Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara mencipta ruang ala Bohemian di rumah anda

test

Sangat berbeza dengan konsep minimalis tetapi memberikan kepuasan estetik yang sama.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to achieve a Bohemian-style space oleh Ariff Yusof.

Konsep Bohemian – unik, artistik, menarik perhatian dan dipenuhi dengan pelbagai keindahan dalam sentuhan budaya ini. Memang tidak salah lagi hiasan jenis Bohemian ini (atau lebih dikenali sebagai Boho) adalah gabungan objek, corak, tekstil dan warna yang menghasilkan ruang yang indah untuk rumah anda.

Sebelum kita bermula, biar kami jelaskan bahawa anda tak perlu menjadi ‘Hippie’ untuk mencipta ruangan ala Bohemian ini. Ia boleh dihasilkan dengan mudah, asalkan anda ikuti tip yang kami berikan ini.

1. Pilih warna-warna ‘angin’

© 123rf

Tiada betul mahupun salah dalam penggabungan warna untuk konsep Bohemian ini. Bagaimanapun, tona warna tanah ataupun warna elemen bumi sering menjadi pilihan. Warna coklat gelap, merah terang, hijau hutan, metalik dan juga warna sinaran permata adalah warnawarna yang kerap digunakan untuk menghasilkan warna Boho.

Teknik lapisan warna juga akan menjadikannya lebih unik. Menggandingkan warna tertepu dengan tona yang cerah seperti rona oren eletrik, ungu atau biru pasti akan memberikan hasil kontra yang cantik.

Anda lebih gemarkan corak? Jangan risau, ini adalah peluang untuk anda menunjukkan keindahan personaliti dalaman anda, jadi, jangan takut untuk menggabungkan corak, warna atau apa sahaja yang anda sukakan.

2. Masa untuk tambah perabot

© 123rf

Untuk pengetahuan anda, mendapatkan perabot yang sesuai dengan konsep Boho ini agak sukar. Sedihkan? Sukar nak dapatkan sofa vintaj jika anda hanya mencari di IKEA. Apa kata cuba pergi ke kedai-kedai yang mengumpul barangan vintaj berhampiran anda. Percayalah cakap kami, cuba dahulu dan anda pasti akan sukakannya. Setiap perabot yang terdapat di stor vintaj ini mempunyai kisahnya yang tersendiri dan perabot seumpama inilah yang anda perlukan untuk menghasilkan ruang yang betul-betul Bohemian.

BACA: 9 kedai dalam talian yang menjual perabot dan barangan rumah ala-ala IKEA

Bagi mereka yang kurang menggemari perabot-perabot vintaj, jangan risau. Anda boleh menggantikan perabot Boho ini dengan perabot yang diperbuat daripada bahan natural seperti kerusi dan meja yang ditenun. Perabot seumpama ini mudah dipadankan dengan ruangan anda, jadi tak perlulah risau jika ia tidak padan dengan apa-apa item hiasan anda nanti. Setiap rumah ala Boho ini tidak lengkap tanpa sofa yang boleh dijadikan katil (daybed) atau kerusi besar atau kerusi buaian yang diletakkan di ruang tamu. Kami cadangkan anda dapatkan mana-mana item yang kami sebut di atas untuk menghasilkan ruang santai yang mencerminkan elemen Boho.

3. Tambahkan karakter Bohemian pada ruang anda…

© 123rf

dengan menambahkan item hiasan. Di sinilah bermulanya bahagian yang menyeronokkan, kerana anda semakin hampir menyiapkan ruangan Bohemian anda. Taip sahaja hiasan Boho di carian internet, anda akan melihat pelbagai inspirasi menarik seperti Rumbaian, Fringer, Corchet, karpet Turki, pokok-pokok hiasan unik dan banyak lagi. Bantal-bantal Boho juga pasti sesuai untuk ruangan baru anda dan mudah dibeli di mana-mana.

Konsep Bohemian ini adalah berdasarkan “Lebih banyak lebih bagus’ – Namun, kadang kala konsep seumpama ini menjadikan anda berasa terlalu ‘semak’. Jangan risau, cuba gantikan elemen-elemen tadi dengan bahan berkonsepkan natural seperti kain burlap (kain guni) dan tali sisal (tali guni). Ia juga akan lebih menyerlah jika dipadankan dengan kain sutera.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain