Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 jenis pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah

test

Tumbuhan sukulen ini semestinya menambahkan seri kepada rumah anda. Ia juga mampu memberi inspirasi kepada sesiapa yang nak berjinak-jinak untuk menanam pokok di rumah.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 6 best succulents to grow at home oleh Ariff Yusof.

Memang tak perlu dinafikan lagi, menanam pokok di rumah sememangnya menaikkan “mood” di persekitaran rumah. Selain daripada itu, pokok-pokok sukulen juga membantu membersihkan udara. Anda juga rasa seronok melihat ia tumbuh dengan sihat di ruangan rumah anda. Jika anda jenis yang gemar bercucuk tanam, ini juga boleh menjadi satu hobi di samping dapat menenangkan fikiran.

Walaupun ada sesetengah kita yang kurang mahir menanam pokok dan ada juga mereka yang tidak mempunyai masa yang cukup untuk memberi tumpuan kepada tanaman ini. Jangan risau, ada jenis pokok sukulen yang mudah ditanam. Malah, di antara jenis-jenis pokok ini, ada yang mempunyai fungsi tersendiri seperti menyimpan air dan mudah menyesuaikan diri dalam persekitaran rumah. Pokok-pokok ini juga datang dalam pelbagai bentuk, rupa, saiz dan warna!

Untuk entri kali ini, kami dah kumpulkan enam jenis pokok sukulen yang sesuai ditanam sebagai penghias untuk mana-mana sahaja kawasan di rumah anda. Jom teruskan membaca:

1. Burro’s Tail

Pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah - Burro's Tail
© 123rf

Pokok sukulen jenis bergantung ini nampak lebih cantik jika ditanam dan digantung pada tempat yang tinggi. Letakkan di kawasan seperti tepi tingkap atau di atas rak supaya ia boleh menjalar ke bawah dan tumbuh dengan cantik. Daunnya yang berwarna biru-kelabu ini tumbuh sehingga ketinggian 3 kaki.

Walaupun kebanyakan pokok sukulen tidak mempunyai bunga, anda pasti akan terkejut dengan Burro’s Tail yang boleh menghasilkan bunga-bungaan berwarna merah jambu atau merah yang tumbuh sekali-sekala. Letakkan pokok ini berhampiran dengan sumber cahaya matahari yang sederhana. Hati-hati, jangan pula letak di kawasan yang terkena cahaya matahari secara terus, nanti layu pula akibat haba yang berlebihan.

2. Kalanchoe

pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah - Kalanchoe
© 123rf

Terdapat pelbagai jenis pokok Kalanchoe, tetapi yang sering ditanam di dalam rumah adalah jenis Kalanchoe Tomentosa. Atau lebih dikenali dengan nama yang lebih comel, Pokok Panda. Tumbuhan sukulen ini mempunyai ciri yang unik kerana daunnya yang berkumpul dan tumbuh rimbun. Daunnya yang tebal juga diliputi dengan lapisan seolah-olah bulu yang lembut, memberikan imej yang lembut dan sejuk mata memandang. Pokok ini menghasilkan bunga hanya di kawasan habitatnya, tetapi jika anda bernasib baik, pokok ini menghasilkan bunga yang cantik dan panjang di setiap dahannya. Kalanchoe mudah dijaga, hanya perlu disiram sekali seminggu. Jadi anda boleh pergi bercuti tanpa merisaukannya.

3. Aloe Vera

Pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah - Aloe Vera
© 123rf

Bagi anda yang sibuk seharian, apa kata pilih pokok Aloe Vera yang mudah dijaga dan terkenal dengan fungsi perubatan yang boleh menyembuhkan luka kecil, kesan terdedah kepada cahaya matahari dan banyak lagi. Pokok ini juga turut dikenali dengan nama Lidah Buaya kerana bahagian tepinya yang berduri seolah-olah badan buaya. Pastikan anda letak pasu pokok Aloe Vera ini di tempat yang kurang lalu lintas supaya ia tidak mudah jatuh. Jika anda menanamnya di dalam pasu, pastikan pasu tersebut mempunyai lubang saliran air. Cara menjaganya adalah sangat mudah. Pastikan tanah betul-betul kering sebelum anda menyiramnya semula. Pastikan air siraman tersebut mengalir keluar melalui lubang saliran air tadi. Kemudian, letakkan pokok ini di bawah sinaran matahari secara terus dan ia akan tumbuh dengan elok.

4. Snake Plant

Pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah - Snake Plant
© 123rf

Snake Plant atau lebih dikenali dengan nama Pokok Lidah Jin juga antara pilihan terbaik untuk ditanam di dalam rumah anda. Daunnya yang panjang, tirus dan coraknya seakan-akan corak badan ular ini adalah pilihan yang menarik untuk menambah rona warna pada bilik. Ianya juga mudah dijaga kerana anda boleh meletakkannya di kawasan yang kurang mendapat sinaran matahari dan membenarkan akarnya untuk tumbuh rapat dalam jangka masa yang panjang. Pokok ini juga tahan lasak dan walaupun sudah hampir layu, ia boleh digembur dan ditanam semula hanya dengan menyiramnya. Sama juga seperti pokok Aloe Vera, anda hanya perlu pastikan tanah tersebut betul-betul kering sebelum menyiramnya semula.

5. Kaktus Pin Kusyen

Pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah - Kaktus pin kusyen
© 123rf

Jangan salah sangka pada duri yang terdapat pada pokok kecil ini. Nampak seakan comel dan seronok dilihat jika diletak di atas meja belajar atau meja dapur. Terdapat lebih 200 spesies kaktus yang berbentuk bulat yang digunakan sebagai tumbuhan penghias untuk dekorasi rumah. Kaktus adalah sejenis tumbuhan yang mudah tumbuh dengan persekitaran yang cerah. Jadi, kami cadangkan kepada anda yang ingin mencuba, letakkannya berhampiran dengan tepi tingkap. Kaktus juga adalah jenis pokok yang kurang memerlukan air. Anda hanya perlu menyiramnya jika tanah di sekelilingnya betul-betul kering. Untuk menjadikannya tumbuh dengan lebih cantik, letakkannya di kawasan yang berdingin sederhana atau rendah. Sebelum kami terlupa, pastikan anda berhati-hati dengan durinya. Walaupun nampak lembut, tetapi hujungnya berbentuk seperti mata kail, dan agak susah untuk dikeluarkan sekiranya terkena pada tangan.

6. Houseleeks

Pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah - Houseleeks
© 123rf

Pokok ini mungkin sekali adalah jenis sukulen yang paling cantik dan turut dikenali dengan nama Hen dan Chicks kerana cara pertumbuhannya yang begitu unik. Terdapat satu bahagian kecil daripada pokok ini akan tumbuh dan menghasilkan bunga yang begitu cantik dalam dua warna yang berbeza. Jenis yang pertama dikenali sebagai Echeveria Elegans yang mempunyai bucu yang lebih bulat dan tumbuh seperti bentuk loceng. Jenis kedua pula dikenali sebagai Sempervivum Tectorum yang mempunyai bahagian hujung yang tajam dan menghasilkan bunga merah jambu berbentuk bintang. Kedua-dua pokok ini sangat sesuai untuk diletakkan di dalam rumah anda seperti di atas meja kopi, kawasan meja di ruang tamu, atau juga boleh dijadikan hiasan di atas rak. Hati-hati, jangan terlebih siram pula kerana ia boleh menjadi reput.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain