Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 cara cipta dinding aksen untuk ruang tamu anda.

test

Bosan dengan dinding yang kosong di ruang tamu? Dalam artikel ini, kami akan kongsikan 9 cara cipta dinding aksen yang menarik untuk ruang tamu anda! 

©Scott Betts/123RF

✉️ Langgan kami di Telegram untuk maklumat terkini

Dinding aksen merupakan salah satu elemen dalam bidang hiasan dalaman. Walaupun nampak ringkas, tetapi ia sebenarnya boleh memberi nafas baru dan impak yang besar kepada ruang tamu dengan menjadikannya kelihatan lebih menarik. 

Apa itu dinding aksen

Dinding aksen merupakan satu sudut dinding yang berbeza dengan dinding yang lain tidak kira sama ada dari segi corak, warna, bentuk atau tekstur dinding tersebut.

Tujuan ia diwujudkan di ruang tamu ialah untuk mencipta satu titik fokus di suatu ruang, yang secara semulajadinya akan menarik pandangan mata yang memandang.

Secara mudahnya, dinding aksen merupakan peluang untuk menaikkan lagi seri ruang tamu anda dengan pelbagai cara yang kreatif!

Cara memilih dinding yang sesuai

Sebelum kita pergi lebih lanjut tentang cara mencipta dinding aksen, anda perlu tahu terlebih dahulu bagaimana cara memilih dinding yang sesuai .

Terdapat dua faktor penting untuk memilih dinding iaitu:

  • Titik fokus

Kita inginkan dinding aksen ini menjadi tumpuan mata sesiapa sahaja yang memandang apabila mereka masuk ke ruang tamu anda. Oleh itu, pastikan dinding aksen ini tidak berada di tempat yang tersorok dan tertutup. Selain itu, pemilihan dinding juga boleh dilakukan berdasarkan kedudukan yang selalu berhadapan dengan anda. Contoh mudah, dinding ruang tamu yang menempatkan TV anda.

  • Simetri

Bagi memudahkan anda untuk menghias dinding aksen ini nanti, faktor simetri juga sangat penting. Elakkan memilih permukaan yang berlubang, retak atau senget. Anggap sahaja dinding aksen ini seperti kanvas melukis, perlu cantik dan simetri.

BACA :

? Anda tidak mempunyai masa untuk mendekorasi rumah. Lihat 10 penambahbaikan dekorasi rumah dalam tempoh kurang sejam untuk bagaimana melakukannya.

? Ingin mendapatkan khidmat profesional untuk hiasan dalaman?  Semak 20 firma reka bentuk hiasan dalaman (ID) terbaik di Malaysia.

Cara cipta dinding aksen yang menarik untuk ruang tamu

1. Cat dinding dengan warna yang berbeza

Cat warna dinding. ©skdesign /123RF

Pertama, kita mulakan dengan cara yang cukup mudah, cat dinding aksen anda. Walau nampak mudah dan ringkas, dengan cara yang betul ruang tamu anda bukan sahaja nampak lebih menarik, tetapi unik.

Tips memilih cat untuk dinding aksen anda:

Jangan takut untuk jadi kreatif

Anda tidak perlu takut untuk menjadi kreatif dan bermain dengan warna yang berbeza dengan dinding yang lain. Warna dinding aksen boleh dicatkan dengan warna yang lain dari dinding yang lain dan itu menjadikannya lebih unik dan menonjol.

Padankan warna dengan perabot atau hiasan lain

Jika anda masih takut untuk bermain dengan warna, padankan sahaja warna dinding aksen ini dengan warna perabot atau hiasan lain. Walau warna dinding ini berbeza dengan yang lain, ia masih cantik untuk dipandang.

Gunakan corak geometrik dan abstrak

Selain itu, apa kata gunakan corak abstrak dan corak geometri pada dinding? Corak dinding yang unik dengan warna yang kreatif pasti akan memberikan nafas baru.

Cari inspirasi di Pinterest

Takut warna yang dipilih tidak menjadi? Apa kata anda dapatkan inspirasi dan hasil yang dikongsikan di Pinterest. Anda pasti rambang mata melihat pilihan yang ada dan sudah tidak sabar untuk bermula!

BACA : 8 tips beli cat rumah yang anda patut cuba

2. Lukis lukisan mural

Dinding aksen lukisan mural
Contoh mural dinding yang boleh digunakan ©Shahnaz

Anda rasa cat dinding terlalu biasa? Apa kata cuba sesuatu yang lebih unik dan menarik. Jika anda mempunyai bakat seni yang terpendam, apa kata lukis sahaja lukisan mural.

Tips untuk melukis mural di dinding

Tentukan tema dinding aksen anda

Sebelum anda mula melukis, tentukan tema dinding aksen anda terlebih dahulu. Dengan memilih tema terlebih dahulu, ia akan membantu anda memilih warna dan hiasan lain yang sesuai.

Bersihkan dinding dari kotoran sebelum bermula

Bagi membantu proses lukisan mural anda lebih lancar, pastikan dinding dibersihkan dari kotoran sebelum bermula. Hasil akhir juga akan kelihatan lebih cantik dan kemas.

Gunakan cat dinding mural dan peralatan yang betul

Tidak semua cat sesuai untuk digunakan bagi lukisan mural. Jangan kerana ingin berjimat, anda menggunakan lebihan cat yang sudah sedia ada. Gunakan cat dan peralatan khas untuk lukisan mural jika anda ingin lukisan mural pada dinding aksen bertahan lama.

3. Cipta tekstur di dinding aksen (jubin, kayu, batu)

Hasilkan tekstur dengan batu. ©skdesign /123RF

Seterusnya, anda juga boleh hasilkan tekstur pada dinding aksen. Anda mempunyai pelbagai pilihan untuk mencipta tekstur ini. Antara pilihan yang popular ialah kayu, batu, jubin, malah fabrik!

Dinding aksen dengan tekstur ini sesuai jika anda ingin menyembunyikan keadaan permukaan yang sudah berlubang atau rosak. Jika anda menggunakan cara lain seperti mengecat atau menampal kertas dinding, ia akan mudah kelihatan kerana permukaannya yang tidak sekata.

Namun, bagi mereka yang mempunyai anak kecil yang sedang aktif, nilai kembali adakah ia sesuai digunakan. Batu dan kayu mungkin mempunyai bucu atau sudut tajam yang boleh mencederakan si kecil anda.

4. Wainscoting dinding aksen di ruang tamu

Wainscoting untuk ruang tamu nampak lebih mewah. ©skdesign /123RF

Pasti anda sering mendengar tentang projek DIY wainscoting ruang tamu di media sosial? Tahukah anda, wainscoting pada dinding aksen juga merupakan salah satu cara yang boleh digunakan untuk ruang tamu anda bukan sahaja nampak menarik, tetapi mewah.

Berikut merupakan beberapa tips yang boleh dipraktikkan sekiranya anda berminat untuk menggunakan wainscoting sebagai dinding aksen:

  • Lakar dahulu pelan wainscoting yang anda inginkan. Ia akan membantu anda untuk menentukan jumlah bahan yang perlu dibeli
  • Ukur dahulu dan tandakan dahulu di mana panel kayu akan dipasang
  • Sebelum bermula, pastikan dinding aksen bagi projek wainscoting ini dibersihkan terlebih dahulu daripada sebarang kotoran dan alihkan sebarang perabot yang boleh mengganggu kerja-kerja pemasangan
  • Panel kayu sudah sedia untuk dipasang!

5. Gunakan kertas dinding atau wallpaper

Pemilihan wallpaper yag bijak memberikan nuansa kelas atasan. © Katarzyna Białasiewicz/123RF

Sekiranya anda inginkan sesuatu yang lebih mudah dan ringkas, gunakan sahaja kertas dinding atau wallpaper. Cara ini sangat sesuai bagi mereka yang tinggal di rumah sewa kerana mungkin sesetengah tuan rumah tidak membenarkan anda membuat sebarang perubahan pada dinding mereka.

Ia juga sesuai bagi mereka yang gemar mengubah gaya. Anda hanya perlu beli corak kertas dinding yang baru dan tampalnya kembali.

Tips hasilkan dinding aksen dengan kertas dinding atau wallpaper

Ukur dahulu luas kertas dinding yang diperlukan

Walau nampak remeh, anda perlu mengukur luas kertas dinding yang diperlukan dengan betul. Kertas dinding kebiasaannya mempunyai corak yang bersambung, sekiranya anda tidak membuat ukuran yang betul, ia pastinya akan mencacatkan pandangan dan tidak sekata.

Tentukan gaya kertas dinding atau wallpaper yang diingini

Jika anda ingin gaya wallpaper ruang tamu mewah dan formal, gunakan corak besar manakala bagi gaya yang santai, gunakan corak yang lebih kecil.

Bermain dengan corak

Sekiranya anda inginkan ruang itu kelihatan lebih tinggi gunakan corak kertas dinding yang berbelang dan menegak. Bagi ilusi ruang yang lebih besar pula, gunakan corak yang melintang.

6. Cermin sebagai dinding aksen

Cermin sebagai elemen yang lebih ringkas. ©Jason Finn/123RF

Cermin, cermin cermin! Hiasan rumah yang serba guna dan juga berfungsi. Dengan cermin, bukan sahaja boleh melihat wajah anda yang cantik, tetapi boleh menjadi sentuhan hiasan dinding aksen yang unik. Anda juga boleh gabungkannya dengan hiasan yang lain untuk menaikkan lagi seri.

Ia bukan sahaja boleh memberi ilusi ruang yang lebih besar, malah boleh disusun dengan pelbagai gaya untuk menjadikannya unik dan berbeza. Sama ada anda ingin menggantung cermin di dinding atau hanya menyandarkannya pada dinding aksen anda, ia tidak menjadi masalah.

Jika anda ingin sesuatu yang lebih berbeza, cari cermin dengan bingkai atau bentuk yang menarik. Malah, cermin juga boleh dilukis dan dicantumkan menjadi pemandangan yang sangat menarik!

7. Gantung bingkai atau frame gambar

Dinding aksen dengan bingkai. ©Katarzyna Białasiewicz/123RF

Bagi mereka yang ingin abadikan memori mereka, gantung sahaja gambar memori anda di dinding aksen. Ia boleh memberi nilai kehidupan dan pastinya memandang gambar memori bersama orang yang tersayang, memberikan lebih ketenangan seolah-olah mereka berada di sisi.

Mungkin juga anda memiliki keluarga yang besar, dan keluarga adalah segalanya. Jadikan dinding aksen sebagai sudut gambar family tree atau salasilah keluarga. Bukan sahaja unik, ia juga memberi nilai bersejarah yang tersendiri tentang asal-usul anda.

Namun, sekiranya anda malu untuk berkongsi sisi peribadi tersebut di ruang tamu kerana mungkin ada tetamu yang berkunjung, jangan bimbang. Gunakan sahaja bingkai gambar dengan gambar bunga, kata-kata motivasi atau apa sahaja yang anda suka.

Bingkai gambar dari Eco Shop ©Hazwani

Membeli bingkai atau frame gambar juga tidak memerlukan bajet yang mahal. Jika anda kreatif, beli sahaja di kedai Eco Shop dan susun mengikut kreativiti. Mudah kan?

8. Papan hitam (chalkboard) sebagai dinding aksen

Kreatif dengan papan hitam. ©Katarzyna Białasiewicz/123RF

Ya betul, anda tidak tersalah baca. Gunakan papan hitam sebagai dinding aksen. Anda mungkin sudah berputus asa untuk menghias rumah dengan kehadiran anak-anak kecil yang bukan sahaja comel, tetapi gemar menconteng dinding!

Biarkan mereka menconteng dengan kapur di dinding aksen ini sebagai salah satu cara untuk mereka menonjolkan kreativiti. Bukan mereka sahaja, anda juga boleh menjadi kreatif dengan lakaran anda sendiri.

9. Pamerkan barang peribadi di dinding aksen

Lebih beripadi dengan koleksi sendiri. ©Paolo De Santis/123RF

Akhir sekali, jika anda inginkan dinding aksen ini berfungsi sebagai sesuatu yang boleh menonjolkan gaya peribadi, apa kata jadikan ia sebagai galeri pameran anda sendiri.

Tidak kira apa jua minat atau hobi anda, mungkin koleksi CD Vinyl lama, atau koleksi patung figura aksi dan mungkin juga koleksi buku kesayangan, pamerkan sahaja di dinding aksen.

Bagi cara ini, anda perlu mempunyai rak yang khusus bagi menyimpan koleksi peribadi ini. Tidak kira rak antik, lama atau yang anda ingin bina sendiri, semuanya terserah kepada anda untuk menjadikan dinding aksen ini bukan sahaja unik, tetapi penuh dengan makna!

BACA:

? Nak deko ruang tamu kecil? Ini 7 tips yang anda boleh cuba

? Tidak perlu berbelanja mewah. Lihat 5 hiasan dinding DIY mudah untuk ruang tamu yang estetik.

Dinding aksen sangat mudah untuk dijadikan sebagai salah satu elemen hiasan ruang tamu. Ia bukan sahaja mudah untuk dilakukan tetapi ruang tamu anda akan nampak menarik dan berbeza. Jika anda ingin lebih banyak tips hiasan rumah lain, baca perkongsian percuma kami di sini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain