Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

WD-40 menjimatkan poket anda dengan pelbagai kegunaan

test

Jangan tak tahu: WD-40 boleh lakukan lebih daripada sekadar menghilangkan bunyi berkeriut di rumah anda.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari What’s so great about WD-40 and why is everyone obsessed with it? oleh Azmah Zakariah

WD-40 melonggarkan engsel yang ketat,  menghilangkan bunyi berkeriut yang menjengkelkan dan menjadikan perkakasan anda bebas karat. Tetapi tahukah anda ada banyak lagi kegunaan lain untuk rumah anda yang ada pada tin biru kuning yang ikonik itu? Berikut terdapat beberapa petua membersihkan barangan rumah  menggunakan WD-40 yang perlu anda ketahui.

Melindungi kayu dan logam

© 123rf

WD-40 sebenarnya bermakna Sesaran Air (Water Displacement), formula ke-40. Ahli kimia Norm Larsen yang membangunkan WD-40 mahu mencipta satu formula bagi menghalang kakisan dan hanya mendapat formula yang sempurna selepas 40 kali cubaan. Sebab itulah penggunaan WD-40 pada kayu dapat menghentikannya daripada menyerpih dan penggunaannya pada logam dapat menghentikannya daripada mengakis. Cuba WD-40 pada perkakasan DIY anda, penyapu atau mop yang menggunakan pemegang kayu.

Tiada lagi kesan calar pada lantai mahupun kesan air teh

© 123rf

Daripada anda menyakitkan tangan menyental lantai dengan kuat menggunakan pencuci serbaguna bagi menghilangkan tanda calar hitam atau tar daripada lantai anda, cuba gunakan WD-40. Beberapa semburan akan menjadikan kekotoran lebih mudah dihilangkan dalam beberapa saat. Ia juga berkesan untuk membersihkan jalur turap pada jubin.

Menjadikan kulit tahan lebih lama

© 123rf

WD-40 bukan saja mampu membersihkan kesan kotoran pada sofa kulit anda, ia juga boleh melindungi permukaan sofa daripada retak atau rosak. Bagaimanapun, uji dahulu bahagian kecil permukaan yang tersembunyi sebelum menyapu WD-40 kerana kualiti kulit yang berbeza-beza akan bertindak-balas secara berbeza kepada bahan kimia. Semasa membersihkan kulit, sentiasa lakukannya dengan lembut; lap perlahan-lahan dan jangan gosok, bermula dari luar kesan kotoran hingga ke bahagian dalamnya.

Menjadikan mangkuk tandas bersih berkilauan

© 123rf

Anda pernah dengar tentang orang menggunakan setin Coke untuk membersihkan mangkuk tandas? WD-40 juga berkesan — beberapa semburan akan dapat melarutkan kekotoran yang melekat di sekeliling mangkuk tandas dan memudahkan anda membersihkannya menggunakan berus tandas.

Melarutkan super glu dan gris

© 123rf

Selepas melakukan sedikit kerja-kerja DIY di rumah, tentu anda berasa rimas jika super glu atau gris melekat pada jari-jari anda. Semburkan sedikit WD-40 pada jari anda dan gosok untuk menanggalkan glu atau gris tersebut. Kemudian cuci tangan dengan sabun dan air untuk membersihkan sepenuhnya. WD-40 juga berkesan untuk melarutkan super glu pada tempat-tempat lain.

Menghilangkan kesan pelekat

© 123rf

Anda tidak perlu bazirkan masa untuk cuba menanggalkan kesan pelekat lama menggunakan kuku. Ambil setin WD-40, semburkan pada kesan pelekat dan biarkan dalam seminit. Kemudian, gunakan kain untuk menanggalkannya dengan mudah. Ini berkesan untuk semua jenis permukaan termasuk kaca. Tidak ada kesan tag harga, pita pembalut atau pelekat kartun yang selamat daripada WD-40.

Hilangkan kesan di karpet

© 123rf

Kesan degil pada ambal dan permaidani memang sukar untuk dihilangkan hanya dengan pencuci karpet. Mudahkan hidup anda dengan beberapa semburan WD-40 pada kesan tersebut. Selepas seminit dua, sedikit usaha sahaja diperlukan untuk mencuci kesan tersebut dengan pencuci karpet. Jika ia tidak berkesan, beberapa semburan WD-40 lagi pastinya akan menyelesaikan masalah anda. Oleh sebab kita sudah pun menyentuh topik tentang ambal, berikut adalah beberapa petua bagaimana untuk memilih ambal yang bersesuaian dengan rumah anda.

Padamkan kesan krayon dan pen di dinding

© 123rf

Anak-anak melukis pada dinding apabila anda tidak ada bersama mereka? Sembur saja sedikit WD-40 dan lap contengan tersebut dengan kain bersih. Dinding anda akan kelihatan seperti baru dan tidak rosak dengan penggunaan WD-40. Jika anda pening memikirkan cara melindungi dinding untuk jangka panjang, apa kata anda tukarkan sebahagian daripada bilik anak anda kepada “dinding papan hitam”? Cuba ini dan idea-idea lain untuk menceriakan bilik anak anda.

Pengganti racun serangga

© 123rf

Hapuskan lipas pengganggu, labah-labah dan lain-lain serangga yang merayap dalam rumah anda dengan satu semburan WD-40. Ambil perhatian bahawa asapnya boleh memudaratkan, jadi cuba jangan gunakan WD-40 kecuali anda sudah benar-benar kehabisan racun serangga. Kemudian cuba petua-petua ini untuk menghalang lipas dan lalat daripada menceroboh rumah anda.

Menanggalkan kesan degil di tapak kaki haiwan kesayangan anda

© 123rf

Balik ke rumah dan bermain-main dengan haiwan kesayangan boleh mengembalikan keceriaan anda setelah seharian bekerja tetapi membersihkan kesan tapak kaki mereka di seluruh rumah mungkin boleh menambahkan stress yang sedia ada. Semburkan sedikit WD-40 dan lap kesan-kesan tersebut menggunakan pembersih serbaguna. Jangan gunakan terlalu banyak kerana wasapnya boleh membahayakan haiwan kesayangan anda.

Untuk membersihkan barangan lain dalam rumah anda, lihat produk pembersih DIY yang mesra alam ini yang pastinya akan membuat rumah anda benar-benar bersih.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain