Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip-tip untuk pasangan yang baru berkahwin sebelum pindah rumah bersama

test

Membina rumah tangga sememangnya satu perjalanan yang indah buat pasangan yang baru berkahwin.

©STEEX | GettyImages

Memang seronok dan rasa teruja, tambah lagi apabila memikirkan yang anda kini berada di alam dewasa dan berpeluang untuk menghias rumah idaman anda bersama pasangan. Kita pula pasti ada cara tersendiri untuk menghias rumah selepas berkahwin, pelbagai idea untuk menghias bilik, dapur, bilik untuk anak-anak, bilik bayi, bilik tidur, ruang tamu dan pelbagai lagi. Jadi, kami kongsikan 7 tips yang harus dipertimbangkan selepas anda berkahwin.

Toleransi dengan idea masing-masing

Suami dan isteri masing-masing mempunyai idea yang berbeza. Bagi kaum lelaki, biasanya mereka lebih suka ruang yang kemas dan praktikal. Manakala bagi kaum wanita pula, mereka suka hiasan yang lebih mewah dan lebih terperinci. Contohnya, jika hendak memasang langsir, apa jenis bahan yang perlu digunakan, warna apakah yang sesuai, renda bagaimana yang ingin dipasang, tingkap perlu jenis moden atau tidak dan pelbagai lagi.

Maka, untuk mengelakkan daripada perbezaan idea yang boleh menyebabkan sehingga bertikam lidah, apa kata toleransi sesama anda. Bagi kita, idea sendiri mestilah yang paling kreatif, tetapi cuba dengar idea pasangan anda juga.

BACA: Bersediakah anda untuk membeli rumah pertama?

Suami, bersederhanalah dengan hobi

Sebelum bergelar suami, anda adalah seorang remaja lelaki yang mempunyai pelbagai hobi. Mengumpul joran, permainan, poster, alat-alat muzik dan pelbagai lagi. Tak salah meneruskan hobi, tapi janganlah sehingga semua permainan atau joran kegemaran ingin digantung di dinding. Nanti nampak semak pula. Cuba cari satu ruang di mana anda boleh menyimpan barangan berharga untuk hobi anda.

Komik-komik lama, poster konsert rock anda juga boleh disimpan di ruangan bacaan atau buat satu mini muzium untuk memorabilia anda. Tak semua perlu dibuang. Jika bijak diurus, boleh menjadi kenangan yang boleh dikongsi sehingga hari tua.

BACA: Meja kerja – sekadar meja hiasan atau fungsi praktikal?

Isteri, jadikan dapur lebih praktikal

©kupicoo | GettyImages

Kawasan dapur selalunya adalah paling utama buat para isteri. Kebanyakan wanita gemarkan dapur yang tampak moden seperti yang terdapat di bilik pameran IKEA. Tetapi adakah ia praktikal? Jangan jadikan dapur sebagai tempat untuk menyembunyikan barang lama seperti hadiah perkahwinan mahupun periuk lama yang dah tak berfungsi.

Pastikan ada ruang yang cukup untuk periuk dan perkakasan memasak supaya ia bukan sekadar hiasan, tetapi boleh digunakan setiap hari. Dapur moden kini bukan sekadar tempat memasak atau menumis, malah boleh juga dijadikan tempat beramah mesra bersama keluarga dan rakan-rakan yang datang berkunjung. Jadi, pastikan ruang dapur anda serba praktikal dan bersih.

BACA: Peralatan dapur tradisional yang masih digunakan hingga sekarang

Kemas rumah tanggungjawab bersama

©Sirma Aksuyek | GettyImages

Ramai suami menganggap tanggungjawab memasak dan mengemas rumah adalah kerja isteri. Sebenarnya tidak. Kebersihan adalah tanggungjawab bersama. Ingat, anda bukan lagi tinggal di rumah bujang yang boleh disepahkan sesuka hati. Persekitaran rumah yang bersih menggambarkan sikap anda di rumah.

Sapu sampah, buang sawang, pastikan ruangan menonton televisyen tidak berdebu, tukar langsir yang dah lusuh dan pastikan dapur dalam keadaan teratur dan bilik mandi sentiasa bersih. Buang stigma bahawa mengemas adalah tugas isteri semata-mata.

Pengurusan pakaian sangat penting

Bagi pasangan yang baru berkahwin, pastikan ada ruangan untuk menguruskan pakaian kotor anda. Walaupun kecil, pastikan ia praktikal. Anda bukan lagi remaja 21 tahun yang hanya ke dobi seminggu atau dua minggu sekali.

Harus diingat juga, selepas berkahwin jangan amalkan gaya hidup remaja seperti meninggalkan pakaian kotor di merata tempat, menggantung di belakang pintu sehingga berhari-hari dan tuala tidak dibersihkan berminggu-minggu.

Tips: Nak tahu tips rakyat Hong Kong uruskan dobi dengan mudah, klik di sini.

Ruangan yang selamat untuk bayi

©KatarzynaBialasiewicz / gettyimages

Bagi pasangan yang bakal memiliki cahaya mata, pastikan anda bersedia daripada pelbagai aspek. Pastikan perabot anda selamat dan tidak mempunyai bucu tajam. Pastikan rak dipaku pada dinding supaya tidak mudah tertanggal.

Mengapa? Kerana pernah terjadi kes bayi maut selepas memanjat rak televisyen. Pastikan ada ruang bermain yang sesuai untuk mereka. Lapik lantai dengan span lembut supaya anda tak perlu risau membiarkan mereka bermain.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain