Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Ketahui kenapa tiada perumahan setinggan atau rumah terbiar di Singapura

test

Sebut sahaja Singapura, anda pasti terbayangkan kemewahan negara tersebut yang dilengkapi dengan pelbagai teknologi moden terkini.

© Iakov Kalinin | 123rf

Bukan itu sahaja, Singapura juga turut terkenal dengan taraf hidup tinggi. Pernahkah anda bayangkan bagaimana untuk memiliki rumah atau aset di Singapura? Berapakah kos yang perlu ditanggung untuk memiliki kediaman sendiri di sana?

Setelah membentuk kerajaan sendiri berikutan pemisahan daripada Malaysia pada tahun 1965, Singapura mewujudkan Housing & Development Board (HBD) atau lebih dikenali dengan nama Lembaga Pembangunan dan Perumahan untuk mengendali sistem perumahannya. Mengapakah ia ditubuhkan?

Krisis perumahan Singapura

Pada tahun 1960, Singapura telah mengalami krisis berkaitan sistem perumahan di negara tersebut. Antara masalah yang dihadapi adalah bangunan lama yang telah wujud sejak Perang Dunia Kedua yang telah usang dan masalah kepadatan penduduk yang semakin menjadi-jadi sehinggakan British Housing Committee Report melabel Singapura sebagai negara paling sesak dan ‘memalukan untuk kehidupan masyarakat yang bertamadun’.

Berikutan itu, HDB diarah untuk menyelesaikan masalah ini dan menjadikan sistem perumahan di Singapura lebih terancang. Selepas tiga tahun, HDB berjaya membina 21,000 unit rumah. Lima tahun kemudian, kejayaan ini diteruskan dengan 54,000 buah unit rumah pangsa mampu milik terancang yang kini didiami kebanyakan rakyat Singapura. Sememangnya ia satu kejayaan yang boleh dibanggkan oleh Singapura.

Kini, boleh dikatakan 80 peratus rakyat Singapura tinggal di rumah yang disediakan oleh HDB. Setelah beroperasi lebih daripada 50 tahun, HDB kini telah berjaya menyempurnakan projek 23 buah bandar dan tiga estet. Lebih sejuta unit rumah telah dibina dengan penuh teliti dan berkualiti.

Dasar yang digunapakai HDB adalah mengikut manifesto yang telah digariskan oleh pihak kerajaan iaitu mempromosikan perpaduan sosial dan patriotisme negara. Selaras dengan itu, rakyat dibenarkan menggunakan dana pencen mereka (Central Provident Fund) untuk membeli dan memiliki rumah yang mereka sewa.

Dengan cara ini, rakyat Singapura mampu memiliki rumah HDB dan mempunyai cebisan modal dalam pembinaan negara tersebut serta insentif untuk rakyat berkerja lebih keras.

Bagaimana Malaysia boleh mencontohi Singapura

© 123rf

Berbeza dengan Singapura, Malaysia mempunyai tanah yang jauh lebih luas. Tetapi kini pada tahun 2018, kos untuk memiliki sebuah rumah di bandar besar terlampau tinggi. Ini diburukkan oleh kuasa pembelian rumah yang begitu rendah di kalangan pembeli muda. Bukan itu sahaja, lokasi-lokasi terutamanya di bandar-bandar besar lebih mengutamakan projek perumah mewah dengan harga permulaan melebihi RM300,000.

Kita juga sering mendengar isu semasa berkaitan rumah yang telah siap dibina tetapi tidak mampu dimiliki gara-gara pendapatan individu di Malaysia masih belum mencukupi untuk membeli rumah. Mengambil contoh Singapura, Malaysia boleh memanfaatkan pelbagai kelebihan yang dimiliki. Antaranya adalah dengan mengutamakan pembinaan rumah mampu milik berbanding kondominium mewah yang hanya mampu dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi.

Kedua, memperkasakan program rumah PR1MA sebagai inisiatif penting untuk menarik pembeli rumah pertama. Program seumpama ini perlu ditambahbaik kerana ia menyediakan rumah dan memudahkan pemilikan rumah. Bukan itu sahaja, PR1MA juga turut meyediakan pelbagai kemudahan pinjaman sehinggakan tidak mengenakan sebarang caj untuk khidmat peguam. Selain daripada itu, syarat kelayakan membeli rumah PR1MA yang tidak setinggi mana membolehkan individu dengan gaji serendah RM2,500 sebulan memiliki sebuah rumah PR1MA.

Ketiga, membaikpulih rumah pangsa usang yang terdapat di bandar-bandar besar di Kuala Lumpur. Rumah pangsa usang bukan sahaja mencacatkan pemandangan, malah tidak sesuai untuk didiami. Seringkali kita mendengar tentang rumah pangsa lama yang tidak lagi berfungsi dengan baik, lif yang telah lama rosak, peralatan yang telah lama dan keadaan bangunan yang kotor dan retak. Jika kita ingin sebaris dengan kehebatan sistem perumahan di Singapura, perkara begini perlu diberi tumpuan kerana rakyat yang sihat hidup dalam budaya dan persekitaran yang sihat.

Artikel ini ditulis oleh Ariff Yusof

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain