Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 cara bebaskan rumah anda dari bau hapak kasut

test

Bekerja di pejabat sudah semestinya memenatkan dan anda pasti ingin pulang ke rumah yang dalam keadaan bersih dan wangi.

©Jose Luis Carrascosa Martinez/gettyimages

Emosi anda pasti terganggu dengan bau hapak kasut yang menusuk hidung anda sebaik sahaja tiba dirumah. Anda ingin tahu bagaimana untuk menghilangkan bau yang kurang menyenangkan ini? Teruskan bersama iProperty.com.my untuk tips yang mudah dan berkesan.

1. Arang penyerap bau terbaik

Selain daripada dijadikan bahan bakar ketika berkelah, arang terbukti mampu menghilangkan bau busuk dan juga boleh menyerap bau. Pecahkan dan masukkan ketulan arang di dalam uncang dan biarkan di sekitar tempat kasut anda. Kalau nak lebih berkesan, anda boleh letak di bahagian dalam kasut tersebut. Murah, praktikal dan paling penting, ia sangat berkesan.

Nota: Gunakan arang yang belum dibakar ye, nanti hangus pula kasut anda.

2. Serbuk soda bikarbonat

© belchonock / 123RF

Mudah didapati, dan murah untuk dibeli. Ia juga turut dikenali secara meluas digunakan dalam pembuatan kek, roti dan sebagainya. Serbuk ini mengandungi bahan alkali yang bertindak menghasilkan karbon dioksida. Jadi, bagaimana cara menggunakannya?

Letakkan satu atau dua sudu soda bikarbonat di bahagian dalam kasut anda semalaman dan hasilnya, kasut yang lebih wangi dan rumah bebas bau hapak. Pastikan anda buang serbuk tersebut terlebih dahulu sebelum memakai kasut.

3. Jemur pada cahaya matahari

Salah satu cara untuk menghilangkan bau kasut dan stokin, letakkan rak kasut anda di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari. Bau busuk yang terhasil adalah daripada peluh yang terhasil sepanjang hari, ditambah pula bau ini terperangkap dalam ruang yang gelap dan kecil, semakin busuk jadinya. Letakkan rak kasut anda berdekatan dengan cahaya matahari supaya kelembapan penyebab peluh tersebut akan mengering dan mengurangkan bau hapak kasut.

4. Guna surat khabar lama

Jangan terkejut dengan fungsi surat khabar lama. Selain fungsinya yang pelbagai guna, surat khabar lama juga boleh menghilangkan bau hapak daripada kasut anda. Gumpalkan beberapa keping dan masukkan ke dalam kasut. Ia bukan sahaja berkesan menyerap kelembapan yang menyebabkan bau hapak, malah ia juga membantu mengeringkan bahagian dalam kasut. Mudah dan boleh dicuba bila-bila masa sahaja.

5. Uncang teh dan kopi sebagai deodoran kasut

Jangan buang dahulu uncang teh dan kopi anda yang telah digunakan. Ia mempunyai pelbagai fungsi dan salah satu antaranya adalah menghilangkan bau kasut anda. Turut dikenali sebagai ‘Deodoran Kasut’, ia memang berkesan.

Caranya, keringkan terlebih dahulu uncang teh yang telah digunakan, rebus dan keringkan semula dan masukkan dua hingga tiga uncang ke dalam kasut anda. Biarkan semalaman dan kasut anda akan berbau segar semula.

Nota: Jangan pula digunakan semula untuk membancuh air.

6. Potpuri DIY

Bagi yang gemarkan projek DIY, ini mungkin sesuai buat anda. Gunakan kain perca untuk menghasilkan beg kecil. Kemudian, kumpulkan bahan-bahan untuk potpuri seperti bunga cengkih, kayu manis, lemon, kopi dan pelbagai lagi. Rebuskan kesemua bahan ini dan jemur sehingga betul-betul kering. Setelah siap, masukkan kedalam beg kecil tadi dan letak di dalam kasut ataupun di rak kasut anda.

7. Hirisan lemon

lemons
Natasha Breen | Gettyimages

Lemon sememangnya terkenal dengan bau yang yang kuat dan segar. Malah, ia juga mudah untuk didapati dan boleh dibeli dimana-mana. Caranya, hiriskan lemon dan perahkan beberapa titisan jus ke dalam kasut anda dan masukkan sekali kulit lemon tersebut sebelum jemurkan di tempat yang ada cahaya matahari untuk kesan yang lebih cepat. Bau hapak pada kasut anda pasti hilang dengan cepat.

Kongsikan bersama kami cara unik anda bagaimana untuk menghilangkan bau hapak kasut di Facebook iProperty.com.my. Mungkin cara anda lebih unik dan belum pernah didengari. Selamat mencuba!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain