Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 cara menerangi apartment dengan cahaya semula jadi

test

Kekurangan cahaya semula jadi? Ikuti panduan ini untuk mendapatkan apartment yang secerah masa depan anda.

Pencahayaan semulajadi boleh membuatkan ruang nampak lebih luas ©123rf

Sesebuah apartment dengan pencahayaan tepat  bukan sahaja memberikan ilusi ruang yang lebih besar, tetapi ia membuatkan apartment anda terasa cukup diudarakan dan menceriakan. Pastinya terdapat pelbagai cara untuk menerangi ruang (terima kasih kepada Thomas Edison kerana mencipta mentol lampu), tapi tak ada yang boleh dibandingkan dengan daya tarikan cahaya semula jadi.

Pencahayaan semula jadi menjadi keutamaan hiasan dalaman kerana ia memberi begitu banyak faedah kepada rumah dan pemilik rumah. Selain daripada mengurangkan penggunaan tenaga elektrik pada waktu siang, penggunaan cahaya semula jadi juga membantu merangsang vitamin D, meningkatkan produktiviti dan  memperbaiki suasana keseluruhan.

Malangnya, tidak semua apartment ‘dianugerahkan’ dengan sinaran matahari dan tingkap yang besar. Namun begitu anda tak perlu bimbang, kerana ada banyak jalan penyelesaian untuk memanfaatkan cahaya semula jadi dalam kediaman anda.

Kurangkan saiz, keluarkan apa yang tidak perlu

Satu cara mudah untuk ‘membenarkan’ cahaya semula jadi menerangi rumah ialah dengan mengurangkan jumlah perabot dan hiasan . Dengan mengeluarkan barang-barang yang tidak perlu dari apartment, anda akan lihat betapa lapangnya rumah anda sebenarnya. Ini membolehkan lebih banyak cahaya masuk tanpa terhalang. Sekiranya membuang barangan bukan pilihan anda, anda juga boleh cuba mengalihkan perabot-perabot yang bersaiz besar jauh dari pintu dan tingkap supaya lebih banyak sinar matahari dapat menembusi.

Kelutsinaran boleh membantu

Pintu dan tingkap kaca dapat menarik cahaya matahari masuk ke dalam ruang rumah. ©123rf

Anda mungkin tidak dapat menukar struktur unit apartment anda seperti rumah landed. Ini bermakna anda tidak dapat memasang bumbung matahari atau jendela langit yang boleh menyelesaikan masalah pencahayaan dengan segera. Sebelum berfikir untuk pindah ke rumah landed, anda boleh cuba satu cara yang tidak melibatkan pengubahsuaian. Jika anda memasang pintu-pintu padu di apartment anda, tukarkannya dengan pintu Perancis, pintu kaca atau biarkan saja ia kosong. (Tetapi jangan tukar pintu utama anda dengan pintu kaca. Anda tentu tak mahu mata-mata yang nakal mengintai kehidupan peribadi anda). Dengan cara ini, cahaya matahari bebas masuk ke segenap ruangan yang ada.

Cermin, oh cermin

©gettyimages

Adakah anda tahu bagaimana cermin membantu meluaskan ruang melalui pantulan? Ia juga merupakan cara yang baik untuk membawa masuk cahaya semula jadi ke dalam teratak anda.

Jika anda tinggal di apartment bersiling rendah, dapatkan satu cermin besar  dan pasangkan ke dinding anda untuk mendapatkan cahaya sebanyak mungkin. Cahaya matahari yang masuk menerusi tingkap akan dipantulkan oleh cermin, memberikan lebih kecerahan di setiap sudut ruang berkenaan. Ia membawa kesan seumpama tingkap terbuka dan menampakkan rumah anda lebih luas. Selain itu, anda juga boleh membeli perabot-perabot dengan sentuhan cermin atau kilauan logam.

Petua: Letakkan cermin anda bertentangan dengan tingkap untuk menggandakan cahaya matahari yang masuk.

Gunakan material fabrik yang nipis

©123rf

Jika inginkan rumah yang terang, jangan gunakan fabrik tebal seperti baldu dan broked. Langsir yang mempunyai bahan ini akan menjadikan bilik atau ruangan gelap, kelam dan sempit. Sebaliknya, pilih fabrik yang lebih nipis seperti linen dan kain kapas agar cahaya mudah masuk.

Gabungan warna-warna neutral

©Charlie Dean/123rf

Ingat tak di sekolah rendah dulu cikgu kata lebih cerah warna, lebih banyak cahaya yang dipantulkan? Kita gunakan teori yang sama di sini. Elakkan warna yang terlalu gelap atau terlalu terang. Cat dinding dan perabot anda dengan tona sejuk dan neutral seperti putih, kelabu, krim atau kuning air. Lagipun, bilik dengan rona warna lebih cerah mempamerkan ilusi bersih dan menampakkan keluasan.

Petua: Cat siling anda satu warna lebih cerah daripada dinding bagi membantu pantulan cahaya sampai ke seluruh bilik.

Tingkap lebih besar, rumah lebih terang

©Tom Merton/gettyimages

Cara ini adalah yang paling ketara berhasil dan mungkin paling mahal dalam usaha menambahkan cahaya ke dalam rumah anda. Jika anda berhasrat untuk membesarkan tingkap anda, pilih ‘picture window’ iaitu tingkap yang besar dengan satu kepingan kaca untuk menikmati secukupnya cahaya dan udara bersih. Bergantung kepada tempat tinggal anda, ia juga mampu memberi pemandangan yang indah sebagai kesan maksimumnya. Meskipun begitu, cuaca di Malaysia kadang kala terlalu panas terik. Pasang lapisan pada kaca tingkap supaya rumah anda tidak bertukar menjadi ketuhar.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain