Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Adakah harta tanah di Sepang masih mampu dimiliki?

test

Kawasan-kawasan mapan di Selangor seperti Petaling Jaya, sering menjadi pilihan utama di kalangan pelabur hartanah yang memilih untuk memiliki harta tanah. Walau bagaimanapun, Sepang telah muncul sebagai permata tersembunyi yang harus dipertimbangkan oleh pembeli rumah, terutamanya bagi pilihan dalam linkungan harga mampu milik dan berpatutan.

©Serenia Anisa | Serenia City


Dalam keadaan ekonomi yang mencabar, membeli rumah menjadi proses yang lebih kompleks dan melibatkan beberapa elemen penting. Pembeli rumah memberi keutamaan untuk mendapatkan nilai terbaik bagi wang yang mereka belanjakan apabila membuat keputusan pembelian rumah. Paling penting, memilih lokasi yang ideal untuk rumah baru anda mungkin merupakan keputusan yang terpenting dalam seluruh proses pembelian rumah.

Kriteria dan keutamaan pembeli mungkin berbeza, tetapi satu trend yang kekal adalah daya tarikan terhadap kawasan yang popular. Berulang kali, pembeli rumah cenderung tertarik kepada kawasan yang telah terbukti popular dan diminati, yang menyediakan keselesaan, kemudahan, dan mempunyai potensi peningkatan modal.

Salah satu lokasi yang semakin menonjol dalam skenario hartanah tempatan adalah Sepang. Walaupun mungkin tidak begitu terkenal seperti kawasan lain yang sudah lama wujud dan mapan, Sepang secara perlahan-lahan mendapat perhatian oleh pelabur hartanah dengan penumpuan kepada nilai jangka panjang.

Walaupun sering diabaikan apabila melibatkan pelaburan hartanah, daerah ini menawarkan lebih daripada hanya Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Penduduk yang tinggal di sini juga dapat menikmati kemudahan-kemudahan lain seperti MITSUI Outlet, pusat membeli-belah seperti D’pulze Cyberjaya, dan KIP Mall Kota Warisan.

Teruskan membaca untuk mengetahui sebab mengapa Sepang adalah gerbang untuk membeli rumah impian anda.

Gabungan mantap bagi harga yang berpatutan dan kualiti yang baik.

©Serenia Anisa | Serenia City


Dengan kenaikan inflasi dan kos sara hidup secara keseluruhan, faktor mampu beli menjadi keutamaan utama bagi kebanyakan pembeli rumah. Tidak semua orang mampu membeli hartanah di kawasan-kawasan mapan dengan harga yang sangat tinggi. Oleh itu, adalah pilihan yang bijak untuk mencari permata tersembunyi di kawasanyang sedikit jauh dari kebiasaan.

Kelebihan utama hartanah di Sepang adalah harga yang mampu milik dan produk yang berkualiti. Berbanding dengan kawasan popular seperti Petaling Jaya, KLCC, dan Bangsar, pasaran hartanah di Sepang lebih mudah diakses oleh mereka yang mempunyai bajet yang terhad. Harga mampu beli di Sepang adalah disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk jarak dari pusat bandar, ketersediaan tanah, dan pelbagai pilihan hartanah yang tidak mengorbankan kualiti demi harga. Faktor-faktor ini menjadikan Sepang pilihan yang terbaik untuk pembeli rumah pertama dan pelabur.

Harta tanah di Sepang menawarkan harga yang jauh lebih rendah berbanding dengan hartanah serupa di Petaling Jaya. Ini membolehkan pembeli memperoleh rumah yang mungkin tidak dapat dicapai dari segi kewangan di kawasan yang lebih mahal. Penjimatan daripada pembelian hartanah di Sepang boleh dilaburkan dalam aspek lain pemilikan rumah atau dipelbagaikan kepada peluang pelaburan yang lain.

Ruang yang lebih luas untuk keselesaan.

©Serenia Anisa | Serenia City


Salah satu kelemahan yang sering berlaku apabila membeli hartanah di kawasan popular adalah isu kepadatan. Populariti bermaksud lebih banyak trafik, bilangan penduduk, dan tentu saja, jumlah rumah. Masalah kesesakan dan kekurangan tanah menjadikan ruang yang luas dan lapang sesuatu yang sangat berharga. Harta tanah yang berukuran besar jarang ditemui di kawasan bandar lama kerana sebahagian besar daripadanya sudah dipenuhi dengan perumahan dan kemudahan infrastruktur sekitarnya.

Ini merupakan satu lagi sebab untuk mempertimbangkan dan memilih Sepang sebagai pelaburan hartanah.  Oleh kerana lokasinya yang jauh dari pusat bandar, kawasan ini menawarkan kadar psf median yang lebih rendah untuk harta tanah berbanding dengan kawasan-kawasan mapan seperti Petaling Jaya. Jika anda mempunyai keinginan untuk memiliki harta tanah di atas yang luas untuk dinikmati bersama keluarga, ketersediaan rumah bertanah dengan keluasan binaan yang lebih besar di Sepang adalah satu faktor menarik yang perlu dipertimbangkan

Salah satu contoh terbaik adalah Bandar Serenia oleh Sime Darby Property yang menawarkan Serenia Anisa, sebuah projek perumahan 2 tingkat dengan dimensi lot 22 kaki x 70 kaki, disertakan dengan 7.6 ekar ruang hijau yang subur. Ini bertujuan untuk memberikan keselesaan dan kebolehdiaman yang mampan untuk seisi keluarga.

Pertumbuhan nilai yang stabil dan berterusan.

Hartanah merupakan salah satu kelas aset yang paling selamat walaupun dalam ketidakstabilan ekonomi. Pembeli rumah tidak hanya membeli hartanah untuk kegunaan semasa, tetapi juga untuk potensi kenaikan nilai, terutamanya jika mereka merancang untuk menjual atau mewariskannya kepada keluarga atau orang tersayang di masa hadapan. Oleh itu, pertumbuhan modal adalah faktor utama yang diutamakan oleh kebanyakan pelabur hartanah. Dengan kata lain, siapa yang mahu memiliki hartanah yang bernilai kurang daripada harga belian pada tahun-tahun akan datang?

Kemampuan membeli dan kenaikan nilai hartanah di Sepang tidaklah bertentangan. Sebaliknya, kawasan ini telah mengalami pertumbuhan nilai hartanah yang stabil sepanjang tahun, dan trend ini dijangka akan berterusan seiring dengan pembangunan kawasan. Gabungan kemampuan pembeli dan potensi peningkatan nilai hartanah ini memberikan alasan yang meyakinkan bagi pelabur untuk mencari pulangan pelaburan jangka panjang.

Bukti kukuh diperoleh dari data terkini yang menunjukkan prestasi cemerlang Sepang berbanding Petaling Jaya dalam pertumbuhan median setiap kaki persegi (psf) sejak tahun 2018. Dari suku ketiga 2018 hingga suku ketiga 2023, nilai median psf untuk rumah harta tanah di Petaling Jaya meningkat dari RM428 kepada RM500, menunjukkan pertumbuhan yang memuaskan sebanyak 17%. Sebaliknya, dalam tempoh yang sama, median psf untuk harta tanah di Sepang meningkat dari RM181 kepada RM325, mencatat pertumbuhan yang memberangsangkan sebanyak 80%. Ini merupakan berita yang menggembirakan bagi pelabur hartanah yang mencari pulangan pelaburan jangka panjang.

Kemudahan moden dan infrastruktur.

Faktor harga dan peningkatan nilai hartanah di Sepang dipadukan dengan infrastruktur penting memastikan pembangunan yang mampan. Penduduk dijamin dengan infrastruktur yang terhubung dengan baik di sekitar pusat-pusat pengangkutan utama, termasuk KLIA dan KLIA2, serta rangkaian jalan raya terbaik yang dihubungkan dengan Lebuhraya-lebuhraya utama. Aksesibiliti ini memastikan penduduk mudah berulang-alik di kawasan Lembah Klang dan kawasan-kawasan luar untuk bekerja mahupun beriadah.

Daerah Sepang dilengkapi dengan kemudahan yang penting seperti sekolah, hospital, pusat membeli-belah, dan kawasan rekreasi, menawarkan penduduk gaya hidup yang selesa dan mudah. Bagi mereka yang mencari hiburan dan aktiviti rekreasi, SIC menjadi tumpuan peminat sukan permotoran dan kerap menganjurkan pelbagai acara.

Rumah yang luas untuk keluarga berbilang generasi.

©Serenia Anisa | Serenia City


Dengan mengambil kira semua faktor yang telah dinyatakan, Serenia City mungkin menjadi pilihan yang tepat sekiranya anda sedang mencari peluang pelaburan di kawasan Sepang.

Perbandaran yang memenangi pelbagai anugerah oleh pemaju terkemuka, Sime Darby Property, merupakan sebuah perbandaran terancang dengan rapi yang menawarkan ruang hijau terbuka dalam kehidupan bandar, infrastruktur yang terhubung dengan baik, seni bina ikonik, dan privasi untuk penduduk. Ia terletak hanya 15km dari KLIA dan merupakan sebuah perbandaran lengkap yang menggabungkan rumah kediaman dengan ruang rekreasi dan pusat komersial.

©Serenia Anisa | Serenia City


Di Serenia City, anda boleh memiliki Serenia Anisa, rumah teres 2 tingkat pegangan bebas  yang memiliki luas binaan antara 1,951 kaki persegi hingga 3,092 kaki persegi. Menampilkan 4 bilik tidur dan 4 bilik air, tempat tinggal yang elegan ini menawarkan ruang hidup yang lebih luas dan besar dengan 8 reka bentuk pelan lantai yang unik. Dirancang untuk keselesaan dengan ciri-ciri pelbagai generasi untuk keluarga dari segala peringkat umur, seperti reka bentuk terbuka, ventilasi yang baik, dan cahaya matahari semulajadi melalui tingkap besar, dapur yang luas, akses langsung ke halaman belakang, plug pemanas air, dan akses mesra kerusi roda.

Teruja dengan peluang menarik untuk tinggal dan melabur di Serenia Anisa? Jika anda mencari peluang hartanah jangka panjang di kawasan Sepang, jangan lepaskan peluang ini. Untuk maklumat lanjut, lawati Laman Web Serenia Anisa.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain