulat akan hilang dalam sekelip mata.

Bagaimana untuk mengelakkan kulat dalam rumah?

Jika anda mahu memastikan udara di dalam rumah sentiasa kering dan bebas kulat, cuba cara ini:

 • Anda boleh berbelanja lebih untuk dapatkan penapis udara atau air purifier yang baik, untuk menapis udara dan memastikan rumah sentiasa kering. Walaupun harganya agak mahal, tetapi ia boleh menjadi suatu pelaburan yang baik.
 • Hidupkan kipas dan buka tingkap bagi mengurangkan kelembapan di dalam rumah.
 • Jika anda mempunyai paip atau bumbung yang bocor, baiki dengan segera.
 • Simpan barangan di kawasan yang mempunyai pengaliran udara yang baik.

*Bagi masalah kulat yang sudah teruk, dapatkan khidmat profesional. Sesetengah jenis kulat adalah toksik dan beracun serta boleh mendatangkan masalah bagi mereka yang mempunyai alahan atau masalah pernafasan.

Bagaimana kalau tuan rumah tidak mahu ambil tindakan?

Terjadi beberapa situasi dimana penyewa dalam proses pindah masuk rumah sewa, tetapi sedar kewujudan kulat di dinding atau di tandas. Oleh itu, perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah melaporkan kepada tuan rumah dan beritahu bahawa kulat berbahaya dan ia perlu dibersihkan secepat mungkin.

Namun, andaikata tuan rumah anda tidak mahu bekerjasama dalam mencari jalan penyelesaian, anda boleh cuba 3 alternatif berikut:

1. Lakukan inisiatif sendiri

Hubungi profesional untuk kenal pasti keadaan kulat tersebut dan kos keseluruhan untuk menghilangkannya. Selepas itu, semak perjanjian sewa rumah anda dan lihat samada kos tersebut melebihi kos pembaikan rumah yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak (jika ada). Anda kemudiannya boleh teruskan dengan segala proses serta pembayaran kepada khidmat profesional yang diupah bagi pembersihan kulat, dan berikan bil kepada tuan rumah.

2. Buktikan anda tekad

Jika tuan rumah masih keberatan untuk menyelesaikan masalah kulat di rumah sewa anda dan melambat-lambatkan proses tersebut sehingga berminggu, anda boleh buat buat permintaan kepada tuan rumah untuk menginap di unit sewa lain buat sementara waktu. Senario terburuk yang mungkin anda akan hadapi adalah anda perlu menumpang di rumah saudara mara atau rakan lain. Melalui cara ini, ia menunjukkan kepada tuan rumah bahawa anda tekad untuk memastikan kulat tersebut dibersihkan secepat mungkin sehingga anda sanggup tinggalkan rumah sewa buat sementara waktu semata-mata untuk menyelesaikan masalah kulat itu.

3. Laporkan kepada JMB kediaman

Andaikata tuan rumah masih tidak mahu berganjak, anda boleh pilih untuk berjumpa dan laporkan kepada JMB kediaman anda, lalu meminta nasihat tentang apa yang perlu dibuat dengan kulat tersebut. Anda juga boleh meminta pihak JMB kediaman untuk berbincang dengan pengurus bangunan untuk lihat samada keadaan kulat tersebut pada tahap yang teruk ataupun tidak – samada ia boleh membawa kepada risiko yang sangat bahaya untuk kesihatan. Apabila sudah dikenalpasti, anda boleh keluarkan surat Letter of Demand (LOD) kepada tuan rumah yang menyatakan keadaan kulat di rumah sewa anda adalah berbahaya. Ia adalah tanggungjawab tuan rumah untuk memastikan rumah berada dalam keadaan yang boleh didiami.

Alternatif manapun anda pilih, ia akan meninggalkan impak yang besar dan masalah kulat anda dapat diatasi. Hal ini kerana tuan rumah akan melihat betapa bersungguhnya anda ingin hilangkan kulat yang muncul dalam rumah sewa yang anda bakal diami.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

✍️ Inilah petua berkesan untuk halau cicak dari rumah buat selama-selamanya.
? Jom baca artikel ini untuk hapuskannya siput di kawasan tanaman anda
? Di mana nak kitar semula pakaian, e-sisa dan barangan isi rumah di Malaysia

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain