Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 tip jadikan meja kopi anda lebih menarik

test

Meja kopi merupakan antara perabot wajib jika anda jenis yang rajin mengadakan potluck di hujung minggu atau gemar bersantai sambil menghirup kopi.

Zaman sekarang meja kopi bukan lagi hanya meja rendah di ruang tamu. Pelbagai rekaan boleh didapati seperti meja tinggi di tepi dinding dan juga rekaan separa bulat yang unik.

#1 Bunga penghias meja

© Jorjee_Naphat | GettyImages

Bunga-bungaan segar merupakan pilihan tepat untuk hiasan yang menyerikan ruang dan berbau wangi. Pilihan bunga seperti bunga ros, lavender dan lily tahan lama, wangi dan mudah dijaga.

Bagaimanapun, jika anda mahu menjimatkan wang dan masa, bunga-bungaan plastik jugak mampu menyerikan meja kopi anda. Kini terdapat pelbagai jenis bunga tiruan yang menyerupai bunga segar.

#2 Buku dan lilin

© Erinna Giblin | REA

Selain bunga, anda juga boleh menggunakan buku dan lilin sebagai deko meja kopi anda. Gabungan buku dan lilin akan memberikan suatu persona kepada ruang anda. Buku-buku lama yang tidak digunakan lagi boleh dikitar semula sebagai hiasan dan lilin yang wangi akan mengharumkan ruang tamu anda.

Pilihan wangian dari lilin juga perlu diambil kira. Bauan semulajadi seperti hutan dan air laut mampu mendatangkan suasana tenang dan selesa.

#3 Pencahayaan

Bagi yang menyewa di studio mahupun soho, ruang pastinya terhad untuk anda memiliki meja kopi yang besar. Pilihan anda terhad kepada meja yang kecil dan praktikal untuk bersantai.

Letakkan meja kopi anda berdekatan dengan tingkap atau di balkoni yang mempunyai pencahayaan yang baik. Ruang kosong seperti di bucu bilik mahupun di tepi tingkap dapat di manfaatkan dengan meletakkan meja kopi anda di situ.

#4 Tumbuhan hijau

© Katarzyna Bialasiewicz | Gettyimages

Selain pencahayaan yang baik, anda juga boleh menambahkan seri pada meja kopi dengan menggunakan tumbuhan hijau seperti kaktus, terrarium dan tanaman dalam rumah yang menjalar dan memerlukan cahaya.

Tidak semua tumbuhan hijau sesuai diletakkan di dalam rumah, jadi penting untuk anda bertanya dahulu sebelum memilih.

#5 Barangan kitar semula

© ShutterWorx | GettyImages

Untuk menjimatkan wang, barangan kitar semula merupakan pilihan tepat. Sebagai contoh, botol kaca minuman dan tin minuman boleh dijadikan aksesori meja kopi anda. Namun, berhati-hati dengan tin karat jika anda menggunakan tin.

Anda hanya perlu kreatif dalam menggunakannya. Lihat saja bagaimana barangan kitar semula mampu memberikan impak menarik kepada meja kopi anda.

#6 Lapik meja

Lapik meja juga mampu membuatkan meja kopi anda tampil menarik. Jika zaman dahulu orang menggunakan kain, kini permukaan meja boleh dilapikkan dengan kertas pelekat yang hadir dengan pelbagai corak mengikut kehendak anda. Tambahan pula kini banyak kertas pelekat yang kalis air.

#7 Lantai dan permaidani

© Kate Griffin | REA

Jenis lantai atau permaidani juga penting untuk menjadikan meja kopi anda tampil lebih menarik. Permaidani bercorak berat dan lantai marmar boleh memberikan impak kepada ruang anda. Memilih permaidani pasti lebih mudah dan murah berbanding menukar lantai rumah. Jadi, penting untuk anda memilih meja kopi yang bersesuaian jika rumah mempunyai lantai yang bercorak. Gunakan kreativiti untuk memadankan permaidani, lantai dan meja kopi anda.

#8 Meja kopi DIY

© Kate Griffin | REA

Tips yang terakhir memerlukan skil dan masa. Jika anda rajin untuk membuat meja kopi sendiri, sudah pasti ia unik. Pelbagai bahan boleh digunakan untuk dijadikan meja kopi, contohnya tingkap lama, laci terpakai dan kotak lama. Bahan-bahan ini mudah didapati dan murah.

Dengan teknik DIY, anda boleh menggunakan kreativiti dan membina mengikut cita rasa dan saiz serta bentuk yang anda kehendaki. Pelbagai video mengenai tips untuk projek DIY boleh didapati di YouTube dan Facebook.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain