Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 alat masakan yang wajib ada di dapur chef selebriti Anis Nabilah

test

Peralatan dapur yang manakah menjadi pilihan selebriti chef? Anis Nabilah kongsikan peralatan-peralatan dapur yang digemarinya

Anis Nabilah

Nama personaliti terkenal tanah air, Anis Nabilah adalah tidak asing lagi bagi mereka yang minat memasak. Beliau bukan sahaja dikenali kerana rupa parasnya yang menarik malah beliau turut terkenal menerusi rancangan realiti bertajuk ‘Real Cooking with Anis Nabilah’ yang diterbitkannya sendiri di saluran YouTube, OfficialKartelTV.

Bukan itu sahaja, chef ini dikenali oleh ramai rakyat Malaysia kerana pernah muncul dalam 35 rancangan TV tempatan dan beliau juga pernah mengacarakan rancangan ‘Selera’ terbitan TV3 selama 6 enam musim. Anis juga pernah menjadi pengacara untuk beberapa rancangan masakan yang bertaraf antarabangsa seperti ‘My Taste of Hong Kong’ hasil terbitan TLC Asia.

Minatnya terhadap seni kulinari sejak kecil lagi akhirnya bertukar menjadi karier apabila beliau menyambung pengajian di Food Insitute of Malaysia (FIM) dan menamatkan pengajian dalam Diploma Seni Kulinari pada tahun 2007. Hasil titik peluh Anis juga telah mengangkat namanya lebih jauh. Ekspedisi kulinari yang menarik telah membawa beliau menjelajah banyak negara-negara dan benua seperti Eropah, Afrika Selatan, Australia dan seluruh Asia.

Air tangan Anis. Kredit: Anis Nabilah.
Credit: Anis Nabilah

Setiap rancangan masakan mesti berlatarkan ruangan dapur yang menarik dan anda pasti tertanya-tanya bagaimana agaknya dapur milik seorang selebriti…..yang lebih penting lagi, anda pasti ingin tahu apakah peralatan-peralatan dapur yang wajib ada supaya anda boleh masak dan makan seperti seorang selebriti?

Jom kita intai dapur Anis untuk melihat sendiri peralatan-peralatan dapur pilihannya.

1. Mesin pengadun KitchenAid

Dapur anda tak lengkap tanpa KitchenAid! Kredit: Anis Nabilah

Tidak kira jenama apa sekalipun, mesin pengadun adalah peralatan yang agak penting di kebanyakkan dapur. Kerja-kerja mengadun adalah lebih mudah dilakukan dengan adanya mesin ini. Cuma tekan satu butang dan anda tak perlu menggunakan banyak tenaga (dan kekuatan lengan) untuk mengadun bahan-bahan masakan.

“Kadang-kadang, saya ada juga baking dan bagi saya pengadun yang berkualiti adalah sangat penting. Saya sukakan pengadun ini kerana ia mempunyai ciri-ciri pelbagai fungsi dan saya boleh gunakannya untuk tujuan yang berbeza, “kata Anis.

“Saya boleh mengisar daging, membuat pasta dan mengadun ais krim, semuanya dengan hanya menggunakan satu mesin.”

2. Ketuhan pembakar roti 

Anda cuma perlukan satu ketuhar untuk menyediakan bukan sahaja roti bakar malah segala hidangan panggang. Kredit: Anis Nabilah

Ini adalah peralatan dapur paling asas dan ada di hampir kesemua dapur di Malaysia. Sekiranya ada tidak mempunyai toaster oven, ketuhar biasa juga sesuai untuk digunakan (tapi ingat, bukan ketuhar gelombang mikro!). Bayangkan waktu lewat malam dan anda sedang kelaparan. Sekeping roti Gardenia yang disapukan dengan mentega atau kaya (atau kedua-duanya) sudah cukup membahagiakan.

Bagi Anis, toaster oven berjenama Khind miliknya itu menjadi pilihan untuk menyediakan hidangan bersaiz kecil.

“Saya ada convection oven yang besar tapi kalau nak sediakan grilled cheese sandwich atau nak panggang sepotong daging, saya akan gunakan toaster oven. Ianya padat, berkuasa tinggi dan mengalirkan haba secara menyeluruh. Reka bentuknya juga menarik dan ianya tidak mengambil banyak ruang!”

3. Mesin pengisar tangan Bamix

Sangat mudah digunakan! Kredit: Anis Nabilah

Mesin pengisar merupakan salah satu alat paling popular (dan penting) yang perlu ada di dapur. Hanya dengan satu alat, anda boleh melakukan pelbagai tugasan seperti menghancurkan ais, membuat jus, smoothie dan juga puri. Alat ini datang dalam pelbagai bentuk dan kapasiti – ada bentuk konvensional yang mempunyai cawan pengisar bersaiz penuh, ada juga blend-and-go dan pengisar kegemaran Anis ialah – pengisar tangan tanpa cawan pengisar.

“Pengisar ini adalah salah satu alat kegemaran saya di sapur. Saya suka sediakan sup. Tak kira sup labu ataupun cendawan, saya selalu sediakan hidangan ini. Pengisar tangan Bamix memang sangat hebat. Saya cuma perlukan beberapa minit untuk mengisar semua bahan-bahan sehingga dapat tekstur yang halus,” kata Anis.

Menurut beliau lagi, mesin pengisar ini sangat menjimatkan masa.

“Saya tak perlu tuangkan bahan-bahan tersebut ke dalam pengisar dan kemudian tuangkannya semula ke dalam periuk. Ianya juga lebih mudah dibersihkan berbandingkan pengisar biasa. Sama macam mesin pengadun kegemaran saya, Bamix adalah alat pelbagai fungsi yang boleh digunakan untuk mengisar rempah kering, mengisar roti untuk dijadikan serbuk roti, membuat smoothie, membuat mayonis dan banyak lagi.”

4. Ketuhar Perancis/Belanda (French/Dutch oven)

Le Creuset sentiasa menjadi pilihan Anis untuk periuk tembaga yang berkualiti. Kredit: Anis Nabilah

Ketuhar lagi? Bosannya! Nanti dulu! Ini bukan ketuhar elektronik yang biasa. Ketuhar Perancis/ Belanda (French/Dutch oven) merupakan ketuhar bata yang dipanaskan secara tradisional di mana haba dari bata itu berfungsi untuk memasak makanan. Ciri tradisional ini telah digunakan dalam periuk tembaga versi moden. Periuk yang agak berat dan mempunyai penutup yang ketat ini bukan sahaja sesuai untuk digunakan untuk dapur gas malah juga boleh dimasukkan ke dalam ketuhar.

“Saya suka periuk tembaga,” kata Anis.

“Saya ada beberapa periuk La Creuset yang memang saya gunakan dengan kerap. Saya juga sukakan resipi yang dimasak secara mereneh jadi periuk tembaga yang berkualiti tinggi memang wajib ada!

Selain mereneh, periuk ini juga sangat sesuai digunakan untuk menyediakan hidangan panggang dan reka bentuknya yang menarik membuatkannya sesuai untuk dihidangkan begitu sahaja.”

5. Countertop yang kukuh

View this post on Instagram

 

A post shared by Anis Nabilah (@anis_nabilah) on


Salah satu ciri-ciri penting yang perlu ada di rumah adalah penggunaan bahan yang kukuh sebagai permukaan countertop.

“Ianya mudah dibersihkan dan saya boleh menguli adunan di atas permukaan countertop tanpa memerlukan alas,” katanya lagi.

Permukaan yang bagus bukan sahaja mudah untuk dibersihkan malah kukuh serta kalis gores dan kalis dari kesan kotoran.

Antara bahan-bahan yang kukuh untuk countertop adalah marmar, batu loh (slate), granit, kuarza serta batu-batu semulajadi yang lain. Bukan itu sahaja, hasilnya sangat cantik dan sesuai untuk perkongsian #flatlay di Instagram anda.

Selain itu, ada juga alternatif lain buat anda. Anda boleh pilih countertop yang diperbuat daripada 100% akrilik atau 100% poliester (atau campuran kedua-duanya) untuk permukaan yang kalis gores dan kalis kotoran. Permukaan yang dilaminat dengan plastik atau Formica juga merupakan pilihan yang agak popular kerana ianya tahan lama, keras dan sesuai untuk kegunaan yang lasak. Jubin pelbagai reka bentuk juga memberikan anda pilihan untuk menjadi lebih kreatif. Anda boleh reka sendiri countertop mengikut kesukaan dan ciri-ciri yang anda inginkan.

Kami harap anda sukakan perkongsian ini dan kini, anda selangkah lebih dekat untuk dapatkan dapur ala-ala selebriti. Untuk lebih lanjut, anda boleh ikut akaun Instagram Anis Nabilah dan tonton rancangan masakannya di sini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain