Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 perkara mengejutkan yang perlu dihadapi oleh penduduk Putrajaya

test

© Vitaly Titov | 123rf

Aduh, sukarnya hidup di Putrajaya!

Siapa yang tidak pernah dengar tentang Putrajaya? Kita semua tahu ia merupakan pusat pentadbiran kerajaan Malaysia di mana terletaknya Pejabat Perdana Menteri. Ramai beranggapan Putrajaya terlalu jauh dari peradaban bandar. Tetapi adakah anda tahu bagaimana rasanya menjadi penghuni bandar  satelit  ini? Tidak seperti bandar lain di Lembah Klang dan Malaysia, Putrajaya datang dengan beberapa cabaran hidup unik yang perlu dihadapi oleh penduduknya.

Berikut merupakan 8 perkara pelik yang perlu mereka hadapi setiap hari:

#1 Jalan raya yang lengang

Memandu bersendirian di jalan raya merupakan perkara biasa.

Memandu di Putrajaya merupakan suatu pengalaman terpencil. Anda hampir jarang bersesak dalam trafik kerana kenderaan lain tidak banyak. Penduduk di Putrajaya yang balik dari kerja di pejabat sekitar selalu mengeluh sebab belum sempat mendengar lagu Katy Perry sampai habis, mereka sudah pun tiba di rumah.

Fakta menarik: Tahukah anda terdapat 9 buah jambatan yang menghubungkan Presint-presint dengan bahagian tengah Putrajaya? Jambatan ini membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas.

#2 Tidak perlu 1,528 mangga untuk keselamatan rumah

Anda tidak berpeluang bergaduh dengan pasangan tentang giliran siapa mengunci rumah setiap malam.

Kebanyakan daripada kita adalah seumpama wira Kung-Fu. Satu tangan memegang barang, anak dikendong di bahu manakala satu tangan lagi membuka kunci gril, memusingkan tombol pintu dan mangga sebelum memasuki rumah. Penduduk Putrajaya tidak berpeluang melakukan perkara ini kerana di kebanyakan kawasan, rumah mereka tiada pintu pagar manakala yang selebihnya tidak memerlukan kawalan ketat umpama penjara.

Fakta menarik: Tahukah anda? Kadar jenayah di Putrajaya merupakan antara yang terendah di Malaysia. Menurut Numbeo, indeks jenayah di Putrajaya hanya sekitar 22% berbanding kawasan lain di Lembah Klang di mana indeksnya boleh mencecah 88%.

#3 Tong sampah yang kosong

Walaupun kita rakyat Malaysia yang berbangga dengan negara kita, tabiat membuang sampah merata-rata masih berleluasa. Kita sudah biasa berjalan di kaki lima sambil mengelak laluan yang penuh sampah dan menahan nafas apabila lalu berdekatan tempat pembuangan sampah (kecuali anda golongan yang sukakan bau busuk sampah yang telah berusia tiga hari).

Jadi bayangkan kehidupan di bandar di mana tong sampah awam sentiasa kosong dan tiada kelihatan sampah yang menggunung di belakang kawasan perumahan. Pasti bosan hidup di dalam kejiranan seperti ini, bukan? Begitulah sedihnya kehidupan penduduk Putrajaya.

Fakta menarik: Putrajaya bakal menjadi bandaraya rendah karbon dalam tempoh 7 tahun lagi, hasil inisiatif Putrajaya Green City 2025 yang bermatlamat menurunkan emisi gas rumah hijau bandaraya ini sebanyak 60% dan suhu keseluruhan sebanyak 2ºC.

#4 Tiada ekspedisi 2 hari ke lapangan terbang

Semua orang tahu perjalanan ke lapangan terbang tak pernah lancar.

Anda ada penerbangan keesokan hari. Anda pun mengira bermula daripada waktu menaiki pesawat untuk memastikan anda boleh tiba tepat pada masanya. Kira punya kira, rupa-rupanya anda terpaksa memulakan perjalanan anda berhari-hari sebelum penerbangan. Okei, mungkin tidak seteruk itu.

Mungkin 12 jam sebelum? Ya, kemungkinan berlakunya kesesakan lalu lintas kenalah di ambil kira, terutama sekali jika anda akan memandu keluar dari pusat bandar. Untuk mengelakkan kebosanan, anda membiasakan diri menonton video online, membaca novel dan memikirkan erti kehidupan sementara duduk di dalam kereta GRAB dan kemudiannya berlegar-legar di balai berlepas sambil menunggu untuk menaiki pesawat.

Mereka yang tinggal di Putrajaya langsung tidak perlu drama sebegitu untuk ke lapangan terbang. Mereka boleh meninggalkan rumah satu jam sebelum waktu berlepas dan masih sempat menaiki pesawat. Saya pun tak faham kenapa mereka perlu berjimat masa sebegitu sekali.

Fakta menarik: Tak suka memandu dan naik GRAB ke lapangan terbang? Stesen ERL Putrajaya & Cyberjaya, juga dikenali sebagai Putrajaya Sentral berlokasi di Precinct 7. Tren ini hanya mengambil masa lebih kurang 16 minit dan 20 minit untuk pergi ke KLIA dan KLIA 2.

#5 Pemandangan selain daripada nombor plat kereta jiran anda

Ini pemandangan biasa bagi kebanyakan kita di Malaysia apabila membuka pintu rumah (mungkin tak termasuk kereta yang comel itu).

Ini pula pemandangan biasa bagi para penduduk Putrajaya.

Apabila mereka membuka pintu pagar, sebahagian penduduk Putrajaya akan ternampak sebuah tasik. Ya, tasik. Dengan airnya yang tenang tidak berkocak. Kalau mengikut orang muda, setiap yang tidak berkocak pasti tidak ‘cool’.

Tidak seperti kebanyakan kita, yang terpaksa ‘menjamu mata’ melihat jiran hadapan tidak berbaju sambil membasuh kereta setiap kali kita membuka pintu pagar. Sebab itulah kita pergi bercuti ke Australia dan New Zealand. Untuk melihat pemandangan indah.

Fakta menarik: Tahukah anda bahawa dalam pelan induk Putrajaya, 40% kawasan telah diuntukkan bagi pembinaan taman, kawasan terbuka, tanah lembap dan tasik?

#6 Tidak perlu memandu ke setiap tempat

Satu tabiat orang Malaysia ialah suka memandu, tidak kiralah untuk ke taman permainan yang hanya dua lorong sahaja jauhnya atau untuk ke kedai runcit di hujung jalan. Jika cuaca panas, mungkin ada yang masuk ke dalam kereta dan mengundurkannya semata-mata untuk memungut surat-surat dalam peti surat.

Sementara itu, penduduk Putrajaya bersusah payah berbasikal di kawasan kediaman mereka untuk membeli sarapan dan susu atau untuk pergi ke taman. Mereka benar-benar berbasikal di luar (dan bukan di gim, ya!) sambil  bawah panas matahari dan mengharapkan tiupan angin yang menyejukkan. Semuanya kerana mereka ada lorong khas untuk berbasikal yang melingkar ke segenap presint, pusat komersil dan taman yang mesra basikal dan kurang gangguan kenderaan bermotor. Wah!

Fakta menarik: Terdapat Kelab Berbasikal Putrajaya yang dibentuk oleh mereka yang suka berbasikal di sekitar Putrajaya. Kumpulan Facebook mereka mempunyai lebih daripada 1,000 ahli pada masa ini.

#7 Berurusan dengan pejabat kerajaan tak boleh buat “staycation”

Benda-benda biasa yang perlu kita bawa untuk berurusan dengan pejabat kerajaan:

  • Kad pengenalan
  • Dokumen relevan
  • Buku
  • Pengecas telefon
  • Baju sejuk
  • Makan tengah hari
  • Tuala mandi
  • Beg tidur
  • Kucing/binatang peliharaan (kalau takut sunyi)

Ini kerana kita tidak tahu berapa lama masa yang akan diambil untuk urusan tersebut. Mungkin sejam, mungkin sehari suntuk. Jika terpaksa berurusan dengan lebih daripada satu pejabat kerajaan, terpaksalah kita menguntukkan beberapa hari.

Namun, penduduk Putrajaya tidak faham perkara ini. Dengan adanya hampir kesemua pejabat kerajaan utama, daripada JPN hingga ke Imigresen, di  Putrajaya, penduduk Putrajaya selalunya boleh menyelesaikan segala urusan dengan pejabat kerajaan dalam tempoh sejam.

Fakta menarik: Tahukah anda terdapat lebih daripada 100 pejabat agensi kerajaan di Putrajaya?

#8 Kurang masa dihabiskan di media sosial

Mengaku sahajalah. Kita banyak menghabiskan masa di media sosial, terutama sekali semasa beratur kerana tiada apa lagi yang boleh dibuat. Lagipun, mustahak untuk mengetahui berapa banyak ‘Like’ telah kita perolehi untuk gambar terbaharu kucing kita.

Jadi pastilah kita pelik apabila mengetahui penduduk Putrajaya tidak sebegitu kerap melayari media sosial seperti kita kerana mereka tidak perlu pun beratur panjang. Dan apabila masalengang, mereka menghabiskan masa di taman-taman menghijau yang banyak terdapat di Putrajaya bersama keluarga masing-masing sambil menghirup udara segar.

Fakta menarik: Tahukah anda terdapat 13 taman di Putrajaya, termasuk Taman Wetland, Taman Ekuestrian dan Taman Botani? Taman Botani menempatkan lebih daripada 700 spesies tumbuhan dari 90 buah negara.

Artikel ini 8 shocking things residents of Putrajaya have to deal with ditulis oleh Adrian Yap dan diterjemahkan oleh Rizwan Rahim

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain