Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 kemudahan kondo yang paling hebat di Malaysia

test

Akses kepada kemudahan kondominum yang hebat menjadi daya tarikan untuk didiami para penyewa di Malaysia. Jom lihat senarai ini – pasti anda akan kagum!

© pavelvero | 123RF

Selain lokasi , kemudahan yang disediakan oleh sesebuah kondominium menjadi daya tarikan kepada pembeli dan penyewanya. Malah, yuran kondo yang dibayar sebenarnya termasuk harga kelengkapan kemudahan yang disediakan.

Terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan di hartanah bertingkat tinggi di Lembah Klang, namun hanya beberapa  kondominium yang menawarkan kemudahan unik dan mewah. Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan  senarai kemudahan yang menarik serta kondo yang mempunyai kemudahan ini.

1. Dek dan kolam mandi atas bumbung (Rooftop deck & pool)

Semasa membuat keputusan untuk membeli sesebuah unit kodominium, pastinya anda mencari ruang luar tambahan, dengan pemandangan yang mengagumkan. Pastinya anda akan kagum dengan kemudahan yang menyediakan ruang istirahat atas bumbung di bangunan. Lebih menyeronokkan, anda juga boleh berenang di “infinity pool” cantik di atas bumbung.  Dua kondominium di bawah mempunyai dek dan kolam mandi atas bumbung.

Platinum Suites (The Face Suites)

Terletak di tingkat tertinggi, kondominium ini menyediakan dek istirahat dan infinity pool yang menghadap pemandangan Kuala Lumpur yang menakjubkan dan anda akan dapat mencuci mata dengan pemandangan Menara Berkembar KLCC.

Platinum Suites (The Face Suites), KLCC
© Sherynn Tang | iProperty.com.my

Verve Suit,Mont Kiara

Ia adalah projek pangsapuri servis mewah yang ditempatkan di empat blok di atas tanah pegangan bebas utama di Mont’ Kiara.

Pemajunya, Bukit Kiara Properties (BKP) turut memperkenalkan empat ruang santai langit (sky lounge) yang unik di VERVE® Suites Mont’Kiara, iaitu Vertigo Sky Lounge, Hypercubes Sky Lounge, Gardens of Concentrico dan Versilica Sky Beach. Setiap sky lounge mempunyai reka bentuk dan kemudahan unik yang sesuai dengan keperluan kehidupan moden. Yang menarik tentang kondominium ini adalah anda boleh menikmati pantai di atas bumbung di Versilica Sky Beach.

Verve Suites, Mont Kiara
© Cindle Tai | iProperty.com.my

2. Meja penyambut tetamu 24 jam untuk concierge 

Seterusnya, perkhidmatan ini boleh memberi pelbagai manfaat kepada penghuni kondominium. Ini juga sangat membantu sekiranya anda menyewa hartanah anda di Airbnb. Perkhidmatan 24 jam bukan sahaja boleh membantu penduduk berasa selamat malah mereka boleh melaporkan sebarang kebimbangan atau keraguan di waktu kecemasan pada bila-bila masa sahaja!

Aria, KLCC

Kondominium mewah yang menjanjikan keselesaan dan suasana eksklusif, pastinya menambat hati sesiapa sahaja yang berkunjung ke sini. Dengan kawasan yang dilengkapi kemudahan seluas 65 000 kaki persegi, dan terletak di pusat bandar Kuala Lumpur, ia mungkin rumah idaman yang anda cari selama ini!

Aria Serviced Residence 1 bedroom for sale in KLCC, Kuala Lumpur | iProperty .com.my
© Bernice Cheng | iProperty.com.my

3. Teater mini

Ingin menonton filem tetapi seolah-olah di panggung wayang? Kemudahan mini teater di kondominium membolehkan anda meluangkan masa bersama keluarga menonton filem. Seperti di kondominum The Sentral Residences, KL Sentral, anda boleh menikmati kemudahan mini teater di tingkat dua kondominium tersebut.

The Sentral Residences

The Sentral Residences, hartanah dengan pegangan bebas yang terletak berhampiran dengan KL Sentral, salah satu hab utama pengangkutan awam di Kuala Lumpur (LRT, MRT dan monorail)

Bukan sahaja strategik dengan lokasinya yang berdekatan dengan sistem pengangkutan awam, The Sentral Residences juga menawarkan pelbagai kemudahan yang mewah yang ekslusif bagi penduduk di sini.

Selain itu, kediaman ini juga menawarkan pelbagai pilihan lokasi menarik yang sesuai dikunjungi bagi aktiviti bersama keluarga seperti Tugu Negara, Taman Rama-Rama Kuala Lumpur, Taman Burung Kuala Lumpur dan banyak lagi.

The Sentral Residences for Sale or Rent | Serviced residence, KL Sentral | iProperty
© iProperty.com.my

4. Rumah Kelab (Club House)

Jangan fikir hanya komuniti berpagar (G&G) yang mahal sahaja mempunyai rumah kelab.  Dua kondominium di bawah ini juga mempunyai rumah kelab mereka tersendiri. Rumah kelab ini mempunyai lounge dan ruang hiburan yang dilengkapi dengan peralatan seperti meja snooker sebagai aktiviti santai.

 Continew, KLCC

Terletak di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur, kondominium indah ini terdiri daripada 150 unit dengan keluasan 692 kaki persegi hingga 1, 204 kaki persegi. Ia juga berdekatan dengan beberapa tempat tumpuan ramai seperti IKEA Cheras,  pusat membeli-belah MYTOWN & Stesen MRT.  Clubhouse yang terletak di tingkat 45 kondominium ini mempuyai ruang hiburan dan bar yang eksklusif dan menarik.

©continew

5. Ruangan Meditasi

Dalam dunia yang sibuk, orang ramai telah lama mencari studio meditasi dan yoga untuk membantu mereka mengatasi tekanan kehidupan seharian. Dengan tekanan berterusan lebih-lebih lagi dengan keadaan ekonomi sekarang, ia boleh memberikan ruang untuk berehat dan bermeditasi. Dengan kemudahan ruang meditasi, anda tidak perlu meninggalkan bangunan kondominium anda lagi.

Bukit Jalil Hilltop Condo

Sekiranya anda mencari kondominium dengan pelbagai kemudahan bagi rekreasi, Bukit Jalil Hilltop Condo adalah jawapannya.  Bukan sahaja kemudahan ruang meditasi, kondominium ini juga menawarkan kemudahan untuk merehatkan diri yang lain seperti  Taichi Deck, Jakuzi, laluan refleksologi dan banyak lagi kemudahan lain hanya dalam satu bangunan.

Dengan lokasi di Pusat Bandar Bukit Jalil, kondominium ini sangat strategik dan mempunyai akses mudah ke pusat membeli-belah terkenal seperti Bukit Jalil City Mall dan Paradigm Garden City Mall.

Selain itu, kondominium ini juga mempunyai akses mudah ke jalan raya utama seperti LDP, KESAS. Lebuhraya Bukit Jalil, Lebuhraya KL-Seremban dan juga Stesen LRT Sri Petaling.

 6. Lif persendirian

Sebut sahaja lif di mana-mana kediaman, pastinya anda akan terbayangkan ruangan yang sempit dan perlu bersesak dengan orang ramai. Namun, cuba bayangkan anda mempunyai lif persendirian anda sendiri. Bukan sahaja lebih eksklusif, privasi dan keselamatan anda juga akan lebih terjaga.

Tropicana Grande

Tropicana Grande ialah kondominium mewah yang disajikan dengan  pemandangan indah dari Tropicana Golf & Country Resort. Bukan sahaja mewah dan eksklusif, ia juga dikelilingi dengan pelbagai kemudahan yang menarik di kawasan kondominium.

Salah satu kemudahan yang menarik ialah kedai serbaneka 24 jam bagi kemudahan penduduk, dan juga lokasi yang strategik berdekatan dengan stesen MRT. Malah, kondominium ini juga pernah memenangi beberapa anugerah ternama dengan reka bentuk landskap hijaunya yang menarik.

Tropicana Grande Corner lot Condominium 5 bedrooms for rent in Tropicana, Selangor | iProperty.com.my
© Christine Lim | iProperty.com.my

 7. Gimnasium dan kemudahan sukan

Bagi mereka yang gemarkan gaya hidup aktif, pastinya kondominium yang berasaskan pelbagai aktiviti fizikal menjadi pilihan. Dengan semua kemudahan awam seperti gimnasium, gelanggang futsal dan bola jaring, malah bilik tarian juga turut disediakan di kondominium yang akan kami kongsikan nanti.

Bukan sahaja sesuai bagi orang dewasa, kanak-kanak juga boleh meluangkan masa dengan aktiviti fizikal dengan bilik mainan kanak-kanak yang disediakan. Sekarang, tiada lagi alasan untuk tidak kekal dengan gaya hidup aktif di kondominium ini!

One Menerung, Bangsar

One Menerung ialah kondominium yang terletak di lokasi strategik bersebelahan dengan Pusat Membeli-Belah Bangsar.

Dengan saiz binaan yang luas, ia sangat sesuai bagi mereka yang inginkan rumah kediaman idaman bersama keluarga yang tersayang. Selain itu, kondominium ini juga terdiri daripada dua buah menara dan 3 blok kediaman.

Apa yang menarik, selain menyediakan pelbagai kemudahan menarik, lokasi kondominium ini juga strategik dengan kemudahan lain seperti klinik, hospital dan kemudahan pendidikan seperti SMK Bukit Bandaraya dan juga institusi pendidikan tinggi seperti MAHSA University College.

One Menerung Corner lot Condominium 4 bedrooms for sale in Bangsar, Kuala Lumpur | iProperty.com.my
© TH Lee | iProperty.com.my

 8. Bilik majlis

Jika anda seorang yang suka bersosial tetapi gemar lakukannya dari kediaman sahaja, pastinya kemudahan kondominium ini akan menambat hati anda.

Dengan kemudahan function room atau bilik aktiviti seperti ruangan makan yang luas dan dilengkapi dengan kemudahan dapur yang lengkap, pastinya majlis sosial anda akan berjalan lancar dan meriah.

Bukan itu sahaja, kemudahan bilik mesyuarat juga disediakan di kondominium ini. Oleh itu bukan sahaja anda boleh bersosial di kondominium ini, malah urusan rasmi juga boleh diselesaikan di bilik mesyuarat ini sambil menikmati permandangan yang indah.

Residensi Vogue 1

Residensi Vogue 1 juga dikenali sebagai Vogue Suites One di KL Eco-City merupakan projek hartanah kediaman yang terletak di Mid Valley City, Kuala Lumpur.  Sedikit latar belakang mengenai kediaman ini, ia merupakan projek kerjasama antara SP Setia Bhd dan Kuala Lumpur City Hall (DBKL).

Salah satu ciri menarik mengenai pembangunan ini ialah sistem trafik dua tingkat.  Bahagian bawah dikhaskan bagi tempat letak kereta, dan juga zon penghantaran manakala tingkat atas pula bagi memudahkan penumpang naik dan turun di pintu masuk utama. Salah satu fasiliti menarik ialah anda boleh mengadakan majlis kecil yang boleh menampung seramai 50 orang  dibilik majlis yang dilengkapi dengan kemudahan dapur yang lengkap  sambil melihat pemandangan Kualal Lumpur dari tingkat 52.

Selain itu, pusat membeli-belah The Gardens dan Mid Valley di bersebelahan kondominium, dan penduduk hanya perlu menggunakan jejantas untuk mendapatkan keperluan harian atau hiburan di pusat membeli-belah ini.

Bukan itu sahaja, pembangunan ini juga dibina berdekatan dengan lebuhraya utama seperti Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya  Baru Pantai (NPE), dan juga Jalan Bangsar. Ia memudahkan akses bagi penduduk untuk ke Petaling Jaya dan juga kawasan lain di Kuala Lumpur. Penduduk yang menggunakan pengangkutan awam juga akan mempunyai akses mudah ke Stesen LRT/KTM Abdullah Hukum yang hanya dalam jarak 2 minit berjalan kaki.

© residensivogue1.com

Mana satu yang berkenan di hati anda? Dengan semua pilihan kemudahan yang menarik ini, kami harap ia dapat membantu anda membuat keputusaang menarik ini, kami harap ia dapat membantu anda membuat keputusan rumah idaman yang terbaik!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain