Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Rumah kontena: Semua yang anda perlu tahu tentang ruang kediaman alternatif ini

test

Ya, betul. Rumah kontena (container home) atau rumah kabin diperbuat daripada kontena sama yang pernah anda lihat di bahagian belakang trak dan yang dimuatkan ke kapal-kapal kargo. 

kelebihan tinggal di rumah kontena
© IgorRudmer Zwerver/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Container home: Everything you need to know about this alternative living space oleh Damia Norwin.

Kontena-kontena ini dipasang siap di tapak-tapak kediaman dan diubahsuai menjadi rumah yang lengkap berdasarkan reka bentuk yang anda idamkan. Tetapi, anda pasti tidak mahu tinggal di dalam kontena tanpa sebarang pengubahsuaian, bukan? Itu bagaikan mimpi buruk. Konsep ini bukan sesuatu yang baharu di Malaysia. Kita sudah biasa nampak kafe, hotel dan restoran yang dibina daripada kontena dan juga dah pernah nampak banyak gambar rumah kontena yang menarik di luar negara.

Tahukah anda, di Malaysia, anda juga boleh memiliki dan tinggal di rumah kontena atau rumah kabin? Ya, ada banyak pilihan pembinaan yang praktikal jika anda ingin membina rumah ini. Dalam artikel kali ini, kami jelaskan kelebihan dan kekurangan tinggal di rumah kontena berserta dengan kosnya.

Anda teringin tak tinggal di rumah kontena ni?

BACAAN POPULAR:
👷 [PANDUAN] Langkah untuk membina rumah sendiri.
🛋️ [GAMBAR] Hasil ‘makeover’ rumah yang dimodel semula.  

1. Apa itu rumah kontena?

apa itu rumah kontena
© Igor/ 123RF

Rumah kontena atau rumah kabin adalah rumah yang dibina daripada kontena terpakai. Saiz kontena ini biasanya terdapat dalam dua ukuran – kontena 20 kaki x 8 kaki atau 40 kaki x 8 kaki. Ia boleh dibina untuk dijadikan ruang tempat tinggal tetap atau mudah alih yang berbeza dari segi

Sebuah kontena boleh dijadikan rumah dengan sendirinya atau beberapa kontena digabungkan untuk menjadi rumah yang lebih sempurna.

BACA: Tempah perabot kayu dengan harga berpatutan? Ini 5 tukang kayu sekitar Lembah Klang yang wajib anda ketahui!

2. Apakah kelebihan rumah kontena?

kelebihan rumah kontena
© Tewin Kijthamrongworakul/ 123RF
  • Ia mudah untuk dibina

Semuanya sudah siap dipasang dan sedia untuk didiami kerana proses pembinaan rumah seperti ini lebih pantas berbanding dengan rumah biasa. Macam main LEGO tapi pada skala yang lebih besar. Sekiranya anda bercadang untuk bina rumah, rumah kabin atau kontena juga ada estetika dan keunikan yang tersendiri.

  • Ia mudah alih

Pengangkutan bukanlah masalah besar kerana sudah anda kemudahan untuk mengangkut kontena. Selain itu, bentuknya yang kukuh juga memudahkan kontena ini untuk diletakkan di tapak yang anda telah disediakan.

  • Mudah untuk membuat anggaran kos pembinaan

Ia jauh lebih mudah untuk menganggar kos rumah kontena memandangkan sebahagian daripada kerja-kerja pembinaan dibuat di kilang dengan harga yang telah ditetapkan. Yang berbeza cumalah kos penghantaran, persiapan tapak, asas tapak pembinaan, bahagian penyambung dan alat-alat asas untuk memasang kontena. Anda juga perlu ingat bahawa rumah kabin tidak semestinya lebih murah berbanding rumah biasa tetapi, kebiasaanya kosnya lebih rendah.

  • Ia lebih mesra alam

Idea untuk menggunakan semula barang terpakai dari industri perkapalan mungkin tampak menarik bagi orang yang ingin menjalani kehidupan yang lebih mesra alam. Ini merupakan usaha yang baik tetapi realitinya bergantung pada serta syarikat yang anda pilih untuk membina rumah ini.

3. Apakah kekurangan rumah kontena?

kekurangan rumah kontena
© Wuttichok Panichiwarapun / 123RF
  • Ia tidak boleh dikitar semula

Ini agak bercanggah dengan apa yang kita fahami mengenai konsep kitar semula. Namun, idea tinggal di rumah kontena juga merupakan satu usaha kitar semula kerana kontena yang terpakai akhirnya akan dibuang. Sebenarnya, kebanyakkan kontena yang dijadikan rumah ini hanya pernah digunakan untuk satu trip penghantaran sahaja. Kontena-kontena ini masih dalam keadaan yang baik dan sesuai untuk digunakan semula sebagai rumah.

Walau bagaimanapun, kontena yang terlalu kerap digunakan untuk penghantaran selalunya telah rosak dan tidak sempurna, dan ini menjadikannya tidak sesuai untuk digunakan semula. Maka, ia bukanlah satu usaha kitar semula yang baik sekiranya kontena yang usang dijadikan tempat tinggal.

  • Mungkin ada masalah struktur

Anda perlu ingat bahawa tujuan asal kontena bukan untuk dijadikan tempat tinggal tetapi digunakan untuk mengangkut barangan. Secara amnya, apa sahaja yang digunakan semula untuk tujuan lain memerlukan kerja-kerja tambahan. Kontena mempunyai sudut yang kukuh tapi bumbungnya agak rapuh. Sekiranya anda bercadang untuk membuat tingkap, anda dinasihatkan untuk memperkukuh strukturnya terlebih dahulu.

Di samping itu, anda perlukan kerja-kerja pembinaan dan kimpalan yang lebih baik sekiranya anda bercadang untuk membuat lebih banyak pengubahsuaian di masa hadapan untuk memastikan struktur yang kekal kukuh.

  • Mungkin mengundang bahaya

Memandangkan kebanyakan kontena yang digunakan semula pernah digunakan sekurang-kurangnya sekali untuk membuat penghantaran, anda tidak tahu barangan apa yang pernah dihantar menggunakan kontena tersebut. Ada kemungkinan barangan tersebut adalah ribuan mainan lembut Pikachu atau bahan-bahan perindustrian yang berbahaya.

Tambahan pula, kita tidak tahu jenis cat yang telah digunakan untuk mengecat kontena tersebut. Memandangkan pengilang tidak membinanya sebagai tempat tinggal, mereka mungkin menggunakan cat yang mengandungi plumbum dan racun perosak.

4. Berapa kos pembinaan untuk sebuah rumah kontena di Malaysia?

kos pembinaan rumah kontena di Malaysia
Rumah kontena di Oslo, Norway. © Nataliia Anisimova / 123RF

Terdapat beberapa pendapat yang berbeza berkenaan harga rumah kontena kerana ia bergantung pada reka bentuk dan sususan yang anda mahukan. Sebagai anggaran, seseorang itu mungkin perlu membelanjakan RM150,000 – RM250,000 secara keseluruhan sekiranya ingin membina rumah kontenanya. Sebagai contoh:

  • membeli sebidang tanah berkeluasan 2,000 kps di kawasan pinggir bandar kerana harganya yang berpatutan
  • tidak memilih jenis kontena serta reka bentuk yang menelan belanja yang mahal

Harga ini jauh lebih mampu milik berbanding kebanyakkan rumah atau kondominium di sekitar Lembah Klang. Tetapi, setelah anda mula membuat lebih banyak pengubahsuaian dengan kelengkapan yang lebih mewah, maka anda mungkin akan membelanjakan lebih banyak wang. Di negara-negara barat seperti Kanada misalnya, sebuah rumah kontena seluas 1,400 kps mampu menelan belanja sehingga $393,500! Ini tidak termasuk kos tanah.

BACA: Rumah berkonsep ala Inggeris yang dihiasi dengan bahan terpakai

5. Rancang pembinaan rumah kontena dengan baik 

Perlu tak saya pertimbangkan untuk membina dan tinggal di rumah kontena? Sudah tentu ada perkara yang perlu diambil kira.  Ia kemas, moden dan juga merupakan trend terkini tetapi sama ada ia praktikal dari perspektif gaya hidup dan kos, itu adalah sesuatu yang perlu diberi pertimbangan. Anda boleh mencuba menginap di hotel-hotel atau homestay kontena yang ada di Malaysia untuk merasai sendiri pengalaman tinggal di rumah ini!

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

💡 [PANDUAN] Proses ubahsuai rumah untuk setiap peringkat.
🚿 Cara memperindahkan bilik air tanpa pengubahsuaian yang melecehkan. 
🙅‍♀️ Kesilapan yang sering dilakukan oleh pemilik rumah terhadap dapur kecil. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain