Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 aktiviti menarik dan sesuai untuk anda sekeluarga di sekitar Ulu Kelang

test

Jika UK di Eropah sana hebat, ‘UK’ kita juga apa kurangnya!

©hyperspeed/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 5 family-friendly activities in Ulu Kelang you need to explore oleh Fuziah Hanim.

Anda pasti pernah dengar jenaka rakan anda tentang UK di Malaysia, cuma ia bukannya United Kingdom, tetapi Ulu Kelang. Jika anda bukanlah penduduk di sini atau sekitarnya, anda mungkin tidak tahu tentang tempat-tempat menarik yang terdapat di sini (selain daripada jenaka tersebut).

Kawasan sub bandar Ulu Kelang ini mengandungi binaan rumah estet yang berskala kecil seperti Taman Melawati, Bukit Antarabangsa, Taman Hillview dan banyak lagi. Ini juga adalah kawasan popular yang menjadi tumpuan mereka yang mencari suasana luar bandar atau ingin mencari suasana semulajadi yang berhampiran dengan mereka.

Disebabkan banyak kawasan perumahan di sana, kami rasa tips ini mungkin berguna buat mereka yang sudah berkeluarga dan mencari aktiviti menarik hujung minggu di Ulu Kelang.

1. Melawat Zoo Negara

©Mohd Hafiez Mohd Razali/ 123RF

Bila kali terakhir anda mengunjungi Zoo Negara? Seperti zoo yang lain, ia menawarkan pengalaman yang menarik untuk kanak-kanak mahupun pengunjung dewasa. Sama ada melihat spesis binatang liar seperti harimau dan zirafah, anda juga berpeluang untuk menyaksikan persembahan singa laut. Zoo Negara juga menjanjikan kunjungan yang penuh berilmu dan pengalaman menarik untuk seisi keluarga.

Jarak: 30 Minit jika memandu dari Kuala Lumpur

Pengangkutan awam:

 • LRT – Naik di Stesen LRT Wangsa Maju, laluan Kelana Jaya dan dapatkan teksi untuk ke Zoo Negara
 • Bas – Naik Bas Rapid KL 253 dari stesen LRT Putra atau naik Bas Rapid KL 220 dari Stesen Titiwangsa

Bayaran masuk:

 • Dewasa – RM45
 • Kanak-Kanak – RM18
 • Warga Emas – RM23
 • Kemasukan Murid Sekolah – RM13 (dengan uniform sekolah dan surat dari pihak sekolah)
 • 2 Guru – RM 17/ dengan 10 Pelajar
 • Orang Kurang Upaya (OKU) – Masuk percuma (Dengan kad OKU)
 • Diskaun secara berkumpulan – Diskaun RM2 untuk sekurang-kurangnya 20 orang

Jangan lupa bawa sekali Kad Pengenalan dan passport jika anda bercadang untuk datang ke sini untuk tujuan pengesahan.

2. Bergembira di Kid Zone Playland

Ruang permainan dalaman ini adalah untuk kanak-kanak yang berusia sehingga 15 tahun dengan pelbagai kemudahan dan permainan seperti trampolin, permainan memanjat sesawang, luncur ombak, jambatan tali, terowong dan banyak lagi.

Terdapat juga padang futsal dan bola keranjang untuk kanak-kanak. Ibu bapa juga boleh menikmati snek dan kopi ketika anak-anak bermain. Memandangkan ia terletak di dalam pusat beli belah, anda mungkin boleh merancang aktiviti lain selepas selesai beriadah di sini.

Jarak: 30 minit jika memandu dari Kuala Lumpur

Kenderaan Awam: Gunakan Stesen LRT Gombak, naik bas ke TNB Taman Melawati. Perjalanan adalah lebih kurang 15 minit dari sini.

Bayaran masuk:

 • Hari Minggu:
  • (bayi bawah 2 tahun) – RM25
  • Kanak-kanak (atas 2 hingga 15 tahun) – RM48
 • Hujung Minggu/Cuti Umum/ Cuti Sekolah
  • (bayi bawah 2 tahun) – RM35
  • Kanak-kanak (atas 2 hingga 15 tahun) – RM 58
 • Beli 1 Pas Masuk Kanak-Kanak dan dapatkan 1 Pas Dewasa PERCUMA. Pas Dewasa/Penjaga -RM 5
 • Kidz Zone Playland juga menawarkan harga korporat dan diskaun untuk sekolah

Ibu bapa juga hendaklah mematuhi peraturan Playland. Kanak-kanak ini mungkin kelihatan comel, tetapi tingkah laku mereka haruslah dijaga.

3. Jelajahi jalan mencabar di ATV Adventure Park

©Sasin Tipchai/ 123RF

Jika anda dan keluarga gemarkan penjelajahan dan aktiviti yang mencabar, apa kata cuba kenderaan ATV yang semestinya mencabar adrenalin anda. Selain daripada itu, anda juga berpeluang untuk melalui jalan-jalan yang berliku dan mencabar. Tambahan pula, aktiviti ini juga turut menjadi antara pilihan yang dipromosikan Malaysian Tourism Promotion Board and Selangor Tourism Action Council sebagai ikon untuk Eco-Tourism Malaysa. Bunyi macam menarik kan? Jangan tunggu lagi. Jom rancang dan bawa keluarga anda ke ATV Adventure Park!

Jarak: 45 minit sekiranya memandu dari Kuala Lumpur

Pengangkutan Awam: Anda boleh memandu ke sana, atau gunakan Teksi atau Grab

Bayaran masuk: ATV Adventure Park menawarkan 5 pakej dengan harga bermula daripada RM100

Periksa semua peraturan, tempahan, pakaian yang sesuai, dan apa yang perlu dibawa sebelum anda membeli pakej tersebut. Ini bertujuan untuk mengelakkan sebarang kejadian atau kemalangan yang tidak diingini berlaku.

4. Mandi manda di air terjun Sungai Ampang

Penat dengan kehidupan di bandar? Apa kata anda berendam di air terjun yang menyegarkan dengan kolam semulajadi? Air Terjun Sungai Ampang memang menarik dan menenangkan dan ia sangat dekat dengan Kuala Lumpur. Selain mandi manda di sini, anda juga boleh menikmati persekitaran yang menakjubkan sepanjang perjalanan ke air terjun tersebut.

Jarak: 30 minit jika memandu dari Kuala Lumpur

Kenderaan Awam: Ia tidak boleh dilalui kenderaan awam, jadi gunakan teksi atau GrabCar sahaja ke sana.

Bayaran masuk: Percuma

5. Mendaki Bukit Tabur

©Noraisman Sahran/ 123RF

Aktiviti ini mungkin akan memerlukan ketahanan dan stamina yang agak tinggi, tetapi mendaki bukit ketika waktu pagi mungkin tidaklah sesusah mana. Pendakian yang mungkin memakan masa 3-4 jam dan memerlukan anda untuk tahan lasak. Bagaimanapun, pemandangan bandar raya Kuala Lumpur yang menyeluruh menanti anda di puncak adalah sangat berbaloi.

Jarak: 30 minit jika memandu dari Kuala Lumpur

Kenderaan Awam: Ia tidak boleh dilalui kenderaan awam, jadi gunakan teksi atau Grab sahaja ke sana.

Bayaran masuk: Percuma

Baiklah, sepertimana tips yang telah kami berikan tadi, ia adalah antara aktiviti yang menyeronokkan untuk dilakukan bersama keluarga di sekitar Ulu Kelang. Jika anda tinggal di kawasan sekitar lokasi ini, mungkin ini adalah masa yang sesuai untuk lakukan aktiviti yang anda belum pernah lakukan dan jelajahi kawasan persekitaran anda. Tak perlu membeli tiket kapal terbang untuk meluangkan masa bercuti. Jika anda tinggal di luar kawasan ini, jom, bawa bersama keluarga anda dan kunjungi Ulu Kelang. Sama ada mengunjungi Zoo Negara yang menarik, naiki ATV dan lalui jalan yang mencabar, Ulu Kelang pastinya tempat yang menarik untuk anda sekeluarga!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain