Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 idea bahan kabinet dapur yang boleh anda pilih

test

Apabila anda ingin mereka atau mengubahsuai dapur, wajib anda fikirkan tentang pilihan kabinet anda, kerana lazim kali ia menjejaskan estetika ruang kediaman anda, fungsinya serta bajet anda!

Kabinet dapur membantu dalam memastikan ruang memasak anda sentiasa kemas dan teratur dan juga memberi keyakinan kepada gaya ruang kediaman. Apabila membuat keputusan dalam memilih bahan untuk kabinet dapur, penting bagi anda untuk memberikan perhatian terhadap kos, daya ketahanan dan temanya kerana bahagian-bahagian ini pada dasarnya merangkumi segenap ruang kediaman.

Selain bahan, gaya dan kemasan, kabinet boleh dibeli secara tersuai ataupun ditempah khas (custom made). Tidak seperti kabinet khas yang dibuat mengikut spesifikasi rumah anda, kabinet tersuai diperbuat dalam saiz standard dan biasanya lebih mampu milik. Kami telah membuat kajian dan anda boleh membaca mengenainya di sini.

Jom kita kenali ketujuh-tujuh jenis bahan kabinet dapur tersebut.

1. Papan serpih

SIN DESIGN STUDIO
Projek: D’Summit Residences

Jika anda mencari pilihan yang paling berpatutan dan mampu milik, papan serpih dengan kemasan melamin adalah pilihan yang tepat. Bahan ini dibuat daripada kepingan kayu yang telah direndam dan disatukan oleh resin sintetik yang kemudiannya dimampatkan untuk pembentukan papan.

Ini adalah bahan yang digunakan bagi perabot IKEA Permukaan pepejal yang kuat pada bahan ini menjadikan ia tahan terhadap kesan calar atau hentakan, dan juga kulat tetapi paras kelembapan yang tinggi boleh menyebabkan kayu ini mengelembung.

2. Papan blok

TORCH EMPIRE SDN.BHD.
Projek: Seringin Residences, Happy Garden

Bahan kabinet ini terdiri daripada jalur kayu lembut yang dibariskan bersebelahan dengan lapisan melamin yang dilekatkan ke bahagian atas dan bawah papan. Oleh kerana papan serpih mempunyai daya tahan yang rendah terhadap air, papan blok boleh digunakan sebagai bahan ganti di bahagian dalam kabinet atau storan yang terdedah kepada kelembapan untuk mengelakkan keretakan.

3. Papan lapis

YONG STUDIO
Project: Semenyih Residence

Papan lapis diperbuat daripada lapisan nipis kayu yang dilekatkan bersama, untuk membentuk sekeping papan yang kukuh. Papan ini biasanya dilaminasi dengan plastik untuk mendapatkan kemasan yang bersih. Papan lapis berlamina tampak lebih padat, tahan lelasan dan kelembapan, serta lebih mudah untuk dibersihkan dan dijaga.

Ia juga terdapat dalam pelbagai warna dan tekstur yang merupakan satu kekurangan iaitu dari segi keseragaman kerana kepingan-kepingan ini agak sukar untuk dipadankan. Papan lapis juga dilengkapi dengan kemasan venir kayu supaya pemilik rumah dapat menghiasi ruang dengan kabinet kayu yang kukuh tanpa membayar harga yang terlalu tinggi.

4. Konkrit

MILTON DESIGN
Projek: Pelangi Indah

Selain daripada kayu, pemilik rumah boleh memilih gaya rustic dengan kabinet konkrit yang merupakan pilihan yang lebih kekal untuk sesebuah rumah. Kelebihannya ialah bahannya yang lebih kukuh, berat, dan tahan lama, serta boleh dihiaskan dengan jubin untuk lebih warna dan gaya.

5. Keluli tahan karat

SEVEN DESIGN
Projek: Foreston Bukit Puchong

Jika anda meminati gaya rustic atau industrial untuk ruang dapur, maka anda juga akan turut menyukai kabinet keluli tahan karat. Sebelum ini, ia hanya digunakan untuk dapur komersil untuk kemasannya yang kilat dan bersih, tetapi kebelakangan ini ia turut menjadi kegemaran rumah yang dihias mengikut trend kontemporari dan ala industrial. Kabinet ini pastinya tahan lama dan mudah dibersihkan tetapi kosnya agak tinggi.

6. Batu bata

DAA DESIGN ASSOCIATES SDN BHD
Projek: De Gallery

Kabinet bata kini kembali bergaya dan kian menjadi pilihan pemilik rumah yang mempunyai citarasa rustic atau kedesaan, walaupun sebelum ini hanya dikenali sebagai pilihan mudah dan murah bagi sesetengah individu. Batu bata digunakan untuk membina bahagian luaran kabinet manakala bahan kayu atau kepingan lamina boleh digunakan sebagai pintunya.

#7 Rekaan dan bahan alternatif

AMORPHOUS DESIGN SDN BHD
Project: J Residence

Dapur ini terdiri daripada dawai dan rak logam yang amat sesuai dengan gaya rumah perindustrian. Sekiranya anda suka storan yang terbuka, ini adalah pilihan yang tepat.

Tip reka bentuk dan pemasangan

  • Kumpul dan asingkan kesemua barang yang ingin disimpan di dapur anda sebelum memutuskan pilihan kabinet dan storan. Apabila memilih warna, ingat bahawa kabinet mengambil sebahagian besar ruang rumah. Sebagai contoh, jika anda tidak mahu dapur yang berwarna merah, jangan memilih kabinet berwarna merah.
  • Pastikan kontraktor kabinet anda memahami kehendak anda kerana apa yang kelihatan seperti perkara kecil pada masa ini boleh menjejaskan rupa dapur anda dan sekaligus kediaman anda untuk jangka masa panjang.

Artikel ini diterjemahkan dari A Guide to Choosing Kitchen Cabinet Materials and Design for Your Renovation oleh Aida Kamsuri dan ditulis oleh Lydia Lohshini dari atap.co

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain