Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 fakta hebat tentang Seremban yang ramai orang tidak tahu

test

Ibu kota Negeri Sembilan ini tidak sekadar menawarkan tempat makan menarik sahaja ya. 

© serembanonline.com

Selalunya bila penduduk bandar di Lembah Klang memikirkan destinasi pelancongan tempatan atau lokasi untuk ‘weekend getaway’, ramai yang memilih untuk mengunjungi Melaka dan Johor ataupun tempat travel getaway seperti Janda Baik di Pahang dan Sekinchan, Selangor.

Namun, tahukah anda bahawa Seremban juga menawarkan pengalaman yang mengujakan bagi kaki-kaki melancong? Di sini terdapat pelbagai aktiviti riadah menarik, hidangan masakan yang luar biasa serta sejarah, budaya tempatan dan seni bina bangunan yang unik.

Jom kami kemukakan beberapa fakta menarik mengenai Seremban yang perlu anda ketahui. Pasti anda tidak sabar untuk mengunjungi bandar unik ini apabila anda merancang percutian pendek bersama ahli keluarga atau rakan-rakan.

#1 Artefak berusia 14,000 tahun dari Zaman Batu ditemui di Gua Pelangi

Tapak projek penggalian di Gua Pelangi, Seremban. © serembanonline.com

Terdapat pelbagai laporan sejarah mengenai peneroka dan masyarakat yang hidup dan membina komuniti seawal tahun 1800-an di kawasan sekitar Seremban, tetapi tiada yang lebih hebat daripada penemuan artefak yang membuktikan bahawa terdapat manusia yang menetap di Gua Pelangi lebih dari 14,000 tahun yang lalu. Baru-baru ini, sebuah pasukan ahli arkeologi dari Universiti Sains Malaysia telah menemui alat dan kapak batu serta kerang siput dari Zaman Pra-Sejarah Paleolitik (Zaman Batu).

Gua Pelangi kini telah menjadi tarikan pelancong – terdapat kumpulan Facebook seperti Gua ATOA Pasoh yang menawarkan pakej lawatan untuk mendalami sejarah gua yang kaya serta flora dan fauna yang mengagumkan di sekitarnya.

Antara burung unta yang meghuni Jelita Ostrich Farm. © serembanonline.com

Sekiranya anda meminati alam semula jadi dan aktiviti riadah, anda juga patut singgah di Ladang Ostrich Jelita, yang dianggap sebagai ladang burung unta pertama di Malaysia. Apa yang menarik mengenai Jelita Ostrich Farm ini adalah anda boleh merasai pengalaman bagaimana rasanya menunggang burung unta! Anda tidak perlu risau tentang keselamatan anda kerana para perkerja di sana semuanya terlatih.

Tambahan lagi, anda akan dikurniakan sijil jika berjaya menunggang burung unta ini. Taman seluas 4.2 hektar ini juga menempatkan binatang lain seperti rusa, unta, kambing dan ayam belanda. Nah, lihat sendiri pengalaman keluarga ini di taman itu:

https://youtu.be/vNXPJkZLEEw

Jika anda ke Seremban hanya untuk lawatan sehari atau day trip, Taman Tasik Seremban adalah tempat yang bagus untuk memulakan perjalanan anda, dengan landskapnya yang sejuk dipandang mata, sesuai untuk jalan-jalan bersahaja ataupun untuk berkelah. Tengoklah, cantik kan?

Terdapat juga banyak laluan berbasikal popular yang boleh dimanfaatkan jika anda ingin menikmati pemandangan Seremban ala old-skool. Bagi peminat aktiviti lasak ataupun kaki hiking, mereka mestilah mendaki Gunung Telapak Buruk untuk melihat bangkai pesawat Perang Dunia II yang sebenar.

Malah dengan hanya berjalan-jalan di sekitar bandar Seremban, anda boleh menikmati keunikan budaya tempatan, dengan Lorong Seni-nya yang mempamerkan pelbagai hasil-hasil lukisan yang melambangkan budaya berbilang kaum di Malaysia. Pasti menarik gambar-gambar Instagram anda nanti!

Salah satu contoh seni jalanan di Seremban. © serembanonline.com

#2 Ia mempunyai sebuah bandar raya berkembar (sister city) di Indonesia

Mungkin ramai tidak mengetahui bahawa Seremban sebenarnya mempunyai sebuah bandar berkembar di Indonesia yang dipanggil Bukittinggi (sejak tahun 1986). Terletak di Dataran Tinggi Minangkabau, Bukittinggi merupakan bandar ketiga terbesar di Sumatera Barat dengan jumlah penduduk seramai 124,000 orang. Mengikut sejarah, Negeri Sembilan dan Seremban khususnya telah dipengaruhi oleh orang-orang ‘Minang’ yang bermigrasi dan menetap di sana – ini berlaku pada abad ke-16 apabila orang Minangkabau di Sumatera Barat telah berpindah secara besar-besaran ke seluruh Asia Tenggara.

‘Saudara’ Indonesianya ini telah memberi nilai kredibiliti kepada Seremban yang kaya dengan kepelpelbagaian budayanya. Anda hanya perlu meneliti seni bina beberapa bangunan dan rumah tradisional Seremban untuk melihat pengaruh reka bentuk bumbung Minangkabau yang menyerupai tanduk kerbau air.

Seremban Mosque
Masjid Negeri adalah contoh terbaik bagi bangunan tempatan yang mempunyai reka bentuk seni bina Minangkabau. © serembanonline.com

Bercakap mengenai seni bina bangunan dan sejarah setempat, terdapat banyak struktur ikonik lain di Seremban yang patut disebut. Ianya Gereja Visitation, parish tertua di Keuskupan Agung Katolik Roman Kuala Lumpur sejak tahun 1848, yang dibina untuk komuniti Katolik yang semakin ramai tinggal di sana. Gereja ini terletak secara strategik di bahagian penting di Pusat Bandar Seremban dan sering digambarkan sebagai ‘salah satu gereja yang paling indah dalam misi’ – yang mesti dikunjungi para pelancong.

Tidak lupa Kuil Lipan yang terkenal (juga dikenali sebagai Tzee Khoon) yang terletak di Bukit Jong. Kuil Taois berusia 140 tahun ini telah menarik perhatian para penganut dari seluruh Malaysia sejak beberapa dekad yang lalu. Asal-usul nama kuil itu bermula dengan legenda mengenai seorang lelaki yang tidak bersyukur dan kemudiannya dihukum Tuhan dengan menjadikannya ‘kapal batu’ di Bukit Jong.

Lipan-lipan selalu kelihatan di samping batu dan legenda mengatakan bahawa ia adalah penjelmaan semula ibu lelaki itu. Maka terjadilah nama kuil tersebut. Penganut percaya jika anda melihat lipan hidup di kawasan kuil, anda bakal  menikmati tuah ataupun durian runtuh!

Kuil ini adalah bukti bahawa Seremban mengekalkan sejarah berbilang budaya yang kaya sehingga ke hari ini.

#3 Ia mungkin tempat kelahiran Yee Sang

Terdapat pelbagai dakwaan yang berbeza mengenai asal-usul ‘Yee Sang’, hidangan perayaan popular yang kami ‘lambung ke udara’ semasa  sambutan Tahun Baru Cina di Malaysia. Salah satunya mengatakan Loke Ching Fatt, seorang pendatang Cina yang datang ke Malaya dan menetap di Seremban telah memperkenalkan citarasa baharu kepada hidangan 1940-an dan ianya secara beransur-ansur melahirkan ‘Yee Sang’ yang kita semua kenali dan suka lambungkan semasa Tahun Baru Cina.

Walau bagaimanapun, masakan Seremban bukanlah sekadar dijadikan pendidikan berkaitan sejarah. Sebut sahaja Seremban, kebanyakan kita akan segera terfikirkan ‘Siew Pao’. Ya, sememangnya Seremban terkenal dengan pastri mentega berinti daging ini tetapi bandar bersejarah ini juga mempunyai pelbagai masakan lain yang unik.

Antaranya ialah Mi daging lembu Yee Kee, bagi mereka yang sukakan daging empuk dengan semangkuk mee berkuah pekat. Terdapat ‘Mihun Sotong’ di Hiong Kee, yang cukup istimewa dengan bihun yang dimasak dalam sup makanan laut.

Jika anda amat meminati makanan laut ataupun seafood, tiada hidangan lain yang mampu membuka selera anda daripada ketam panggang  di Seremban Seafood Village. Keenakannya sampai menjilat jari dan ramai dari luar Seremban sanggup memandu jauh untuk merasai hidangan ketam ini.

#4 Ia hanya kira-kira sejam dari Pavilion, KL

Seremban hanya lebih kurang sejam pemanduan dari semua ini. © via Getty Images

Kebanyakan orang mungkin menyedari bahawa Seremban tidaklah jauh dari Lembah Klang, tetapi sedekat manakah ia? Merujuk kepada Google Maps, pada hari kerja dengan keadaan trafik yang normal, Seremban hanyalah sejauh 56 minit dari Pavilion, KL.

Mereka yang bekerja di tengah-tengah bandaraya akan tahu bahawa mereka mungkin mengharungi trafik di KL bagi jangka masa yang lebih lama daripada itu – trafik dari Subang Jaya ke KL Sentral sering kali memakan masa hampir sejam semasa waktu puncak!

Bagi mereka yang sedang menimbangkan untuk berpindah ke bandar yang jauh dari kesibukan KL, Seremban menawarka kebaikan dari pelbagai segi. Ia mungkin terletak di negeri yang berbeza tetapi Seremban sebenarnya hanya kurang sejam dari pusat membeli-belah di Pusat Bandar KL. Malah, jika anda agak malas untuk memandu, perkhidmatan komuter oleh KTM boleh membawa anda terus dari Seremban terus ke KL Sentral (13 stesen hentian) dalam masa 80-90 minit.

Tambahan pula, dengan peningkatan infrastruktur sistem rel Lembah Klang termasuk MRT Line 1 dan laluanLRT yang baharu, anda boleh menikmati akses mudah ke seluruh Lembah Klang Greater kerana laluan KTM Seremban telah diintegrasikan dengan laluan MRT dan LRT ini.

Teliti keajaiban pengangkutan bersepadu Lembah Klang di sini.

#5 Seremban kini ada anak-pinaknya sendiri iaitu Seremban 2 & 3

Seremban, sebagai sebuah bandar, masih berkembang dan membangun dan ini terbukti dengan perkembangan pesat zon baru, iaitu Seremban 2 dan Seremban 3 di bahagian baratnya.

Zon baharu ini menawarkan kemudahan baharu seperti pelbagai pusat membeli-belah, sekolah baru, kampus Universiti Teknologi MARA dan pelbagai pembangunan perumahan baru. Anda juga boleh melihat beberapa dinosaur di Hill Park di Seremban 2. Sudah pasti anak-anak akan menyukainya.

Seremban bakal diberikan status bandar pada penghujung 2019 dan dengan itu, terdapat lebih banyak rancangan pembangunan pada masa akan datang. Terutamanya projek 30-tahun Lembah Wawasan Malaysia (Malaysian Vision Valley) dengan pembangunan yang merangkumi segitiga Seremban-Nilai-Port Dickson.  Kemajuan ini meliputi kemudahan sukan, perumahan, perniagaan, perkilangan dan pendidikan. Ini adalah masa yang amat menarik untuk Seremban.

Jadi setelah membaca semua poin hebat ini adakah ia membuatkan anda berasa seperti ingin tinggal di Seremban? Hari ini anda boleh!

Cadena Terraces adalah sebuah pembinaan residensi di Ara Sendayan. Terletak hanya sepuluh minit pemanduan dari Seremban 2 dan 3 dan kira-kira 20 minit dari Pekan Seremban, ia menawarkan peluang kepada pembeli rumah yang ingin mengalami pengalaman hidup yang terbaik.

Dengan rumah bereka bentuk moden yang terletak di dalam kawasan residensi kontemporari , rumah Cadena Terraces amat sesuai untuk penduduk bandar yang mencari lokasi rumah yang jauh dari kesesakan bandar tetapi tidak terlalu terpencil.

Malah, Cedana Terraces ini terletak di dalam kawasan yang mempunyai sekuriti ketat (gated & guarded) sekaligus memberikan peluang untuk memiliki konsep rumah terbuka tanpa bimbang tentang isu keselamatan. Kawasan ini jugak memiliki pemandangan yang segar dengan kehijauan alam flora disampingnya, suasananya yang aman memang sempurna sebagai sanktuari hijau yang jauh dari tekanan hidup moden.

Untuk idea yang lebih jelas mengenai apa yang ditawarkan, lawati laman web mereka atau tontonlah video di bawah.

Artikel ini diterjemahkan dari 5 cool facts about Seremban you never knew | Diedit oleh Reena Kaur Bhatt

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain