Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 cara memperindahkan bilik air tanpa pengubahsuaian yang melecehkan!

test

Kekangan masa dan kewangan? Jangan bimbang, jom ketahui cara-cara untuk memperelokkan bilik air anda!

©123rf

Semua orang suka mengubahsuai rumah mereka agar ia kelihatan segar. Namun, realitinya ia bukanlah sesuatu yang mudah atau mesra poket. Mujur ada pelbagai cara untuk anda lakukannya tanpa bersusah-payah. Mengalihkan perabot di bilik tidur anda turut boleh memberikan impak yang besar!

Namun begitu, menyusun semula perabot di bilik air tidaklah semudah yang disangkakan. Tambahan pula, kebanyakan saiz bilik air di rumah-rumah di kawasan bandar agak kecil. Anda mungkin akan menemui jalan buntu.

Jangan risau, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Di sini kami akan berkongsi cara-cara untuk menaiktarafkan bilik air anda tanpa perlu bergolok-gadai.

1. Mengecat semula

© 123rf

Mengecat merupakan langkah yang paling mudah dan kos efektif untuk memberikan nafas baharu kepada bilik air, mahupun mana-mana bilik di rumah anda. Anda mungkin sudah ada warna yang anda inginkan, namun ada beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan apabila memilih warna untuk bilik air anda. Misalnya, adakah bilik air anda luas atau sempit? Jika ia sempit, warna gelap mungkin akan menjadikan bilik air anda tampak semakin mengecil. Adakah bilik air anda menerima pancaran matahari secukupnya? Jika ya, anda boleh bereksperimen dengan warna terang dan gelap.

Tahukah anda, setiap warna mampu mempengaruhi psikologi anda? Sesetengah warna mampu menaikkan mood anda. Fikirkan impak warna ke atas diri anda dan sama ada anda akan menyukainya apabila berada di dalam bilik air.

2. Kertas dinding dan stiker

Anda kurang menggemari bau cat? Jika demikian, langkah paling mudah untuk memberikan nafas baharu kepada bilik air anda adalah menggunakan kertas dinding. Rekaan dan coraknya kini lebih menarik jika dibandingkan dengan beberapa tahun yang lalu. Malahan, rekaan minimalis kini turut tersedia dan sudah pasti akan memikat selera anda.

Untuk pelekat dinding pula, anda boleh menemui banyak rekaan. Anda boleh pilih yang sofistikated atau tulisan kaligrafi yang akan mengingatkan anda kepada perkara atau detik terbaik di dalam hidup anda. Tambahan pula, harganya murah dan boleh ditempah mengikut citarasa anda. Ini ternyata pilihan yang tepat jika anda sedang menetap di rumah sewa.

BACA: Buang masa deko bilik sewa? Ini tips hias bilik anda tanpa rasa rugi

3. Tambahkan tumbuh-tumbuhan

© 123rf

Tanaman di dalam rumah menjadi kegilaan ramai sekarang. Kita sudah lama meninggalkan generasi yang beranggapan bahawa berkebun satu hobi hanya untuk orang tua; ataupun bercucuk tanam sehingga rumah kita kelihatan seperti rumah hijau. Jadi, mengapa tidak menambahkan ia ke dalam bilik air anda?

Apa-apa jenis tumbuhan renek akan kelihatan menarik di dalam bilik air anda. Dari tumbuhan menjalar di sinki ke pokok duit-duit di tingkap bilik air, sedikit nuansa hijau mampu menaikkan seri bagi setiap ruang. Lagi bagus jika anda mampu memiliki tumbuhan berpasu!

Tiada cahaya matahari di dalam bilik air anda? Jangan risau, terdapat banyak tumbuhan hiasan yang tidak memerlukan cahaya matahari.

4. Tukar pencahayaan

© 123rf

Kita memang menggemari cahaya semula jadi di dalam bilik air, namun masih perlu menggunakan lampu apabila waktu malam. Pencahayaan merupakan komponen yang paling penting untuk setiap bilik di dalam rumah. Jika lampu di dalam bilik air anda sedikit malap atau anda kelihatan pelik sesudah mengenakan mekap, ini tanda bahawa tiba masanya untuk anda bertukar ke lampu yang lebih bagus.

Pilih lampu mentol yang memberikan kesan panas berbanding kesan sejuk. Ini kerana ia akan membuatkan kulit anda kelihatan lebih menawan. Lagi bagus jika terdapat beberapa pilihan pencahayaan di dalam bilik air, agar ia mampu memenuhi setiap ruang di situ.

Jika anda gembira dengan pencahayaan yang sedia ada namun mahukan sedikit kelainan, anda mungkin boleh mendapatkan lampu dengan rekaan yang berbeza. Dengan lambakan pilihan di pasaran, anda bebas untuk bereksperimen dengan pelbagai pilihan yang akan menepati nilai estetika anda.

5. Tambahkan para

© 123rf

Jika anda memiliki ruangan khas untuk mandi dan kawasan kering di dalam bilik mandi anda, apa kata anda cuba meletakkan para atau penghadang. Anda boleh dapatkan jenis yang dipasang di dinding atau tangga yang ‘trendy’ di mana anda boleh meletakkan tuala atau tumbuhan kecil. Ruang yang selebihnya bolehlah digunakan untuk meletakkan bakul ataupun botol minyak wangi kesukaan anda.

6. Tukarkan tirai bilik mandi

© 123rf

Anda memiliki tab mandi? Untungnya! Tirai bilik air tidak harus berwarna putih semata-mata. Anda boleh menggunakan tirai dengan corak yang comel dan berani, seperti di bawah ini. Ia adalah satu langkah yang tepat terutamanya apabila anda sudah lama tidak menukarnya.

7. Tukarkan pili air

© 123rf

Anda masih menggunakan pili yang sama semasa pindah masuk ke rumah anda? Jika anda tidak mengubahsuai rumah anda sepenuhnya sewaktu mula masuk dahulu, ternyata anda sangat lama menggunakan pili yang sama. Patutlah mood anda pun entah ke mana!

Menukar pili paip tidaklah sesukar yang anda sangkakan. Ikea kini menawarkan pelbagai pilihan yang praktikal, senang dipasang dan moden. Makin rajinlah anda membasuh tangan dengan pili paip yang cantik nanti ?

8. Gunakan cermin yang baharu

© 123rf

Jangan memandang rendah keupayaan cermin menaikkan seri bilik air anda. Jika anda rasa bersalah kerana telah menggunakan cermin Ikea untuk sekian lama, anda boleh cuba pelbagai pilihan yang lebih menarik di atas talian. Cermin berilhamkan Nordic semestinya akan memberi satu impak yang menarik.

Jangan risau bereksperimen dengan pelbagai cara untuk menggantungkan cermin anda. Cermin di masa kini bukan sekadar suatu aksesori yang dilekatkan di dinding. Anda boleh menggayakan ia sama ada berjuntai dari siling, berkaki dan sebagainya.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain