Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip-tip keselamatan rumah sebelum balik kampung sempena Hari Raya

test

Oooh ooh ooh balik kampung, ooh ooh ooh balik kampung, hati girang! Akhirnya waktu yang ditunggu-tunggu bukan sekadar oleh umat Islam di Malaysia sahaja, malah turut dinanti-nanti oleh lain-lain kaum dan agama.

©ximagination|123rf.com

Malaysia kan berkongsi pelbagai budaya. Paling tak sabar ketika musim perayaan Aidilfitri sudah semestinyalah cuti yang panjang. Sama ada anda beraya di kota atau jauh di kampung, jangan terlalu leka dan pastikan keselamatan rumah yang ditinggalkan terjamin. Untuk entri kali ini, iProperty.com.my akan berkongsi beberapa tips yang mungkin berguna buat anda ketika musim perayaan nanti.

#1 Kunci, kunci dan kunci!

Source: 123rf

Kunci pagar, pintu utama, pintu dapur. Ini hanyalah laluan-laluan utama yang sering kali kita ingat bila nak balik beraya di kampung. Namun, apa yang mungkin kita lupa? Selain daripada pintu, tingkap adalah antara pilihan pertama untuk penjenayah yang cuba memecah masuk ke rumah anda. Jarang kita dengar pencuri masuk ikut pintu depan, walaupun memang tidak dinafikan terdapat sesetengah kes sedemikian. Pastikan tingkap di setiap bahagian rumah anda diselak dan dikunci rapat. Jika tidak, ia mudah diumpil penjenayah.

#2 Jangan tinggalkan binatang peliharaan terkurung

Memanglah anda seronok menjamu pelbagai hidangan hari raya di kampung, tetapi jangan pula lupakan binatang peliharaan kesayangan anda di rumah. Jangan sampai selesai beraya, disambut pulang dengan bau bangkai di dalam rumah anda! Jika jenis binatang peliharaan anda boleh dibiarkan di luar rumah dengan selamat (seperti kucing), lepaskan sahaja. Jika haiwan jenis yang perlu disimpan di dalam sangkar (seperti burung), pastikan jiran anda boleh membantu menjaga mereka. Bagi yang berkemampuan ataupun jika binatang peliharaan anda amat berharga, maka hantarlah ia ke tempat penjagaan yang selesa seperti hotel haiwan. Perkhidmatan profesional untuk haiwan peliharaan seumpama ini agak mudah didapati sekarang.

#3 Laporkan kepada polis

Bila tiba musim perayaan, ini adalah perkara yang sering diingatkan oleh pihak berkuasa, terutamanya polis. Jangan lapor bila anda ada masalah sahaja. Sebaik-baiknya, lapor kepada balai polis berdekatan dan beritahu bila anda sekeluarga tiada di rumah ketika bercuti panjang.

Selalunya, rondaan polis akan lebih kerap dilakukan di musim perayaan. Misalnya, jika lampu rumah anda tiba-tiba menyala, setidak-tidaknya mereka boleh membuat pemeriksaan untuk mengelakkan rumah anda diceroboh masuk. Jangan malu atau takut, polis sentiasa berkhidmat untuk memastikan rumah dan harta benda anda selamat.

#4 Suis utama, perlu tutup atau biarkan?

Tidak tahu apa itu suis elektrik utama? Ia adalah sejenis kotak besar yang melekat di dinding rumah anda, kebiasaannya berdekatan dengan pintu utama. Untuk selamat, tutup suis utama ini. Alamak, macam mana pula dengan peti ais , kamera litar tertutup (jika ada), akuarium dan pelbagai lagi peralatan elektrik anda? Kami faham tentang kerisauan anda. Pastikan alat-alat elektrik yang penting sahaja dibiarkan berfungsi. TERUTAMANYA alat-alat yang melibatkan suhu tinggi seperti penapis air.

Baliklah menyambut Hari Raya dengan perasaan tenang dan pulang tanpa kerisauan. Kecelakaan boleh terjadi di mana-dimana. Setidak-tidaknya, anda mampu mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan masalah.

#5 Inilah masanya beramah-mesra dengan jiran anda

Jika hubungan sesama jiran baik, pastikan anda meminta bantuan mereka untuk memantau rumah anda semasa cuti panjang. Tetapi, bagaimana pula jika anda tidak pernah bercakap dengan jiran sebelah, pasti rasa janggal bukan? Tak mengapa, biar rasa janggal sekarang daripada rumah dipecah masuk nanti. Maklumkan kepada jiran bahawa anda tiada di rumah. Minta pertolongan mereka untuk menyalakan lampu rumah anda di waktu malam, memberi makanan kepada binatang peliharaan dan sebagainya.

Nota: Ada bagusnya hidup harmoni sesama jiran. Di waktu beginilah mereka boleh membantu.

Jadi, sebelum anda menyanyi lagu Hari Raya dendangan Sudirman nanti, pastikan semua perkara-perkara dan tips yang telah kami kongsikan tadi dipraktiskan. Walaupun bukan semua, setidak-tidaknya anda mengambil sedikit sebanyak langkah keselamatan.

Ini bukan iklan, tetapi pesanan ikhlas untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini dari berlaku. Anda ada tips yang lain? Apa kata kongsikan bersama kami di laman Facebook iProperty.com.my. Setakat ini sahaja untuk entri kali ini. Sebelum mengundurkan diri, kami ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir & batin dan…..pastikan keselamatan rumah anda terjamin di musim perayaan ini!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain