Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 kawasan yang paling kotor di dapur anda (dan cara untuk membersihkannya)

test

Berita kurang baik – dapur anda mungkin tak sebersih yang dijangka!

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 8 dirtiest spots in your kitchen (and how to clean them) oleh Fuziah Hanim.

Dapur sering dilihat sebagai kawasan paling bersih dalam sesebuah rumah. Kita cuci dan sental segalanya setiap kali selepas memasak, jadi sudah tentu semuanya bersih, bukan? Tak semestinya! Kebenaran yang pahit adalah tak kira betapa gigih kita cuba menjaga kebersihan dapur, masih ada beberapa tempat tersorok di mana banyak kotoran melekat dan terkumpul. Jika dibiarkan, dapur anda yang kotor akan menjadi sarang pembiakan bakteria yang berpotensi menyebabkan anda jatuh sakit.

Untuk menghalang dapur anda daripada menjadi tempat pembiakan bakteria, berikut merupakan cara-cara menjaga beberapa tempat yang agak sukar dicuci, dan memastikan ia sentiasa bersih.

1. Sinki

© 123rf

Walaupun sinki digunakan untuk mencuci, tak bermakna sinki itu sendiri bersih. Malahan, ia merupakan salah satu tempat paling banyak kuman! Fikirkan apa yang anda buat di sinki tersebut — menyahsejuk beku daging, mencuci sayur, membuang jus yang sudah rosak… Sekarang bayangkan betapa banyak kuman dan bakteria berkumpul selama ini. Jijik, bukan? Anda boleh bilas sinki itu setiap hari, tapi hakikatnya membilas tidak cukup untuk membasmi kuman.

Cara mencuci: Sinki dapur mudah terdedah kepada pelbagai bakteria, jadi jika anda mencucinya dengan span kotor, makin teruklah jadinya.

Ini caranya: Gunakan span atau kertas tisu yang bersih untuk mencuci sinki dengan bahan penyahjangkit. Lakukan ini sekali atau dua kali setiap minggu dan sinki anda akan sentiasa bersih!

2. Papan pemotong

© 123rf

Papan pemotong yang anda guna untuk penyediaan makanan juga merupakan satu tempat pembiakan bakteria. Oleh kerana banyak item bersentuhan dengan permukaan papan pemotong, mudahlah pencemaran berlaku. Membilasnya tidak cukup, terutama untuk papan pemotong kayu. Bakteria hidup dalam rekahan yang tersembunyi, maka membilas dengan air sahaja tidak dapat menghapuskan bakteria.

Cara mencuci: Bagi memastikan papan pemotong anda bebas kuman, bilaskan dengan air panas, atau boleh juga mensteril dengan menuangkan air mendidih ke atasnya. Anda juga patut menggantikan papan pemotong anda apabila perlu. Selain itu, gunakan papan pemotong berbeza untuk jenis makanan berbeza: Satu untuk daging mentah, satu untuk makanan sudah dimasak, satu untuk sayuran dan satu untuk ikan dan makanan laut.

3. Span

© 123rf

Adakalanya alat yang digunakan untuk menyental barangan dapur merupakan item paling kotor. Ramai yang tak menyedarinya, tetapi span juga menjadi kotor! Oleh kerana itu ia tidak diganti atau dibersihkan.

Cara mencuci: Anda sudah pasti tak mahu menggunakan span yang penuh kuman untuk mencuci pinggan mangkuk anda. Cara mudah untuk menghalang pembiakan bakteria adalah dengan memanaskan span anda di dalam ketuhar gelombang mikro. Memandangkan gelombang mikro merupakan salah satu cara terbaik menghapuskan kuman (99% kuman), rendam span anda di dalam semangkuk air dan satu sudu teh perahan lemon, dan masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro selama seminit, pada suhu tinggi. Jika anda menggunakan mesin mencuci pinggan, cuci span anda bersama-sama dengan pinggan mangkuk anda!

Nota: Pastikan span anda jenis selamat untuk ketuhar gelombang mikro, elakkan material logam.

4. Peti sejuk

© 123rf

Ini merupakan salah satu bahagian dapur yang sering diabaikan dalam sesi menyental dapur. Bahagian dalam peti sejuk mungkin nampak elok sahaja, tetapi keadaannya yang gelap dan lembap memudahkan pembiakan kuman dan bakteria. Jika anda tidak menyimpan makanan anda dengan cermat, bakteria daripada makanan yang basi atau daging yang nyahsejuk beku mungkin boleh tersebar ke bahagian lain di dalam peti sejuk.

Cara mencuci: Sentiasa asingkan daging daripada buahan segar dan sayur-sayuran. Simpan daging yang telah dinyahsejuk beku di dalam laci bahagian bawah untuk mengelakkan cecair yang tumpah meleleh ke hasil tani segar. Untuk menyental peti sejuk anda, tanggalkan laci daripada peti sejuk, kemudian cuci dengan cecair pencuci dan air suam. Ini juga boleh menanggalkan kuman. Akhir sekali, keringkan dengan tuala bersih sebelum meletakkan kembali ke dalam ruang asal.

5. Permukaan kaunter (Countertop)

© 123rf

Tampak bersih, tapi permukaan kaunter dapur merupakan salah satu zon pembiakan bakteria. Samada anda menyedarinya atau tidak, ini merupakan bahagian yang paling kerap digunakan di dapur. Bukan sekadar digunakan untuk penyediaan makanan, malah ia juga tempat kita letakkan beg barang dapur, kunci kereta, komputer riba, wang dan segala benda. Maka tak hairanlah jika ia dipenuhi mikrob.

Cara mencuci: Mengelap dengan kain lembap sahaja tidak berkesan. Sediakan cecair pencuci serbaguna dan sental dengan menggunakan span atau kain bersih. Lakukan ini setiap minggu untuk kebersihan permukaan kaunter yang terjamin dan bebas kuman.

6. Gasket mesin pengisar

© 123rf

Adakah anda mencuci gasket mesin pengisar anda selepas menggunakannya? Jika jawapannya tidak, anda tidak berseorangan. Ramai orang hanya menumpukan kepada balang dan penutup pengisar. Gasket pula selalu dilupakan kerana mereka takut tercedera oleh bilah pengisar yang tajam. Mereka tidak tahu bahawa gasket boleh menjadi tempat terkumpul mikroorganisma yang boleh menjejaskan kesihatan. Bayangkan, anda menggunakan pengisar yang kotor setiap hari. Ew! Sungguh menggelikan.

Cara mencuci: Mula-mula, pisahkan bahagian-bahagian pengisar. Periksa jika pengisar anda selamat untuk digunakan dalam mesin pencuci pinggan. Jika ya, mudah lah kerja anda. Jika tidak, isikan separuh balang pengisar dengan air panas dan cecair pencuci pinggan dan hidupkan suis selama 20 saat. Anda juga boleh bilas dengan air panas bersabun sebelum memasangkan bahagian-bahagian ini semula. Berhati-hati ketika mengendalikan bilah pengisar!

7. Blok Pisau

Kita semua gemarkan blok pisau. Ia selamat, memudahkan dan juga menjadikan peralatan dapur tampak lebih tersusun. Namun begitu, terdapat satu masalah dengannya. Slot kecil yang menyimpan pisau anda? Ianya sangat mudah tercemar. Ruang yang hangat dan gelap seperti itu merupakan tempat mudah untuk kulat dan bakteria membiak.

Cara mencuci: Cara mencuci blok pisau dengan betul bermula dengan mengalihkan segala pisau daripada blok itu. Kemudian, terbalikkannya dan goncangkan untuk membuang segala serdak atau sisa yang mungkin terkumpul di dalamnya. Seterusnya, cuci di dalam air panas bersabun dan sental bahagian dalam slot dengan berus mencuci botol atau pencuci paip. Bilas sehingga air bilasan tidak lagi berbuih, dan keringkan semalaman dalam keadaan terbalik, di atas permukaan yang bersih. Jika ini semua terlalu renyah buat anda, gunakan saja pemegang pisau magnet – lebih mudah untuk dicuci!

8. Pembuka tin

© 123rf

Selalunya, kita cuma mengambil pembuka tin daripada laci dapur, menggunakannya, membilasnya dan menyimpannya kembali di tempat asal. Malangnya, membilas sahaja tidak mencukupi kerana pembuka tin boleh menjadi sangat kotor dan mungkin juga berkarat. Sebelum anda membuangnya kerana jijik dan membeli yang baharu, jom ketahui cara membersihkannya.

Cara mencucinya: Rendam pembuka tin di dalam semangkuk cuka epal dan biarkan beberapa minit. Jika pembuka tin nampak masih tidak elok, cuba rendam lebih lama. Kemudian, sental dengan menggunakan berus gigi lama. Ulang sehingga ia benar-benar bersih. Seterusnya, basuh pembuka tin dengan pencuci pinggan dan sental lagi sebelum membilas. Akhir sekali, keringkan dengan tuala bersih dan siap! Sekarang pembuka tin anda bagus seperti baharu!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain