Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Beli Rumah PR1MA Dengan 9 Langkah Mudah

test

Rumah PR1MA adalah salah satu rumah mampu milik yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia. Jom ketahui bagaimana cara untuk membeli rumah ini.

© stockstudioX | Getty Images

Tapi jangan risau, kerana kami akan kongsikan pengalaman seorang pembeli Rumah PR1MA yang berjaya memiliki rumah beliau dalam hanya dengan beberapa langkah mudah. Sukar untuk percaya?

Jom ketahui bagaimana Nurul Nazihah melakukannya.

READ: Mengapa rumah PR1MA ideal untuk anda

Langkah Memiliki Rumah PR1MA

Sebelum anda memiliki rumah PR1MA, terdapat beberapa langkah dan prosedur yang perlu dijalani. Jom kami kongsikan langkah-langkah yang perlu dilakukan.

1. Daftar Dengan PR1MA

©anyaberkut | Getty Images

Ini adalah perkara asas sebelum membeli Rumah PR1MA. Ada dua cara mendaftar iaitu secara online di laman sesawang PR1MA atau aplikasi telefon PR1MA, atau mendaftar secara terus di acara rumah terbuka PR1MA. Kelebihan melawat acara rumah terbuka PR1MA adalah pembeli boleh mendapatkan maklumat secara terus dan melihat rumah contoh yang disediakan.

Lengkapkan segala maklumat yang diperlukan. Setelah siap, barulah anda dikira sudah mempunyai akaun bersama PR1MA.

2. Pelancaran Pembangunan Baharu

Setelah selesai mendaftar, anda kini boleh mula memilih unit dan lokasi rumah yang diingini. TETAPI sebelum itu, periksa semua maklumat dan kelayakan anda. Pastikan skor CCRIS berada dalam keadaan positif supaya pihak bank tidak mempunyai sebarang masalah untuk meluluskan pinjaman anda.

Pihak PR1MA akan menghubungi anda untuk memberitahu tentang peluang untuk membeli Rumah PR1MA.

Sekiranya ada pelancaran pembangunan PR1MA di lokasi pilihan, anda akan dimaklumkan oleh pihak PR1MA. Anda boleh mendapatkan maklumat tentang pelancaran baru melalui iklan di media.

3. Permohonan Rumah PR1MA

© Nikada/ 123RF

Seterusnya, langkah ini sangat penting bagi memastikan permohonan anda ke peringkat seterusnya iaitu:

Bagi kategori Pembangunan yang baru dilancarkan:

Setelah pendaftaran atau log masuk akaun, teruskan dengan aplikasi PR1MA Homes kerana kemasukan untuk mengundi bukan secara automatik.

Bagi kategori Pembangunan Unit Terhad:

Setelah pendaftaran atau log masuk akaun, teruskan dengan permohonan PR1MA Homes. Sila hubungi Rakan Jualan yang dilantik untuk memeriksa unit yang tersedia dan pertanyaan lebih lanjut.

4. Proses Pengundian

Seterusnya, proses  pengundian terbuka  akan dilakukan bagi  pemohon yang telah memenuhi semua syarat.  namun , proses pengudian ini hanya bergantung kepada perkembangan yang baru dilancarkan.

Ingin memilih unit dan lokasi rumah PR1MA tanpa perlu melalui proses undi?

Lawati rumah terbuka PR1MA. Selalunya, mereka yang mendaftar awal mempunyai kelebihan untuk memilih unit dan lokasi tanpa perlu mengundi.

Bagi pembeli yang terlepas peluang, tidak mengapa kerana anda masih boleh membeli Rumah PR1MA. Setelah menerima e-mel tentang pembukaan, daftar masuk menggunakan akaun PR1MA yang telah anda daftarkan sebelum ini dan klik ‘Projek Dibuka Untuk Permohonan’.

Di sini, anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang rumah yang ingin dibeli. Jika anda bersetuju, terus hantarkan permohonan sebelum tarikh tutup dan tunggu e-mel balas dari pihak PR1MA.

5. Proses Cabutan Undi Untuk Rumah PR1MA

Selesai mendaftar dan menerima e-mel balas daripada PR1MA, anda akan melalui proses cabutan undi.

Proses ini bertujuan untuk memilih rumah dan lokasi. Proses cabutan undi hanya melibatkan pembeli yang telah melengkapkan dokumen sahaja.

Untuk memeriksa kelayakan untuk membeli, semak di laman sesawang PR1MA ataupun tunggu sehingga anda menerima SMS bahawa nama anda telah diundi. Surat rasmi tentang kelayakan juga akan dihantar ke alamat dan juga e-mel anda.

6. Pemilihan Unit

Sekiranya berjaya dalam proses pengundian, anda  akan dijemput untuk sesi Pemilihan Unit untuk memilih unit pilihan anda berdasarkan unit yang tersedia.

Bagi prosedur ini, jangan lupa untuk menyediakan yuran tempahan sebanyak RM500 dalam bentuk draf bank atau cek ke:

  • PERBADANAN PR1MA MALAYSIA (unit kediaman di Semenanjung Malaysia & Sabah)
  • PR1MA DEVELOPMENT SDN BHD (projek Sarawak)
  • PR1MA SEREMBAN SENTRAL SDN BHD (Kediaman Seremban Sentral sahaja)

Jangan bimbang, yuran tempahan hanya akan dikenakan bagi projek yang telah siap dibina sahaja.

PEMILIH

Anda akan dijemput untuk sesi Pemilihan Unit untuk memilih unit pilihan anda berdasarkan ketersediaan.

Sila sediakan yuran tempahan sebanyak RM500 dalam bentuk draf bank atau cek ke;

  • PERBADANAN PR1MA MALAYSIA (unit kediaman di Semenanjung Malaysia & Sabah)
  • PR1MA DEVELOPMENT SDN BHD (projek Sarawak)
  • PR1MA SEREMBAN SENTRAL SDN BHD (Kediaman Seremban Sentral sahaja)

Yuran tempahan dikenakan bagi projek yang telah siap dibina sahaja

7. Pembiayaan Rumah PR1MA

downsizing
©123rf

Bagi proses ini, pastikan anda bersedia menyediakan dokumen pinjaman yang lengkap kepada pihak bank yang ingin dimohon.

Biasanya, berikut merupakan tempoh anggaran proses permohonan pinjaman perumahan yang akan berlaku:

Pinjaman Bank – Kelulusan dianggarkan dalam masa 1 bulan dari tarikh tempahan.

Pinjaman Kerajaan (LPPSA) – Kelulusan dianggarkan dalam masa 2 bulan dari tarikh tempahan.

Berdasarkan pengalaman yang dikongsikan oleh Nurul Nazihah, bahagian pembiayaan adalah bahagian yang harus diberi fokus. Ini kerana proses ini mengambil masa yang agak lama kerana pembeli akan berurusan dengan pihak bank dan peguam.

Antara institusi yang terlibat secara langsung dengan pembelian Rumah PR1MA adalah Maybank, Bank CIMB, MBSB, Bank Rakyat, Bank Simpanan Nasional, RHB dan juga AmBank. Bagi pembeli yang berjaya mendapatkan pinjaman secara maksimum, tiada wang pendahuluan yang perlu dibayar kepada pihak bank anda.

Malah, ada pakej yang ditawarkan termasuk pembiayaan hingga 110% dari harga Jual Beli (SPA) untuk pembeli yang layak.

Menurut perkongsian Nurul Nazihah juga, beliau berjaya mendapatkan pembiayaan perumahan melalui Maybank. Tetapi, pihak PR1MA juga turut menyediakan Skim Pembiayaan Fleksibel (SPEF) yang eksklusif untuk pembeli Rumah PR1MA. Skim ini menguntungkan pembeli kerana proses pembayaran boleh dilakukan secara berperingkat bagi lima tahun pertama dalam tempoh pinjaman.

Tambahan pula, anda juga boleh menggunakan caruman Akaun 2 KWSP sebagai salah satu mod pembayaran semula.

8. Tandatangan Perjanjian Jual Beli 

Sekiranya proses pembiayaan rumah ini berjalan lancar, ini masanya untuk menandatangani Perjanjian Jual Beli antara pihak PR1MA sebagai pemaju dan anda sebagai pihak pembeli

9.  Penyerahan Kunci

©Aleksandr Davydov / 123RF

Setelah pembinaan selesai, dan Sijil Penyempurnaan dan Pematuhan (CCC) telah dikeluarkan, anda sudah hampir berjaya memiliki rumah ini. Langkah terakhir, ambil kunci dari pejabat peguam. Tahniah! Anda kini boleh mula berpindah masuk ke rumah baru anda.

Bolehkah Rembeli Rumah PR1MA Sebagai Rumah Kedua?

Jawapannya, boleh. Namun, kediaman PR1MA mesti diduduki oleh pemilik. Anda tidak dibenarkan memberi sewa rumah di bawah skim PR1MA ini.

Rumah yang berjaya dimiliki Nurul Nazihah adalah jenis rumah teres dua tingkat yang terletak berhampiran Bandar Agacia, Kampar.

Tips: Jangan lupa bayar pembiayaan perumahan anda ya.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain