Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa yang anda perlu tahu mengenai servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

test

Perkhidmatan pembersihan rumah mampu meringankan beban anda. Kami memperincikan segala perkara yang anda perlu tahu mengenai servis pembersihan rumah atau pembantu rumah sambilan untuk kediaman anda.

hiring-professional-house-cleaning-services
© primagefactory | 123rf

Artikel ini diterjemah dari What you need to know about hiring a professional house cleaning service in Malaysia oleh Khairul Khalid.

Jika anda biasa melakukan semua pembersihan dan kerja rumah sendiri, anda pasti tahu betapa rumitnya kerja ini. Untuk memudahkan kehidupan anda, anda hanya perlu meminta pertolongan. Tidak perlu rasa malu jika anda mengambil khidmat servis rumah atau pembantu rumah harian secara sambilan agar anda boleh mengutamakan perkara-perkara lain yang penting, sambil merehatkan diri.

Mendapatkan bantuan bukan sahaja akan memastikan rumah anda bersih, tetapi juga meringankan beban anda. Tetapi sebelum anda berasa teruja untuk mendapatkan khidmat pembantu rumah atau pembersih rumah sambilan dari Kaotim Malaysia, Maideasy atau MaClean, terdapat beberapa perkara yang perlu difikirkan terlebih dahulu.

Apakah yang ditawarkan oleh perkhidmatan pembersihan rumah

Anda mungkin tertanya-tanya, mengapakah anda perlu membayar pembersih atau pembantu rumah jika anda boleh melakukannya sendiri. Selain daripada memudahkan hidup anda, pembersih profesional menawarkan banyak perkhidmatan selain daripada menyapu lantai. Berikut adalah beberapa khidmat yang lazim ditawarkan: 

 • Vakum. 
 • Menyapu dan mop lantai. 
 • Membuang sampah. 
 • Membersih habuk.
 • Membersihkan permukaan perkakas dapur, kaunter dan kabinet dapur. 
 • Membersihkan tombol pintu dan lekapan cahaya. 
 • Membersihkan tandas, sinki, tab mandi dan/atau pancuran mandi. 
 • Membersihkan tingkap.

*Pembersih atau pembantu rumah sambilan akan membersihkan semua bilik termasuk ruang tamu, bilik tidur, ruang makan, dapur, bilik mandi, balkoni dan anjung hadapan.

Ada yang menawarkan perkhidmatan tambahan seperti membersihkan dan menukar kain linen, pembersihan tilam, menggosok pakaian, membersihkan pinggan mangkuk, khidmat dobi dan pembasmian kuman yang lazimnya dikenakan bayaran tambahan. Untuk perkhidmatan pembersihan yang lebih menyeluruh, minta sebut harga daripada syarikat pembersihan tersebut.

BACABagaimana cara untuk menyelesaikan masalah sinki tersumbat?

Berapakah kos pembersih rumah profesional?

Julat harga pembersih rumah bergantung kepada tempoh perkhidmatan dan saiz rumah anda. Semakin lama tempoh pembersihan, semakin mahal bayaran anda. Menurut recommend.my, perkhidmatan pembersihan rumah dianggarkan sebanyak RM66 hingga RM1,427. Rujuk kepada pecahan kos pembersih kediaman di bawah:

1 pembersih, 2 jam (Studio)

2 pembersih, 2 jam         (Apartment /Rumah bertanah)

2 pembersih, 3 jam                      (Rumah dua tingkat) 2 pembersih, 4 jam        (Semi-D/Banglo)
Sekali66108162216
Seminggu sekali
4 sesi252384576768
8 sesi49673611041427
Dua kali seminggu
4 sesi244352528704
8 sesi48067210081344
Sekali setiap dua minggu
4 sesi256400600800

* Nota: Ini hanyalah anggaran kos. Setiap syarikat pembersih rumah akan menetapkan harga tersendiri. Anda perlu menghubungi mereka dan menyemak harga sebelum membuat sebarang keputusan.

Adakah perkhidmatan pembersihan rumah berbaloi? 

Ramai pemilik rumah yang tertanya-tanya, perkhidmatan pembersihan rumah berbaloi atau tidak? Anda akan mendapat lebih masa untuk perkara lain yang lebih produktif. Namun, adakah anda benar-benar perlu membayar lebih untuk sesuatu yang anda boleh lakukan sendiri?

Bantuan pembersih rumah di Malaysia akan membebankan anda dari segi kewangan tetapi anda akan tetap beruntung dari sudut yang lain. Bayangkan pulang ke rumah yang bersih setiap hari dan mendapat ketenangan fikiran. Selain itu, anda akan mempunyai lebih banyak masa untuk mengutamakan lain-lain perkara yang penting.

Berikut adalah beberapa faedah mendapat khidmat pembersih rumah:

1. Rumah anda dibersihkan dengan teliti 

Mengemas rumah harian selalunya dianggap sebagai suatu beban. Anda sering tergesa-gesa melakukannya dan tidak membuang kotoran dengan betul. Masa berjam-jam yang diambil oleh anda untuk membersihkan tandas mungkin boleh dilakukan oleh pembersih profesional dalam tempoh kurang daripada setengah jam. Pembersih profesional tidak akan tergesa-gesa dalam tugasan mereka. Jika mereka gopoh, anda boleh mencari syarikat pembersihan yang lain.

2. Anda mendapat lebih banyak masa lapang 

asian-family-playing-video-game-console
© Saksit Kuson | 123rf

Kebanyakan pemilik rumah mengambil perkhidmatan pembersihan rumah untuk meluangkan lebih masa lapang untuk diri sendiri. Membersihkan rumah mengambil masa. Selepas selesai, anda selalunya terlalu letih dan hanya mahu berehat di bilik tidur anda. Mengambil perkhidmatan pembersihan rumah boleh meluangkan masa anda untuk melakukan perkara-perkara lain yang penting bagi anda.

3. Prosedur pembersihan yang betul

Dengan begitu banyak permukaan dan material berbeza di rumah, anda tidak boleh hanya menggunakan soda penaik dan cuka untuk membersihkan kotoran. Jika anda menggunakan bahan pembersihan yang salah, perkakas dapur anda mungkin hancur teruk. Pembersih rumah mempunyai pengalaman dan ilmu profesional untuk memastikan kebersihan rumah anda 

4. Rumah anda akan bebas daripada kulat

Rumah anda, terutamanya di bilik mandi, muda dijangkiti oleh kulat jika anda tidak rajin mengawal kebersihan dan kekeringan tempat tersebut. Kemungkinan besar, anda tidak mempunyai masa untuk membersihkan tandas dan bilik mandi anda dengan teliti. Lebih baik anda mendapat perkhidmatan pembersihan profesional supaya anda tidak perlu berbelanja lebih banyak untuk menangani isu kulat pada masa akan datang.

BACA : Pastikan peti sejuk anda betul-betul bersih dengan 11 langkah ini

5.Peralatan pembersihan yang lebih baik 

cleaning-supplies
© Sebnem Ragiboglu | 123rf

Kebanyakan syarikat pembersihan dilengkapi dengan bahan dan peralatan pembersihan yang terbaik di pasaran untuk memberikan perkhidmatan berkualiti tinggi kepada pelanggan mereka. Mereka akan mempunyai pelbagai peralatan dan penyelesaian pembersihan yang lebih komprehensif  berbanding dengan apa yang anda ada di rumah.

Apa yang boleh dilakukan oleh tukang bersih rumah/ dalam masa 2 jam? 

Pembersihan asas mengambil masa kira-kira 2 jam, jika saiz rumah tidak terlalu besar. Kebanyakan syarikat pembersihan menawarkan pakej 2 jam atau 4 jam (untuk rumah yang lebih besar) untuk pelanggan yang memiliki rumah. Apakah yang boleh dilakukan oleh pembersih dalam masa 2 jam sahaja? Berikut adalah beberapa pakej pembersihan yang paling asas di pasaran.

Ruang tamu: 

 • Membersih dan mengelap semua permukaan. 
 • Mengatur perabot. 
 • Vakum/menyapu lantai. 
 • Mop lantai. 
 • Membuang sampah.

Bilik tidur: 

 • Mengemas katil. 
 • Mengatur perabot. 
 • Membersih dan mengelap semua permukaan. 
 • Vakum/menyapu. 
 • Mop lantai. 
 • Membuang sampah.

Dapur: 

 • Mengelap semua permukaan termasuk sinki, kaunter, kabinet dan peralatan. 
 • Vakum/menyapu lantai.
 • Mop lantai. 
 • Membuang sampah.

Bilik mandi: 

 • Mengelap semua permukaan termasuk cermin, pancuran mandi, tab mandi, pintu pancuran mandi, kaunter dan cabinet. 
 • Menyental tandas dan sinki. 
 • Mop lantai. 
 • Membuang sampah. 
 • Perlu diingat bahawa perkhidmatan asas pembersih rumah biasanya tidak akan melibatkan perkara seperti pembersihan permaidani.

BACA : 6 cara mengatasi tandas tersumbat tanpa menggunakan pelocok

Berapa kerapkah pembantu rumah harus membersihkan rumah anda? 

part-time-maid-service-malaysia
© marctran | 123rf

Tidak ada kekerapan yang tetap untuk pembersihan rumah anda.Sesetengah orang lebih suka rumah mereka dibersihkan seminggu sekali. Ada pula yang lebih suka pembersihan rumah dua kali seminggu.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang lebih suka pembersihan sekali seminggu. Jika anda tidak memiliki rumah yang terlalu besar, pembersihan boleh dilakukan sendiri sahaja. Walau apa pun, amat penting untuk berkomunikasi dengan pembersih rumah mengenai keperluan anda supaya mereka boleh memberi perkhidmatan yang terbaik.

Apakah hari terbaik untuk membersihkan rumah anda?

Tiada jawapan yang betul untuk perkara ini. Ia bergantung kepada jadual anda sekeluarga. Anda mungkin memilih pembersihan pada hujung minggu jika keluarga anda tiada di rumah pada hari bekerja. Jika ada ahli keluarga anda bekerja dari rumah sepenuh masa, hari bekerja mungkin lebih sesuai kerana hujung minggu biasanya sibuk. Bincang perkara ini dengan keluarga anda dan sediakan jadual yang sesuai untuk jangka masa panjang.

Patutkan anda membersihkan rumah sebelum tukang bersih rumah datang? 

Walaupun mungkin kelihatan agak janggal, mengemas rumah anda sebelum pembersih datang boleh melancarkan lagi tugas mereka. Ingat, tugas utama pembersih adalah untuk membersihkan rumah, bukan mengaturkannya. Mereka tidak bertanggungjawab jika bilik anda bersepah. Jika terdapat mainan atau barang-barang yang bertaburan di sekitar rumah, simpan di tempat sesuai sebelum pembersih datang. Jika ada barang yang rapuh dan senang pecah dan anda tidak mahu pembersih menyentuhnya, letak barang itu di suatu tempat yang sukar dijangkau supaya tiada kerosakan yang tidak sengaja berlaku.

Apakan persediaan yang boleh dilakukan untuk perkhidmatan pembersihan?

organising-toys-in-a-box
© Evgeniia Siiankovskaia | 123rf

Sudah pasti, mengambil pembersih rumah adalah salah satu cara mudah untuk membebaskan diri daripada melakukan kerja-kerja rumah. Persediaan amat penting jika anda mahu pembersih anda melakukan kerja dengan cekap. Kami berkongsi perkara yang perlu dilakukan sebelum pembersih anda tiba.

 1. Kemas rumah dan kutip barang-barang yang bersepah. 
 2. Simpan barang yang penting seperti dokumen di tempat yang selamat. 
 3. Simpan barangan berharga anda. Ini penting terutama sekali jika pembersih anda masih baharu dan belum boleh dipercayai sepenuhnya.
 4. Sediakan peralatan pembersihan jika syarikat pembersihan anda tiada barang tersebut.
 5. Jauhkan anak-anak dan haiwan peliharaan anda supaya pembersih dapat bekerja dengan lebih cekap.
 6. Jangan lupa untuk memberi maklum balas kerana ini akan membantu pembersih anda memahami keperluan anda.

BACA : 11 fungsi soda bikarbonat untuk dapur anda

Adakah pembersih membawa peralatan sendiri? 

Ini bergantung kepada syarikat perkhidmatan pembersihan rumah anda. Sesetengah syarikat membawa peralatan pembersihan, penyelesaian pembersihan dan lain-lain kelengkapan khusus ke rumah anda. Namun, ada juga syarikat yang tidak membekalkan peralatan pembersihan. Anda perlu menyediakan peralatan dan barang pembersihan sebelum mereka tiba. Tanya syarikat pembersihan mengenai perkara ini sebelum anda mengambil khidmat mereka.

Apa yang perlu saya ketahui sebelum mengambil perkhidmatan pembersihan?

Perkhidmatan pembersih yang sesuai boleh mengurangkan beban anda. Sama seperti situasi majikan, amat penting mendapatkan khidmat pekerja yang bukan sahaja cekap tetapi juga boleh dipercayai. Berikut adalah beberapa tip berguna untuk anda apabila mendapatkan perkhidmatan pembersihan di Malaysia.

 • Pilih sama ada anda ingin pekerja bebas atau daripada syarikat pembersihan.
 • Minta rujukan daripada rakan dan keluarga anda. Lebih baik mencari pembersih yang telah bekerja dengan sesiapa yang anda kenali.
 • Temuduga calon, semak rujukan dan sejarah kerja mereka.
 • Pilih pakej pembersihan – pakej mingguan, bulanan atau apa-apa yang sesuai untuk anda.
 • Jelaskan khidmat yang anda mahukan dari pihak pembersih.
 • Jelaskan jangkaan anda sepenuhnya kepada pihak pembersih.
 • Tetapkan apa yang boleh dan tidak boleh lakukan oleh pembersih semasa berada di dalam rumah anda.

Apakah perbezaan antara pembantu dan pembersih rumah?

housekeeper-or-cleaning-lady
© Andriy Popov | 123rf

Pembersih rumah, pengemas rumah, pembantu rumah – semua bunyinya lebih kurang sama sahaja. Namun, istilah-istilah tersebut ada maksud yang berbeza. Mari kita lihat dua istilah yang paling kerap digunakan di Malaysia: pembantu rumah dan pembersih rumah.

Pada zaman dahulu, pembantu rumah tinggal bersama majikan dan menjaga rumah mereka. Mereka melakukan kerja ini dengan bantuan pembersih-pembersih lain, sama seperti Puan Hughes dari Downton Abbey. Namun, perkidmatan seperti ini amat jarang di zaman sekarang. Perkhidmatan pembersihan merangkumi pembersihan dan pengemasan rumah, sehingga ramai yang keliru dengan maksud kedua-dua istilah tersebut.

Skop utama tugas pembersih rumah ialah membersih, bukannya mengemas atau mengatur rumah anda. Mereka biasanya akan membawa peralatan dan barang pembersihan sendiri (melainkan syarikat memaklumkan sebaliknya) ke rumah anda dan memastikan setiap permukaan dibersihkan sebelum keluar dari rumah anda.

Secara ringkasnya, seorang pembantu rumah biasanya mengemas rumah dan melakukan pembersihan ringan, manakala seorang pembersih rumah adalah khusus untuk membersihkan rumah.

Adakah pembantu rumah menawarkan khidmat dobi? 

Seperti yang dinyatakan di atas, tugas utama pembantu rumah adalah mengemas rumah dengan sempurna sambil melakukan pembersihan ringan. Beberapa tugas lazim termasuk menyapu, mengemop, mengemas katil, menukar cadar katil, membersih habuk, membasuh pinggan mangkuk dan pakaian. Sebahagian daripada tugas pembantu rumah ialah menawarkan khidmat dobi (melainkan syarikat atau pembantu rumah memaklumkan sebaliknya).

Lebih banyak kebaikan daripada keburukan mengambil perkhidmatan pembersihan rumah. Jika anda sedang mencari perkhidmatan ini, selain daripada carian Google “perkhidmatan pembersihan rumah berhampiran saya”, and boleh melihat senarai kami mengenai semua perkhidmatan pembersihan terbaik di KL, Pulau Pinang, Melaka dan Johor Bahru.

BACA 13 cara halau kucing dari berak di laman anda

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain